forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Co kupic do 3500pln brutto

grzegorzdz72 - Sro 19 Lis, 2008
Temat postu: Co kupic do 3500pln brutto
Proszę o porady.
limit kasowy 3500pln brutto
w tej cenie musi sie zmiescic body+obiektyw

zdjecia jakie chce robic ....hmmm..generalnie wszystko, czyli przyroda, zwierzeta, góry, zdjecia nocne, typu .."z rodzinką na wycieczce" ...itd.

pozdrawiam

Arek - Sro 19 Lis, 2008

http://www.ceneo.pl/806125

Dobry korpus z przyzwoitą optyką o bardzo uniwersalnym zakresie, stabilizacji i USM.

http://www.ceneo.pl/1800673
Tutaj świetne body, bardzo dobry optycznie obiektyw tyle że plastikowy i to chyba jedyna jego
wada.

Arek

mat864 - Wto 25 Lis, 2008
Temat postu: Re: Co kupic do 3500pln brutto
Witam,
zastanawiam się nad kupnem następujących zestawów:

d80
tamron 17-50
sb-600

lub

40d
18-55 is
430ex

sprzęt służyłby do obsługi konferencji, imprez w klubach oraz street photo. Nie mam zbyt dużego doświadczenia, stąd pytanie do praktyków-który z tych zestawów będzie się lepiej sprawował w w/w sytuacjach?

pozdrawiam,
mat

davaeorn - Wto 25 Lis, 2008

najlepiej je skrzyżuj - 40d + tamron 17-50 + 430ex - z tym że zastanów się poważnie nad mocniejszą lampą - zwłaszcza w klubach może być niezbędna...

davaeorn napisał/a:
najlepiej je skrzyżuj - 40d + tamron 17-50 + 430ex - z tym że zastanów się poważnie nad mocniejszą lampą - zwłaszcza w klubach może być niezbędna...

wiem, że tak byłoby najlepiej, ale fundusze mam ograniczone-dodatkowy prawie 1000 na tamrona nie przejdzie.

krisv740 - Wto 25 Lis, 2008

mat864, do tego co piszesz to imho zamiast 430 - koniecznie 580!
a koszty, no cóż, chcesz nie mieć problemów, musisz wydać troche kasy :cool:

davaeorn - Wto 25 Lis, 2008

no to cóż... pozostaje nikon... bo koniecznie potrzebujesz szkła ze światłem 2.8... ale lampę weź mocniejszą...

jest też inna alternatywa - Sony a200 + tamron 17-50 + Sony HVL58... :) cenowo podobnie wyjdzie a dostajesz jasne szkło i przede wszystkim zaje*** lampę :)

davaeorn napisał/a:
no to cóż... pozostaje nikon... bo koniecznie potrzebujesz szkła ze światłem 2.8... ale lampę weź mocniejszą...

jest też inna alternatywa - Sony a200 + tamron 17-50 + Sony HVL58... :) cenowo podobnie wyjdzie a dostajesz jasne szkło i przede wszystkim zaje*** lampę :)

sony mnie nie przekonuje, już prędzej wziąłbym pod uwagę pentaxa-zarąbisty wizjer w k10d :wink: .
dzięki za odp, wychodzi na to, że jestem krótki jeszcze o jakieś 1000 złociszy..ech.

jaad75 - Wto 25 Lis, 2008

mat864, moim zdaniem, zestaw z D80 da Ci w takim razie lepszą jakość. Masz 2EV przewagi na długim końcu i lepszy system błysku. ISO800 jest w D80 wpełni używalne.
MAFLO - Wto 25 Lis, 2008

Arek napisał/a:
http://www.ceneo.pl/806125

Dobry korpus z przyzwoitą optyką o bardzo uniwersalnym zakresie, stabilizacji i USM.

http://www.ceneo.pl/1800673
Tutaj świetne body, bardzo dobry optycznie obiektyw tyle że plastikowy i to chyba jedyna jego
wada.

Arek

Jaka jest różnica pomiędzy "tym świetne body" (dlaczego świetne) a "dobry korpus" (dlaczego nie świetny a dobry) ??? Popadam w konsternację ...

Baku - Sro 26 Lis, 2008

Ja myślę że to świetne body i dobry korpus zostało nieświadomie użyte jako zamiennik, by uniknąć powtórzenia :lol:

Choć z drugiej strony gdyby było napisane odwrotnie, to powodów do zastanawiania się było by mniej.

jaad75 - Sro 26 Lis, 2008

Baku napisał/a:
Choć z drugiej strony gdyby było napisane odwrotnie, to powodów do zastanawiania się było by mniej.

Czyżby? Przypomnij sobie test 40D i komentarze po nim - body raczej nie zostało uznane za "świetne"... A to, że ma dobry stosunek ceny do jakości, to inna sprawa...

Baku - Sro 26 Lis, 2008

To były komentarze na gorąco. Wiele osób oczekiwało znacznie więcej w stosunku do 30D, ale taka właśnie jest taktyka Canona. Dać, ale nie za wiele - mnie się ta taktyka średnio podoba, ale nie mamy na nią wpływu.
Inna rzecz, że w tym teście Canon w żadnym z punktów nie zanotował wyraźnej wpadki, a najgorszym co zostało ujawnione, to stosunkowo słaby przyrost rozdzielczości w stosunku do 30D, natomiast ogólny wydźwięk tego testu jest zdecydowanie pozytywny.
Z resztą po testach rzadko który korpus okazuje się hitem. Że nie wspomnę o Pentaxie k20d który, bardzo delikatnie mówiąc, w teście wypadł bledziutko. Owszem, Nikon to potrafi...
Ale D90 i 40D to inne półki, choć jakość zdjęć zbliżona. Niektórzy wskazują na przewagę pod tym względem D90 - nie będę z tym polemizował, brak mi poziomu odniesienia. Moim zdaniem, więcej przemawia za 40D, nawet gdyby te aparaty kosztowały dokładnie tyle samo, to moim typem nadal byłby Canon.

m4rYjUsh3k - Sro 26 Lis, 2008

Czy Nikon D90 lub D80 jest lepszy od Sony A700?
Arek - Sro 26 Lis, 2008

Zależy w czym. Na przykład stabilizację matrycy to A700 ma najlepszą z tej trójki ;)
MC - Sro 26 Lis, 2008

m4rYjUsh3k napisał/a:
Czy Nikon D90 lub D80 jest lepszy od Sony A700?

D90 z cala pewnoscia jest lepszy w nagrywaniu video :wink:
D90 bedzie fajna propozycja jak troszke stanieje.

Baku napisał/a:
Moim zdaniem, więcej przemawia za 40D, nawet gdyby te aparaty kosztowały dokładnie tyle samo, to moim typem nadal byłby Canon.

A tak obiektywnie - co przemawia za 40D oprócz teoretycznie lepszych materiałów użytych do budowy korpusu?

Wujek_Pstrykacz - Sro 26 Lis, 2008

Dla mnie przemawia za C40D szybkość i bufor.
Baku - Sro 26 Lis, 2008

Cytat:
A tak obiektywnie - co przemawia za 40D oprócz teoretycznie lepszych materiałów użytych do budowy korpusu?

Czasem i to wystarczy.
A kolejnym dobrym argumentem jest najbogatszy wybór obiektywów. Ich rozpiętość cenowa to już zupełnie inna historia.

Nie rozumiem tylko jednego. Dlaczego materiały użyte do budowy 40D są "teoretycznie" lepsze od tych z Nikona D90?

m4rYjUsh3k - Sro 26 Lis, 2008

hmmm. .. powiem tyle że szukam aparatu do 3000zł i myślę nad tymi 3 co podałem wyżej no i jeszcze się zastanawiam nad A350 ale nie wiem właśnie czy nie wybiorę A700 bo znowu Nikony nie mają tej stabilizacji a obiektywy są drogie.
MC - Sro 26 Lis, 2008

A350 sobie podaruj. Jesli chcesz tanie body, to wez lepiej A200, ale roznica A200-A700 w kwestii wygody uzywania jest ogromna.

Baku napisał/a:
A kolejnym dobrym argumentem jest najbogatszy wybór obiektywów.

Ważne, czy są te które potrzebujesz, a nie wszystkie możliwe.
Baku napisał/a:
Nie rozumiem tylko jednego. Dlaczego materiały użyte do budowy 40D są "teoretycznie" lepsze od tych z Nikona D90?

Bo obudowa magnezowo-aluminiowa jest teoretycznie lepsza od plastiku na stalowym szkielecie, ale praktycznie ma to niewielkie znaczenie... :smile:

Baku - Sro 26 Lis, 2008

Cytat:
Ważne, czy są te które potrzebujesz, a nie wszystkie możliwe.

Gorzej jeśli potrzeby się zmienią, a wraz z nimi będzie musiał się zmienić system :lol:

Cytat:
Bo obudowa magnezowo-aluminiowa jest teoretycznie lepsza od plastiku na stalowym szkielecie, ale praktycznie ma to niewielkie znaczenie... :smile:

Wszystko zależy od spasowania tych plastikowo-stalowych korpusów. Niektóre lubią "zatrzeszczeć".
Czysto subiektywne odczucie - po prostu lubię większe i cięższe korpusy, napełniają mnie przeświadczeniem solidności. Mimo, że o aparat dbam, to jednak czuję się z tym przeświadczeniem lepiej. Proszę o nie obdzieranie mnie z resztek szczęścia i zakończenie off-topa. :smile:

MC - Sro 26 Lis, 2008

Baku napisał/a:
Gorzej jeśli potrzeby się zmienią, a wraz z nimi będzie musiał się zmienić system :lol:

Bez przesady, z systemem slubu nie bierzesz :wink:

mir - Sob 06 Gru, 2008

Jeśli chodzi o kasę to tylko canon 40D oni resztę dopasować
konczako - Sob 06 Gru, 2008

jaad75 napisał/a:
Baku napisał/a:
Moim zdaniem, więcej przemawia za 40D, nawet gdyby te aparaty kosztowały dokładnie tyle samo, to moim typem nadal byłby Canon.

To tak z mojego punku widzenia
Rzecz dla mnie najważeniejsza czyli - szybszy i celniejszy AF, szybkość serii, wykonanie i moim zdaniem zdjęcia w RAW
Z obiektywem C17-55 F2,8IS to genialny zestaw który nadaje się nawet do profesjonalnych zastosowań.. Znajdę drugi taki zestaw w podobnej cenie?

MAFLO - Sob 06 Gru, 2008

konczako napisał/a:
jaad75 napisał/a:
Baku napisał/a:

Rzecz dla mnie najważeniejsza czyli - szybszy i celniejszy AF, szybkość serii, wykonanie i moim zdaniem zdjęcia w RAW
Z obiektywem C17-55 F2,8IS to genialny zestaw który nadaje się nawet do profesjonalnych zastosowań.. Znajdę drugi taki zestaw w podobnej cenie?

Też do tego tak podszedłem, po długiej analizie został wybrany C40D. Ale obiektyw - może Tamron 17-50 (mnie na razie na niego nie stać, ale to dla mnie w tej chwili docelowe szkło)?

konczako - Sob 06 Gru, 2008

MAFLO napisał/a:
konczako napisał/a:
jaad75 napisał/a:
Baku napisał/a:

Też do tego tak podszedłem, po długiej analizie został wybrany C40D. Ale obiektyw - może Tamron 17-50 (mnie na razie na niego nie stać, ale to dla mnie w tej chwili docelowe szkło)?

Tamron 17-50 to świetny obiaktyw i sprawdzony. Problem w tym że często trafiają sie felerne mydlane egzemplarze. Problemy z serwisem i FF/BF pewnie zniechecił wielu którzy zdecydowali się na to szkło.
Jednak jeśli juz trafisz dobry egzemplarz to raczej będziesz zadowolony na bardzo długo..

http://allegro.pl/item489...hego_f_vat.html

W tym sklepie można wykupic dodatkowe 2lata gwarancji(czyli razem 4lata) a na dodatek zapewniają sprawdzenie przed wysłaniem czy obiektyw nie mydli. Sądządz ilu ludzi u nich kupuje te Tamrony to chyba warto...

Wujek_Pstrykacz - Sob 06 Gru, 2008

MC napisał/a:
Baku napisał/a:

Bez przesady, z systemem slubu nie bierzesz :wink:

MC masz niewątpliwą rację, tylko pamiętaj, że przy każdej odsprzedaży tracisz kase, masę kasy. Dlatego należy patrzeć w przyszłość, aby przynajmniej na obiektywach nie tracić.

MC - Sob 06 Gru, 2008

Wujek_Pstrykacz, oczywiscie, masz racje. Ale to nie jest zwiazek na smierc i zycie i trzeba o tym pamietac.