|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Błedny balans bieli w D700
nadzorca2 - Sro 19 Lis, 2008 Temat postu: Błedny balans bieli w D700 Witam...
Czy ktoś miał już poroblemy z balansem bieli w warunkach nocnych z Nikonem D700?
Ja tak, pomiar nie jest powtarzalny i muszę jedynie robić na 2500K
MC - Sro 19 Lis, 2008
Przy takim oswietleniu to chyba wiekszosc aparatow glupieje...
pursat - Sro 19 Lis, 2008
Podzielam zdanie MC. Gdy malo swiatla i/lub takie, nie latwo Ci bedzie znalezc maszyne z trafnym i powtarzalnym balansem bieli.
AQQ - Sro 19 Lis, 2008
Nie pamiętam dokładnie ale auto WB w nikonach 300/700 działa od 3000K w górę.
Niżej albo przy jakimś dziwnie pomieszanym oświetleniu nie ma co na auto liczyc.
Trzeba na piechotę
jaad75 - Sro 19 Lis, 2008
Przy lampach o takim widmie, to nawet ręczny WB niewiele pomoże...
AQQ - Sro 19 Lis, 2008
jaad75 napisał/a: | Przy lampach o takim widmie, to nawet ręczny WB niewiele pomoże... |
Zgadza się ale jak nie ma innego wyjścia - trzeba improwizować
davaeorn - Sro 19 Lis, 2008
jak dla mnie takie zdjęcia trzeba zrobić tak aby były w miarę satysfakcjonujące - a resztę po prostu zrobić w kompie... a na auto nie liczyć...
Allan - Sro 19 Lis, 2008
A probowales zlapac WB kierujac aparat tylko na niebo?
nadzorca2 - Sro 19 Lis, 2008
Allan napisał/a: | A probowales zlapac WB kierujac aparat tylko na niebo? |
Zauważyłem, że jedynie pomiar ręczny balansu bieli daje w miarę dobre odwzorowanie kolorów ale tylko wtedy mogę go dokonać w nocy gdy jest kontrast dość duży bo w przeciwnym razie aparat nie chce pomierzyć. Jeden z kolegów pisał, że D700 mierzy od 300K w górę-nie od 2500K i dość często ustawiam przy świetle ulicznym w/w wartość.
Najbardziej mnie dziwi to, że dawniej używany D80 lepiej sobie radził z balansem bieli w warunkach nocnych niż mój obecny D700.
fafniak - Sro 19 Lis, 2008
Allan napisał/a: | A probowales zlapac WB kierujac aparat tylko na niebo? | - przeciez dzieki temu aparat powie tylko łojezu i ustawi jakis makabryczny WB - nie wiem do ilu siega ale przy kamerach wyskoczyl mi 35000K (pytanie na ile to byl blad elektroniki - ta wartosc )
Allan - Sro 19 Lis, 2008
fafniak napisał/a: | Allan napisał/a: | A probowales zlapac WB kierujac aparat tylko na niebo? | - przeciez dzieki temu aparat powie tylko łojezu i ustawi jakis makabryczny WB - nie wiem do ilu siega ale przy kamerach wyskoczyl mi 35000K (pytanie na ile to byl blad elektroniki - ta wartosc ) |
No wlasnie nie.
Kiedys w poscie pt "mortal kombat" napisalem jaki mialem problem na imprezie z ustawieniem balansu
Po 20-25 minutach w desperacji sprobowalem uzyc dwoch kolorow po przeciwleglej stronie pasma.
Ustawilem WB kierujac obiektyw na niebieskie balony na tle czerwonej sciany i to jak sie okazalo byl najtrafniejszy wybor w tej sytuacji.
Z balansem trzeba kombinowac. Czasami robi sie "dziwne rzeczy" aby cos dobrze ustawic
fafniak - Sro 19 Lis, 2008
Allan, no wlasnie nie...ty opisujesz sytuacje gdzie jak rozumiem miales jednak temp. barwowa gdzies "w zakresie" pracy sprzetu (2500K-10000K) i w miare ciagle widmo -tak?
Tutaj masz sytuacje gdzie balans na bialej kartce to wynik 12000-15000K (na podstawie doswiadczenz kamerami betacam) + potwornie pociete widmo latarn
nie ma szans na to zeby ustawianie na niebo dalo pozytywny rezultat
czaszi - Sro 19 Lis, 2008
Niestety 700tka potrafi czasem dokuczać przy Auto WB. Ogólnie przeżółca zdjęcia najczęściej - dlatego lepiej jest ustawiać WB ręcznie(kiedy można). W instrukcji na stronie 140 masz napisane - Auto WB = 3500 - 8000. Oczywiście możesz też zmodyfikować domyślne ustawienie kręcąc pokrętłem pomocniczym ale tylko w zakresie bursztyn-błękit.
W d300 wyszła poprawka do AW miejmy nadzieję, że do 700tki tez wypuszczą.
Allan - Sro 19 Lis, 2008
fafniak napisał/a: | Allan, no wlasnie nie...ty opisujesz sytuacje gdzie jak rozumiem miales jednak temp. barwowa gdzies "w zakresie" pracy sprzetu (2500K-10000K) i w miare ciagle widmo -tak?
Tutaj masz sytuacje gdzie balans na bialej kartce to wynik 12000-15000K (na podstawie doswiadczenz kamerami betacam) + potwornie pociete widmo latarn
nie ma szans na to zeby ustawianie na niebo dalo pozytywny rezultat |
To moze dodac do nieba jakies czarne, ciemne, szare fragmenty dachow, trzeba pokombinowac. Moze jakies miejsce znalazloby sie.
jaad75 - Czw 20 Lis, 2008
czaszi napisał/a: | Ogólnie przeżółca zdjęcia najczęściej - dlatego lepiej jest ustawiać WB ręcznie(kiedy można). |
I tak ma być. AWB ma pracować sprawnie i powtarzalnie w normalnych warunkach oświetleniowych, a nie równać wszystko przy żarówkach, czy światlówkach...
|
|