|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Lampa błyskowa do Nikona
Riddle - Wto 18 Lis, 2008 Temat postu: Lampa błyskowa do Nikona Za jakiś czas zamierzam kupić lampę. Nie chcę jednak wydawać dużo pieniędzy, więc popatrzyłem na Nikona SB-400. Co o niej myślicie?
jaad75 - Wto 18 Lis, 2008
Szkoda pieniędzy.
ghost - Wto 18 Lis, 2008
bardzo fajna zabawka. do jasnego szkła i niskiego sufitu na imprezach rodzinno-koleżeńskich starcza.
jeżeli jednak robisz więcej (poważnych) zdjęć z fleszem - raczej nie starczy.
Riddle - Wto 18 Lis, 2008
jaad75 napisał/a: | Szkoda pieniędzy. |
A mi szkoda pieniędzy na jakiegoś sb-800:)
Myślę że ten mi wystarczy, gdyż głównie ma być stosowany do foto rodziny i ciemniejszych uroczystości.
Riddle napisał/a: | A mi szkoda pieniędzy na jakiegoś sb-800:) |
No cóż, zrobisz jak uważasz, ale kupno lampy z GN20, mając ciemne szkła i aparat nienajlepiej zachowujący się w wysokich czułościach jest absolutnie bez sensu. A jeśli do tego ta lampa nie ma nawet możliwości sensownej zmiany położenia palnika, to jest to po prostu głupota... SB-600 to jest minimum, a i tak lepiej kupić SB-800..
AQQ - Wto 18 Lis, 2008 Temat postu: Re: Lampa błyskowa do nikona
Riddle napisał/a: |
SB-400. Co o niej myślicie? |
Praktycznie bezużyteczny gadżet
o mocy nieznacznie większej niż lampa wbudowana.
ghost - Wto 18 Lis, 2008
palnik można se przekręcić w górę, to robi sporą różnicę
a moc ma większą. z 11 na 21 to prawie 4x więcej światła.
sb600 ma LP 30 a sb800 36 przy podobnym ustawieniu zooma.
jasne że to nie jest zamiennik sb600, ale to w fotobasi kosztuje trochę ponad 150zł.
warunek - jasne szkło.
ghost napisał/a: | palnik można se przekręcić w górę |
A w pozycji portretowej?...
ghost - Wto 18 Lis, 2008
w bok. w zależności jak obrócisz aparat, prawy lub lewy
Thorn - Wto 18 Lis, 2008
ghost napisał/a: | w bok. w zależności jak obrócisz aparat, prawy lub lewy |
Wygoda RZONDZI ja bym kupił SB 600 jak nie chcesz dużo wydawać na SB800 to będzie rozwiązanie dobre na dłużej niż SB400 która jak dla mnie jest marniutka (btw ja sam nie kupowałem lampy - jak coś to się "wspomagam" pożyczoną bo sam używam lamp raz na wieki
amv - Wto 18 Lis, 2008
Wlasciwie nie myslalem jeszcze nad kupnem lampy,wiec sie w tym temacie nie orientuje zbytnio,ale ciekawi mnie czy podobnie jak z obiektywami są odpowiedniki lamp do Nikona firm niezaleznych ??????????,tansze?
amv napisał/a: | ciekawi mnie czy podobnie jak z obiektywami są odpowiedniki lamp do Nikona firm niezaleznych ??????????,tansze? |
Tak.
ghost - Wto 18 Lis, 2008
żeby nie być gołosłownym. mój bratanek sprzed 15min:
pomieszczenie 20m^2, jasne ściany, sufit 3.3m. błysk w prawo
1/45s f/2, iso200

bez flesza

amv: niezależnie to obacz sunpaka i metza. tumaxa unikaj.
dla mnie podstawową wadą lamp poniżej sb600 jest brak zdalnego wyzwalania.
Raideur - Nie 11 Kwi, 2010
Jak sie "bawic' to tylko SB900 ,z poczatku myslalem o SB600,lecz przemyslalem dolozylem i teraz nie zauje tej decyzji;)
MCELN - Sob 08 Maj, 2010
Witam!
Miałem poprzednio D60+N 18-105 + SB-400. Teraz wiem, że lepiej dołożyć do SB-600 (lepiej SB-900) niż po miesiącu żałować zakupu.
Serio
pomimo zastosowania domowego nie zdała egzaminu - zwłaszcza w ciasnych pomieszczeniach, gdzie można by fajnie odbić od ściany - ale brak takiej regulacji, a na suficie zawsze wisi duża lampa, która pięknym cieniem pada na rodzinkę:)
candy - Sob 08 Maj, 2010
jeśli może być niesystemowa to ja od siebie polecam Sigmę EF 500(lub 530) DG Super
sam mam i jestem zadowolony-spora moc,palnik można kręcić na wszystkie strony(w tym też można pochylić w dół),ma ekran rozpraszający,można ją odpalać zdalnie itp..
no i jest tańsza od lamp o podobnych parametrach,tyle że systemowych
|
|