|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - wtyczka NEF do photoshopa
miszet - Pon 17 Lis, 2008 Temat postu: wtyczka NEF do photoshopa Witam, mam photoshopa 6.0 CE i potrzebuje do niego wtyczki zeby NEFy obrabiac w nim. jest taka wtyczka w ogole? prosze o pomoc
jaad75 - Pon 17 Lis, 2008
Nie. NEF-y z D80 możesz obrabiać dopiero w CS2 z wtyczką ACR conajmniej 3.6...
mnich - Pon 17 Lis, 2008
Niestety nie ma innego ratunku niz CS2 za ACR 3.6, ale można też skorzystać z darmowego ( ?) Adobe DNG Converter i nim przetworzyć NEF'y na DNG i edytować jak RAW.
miszet - Pon 17 Lis, 2008
aaa adobe photoshop lightroom bedzie odpowiedni ?
jaad75 - Pon 17 Lis, 2008
mnich napisał/a: | ale można też skorzystać z darmowego ( ?) Adobe DNG Converter i nim przetworzyć NEF'y na DNG i edytować jak RAW. |
Ale nie w PS 6.0...
[ Dodano: Pon 17 Lis, 2008 20:00 ]
miszet napisał/a: | aaa adobe photoshop lightroom bedzie odpowiedni ? |
Tak.
miszet - Pon 17 Lis, 2008
swietnie...wielkie dzieki:)
pozdrawiam
mnich - Pon 17 Lis, 2008
A tego tu już nie wiedziałem.
Gafa! Ale nie pierwsza.
miszet - Wto 18 Lis, 2008
a do photoshopa 8.0 trzeba jakas wtyczke zeby rawy odtwarzal ? bo zainstalowalem tego lightrooma i mi sie bardzo nie podoba...
jaad75 - Wto 18 Lis, 2008
miszet napisał/a: | a do photoshopa 8.0 trzeba jakas wtyczke zeby rawy odtwarzal ? |
PS 8.0, to CS, a ACR 3.6 chodzi dopiero z CS2, czyli PS 9...
miszet napisał/a: | bo zainstalowalem tego lightrooma i mi sie bardzo nie podoba... |
Jesteś tu bardzo oryginalny - z reguły wszystkim się podoba...
jaad75 napisał/a: |
Jesteś tu bardzo oryginalny - z reguły wszystkim się podoba... |
hehe moze dlatego ze wczesniej pracowalem na PS i nie moge sie przestawic... a do tego tnie mi sie...
edit: a czy Photoshopa Elements 6.0 mozecie polecic ?
jaad75 - Wto 18 Lis, 2008
miszet napisał/a: | edit: a czy Photoshopa Elements 6.0 mozecie polecic ? |
Jeśli używałeś dużego PS-a, to raczej jednak nie, chyba, że chodzi Ci po prostu o hosta dla ACR-a... BTW, poza "ładnością" interfejsu i kilkoma szczegółami (np. punktowa krzywa), to sam moduł wywoływania RAW niespecjalnie różni się w LR i ACR...
jaad75 napisał/a: |
Jeśli używałeś dużego PS-a, to raczej jednak nie, chyba, że chodzi Ci po prostu o hosta dla ACR-a... BTW, poza "ładnością" interfejsu i kilkoma szczegółami (np. punktowa krzywa), to sam moduł wywoływania RAW niespecjalnie różni się w LR i ACR... |
moglbym prosic jasniej ? potrzebuje programu ktory niekoniecznie bedzie mial tyle funkcji co PS8(takeigo uzywalem do jpg) ale wystarczajaco do porzadnej obrobki... dopiero co zakupilem d80, a wczesniej mialem sony f717 i przerzucam sie na rawy...dlatego tak sie dopytuje co by bylo najodpowiedniejsze...
jaad75 - Sro 19 Lis, 2008
Cytat: | moglbym prosic jasniej ? |
Hmm - ale w której części jaśniej?
Jak chcesz po prostu pobawić się RAW-ami, to może na początek ściągnij sobie jakąś darmówkę, typu RAW Therapee, czy SilkyPix, a ostateczną obróbkę dokończysz w PS jeśli będzie trzeba... Nie wiem jak najnowszy Elements, ale starsze wersje były okrojone dość poważnie (brak warstw np.), więc komuś przyzwyczajonemu do obróbki "dużym" PS raczej ciężko się będzie przestawić...
|
|