|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki obiektyw do Sony Alpha 350
jakub30 - Sob 15 Lis, 2008 Temat postu: Jaki obiektyw do Sony Alpha 350 Witam Wszystkich!
Jestem nowym użytkownikiem a do tego amatorem fotografi.Posiadam system Sony 350 z kitem 18-70,który mnie nie zadawala.Proszę o radę w wyborze obiektywu,ktory mi posłuży do robienia zdjęć samochodów na krajobrazie,ale również na zamazanym tle. Przeznaczyć na ten cel mogę do 2k. Prosze o poradę,rozważe wszystkie sugestie.
mavierk - Sob 15 Lis, 2008
... wszystko zależy od Twojej inwencji.
Najlepiej by było, gdybyś zapodał jakiś link do stronki, gdzie są zdjęcia, jakie chciałbyś mniej więcej robić
MC - Sob 15 Lis, 2008
Na wymiane kita za 2200PLN jest CZ16-80.
jakub30 - Nie 16 Lis, 2008
Chetnie bym podal jakies linki,ale osoba ktora miała te zdjęcia zakończyła wystawianie. Muszę zdać sie na Wasze doświadczenie.
[ Dodano: Nie 16 Lis, 2008 09:16 ]
Myslę ,że 16-80 jest trafna podpowiedzią,ale zanim zdecyduję ostatecznie to chciałbym jeszcze jakieś porownanie między CZ 16-80,a Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG Makro.Wiem ,że to są dwa różne obiektywy,ale mam okazje kupić sigmę za 2k.
davaeorn - Nie 16 Lis, 2008
jakub30 napisał/a: | jakieś porownanie między CZ 16-80,a Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG Makro.Wiem ,że to są dwa różne obiektywy,ale mam okazje kupić sigmę za 2k. |
ciężko porównywać... CZ16-80 jest świetnym obiektywem uniwersalnym, ostrym od pełnej dziury... sigma na pewno nie jest tak ostra... odpowiedz sobie na pytanie co chcesz focić... jeśli np. sport w halach, czy na zewnątrz, to stanowczo sigma. Jeśli chcesz robić architekturę, widoczki i ogólnie "codzienne" kadry no to zeiss.. ja wziąłbym najpierw zeissa, i później dozbierał na tele...
MC - Nie 16 Lis, 2008
jakub30, dla mnie nie jest to albo albo ale jeden i drugi.
Ta Sigma 70-200 to z HSM juz? Najnowsza?
Nie jest to obiektyw do wszystkiego. Do sportu bedzie fajna, do portretu od biedy tez, ale CZ jest mniejszy i duzo bardziej uniwersalny.
jakub30 - Nie 16 Lis, 2008
Sigma nie jest z HSM,starszy model,Ale i tak juz postanowiłem ,że na początek kupię 16-80.
Tak więc dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam
|
|