forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Różnice między D80 a D90?

Marvica - Nie 16 Lis, 2008
Temat postu: Różnice między D80 a D90?
Pytanie kieruję do osób obeznanych i tych, którzy mieli w łapkach te Nikony :)

Proszę pomóżcie wskazać istotne różnice pomiędzy tymi dwoma aparatami. Wiem, że Nikon D90 ma matryce CMOS (przez co podobno ma lepsze kolory - choć nie sądzę by można to było zauważyć - żeby d80 miał w porównaniu jakieś rażąco złe) no i nagrywa filmy - w ogóle nie potrzebuję tej funkcji. Chcę mieć aparat, a nie dopłacać za funkcje kamery. No, ale gdyby były jakieś inne poza tym różnice to zastanowiłabym się bardziej nad D90.

Dzięki :*

VanRay - Nie 16 Lis, 2008

http://optyczne.pl/porown...d0=310&add1=764

Tak dziękuję - takie porównania to czytałam, ale chciałam z praktycznego punktu widzenia, od osób które miały w rękach te aparaty i mają porównanie. To ma być moja pierwsza lustrzanka, wcześniej przez pół roku miałam hybrydę, ale dość szybko przestała mi wystarczać.
Te porównania dla mnie się nie różnią rażąco i po nich nie umiem opowiedzieć się za którymś z tych aparatów. :)

amv - Nie 16 Lis, 2008

Nie tylko do kamery tu doplacasz,wiecej plasisz m.in. za CMOSa,,za wieksza szybkostrzelnosc,przedewszystkim za nizsze szumy itd. Na pewno D90 jest duzo lepsza propozycja,ale ja mialem ten sam dylemat i postawilem na D80 oszczedzajac ten 1000 na lepsza jakosc i wieksza ilosc szkiel. Tak to jest jak sie ma wiecej niz dwa pozerajace kase hobby.
Wlasciwie to tu tylko i wylacznie o talarow zalezy. Pomysl ,slabsza puszka z dobrym szklem,czy lepsza z kitem...?

Właśnie zastanawiam się czy jako początkująca użytkowniczka lustrzanki dostrzegę te różnice, że mogło by być lepiej. Po mojej hybrydzie to nawet d40 wydaje się przełomem ;) Jako kobieta oczywiście chcę i lepszy aparat i lepszy obiektyw. Trudno mi się zdecydować/
jaad75 - Nie 16 Lis, 2008

Marvica napisał/a:
Wiem, że Nikon D90 ma matryce CMOS (przez co podobno ma lepsze kolory - choć nie sądzę by można to było zauważyć - żeby d80 miał w porównaniu jakieś rażąco złe)

Raczej mówi się, że matryca CMOS, to GORSZE kolory i mniejszy DR, za to niższe szumy w wyższych czułościach i przy długich czasach naświetlania...

[ Dodano: Nie 16 Lis, 2008 15:51 ]
Marvica napisał/a:
Właśnie zastanawiam się czy jako początkująca użytkowniczka lustrzanki dostrzegę te różnice, że mogło by być lepiej. Po mojej hybrydzie to nawet d40 wydaje się przełomem ;) Jako kobieta oczywiście chcę i lepszy aparat i lepszy obiektyw. Trudno mi się zdecydować/

Jako początkująca użytkowniczka z całą pewnością dostrzeżesz różnice jakościowe w wyższych czułościach.

amv - Nie 16 Lis, 2008

Jezeli Cie stac,to mozesz miec i jedno i drugie lepsze.
I wiesz,fajnie jest uczyc sie na lepszym modelu i nawet jesli na poczatku bedzie trudny,to gdy juz dojdziesz do wprawy on zawsze bedzie wystarczajaco swietny :wink:
Twoj wybor.

mszczyrek - Nie 16 Lis, 2008

Bierz D90 - to aktualna technologia. Roznica w jakosci przy bazowym iso jest zadna (a wrecz bardziej chyba podoba mi sie obraz z ccd) ale przy wyzszych czulosciach 80tka zaczyna odstawac. Do tego masz duzo wieksze mozliwosci wpływu na ustawienia aparatu (podobne do tych z D300/3), szybszy tryb seryjny, mniejsze szumy przy dlugich ekspozycjach, mozliwosc podlaczenia GPS, no i jako bonus te nieszczesne filmy ktorych uzywac nie musisz. Co do obiektywu - nowy kit N18-105VR jest genialny i bylby bardzo dobrym wyborem jako pierwsze szklo. Ludzie beda ci polecac T17-50 (sam go posiadam) ale prawda jest taka, ze do zabaw z glebia ostrosci i tak bedziesz musiala kupowac jasne stalki, a zakres kita i stabilizacja czyni go od Tamrona znacznie bardziej uniwersalnym. Dodatkowo - w zestawie jest smiesznie tani.

He no to już wiem i o tym kicie myślałam kit N18-105VR :) również przekonują mnie szybsze zdj seryjne, bo w moim fuji5800 to były aż szalenie wolne.

a ten kit do czego się nadaje - rozumiem, że uniwersalny to do makro, zwykłych i jako szerokokątny do pejzaży ? ale np makro to dopiero od kilkudziesięciu chyba cm? Wtedy trzeba na zoom?

jaad75 - Nie 16 Lis, 2008

Marvica napisał/a:
ale np makro to dopiero od kilkudziesięciu chyba cm? Wtedy trzeba na zoom?

Proszę, poczytaj trochę... :roll:

BTW, ten obiektyw nie nadaje się do makro, chyba, że będziesz bawić się w pierścienie pośrednie lub upchniesz na niego Raynoxa...

mszczyrek - Nie 16 Lis, 2008

Ten kit nadaje sie do wiekszosci rzeczy, ale nie do macro;) A do makro musisz sobie kupic specjalny obiektyw macro. Poczytaj nt. Sigmy 105/2.8, Tamrona 90/2.8, Tokiny 100/2.8. Nikkor 105/2.8 jest drogi, ale ma wbudowana stabilizacje. Tak to niestety jest, ze lustrzanke kupuje sie po to zeby potem wydawac pieniadze (duze) na obiektywy.
piotrmkg - Nie 16 Lis, 2008

mszczyrek, wydaje sie duzo jak fotografuje sie wszystko. trzeba sie okreslic a koszty zakupu obiektywow spadna znaczaco. :)

No właśnie a ja wiem czego chcę ;p ja chcę robić makro, zwierzęta i rośliny, i widoki, które robi się trudno ze wzg na przepalenia :D
więc generalnie potrzebuję dwa obiektywy do makro i szerokokątny. Wtedy kit do zdj zwykłych :D tak się cieszę - nieważne czy przepłacę 1000 czy nie i tak biorę kredyt na to :p

tak w ogóle chciałabym też na tym zarobić - skąd mam wiedzieć który obiekty jest kit a który jest dobry? czy czasem nie każdy kit był kiedyś tym dobrym?!

mnich - Nie 16 Lis, 2008

No właśnie. Dobrać trzeba zakres ogniskowych jakie są potrzebne, wybrać obiektywy a dopiero później się martwić o puszkę. D90 od D80 w obsłudze niczym znaczącym się nie różni. Te sam tryby tematyczne i ten sam wszystkim dobrze znany PASM.
Szumy na korzyść D90. Kolory na korzyść D80, ale jeśli zamierzasz obrabiać zdjęcia na komputerze, to nie ma to większego znaczenia ( poza szumami - czyt. użyteczniejszymi wysokimi czułościami )

mavierk - Pon 17 Lis, 2008

Ja w sumie też nie bardzo wiedziałbym, co wybrać między d80 a d90 - bo pomijając ergonomię to te aparaty się po prostu różnią..

d80 - ładnie szumi, d90 - nie szumi, a jak szumi, to plackami, jak to cmos...
w sumie pod tym względem wolałbym d80tke :)
AF w sumie taki sam,
ISO - wolę super 100 niż użyteczne 3200.
DR - w sumie zależy mi, żeby było conajmniej tyle, ile jest w moim aktualnie - oba spełniają ten warunek

No i w wyniku ja wolałbym... Fuji s5 pro za 2 kółeczka :)
Bo uszczelnienia,
bo super DR,
bo spoko szumy,
bo RAWy mają po 30MB,
bo wygodniej się trzyma,
bo lepiej współpracują z oświetleniem,
bo lepsza ergonomia...

darekk - Pon 17 Lis, 2008

Marvica napisał/a:
No właśnie a ja wiem czego chcę ;p ja chcę robić makro, zwierzęta i rośliny, i widoki, które robi się trudno ze wzg na przepalenia :D
więc generalnie potrzebuję dwa obiektywy do makro i szerokokątny. Wtedy kit do zdj zwykłych :D tak się cieszę - nieważne czy przepłacę 1000 czy nie i tak biorę kredyt na to :p

tak w ogóle chciałabym też na tym zarobić - skąd mam wiedzieć który obiekty jest kit a który jest dobry? czy czasem nie każdy kit był kiedyś tym dobrym?!

Zwierząt czy ptaków to raczej obiektywami makro czy szerokokątnymi robić nie Będziesz. Tu przyda się teleobiektyw w zakresie ok. 300 do 500mm. Chyba że kot, pies lub kura.

jaad75 - Pon 17 Lis, 2008

darekk napisał/a:
Chyba że kot, pies lub kura.

Albo wiewiórka... :razz:

Marvica - Pon 17 Lis, 2008

wyraziłam się nie do końca jasno - zwierząt - to miałam na myśli robaczki, wszelkie maleństwa :) a pozostałe większe to kitem da rade na razie :)

Pewnie myszkę też kitem.
Wujek_Pstrykacz - Pon 17 Lis, 2008

jaad75 napisał/a:
darekk napisał/a:

Chyba taka oswojona z parku.

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
jaad75 napisał/a:
darekk napisał/a:

albo wściekła.

jaad75 - Pon 17 Lis, 2008

Wujek_Pstrykacz napisał/a:

Ta którą kiedyś pokazałem, była raczej średnio "oswojona", chociaż oczywiście "z parku"... :smile:

Marvica - Wto 18 Lis, 2008

Słuchajcie a może CANON 30d?! jestem za Canonem, bo ma 1/8000! mega-szybkość. ale nie wiem czy mogę w aparacie kolory podkręcić w momencie robienia zdjęć - chodzi o nasycenie barw.
jaad75 - Wto 18 Lis, 2008

Ale wiesz do czego wykorzystuje się tę "mega-szybkość"?... :smile:
Możesz "w aparacie kolory podkręcić w momencie robienia zdjęć", chociaż znacznie większy sens ma zrobienie tego w obróbce...

[ Dodano: Wto 18 Lis, 2008 10:52 ]
BTW, piszesz, że interesuje Cię makro, więc priorytetem powinien być wizjer (w makro ostrzy się głównie ręcznie), a ten jest wyraźnie lepszy w D80/D90...

Oczywiście że wiem - do robienia szybkich zdj. wiewiórkom żeby zdążyć nim uciekną, czyż nie? Chyba że się mylę, to mnie popraw. w makro nie jestem laikiem i wiem jak się ostrzy! w 5800 jest ostrzenie ręczne - bardzo dobre zresztą. Jednak czytałam wiele o canonie 40d i bardziej mi odpowiada niż d90. 9 na 10 osób wybiera tego canona więc coś w tym jest. Także generalnie podjęłam decyzję. Wizjer jest z pewnością wystarczający - w końcu to canon. Jak widzę nie ma lustrzanek bez wad - więc można by tak wybierać w nieskończoność. Ja wybrałam, myślę że gdybym zdecydowała się na d90 to potem żałowałabym tej szybkości właśnie.

Nie wiem czy chciałeś mnie zirytować czy udowodnić, że wiem za mało (to prawda lustra jeszcze nie używałam, ale mój 5800 już mi nie wystarcza -nie daje rady w niektórych warunkach, więc czas na zmianę, na coś mocniejszego. Z pewnością sobie poradzę :D

Marvica napisał/a:
Oczywiście że wiem - do robienia szybkich zdj. wiewiórkom żeby zdążyć nim uciekną, czyż nie? Chyba że się mylę, to mnie popraw.

Nie, głównie do tego, by nie być zmuszonym by bardzo przymykać jasne szkła w ciągu dnia...
Marvica napisał/a:
Jednak czytałam wiele o canonie 40d i bardziej mi odpowiada niż d90. 9 na 10 osób wybiera tego canona więc coś w tym jest.

Bardziej Ci odpowiada, bo rzekomo 9 na 10 osób wybierze Canona? Znasz powiedzenie o muchach? BTW, nie wiem skąd bierzesz takie statystyki...
Marvica napisał/a:
Wizjer jest z pewnością wystarczający - w końcu to canon.

Canon nie słynie z dobrych wizjerów w APS-C...
Marvica napisał/a:
Ja wybrałam, myślę że gdybym zdecydowała się na d90 to potem żałowałabym tej szybkości właśnie.

Myślisz, że będziesz żałowała 1EV migawki, ale nie wydaje Ci się, że będziesz żałowała lepszego wizjera, czy systemu błysku?

Gdybyś kierowała się kryterium wyboru obiektywu, to słowa bym nie powiedział, ale kierowanie się jednym parametrem, który dodatkowo jest średnio istotny jest conajmniej mało rozsądne...

krisv740 - Wto 18 Lis, 2008

jaad75, brawo :!:
dobry wykład :cool:

"głównie do tego, by nie być zmuszonym by bardzo przymykać jasne szkła w ciągu dnia... " dokładnie tak jest - wiem, ale nie pomyślałam o tym w momencie odpisywania. Przydaje mi się to do makro na przykład. Kiedy w lecie robiłam zdj. kwiatom na 1/1000 był to czas za długi przy ostrym świetle i zdjęcia były prześwietlone, musiałam ingerować w przysłonę, żeby nie prześwietlać zdj., a wiadomo, że kiedy chcę mieć konkretną przysłonę żeby wyodrębnić element z tła - ingerencja w to zaburza kompozycję. Więc to dlatego szybkość tej migawki wzbudziła u mnie chęć posiadania tej lustrzanki - jak widzisz, wiem o co chodzi w temacie. I oczywiście szybkość, kiedy zależy nam na szybkich zdj. np seryjnych - ma znaczenie. Mój 5800 również robi zdj. seryjne bardzo wolno - że pies ucieka i dziecko też.

Dane biorę z innego forum, gdzie toczą się dyskusje na 10 stron właśnie czy canon 40d czy nikon d 90. Również czytałam, że wszystkie inne aparaty wzorują się na canonie. Oczywiście takie statystyki nigdy nie są do końca miarodajne. Każdy też ma swoją ulubioną markę, której będzie pilnie bronił. Poza tym jak zauważyłam każdy aparat ma jakieś wady. Dobrze już wiesz czego szukam, więc jak masz inne propozycje to chętnie usłyszę.

Mówisz też, że kierowanie się jakimś nie istotnym parametrem jest mało rozsądne - być może, ale zawsze znajdzie się coś co mogło by być lepsze. w Nikonie też doszukałabym się jakichś wad. Nie znalazłam jeszcze tego idealnego aparatu, pozbawionego wad.

Druga rzecz, że czytałam kiedyś na necie, że do canona są drogie szkła, a do nikona tańsze - w tym temacie nie znam się - wydaje mi się, że są te same - tu również chciałam prosić o radę.

Widzę też, że strasznie chcesz mi dopiec - wiesz, każdy zaczynał, a ja dopiero 7 miesięcy temu, więc mam prawo się gubić nieco.

amv - Wto 18 Lis, 2008

a ja od miesiaca :lol: :oops: ... Ztymi szklami,to jest wlasnie odwrotnie Nikon drozszy od Canona :cry:

Marvica napisał/a:
Przydaje mi się to do makro na przykład. Kiedy w lecie robiłam zdj. kwiatom na 1/1000 był to czas za długi przy ostrym świetle i zdjęcia były prześwietlone, musiałam ingerować w przysłonę, żeby nie prześwietlać zdj., a wiadomo, że kiedy chcę mieć konkretną przysłonę żeby wyodrębnić element z tła - ingerencja w to zaburza kompozycję. Więc to dlatego szybkość tej migawki wzbudziła u mnie chęć posiadania tej lustrzanki - jak widzisz, wiem o co chodzi w temacie.

Muszę Cię zmartwić - w makro problemem jest raczej zbyt mała głębia ostrości, a co za tym idzie trzeba przymykać obiektyw i z całą pewnością migawka rzędu 1/8000s nie będzie przydatna.
Marvica napisał/a:
I oczywiście szybkość, kiedy zależy nam na szybkich zdj. np seryjnych - ma znaczenie. Mój 5800 również robi zdj. seryjne bardzo wolno - że pies ucieka i dziecko też.

Seria 4.5fps będzie więc dla ciebie morderczo szybka... :smile:
Marvica napisał/a:
Również czytałam, że wszystkie inne aparaty wzorują się na canonie.

Proszę Cię - gdzie takie bzdury czytasz?... :lol:
Marvica napisał/a:
Druga rzecz, że czytałam kiedyś na necie, że do canona są drogie szkła, a do nikona tańsze - w tym temacie nie znam się - wydaje mi się, że są w większości te same - tu również chciałam prosić o radę.

Zależy - nie ma reguły, ale powszechnie uważa się, że to raczej Nikon jest trochę droższy. Wszystko zależy na która półkę jakościowo-cenową patrzeć. Jeśli chcesz używać obiektywy firm niezależnych, to tu ceny są takie same...
Marvica napisał/a:
Widzę też, że strasznie chcesz mi dopiec...

Nie chcę Ci dopiec.

krisv740 - Wto 18 Lis, 2008

Marvica, dobre porównanie cen masz np. : http://www.bhphotovideo.c...ccessories.html

albo w polsce : www.fotozakupy.pl
www.fotoaparaciki.pl

i już masz jasność w sprawie cen szkiel, nie trzeba szukać "opowieści" na forach tylko z kompetentnych źródeł - sklep

co do czasów - lepiej założyć filtr szary aby "wydłuzyć" czas niż patrzyć przez mały/słaby wizjer

jaad75 nie dopieka - on stanowczo wyrażą opinię :mrgreen:
spokojnie :cool:
nie gryzie, a bardzo pomaga :shock: :cool:

mavierk - Sro 19 Lis, 2008

dobre porównanie to skapiec.pl albo ceneo.pl :P
MC - Sro 19 Lis, 2008

Marvica, jaad ma taki sposob wypowiedzi, ale duzo wie i w tym co pisze ma 200% racji. Tez nie wiem gdzie sie takich rzeczy o Canonie naczytalas :wink:
Marvica - Sro 19 Lis, 2008

"Również czytałam, że wszystkie inne aparaty wzorują się na canonie." no naprawdę naczytałam się. W necie.
I z tymi szkłami też - więc kiedyś przez to w ogóle nie interesowałam się canonami.
Ale zauważyłam własnie, że każdy broni swojej ulubionej marki. Ja mam trochę czasu jeszcze do kupna, więc mogę jeszcze wybierać.

Wizjer jest dla mnie ważny, ale również myślę, że nie zauważę tych ewentualnych niedociągnięć, bo przy moim 5800 i tak każda lustrzanka reprezentuje inny dużo lepszy poziom - wiem czego z niego nie wycisnę - a co chcę. Oczywiście jestem pełna zapału - ta choroba mi nie mija, ale się nasila, i myślę, że po pierwszym lustrze dowiem się na co miałam zwrócić większą uwagę.

Niestety jestem kobietą i jak coś mi się spodoba to nie idzie mnie z tego wybić - mój chłopak też z tym walczy ;p

A teraz cytaty, są z tego forum i to mnie przekonało: "Nikon D90 to na razie nowość - ale jeśli to ma być bezpośredni następca D80 to będzie się jednak plasował poniżej 40D. A 40D to sprawdzona, solidna i do tego tania konstrukcja"

"Canon 40D/50D plasuje się pomiędzy Nikonem D80/D90 a D200/D300. Jak już chcesz Nikona, to celuj w D200, bo to jednak sprzęt bliższy 40D. "

"Ja z ręką na sercu polece jednak 40D. Nie żebym uważał, że Nikoś D90 jest słaby, zły. Canon plasuje się jednak trochę wyżej. Lepiej leży w ręku. No i decydująca dla mnie rzecz. Ma slot na karty CF, dla mnie to przewaga. Jest szybszy, ma większy bufor. No i najważniejsze, czyli cena. Jest sporo od Nikosia tańszy."

Chętnie wysłucham waszych zdań. Niedługo jadę zobaczyć jak oba leżą mi w dłoni i który mi się na żywo bardziej podoba (najbardziej z wyglądu olympusy - śliczne są ;D). I zajrzę w wizjer ;)

MC - Sro 19 Lis, 2008

Marvica napisał/a:
Canon 40D/50D plasuje się pomiędzy Nikonem D80/D90 a D200/D300.

Prawda.
Marvica napisał/a:
Ja z ręką na sercu polece jednak 40D.

Za tym zakupem przemawia przede wszystkim stosunek cena/jakosc.
Marvica napisał/a:
Canon plasuje się jednak trochę wyżej. Lepiej leży w ręku

Prawda, ale to czy lepiej lezy w reku to juz bym polemizowal. Mi 40/50D wybitnie nie leza.
Marvica napisał/a:
Ma slot na karty CF, dla mnie to przewaga.

Niedawno ktos pisal, ze slot na CF to powazna wada :lol:

"Wchodzac" w lustrzanki i majac do wyboru bralbym bardziej 40D niz D90, bo jest tanszy.
A moze tak D80 Nikona? Niedrogi i bardzo przyzwoity aparacik...

Wiem, myśłałam d80. Ale jak zobaczyłam że Canon ma 1/8000 to już mi to przesłoniło wszystko. Nie wiem. W lustrzankach się nie orientuję. Wolę stosunek dobry cena/jakość. Poza tym to ma być ten jeden jedyny aparat. Zależy mi na szybkich zdj seryjnych też. Canan ma szybsze od Nikona. Przekonało mnie też to

"Canon 40D/50D plasuje się pomiędzy Nikonem D80/D90 a D200/D300 "

Co do tego jak leży w dłoniach to załeży od dłoni ;p

MC - Sro 19 Lis, 2008

No to szybko bierz 40D, bo pewnie juz ich wiele na magazynach nie zostalo.

Czemu wiele ich nie zostało? dopiero koło kwietnia chcę kupić :) na pewno zdążę.
MC - Sro 19 Lis, 2008

Marvica napisał/a:
Czemu wiele ich nie zostało?

Bo juz od pewnego czasu w sklepach jest jego nastepca. Czyli pewnie 40D juz od pewnego czasu nie jest produkowany...
Jesli chcesz kupic kolo kwietnia, to z przeproszeniem, czemu nam glowy zawracasz? Do tej pory bardzo duzo sie zmieni, szczegolnie w cenach. W marcu o ile dobrze pamietam bedzie PMA itp...

jaad75 - Sro 19 Lis, 2008

Marvica napisał/a:
"Również czytałam, że wszystkie inne aparaty wzorują się na canonie." no naprawdę naczytałam się. W necie.

Nie wiem gdzie mogą pisać takie bzdury, ale nie kieruj się już opiniami stamtąd..
Marvica napisał/a:
Ale zauważyłam własnie, że każdy broni swojej ulubionej marki.

Nikon, to nie jest moja ulubiona marka.
Marvica napisał/a:
Wizjer jest dla mnie ważny, ale również myślę, że nie zauważę tych ewentualnych niedociągnięć

Interesuje Cię makro, a chcesz poświęcić jeden z najważniejszych parametrów w makro...
Marvica napisał/a:
Ale jak zobaczyłam że Canon ma 1/8000 to już mi to przesłoniło wszystko.

Jeszcze raz powtórzę - bardzo wątpię żebyś miała okazję wykorzystać taki czas, a jeśli już, to z całą pewnością nie w makro.

[ Dodano: Sro 19 Lis, 2008 09:05 ]
MC napisał/a:
Jesli chcesz kupic kolo kwietnia, to z przeproszeniem, czemu nam glowy zawracasz? Do tej pory bardzo duzo sie zmieni, szczegolnie w cenach. W marcu o ile dobrze pamietam bedzie PMA itp...

Dokładnie...

"czemu nam glowy zawracasz?" bo chciałam mieć pewność co do wyboru i dowiedzieć się na co zwracać uwagę. Wszyscy pytają który aparat kiedy stoją przed wyborem. I napewno nie poświęce najważniejszej rzeczy w makro - na razie rozważam za i przeciw.
Za przeproszeniem, nie musiałeś odpisywać i tracić swego czasu!

MC - Sro 19 Lis, 2008

Marvica, spokojnie. Chodzi mi tylko o to, ze to co doradzimy Ci teraz - w kwietniu moze byc kompletnie bez sensu.
To tak jakby pytac czy za 5 lat kupic Octavie czy Focusa...

Wiem jednak w kwietniu nadal będę myśleć o tych aparatach, bo czekam na obniżkę cen - nie kupię sobie z najnowszych lustrzanek czegoś, bo za mało wiem póki co w fotografii. Z pewnością również biorę pod uwagę d90i Wasze opinie. Dla mnie jedyne co się zmieni w kwietniu to cena spadnie i będę mieć dobry aparat po niższej cenie. Też suche informacje w necie to jedno, a opinie osób, które znają temat od strony praktycznej, to drugie. Aha i nie mówiłam, że tą szybkość wykorzystam w makro - raczej z myślą o szybkich seryjnych i wykorzystać to artystycznie później.
MC - Sro 19 Lis, 2008

Marvica, tyle, ze najprawdopodobniej w kwietniu nie bedziesz miala mozliwosci kupna polecanego Canona 40D - przynajmniej nowego. Za obecna cene schodzi z cala pewnoscia szybko, a nie watpie, ze Canon juz go nie produkuje.
I w tym momencie wszystko bierze w leb...

nie bierze bo wtedy jest jeszcze d90 poza tym nie wszytkie sklepy go wyprzedadzą. np euro ma starsze modele, satrun też.
MC - Sro 19 Lis, 2008

Ok, chcialem dobrze :oops:
mavierk - Sro 19 Lis, 2008

Marvica napisał/a:
Ale jak zobaczyłam że Canon ma 1/8000 to już mi to przesłoniło wszystko.
Masz jeszcze d200 z 1/8k masz d70s z 1/8k - ja mam tego ostatniego od dwóch lat i najkrótsza migawka jeszcze ani razu nie była mi niezbędna.
Baku - Sro 19 Lis, 2008

Marvica, jeśli chcesz kupić Canona 40D, nowego i z gwarancją ...to kup go teraz, serio.

To nie jest tak, że do kwietnia dużo może się zdarzyć. W kwietniu przyszłego roku wszystko może po prostu wyglądać zupełnie inaczej. Bardzo możliwe, że cena D90 spadnie na tyle, że to Nikon nie Canon będzie miał mistrza w relacji jakości do ceny. A D90 to na prawdę świetny aparat i mówię to jako posiadacz Canona.
D90 Nikona i 40D Canona to aparaty o bardzo podobnej jakości obrazowania, ale dzieli je tzw. ogólna filozofia. D90 jest nowszy, ma kręcenie filmów, 40D ma wytrzymalszy i lepiej uszczelniony korpus (lepsze materiały, choć podobna jakość wykonania) i jest tańszy.
Co do tego wizjera... D90 nie widziałem. W D80 jest na prawdę przez co popatrzeć, ale jakoś nigdy nie miałem okazji patrzeć najpierw przez D80 a później przez 40D, stąd moje przeświadczenie o tym, że są one na zbliżonym poziomie. Natomiast przez wizjer 40D patrzę dość często i uważam że jest całkiem całkiem, lepszy niż w Sony <=a350, Olympusach, Canonach XXX, etc...
Jaad już wcześniej zaintrygował mnie tym wizjerem D80, tyle że od tego czasu nie miałem za bardzo czasu połazić po sklepach...

Marvica napisał/a:
raczej z myślą o szybkich seryjnych i wykorzystać to artystycznie później.

Szybkie zdjęcia seryjne i artyzm... Hmm...
Jesteś pewna, że to wykorzystasz? I że te 2 klatki na sekundę więcej dużo zmienią? Są rodzaje fotografii, w której bywa to istotne, ale 4.5fps, to w amatorskich zastosowaniach bardzo szybko... BTW, mam nadzieję, że wiesz, że 1/8000s nie ma nic wspólnego z szybkością serii...

Aha :( no nie teraz nie dam rady go kupić - ŚWIĘTA idą:) ale zostałam przekonana do tego nikona d90. FAKT wizjer jest ważny, więc jeżeli mam żałować... i szybciutki też jest. "te 2 klatki na sekundę więcej dużo zmienią" pewnie - to racja - mam prawo błądzić - jestem początkująca bardzo, chcę się dopiero uczyć. Wy już pierwsze przeszkolenie macie za sobą, więc trochę zrozumienia dla żaków.

Wcześniej marzyłam o Nikonie, ale potem zobaczyłam Canona .. chciałam się upewnić czy NIKON to naprawdę dobra inwestycja .. i się upewniłam. W końcu Adamczyk i Szyc też mają Nikony he he

Dziękuję za rady :*

MM - Sro 19 Lis, 2008

Ja każdemu z czystym sumieniem doradzę Canona lub Nikona. Wizjer... amatorowi wystarczy ten z niemal każdej lustrzanki i przestań męczyć jaad75 ten temat bo jako kontrę mogę podać podać Twój ulubiony argument o słynnej muszelce ocznej :razz:
Szybkość serii dla amatora w przedziale 4 czy 6 kl/s... w zasadzie obojętne.
Czy Canon jest najlepszy? W zasadzie tak, choć Nikon już w wielu kwestiach dorównał a w pewnych kwestiach z wyższej półki nawet przoduje. Ja prywatnie innymi systemami bym sobie głowy nie zawracał mieszkając w Polsce (zaraz przyleci wiadomo kto i będzie namawiał za Sony i Pentaxem :lol: ). To kwestia dostępności, wygody, popularności systemów. Wyjątkowość "fotograficzną" i historyczną jakiejś marki zostawmy dla snobów przez duże S.
W ostatni weekend robiłem foto z zawodów na Nowej Gdyni. Po raz pierwszy Ci ostatni sami robili zdjęcia LUSTRZANKAMI (miłe zaskoczenie) i troszkę zasypali mnie pytaniami. Jakie mieli aparaty? 5 sztuk Canonów, o dziwo zero Nikona i 1 sztuka Sony :shock: Najliczniejszy był Canon 40D. Mnie to nie dziwi bo to aparat najbardziej uniwersalny (bo i rodzinne zdjęcia zrobi, sprawdzi się w przyrodzie i w sporcie) a do tego oferowany w świetnej, wymiatającej cenie. Czy Nikona dałby radę? Dałby, choć czasami może by i czegoś mu zabrakło. Tylko te sytuacje zauważył by raczej ktoś bardziej zaawansowany.
Czym się kierować przy wyborze spomiędzy tych dwóch systemów? Ceną i jakością potrzebnej optyki. Dla amatora moim zdaniem więcej do zaoferowania ma Nikon, dla zaawansowanego i zawodowca jednak ciągle Canon.

MM napisał/a:
Wizjer... amatorowi wystarczy ten z niemal każdej lustrzanki i przestań męczyć jaad75 ten temat bo jako kontrę mogę podać podać Twój ulubiony argument o słynnej muszelce ocznej :razz:

Mówimy o amatorze ukierunkowanym na makro - więc to powinno być jedno z głównych kryteriów wyboru body. Nawet jeśli do obydwu założymy muszle oczne, to wciąż D90 będzie miał lepszy wizjer...

MM dziękuję :* jestem amatorką :) póki co ;p i również cena jest dla mnie ważna dodatkowej optyki. Chciałam mieć aparat+kit 18-200 (do wszystkich zdj)+coś do makro. I chciałam żeby mi się to zamkneło w 4000,- Kiedyś w przyszłości dużo dalszej coś może więcej..z szerokokątnych. Zobaczę co będą oferować w nowym roku.
MM - Sro 19 Lis, 2008

To tylko pamiętaj, że na 5D też to można założyć i już nie wspominaj o dużym wizjerze w K10D przy porównaniu z 5D. Każdy kij ma dwa końce. Czy w macro wizjer jest ważny? JEST. Tylko ważniejsze są umiejętności, dobry statyw i odpowiedni OBIEKTYW. Niech amator nie myśli, że będzie super zdjęcia macro robił bo ma odrobinkę wizjer większy.

dla mnie najtrudniejsze w makro do opanowania jest światło - mimo to do makro umięjętności myśle już jakieś mam (mój konik polny okrzyknięty mistrzostwem świata na forum fotogrficznym -ale był cierpliwy bardzo, więc miałam czas zrobić go jak trzeba z idealną GO). To akurat wałkuję najbardziej i statyw też mam. Ale to moje hobby - nie zawód. Myśle, że sobie poradze. Też sądzę, że ważne jest LV - a to nie wiem, który ma lepsze. Nie zawsze jest możliwość dostania się aparatem i okiem w wizjerze w każdy kąt, a nie robie makro na zoomie.
edmun - Sro 19 Lis, 2008

Marvica napisał/a:
Czemu wiele ich nie zostało?

powiem tak. chciałem kupić w połowie października a musiałem czekać do początku listopada. 2 tygodnie tylko dlatego że po prostu dużo ludzi go kupuję i czasami w tych "dobrych cenowo" sklepach po prostu nie ma.
ja musiałem robić rezerwację, ale kupiłem chyba 40D tego dnia najtaniej na rynku nowych aparatów ze sklepu

ziemowy - Nie 23 Lis, 2008

Takie ciekawe porównanie: [URL=http://www.dxomark.com/index.php/eng/Image-Quality-Database/Compare-cameras/(appareil1)/180|0/(appareil2)/202|0/(onglet)/0/(brand)/Canon/(brand2)/Nikon]tu[/URL]
mavierk - Nie 23 Lis, 2008

urle trzeba w cudzysłów :)
ziemowy - Nie 23 Lis, 2008

nie wiem czemu mi tak zrobiło :P Korzystałem guzika "URL" przy tworzeniu nowej wiadomość.
piontas25 - Pią 23 Sty, 2009
Temat postu: nikon d90 czy d80
Witam....wlasnie zamierzam kupic pierwsza lustrzanke i mam maly problem co wybrac..... nikona d90 z kitowym 18-105mm czy d80 + nikkor 18-200mm VR +(troche pozniej nikkor 50mm f1.4). Prosze o pomoc w wyborze i sugestie....moze jakis inny zestaw?
P.s Dodam ze zamierzam fotografowac glownie przyrode,krajobrazy....

Dziekuje za pomoc.

mnich - Pią 23 Sty, 2009

Proponował bym Nikona D90 z obiektywem Nikkor 16-85VR.
Przede wszystkim dlatego że chcesz fotografować krajobrazy a różnica miedzy 18mm a 16mm jest duża.

Nikkora 18-200 VR lepiej sobie daruj. Lepiej kupić później Nikkora 70-300VR.

piontas25 - Pią 23 Sty, 2009

Hmm....tylko ze roznica cenowa pomiedzy d90+18-105mm a d90+16-85 VR jest ok. 1000zl.....wiec czy moze nie lepiej na poczatek wybrac ten pierwszy zestaw a za jakis czas dokupic Tokine AT-X 116 11-16 mm f/2.8 PRO DX albo Tokine AT-X 124 12-24 mm f/4 PRO DX ?
mnich - Pią 23 Sty, 2009

Jeżeli bierzesz taką opcję pod uwagę, to tak, warto wybrać pierwszy zestaw.
Gustaw08 - Pią 23 Sty, 2009

Ja na Twoim miejscu bym wszedł w D90. Różnica w jakości i zachowaniu matrycy między D80 a D90 jest wg mnie znaczna (i jedyna właściwie), ale zasadnicza.
A z obiektywów to pomyśl nad sigmą 10-20 do krajobrazów + nikkor 50/1.8 jako start (albo coś około 35mm - to już zależy co oprócz szerokich ujęć Cię interesuje).
18-200 daruj sobie, szkoda kasy.

RaV579 - Sob 24 Sty, 2009

Ja również wszedłbym (a w zasadzie za półtora miesiąca wchodzę) w D90. Moim zdaniem z obiektywem 18-105 VR. Kolega mnich poleca 16-85, ale wg. mnie jest on dużo droższy, a podobno gorszy optycznie od 18-105 VR.
mnich - Sob 24 Sty, 2009

RaV579 napisał/a:
Kolega mnich poleca 16-85

proponuje :)

I wcale nie jest dużo gorszy optycznie od 18-105 a oferuje coś czego ten obiektyw nie ma, a ważne jest w krajobrazach- większy kąt widzenia

komor - Sob 24 Sty, 2009

Tak, rzeczywiście między 18 a 16 jest całkiem widoczna różnica. Czasem brakuje tego kroczku w tył, oj brakuje…

Scaliłem ten temat z identycznym starszym, bo w sumie to stały i interesujący problem - czy brać tańszego starszego D80 z matrycą CCD czy nowszego D90 z matrycą CMOS.

inos - Sob 24 Sty, 2009

a ja tez mialem taki dylemat i wybralem D80 i tylko dlatego ze D90 ma funkcje nagrywania filmow;-) - to mi do niczego nie potrzebne - bo mam kamere pozatym aparat to aparat ;-) D90 to nowsza technologia i to min. duzy atut tego sprzetu (tak mi sie zdaje) ;-) - juz nie wnikalem w szczegoly ;-)

Moze d200 uzywaja tego w serialu CSI ;-)

Pozdrawiam :-)

komor - Nie 25 Sty, 2009

Moim zdaniem niewybranie D90 tylko dlatego że ma funkcję nagrywania filmu to jest jakieś nieporozumienie. Dla mnie tylko czynnik finansowy mógłby być usprawiedliwieniem, żeby wziąć D80. D90 jest po prostu znacznie nowszą konstrukcją, a poza matrycą CMOS, która moim zdaniem przeciętnemu amatorowi da więcej frajdy niż stary CCD z D80 - ma te same zalety i właściwości co D80, prawda?
RaV579 - Nie 25 Sty, 2009

komor, w 100% się z tobą zgadzam. Jak wiadomo D90 jest nowszą i lepszą konstrukcją od D80, ale moim zdaniem nagrywanie filmów to jedna z najmniej przydatnych zalet de dziewięćdziesiątki :razz: .
komor - Nie 25 Sty, 2009

Zawsze można udawać, że filmowania nie ma, a są pozostałe zalety. Podobnie jak można udawać, że nie ma Live View. Naprawdę niektórzy to mają problemy mentalno-estetyczne… :)
ziemowy - Nie 25 Sty, 2009

Może i funkcja nagrywania video nie jest przydatna ale w wyjątkowej sytuacji, gdy nie będziemy mieć pod ręką kamery może być niezastąpiona. Dlatego lepiej ją mieć niż nie mieć.
Kolejną nowinką w lustrach będzie chyba nadajnik wi-fi jako standard. Potem pojawią się dotykowe ekrany a na samym końcu będzie można Windowsa odpalić :razz: