|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Carl Zeiss Distagon T* 28mm f2.0 ZF
MC - Pią 14 Lis, 2008 Temat postu: Test obiektywu Carl Zeiss Distagon T* 28mm f2.0 ZF Skoro admini nie dodali, to pozwolę sobie:
Test obiektywu Carl Zeiss Distagon T* 28mm f2.0 ZF
//Poprawiłem, dzięki MC goltar
piotrmkg - Pią 14 Lis, 2008
Jak zawsze brawo Zeiss z niecierpliwoscia czekam na test Distagon T* 2,8/21 w mocowaniu ... obojetne dajcie tylko ten test
Z ciekawostek zwiazanych z T*
"Color transmittance of a lens is an important factor in determining lens quality along with resolution and contrast measurement. Every Carl Zeiss T* lens has the same spectral transmittance and the color does not change even if the lens itself changes. It is a closely held trade secret how Carl Zeiss accomplishes this task. The T* coating is applied in Japan to the Carl Zeiss lenses by prescription generated in Oberkochen, Germany. This coating material is sent from Germany to be applied to each lens as it is produced." - za strona Carl Zeiss GMBH
MC - Pią 14 Lis, 2008
A mnie zastanawia/martwi winietowanie. Ciekawe jaki poziom na FF osiaga
AQQ - Pią 14 Lis, 2008
MC napisał/a: | A mnie zastanawia/martwi winietowanie. Ciekawe jaki poziom na FF osiaga |
Interpolując liniowo wychodzi mniej więcej -70% w narożniku FF. Jakieś -2.0 - 2.5EV. Trochę dużo. ale nie wiem, jak ta wyliczanka ma się do rzeczywistości.
AQQ, mysle ze trzeba by sie liczyc nawet z -3EV ale po przymknieciu do f8 nie powinno byc juz az takiego dramatu.
Arek - Pią 14 Lis, 2008
Nie można tak ekstrapolować. Zobaczcie tutaj:
http://www.optyczne.pl//1...nietowanie.html
Nikkor 2/35, czyli parametry podobne do Zeissa, na APS-C dawał winietę 33%, a na FF 46%, czyli
wcale nie 70%.
AQQ - Pią 14 Lis, 2008
Arek napisał/a: | Nikkor 2/35, czyli parametry podobne do Zeissa, na APS-C dawał winietę 33%, a na FF 46%, czyli wcale nie 70%. |
Mhm. Dzięki za wyjaśnienie.
Swoją drogą Zeiss rozdzielczość i transmisję ma rewelacyjną.
jaad75 - Pią 14 Lis, 2008
Brawo za dołączenie testu transmisji do zestawu testów. Mam nadzieję, że to na stałe?
Arek - Pią 14 Lis, 2008
Niestety jeszcze nie. Kilka szkieł udało się zmierzyć, dla kilku były problemy i się nie udało. Trzeba popracować nad zestawem pomiarowym. Ale mamy to na uwadze.
MC - Pią 14 Lis, 2008
To jednak spora winieta jak na dosyc drogie szklo. Tak, wiem. Czepiam sie
Arek - Pią 14 Lis, 2008
Na pełnej klatce przy świetle f/1.4 i f/2.0 i szerokim kącie tak jest. 70% strat światła to niestety norma. Jesteśmy obecnie spaczeni APS-C i 4/3 i przez to wydaje nam się, że 30-40% winiety to dużo.
MC - Pią 14 Lis, 2008
Pewnie masz racje. Obiektyw jak by nie patrzec - swietny. Przy takiej GO manual tez nie jest duzym problemem.
AQQ - Pią 14 Lis, 2008
Arek napisał/a: | ...ekstrapolować... |
Racja.
WojciechW - Pią 14 Lis, 2008
Przepraszam za krytykanctwo, ale wśród przykładowych zabrakło mi architektury przy większej głębi ostrości i maksymalnej rozdzielczości, tak klasę obiektywu musiałem sprawdzać na portretach. Sam obiektyw niestety jest drogi.
WojciechW
dawid_ - Pią 14 Lis, 2008
Jaka cena?
Szkoda że nie ma AF.
kamfil06 - Pią 14 Lis, 2008
nie dlaczego większości ludzi przeszkadza winetowanie
nie jestem w stanie wyobrazić sobie sytuacji w której winetowanie nie dodawało by
charakteru
dawid_, strona druga testu, ostatnia pozycja w tabelce
dawid_ - Sob 15 Lis, 2008
kamfil06 napisał/a: | nie dlaczego większości ludzi przeszkadza winetowanie
nie jestem w stanie wyobrazić sobie sytuacji w której winetowanie nie dodawało by
charakteru |
Otóż to. nie przesadzajmy, na APS-C to go prawie nie ma..
jaad75 - Sob 15 Lis, 2008
dawid_ napisał/a: | Szkoda że nie ma AF. |
A po co?
Już pisałem - te szkła są takie fajne właśnie dlatego, że są manualne. Żadne szkło AF nie daje takiego komfortu ostrzenia ręcznego...
mario - Sob 15 Lis, 2008
zdecydowanie polecam nowa linnie zeissow,wybitne szkla
jaad75 napisał/a: | dawid_ napisał/a: | Szkoda że nie ma AF. |
A po co?
|
Po to, abym można było cieszyć się nim również na puszkach APS-C. Przykładowo wizjer w moim 30D nie jest ogromny i raczej nie nadaje się do komfortowego ostrzenia ręcznego.
dawid_ napisał/a: | Przykładowo wizjer w moim 30D nie jest ogromny i raczej nie nadaje się do komfortowego ostrzenia ręcznego. |
To trzeba zmienić aparat na taki z porządnym wizjerem... D80 na ten przykład...
[ Dodano: Sob 15 Lis, 2008 01:05 ]
A tak serio, to możesz zmienić matówkę, kupić muszlę powiększającą i jest ok...
Miałem. Rzeczywiście ma lepszy wizjer, ale tylko wizjer.
dawid_ napisał/a: | Miałem. |
Pamiętam. Stąd emotka na końcu...
[ Dodano: Sob 15 Lis, 2008 01:44 ]
BTW, jeszcze parę rzeczy miał lepszych, ale co tam...
Z muszlą oczną to niezły pomysł. Żeby tak jeszcze było 28mm f/1.4, winieta.. można pomarzyć..
WojciechW - Nie 16 Lis, 2008
dawid_ napisał/a: | kamfil06 napisał/a: | nie dlaczego większości ludzi przeszkadza winetowanie
charakteru |
Otóż to. nie przesadzajmy, na APS-C to go prawie nie ma.. |
Ale dla APS-C równoważnym szerokokątnym byłby 18.7 mm, a takie tu juź chyba miewją trochę winietowania.
WojciechW
jaad75 - Nie 16 Lis, 2008
WojciechW napisał/a: | Ale dla APS-C równoważnym szerokokątnym byłby 18.7 mm, a takie tu juź chyba miewją trochę winietowania. |
To zależy - u mnie jakieś 0.5EV na pełnej dziurze (f/4)...
piotrmkg - Nie 16 Lis, 2008
jaad75, co to za obiektyw? szeroki kat i winieta tylko -0,5EV na pelnej dziurze i FF?
Pentax DA12-24/4 (odpowiednik Tokiny 12-24/4) - na 18mm ma -0.5EV, na 12mm -1.1EV, ale przymknięty do f/5.6 już tylko -0.6EV...
[ Dodano: Nie 16 Lis, 2008 17:31 ]
Mówimy o odpowiedniku na APS-C, nie FF...
piotrmkg - Nie 16 Lis, 2008
jaad75, to tak samo jak C17-40 f/4. C 17-40 f/4 winietuje na pelnym otworze i FF az o 4EV a przy f/8 wciaz o 2EV.
piotrmkg napisał/a: | jaad75, to tylko pogratulowac konstruktorom, bo C 17-40 f/4 winietuje na pelnym otworze i FF az o 4EV a przy f/8 wciaz o 2EV. |
No, ale na pełnej klatce ma znacznie trudniejsze zadanie...
piotrmkg napisał/a: | ps. a co na FF |
Ponoć używalny od 18mm, niestety nie znam wyników winietowania...
|
|