forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - wtyczka NEF do photoshopa

miszet - Pon 17 Lis, 2008
Temat postu: wtyczka NEF do photoshopa
Witam, mam photoshopa 6.0 CE i potrzebuje do niego wtyczki zeby NEFy obrabiac w nim. jest taka wtyczka w ogole? prosze o pomoc
jaad75 - Pon 17 Lis, 2008

Nie. NEF-y z D80 możesz obrabiać dopiero w CS2 z wtyczką ACR conajmniej 3.6...
mnich - Pon 17 Lis, 2008

Niestety nie ma innego ratunku niz CS2 za ACR 3.6, ale można też skorzystać z darmowego ( ?) Adobe DNG Converter i nim przetworzyć NEF'y na DNG i edytować jak RAW.

aaa adobe photoshop lightroom bedzie odpowiedni ?
jaad75 - Pon 17 Lis, 2008

mnich napisał/a:
ale można też skorzystać z darmowego ( ?) Adobe DNG Converter i nim przetworzyć NEF'y na DNG i edytować jak RAW.

Ale nie w PS 6.0...

[ Dodano: Pon 17 Lis, 2008 20:00 ]
miszet napisał/a:
aaa adobe photoshop lightroom bedzie odpowiedni ?

Tak.

swietnie...wielkie dzieki:)

pozdrawiam

mnich - Pon 17 Lis, 2008

A tego tu już nie wiedziałem. :P
Gafa! Ale nie pierwsza.

miszet - Wto 18 Lis, 2008

a do photoshopa 8.0 trzeba jakas wtyczke zeby rawy odtwarzal ? bo zainstalowalem tego lightrooma i mi sie bardzo nie podoba...
jaad75 - Wto 18 Lis, 2008

miszet napisał/a:
a do photoshopa 8.0 trzeba jakas wtyczke zeby rawy odtwarzal ?

PS 8.0, to CS, a ACR 3.6 chodzi dopiero z CS2, czyli PS 9...
miszet napisał/a:
bo zainstalowalem tego lightrooma i mi sie bardzo nie podoba...

Jesteś tu bardzo oryginalny - z reguły wszystkim się podoba... :razz:

jaad75 napisał/a:

Jesteś tu bardzo oryginalny - z reguły wszystkim się podoba... :razz:

hehe moze dlatego ze wczesniej pracowalem na PS i nie moge sie przestawic... a do tego tnie mi sie...

edit: a czy Photoshopa Elements 6.0 mozecie polecic ?

jaad75 - Wto 18 Lis, 2008

miszet napisał/a:
edit: a czy Photoshopa Elements 6.0 mozecie polecic ?

Jeśli używałeś dużego PS-a, to raczej jednak nie, chyba, że chodzi Ci po prostu o hosta dla ACR-a... BTW, poza "ładnością" interfejsu i kilkoma szczegółami (np. punktowa krzywa), to sam moduł wywoływania RAW niespecjalnie różni się w LR i ACR...

jaad75 napisał/a:

Jeśli używałeś dużego PS-a, to raczej jednak nie, chyba, że chodzi Ci po prostu o hosta dla ACR-a... BTW, poza "ładnością" interfejsu i kilkoma szczegółami (np. punktowa krzywa), to sam moduł wywoływania RAW niespecjalnie różni się w LR i ACR...

moglbym prosic jasniej ? potrzebuje programu ktory niekoniecznie bedzie mial tyle funkcji co PS8(takeigo uzywalem do jpg) ale wystarczajaco do porzadnej obrobki... dopiero co zakupilem d80, a wczesniej mialem sony f717 i przerzucam sie na rawy...dlatego tak sie dopytuje co by bylo najodpowiedniejsze...

jaad75 - Sro 19 Lis, 2008

Cytat:
moglbym prosic jasniej ?

Hmm - ale w której części jaśniej?
Jak chcesz po prostu pobawić się RAW-ami, to może na początek ściągnij sobie jakąś darmówkę, typu RAW Therapee, czy SilkyPix, a ostateczną obróbkę dokończysz w PS jeśli będzie trzeba... Nie wiem jak najnowszy Elements, ale starsze wersje były okrojone dość poważnie (brak warstw np.), więc komuś przyzwyczajonemu do obróbki "dużym" PS raczej ciężko się będzie przestawić...