forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Statyw do zdjęć tuszów i tonerów do drukarek

grzegorzdz72 - Wto 18 Lis, 2008
Temat postu: Statyw do zdjęć tuszów i tonerów do drukarek
Witam!
Planuję zakup statywu do robienia zdjęć tuszów i tonerów do drukarek. Zdjęcia są pozniej obrabiane (wycinane tło) w photoshopie i wykorzystywane w ulotkach, folderach itd. W tej chwili zdjęcia są robione na zwykłym stole. Kładę na stole białą kartkę, na niej produkt (np. tusz) i robię zdjęcie "z ręki". Problem polega na tym ze często muszę robić z lampą poniewaz w pomieszczeniu jest słabe światło. W takim przypadku często zdjęcia wychodzą "nienaturalne". Kiedy probuje zrobić zdjęcie bez lampy, wychodzi rozmazane. nie mam niestety obiektywów ze stabilizacją. W związku z tym potrzebuję mały statyw abym mogł robić zdjęcia na dłuzszych czasach. Mam co prawda statyw firmy VALBON, ale minimalna wysokość od ziemi z jakiej mogę zrobić zdjęcie to 50cm, a to zdecydowanie za dużo. Potrzebuję zatem mini statyw, taki gdzie minimalna wysokość od poziomu wynosi okolo 10 do maks 20cm. Chodzi o to zebym mogl na stole położyc produkt , który chcę sfotografować , obok postawić statyw z aparatem i zrobic zdjęcie (lekko z góry, pod kątem).
Jaki statyw mi polecicie, oczywiscie w rozsadnych pieniądzach (do maks. 150zl).
Dla informacji....zdjęcia robię NIKONem D50 + kitowy obiektyw 18-55 (bez stabilizacji).

A....i tak może jeszcze przy okazji....jaki polecilibyscie mi inny obiektyw do tego typu zdjęć (oczywiscie tez w rozsądnej cenie)

pozdrawiam
grzegorzdz72

edmun - Wto 18 Lis, 2008

ale czemu uważasz że masz za wysoki statyw ?
wystarczy przecież podnieść fotografowany obiekt na żądaną wysokość niż bawić się miniaturowym statywem który ledwo aparat trzyma :)
nie wiem czy opłaca Ci się kupować porządny niski statyw

sam wykonuje zdjęcia w firmie w taki sposób pomimo że mój statyw jest od 70 cm do 180 cm... po prostu kładę coś na blat biurka, dopiero białe kartki i coś do sfotografowania

piotrmkg - Wto 18 Lis, 2008

a dlaczego statywu nie rozstawisz na ziemi, pozostawiajac toner (produkt) na stole?
to co probujesz robic to nazywamy packshot'em, w sieci mozna sporo znalezc na ten temat, wielu korzysta z namiotu bezcieniowego.
co do obiektywu mysle, ze krotkie macro staloogniskowe (od 50 do 90) nie byloby zlym wyborem, ale to TYLKO moje zdanie.

FotoTomek - Wto 18 Lis, 2008

Ja też użyłbym normalnego statywu postawionego na podłodze. Masz wtedy większe możliwości regulacji, statyw nie zajmuje miejsca na stole. Ponad to, jeśli kupisz sobie dłuższy obiektyw, to odsunięcie aparatu od obiektu będzie konieczne. No i taki statyw będzie dużo bardziej uniwersalny. Byćmoże przyda się też do robienia innych zdjęć.
Zobacz, ile waży Twój aparat (z obiektywem oczywiście) i poszukaj czegoś, co ma odpowiednią nośność. Do 150 zł wybór będziesz miał całkiem niezły. A jeśli nie zamierzasz wychodzić z tym statywem na dwór, to nie musisz przejmować się drganiami aparatu spowodowanymi podmuchami wiatru.
Wybór statywu naprawdę nie powinien sprawić kłopotu. No i namiot bezcieniowy byłby nie od rzeczy.