forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon eos450d czy Nikon d80

Pawel 2727 - Sro 19 Lis, 2008
Temat postu: Canon eos450d czy Nikon d80
Witam.Prosze o porady przy wyborze aparatu.Zastanawiam sie nad canon 450d a Nikonem d80.Mam zamiar kupic osobno body i obiektyw.Wychodze z zalozenia ze lepiej kupic tanszy korpus a lepszy obiektyw.Na poczatek zamierzam przeznaczyc na ten cel ok3000zl,a w najblizszych miesiacach kolejne 1500zl.Myslalem nad obiektywem o parametrach 50mm f/1.4,a w pozniejszym czasie do kupic jeszcze dwa(szerokokatny i 85mm).Chcialbym zaznaczyc ze jestem dopiero na poczatku przygody z fotografia,wiec prosze o pomoc bardziej doswiadczonych.Pozdrawiam
MC - Sro 19 Lis, 2008

Zdaje sie niedawno byl taki dylemat walkowany :???:
W skrocie: Canon mniej szumi na wysokich iso, Nikon jest lepszy na nizszych iso, ma wiekszy zakres tonalny i generalnie jest wygodniejszym aparatem (z wyzszej polki).

Odyseusz - Sro 19 Lis, 2008

Ja też jestem nowym użytkownikiem i do tego absolutnym początkującym w dziedzinie fotografii.

Mam podobny dylemat do tego który ma kolega. Również zastanawiam się nad aparatem z tego segmentu (tanie lustrzanki cyfrowe) Dlatego przyłączę się do pytania kolegi.

Co będę fotografował ?
Rodzina 30%
Krajobrazy 30%
Zwierzęta w lesie 30%
Reszta 10%

Sporo jeżdżę na rowerze i stąd krajobrazy i zwierzęta, głównie sarny i daniele.
Tu też uwaga. Aparat musi mieć mocną budowę. Czasem jeżdżę w górach i zdarza mi się spaść z roweru.

Co w takim przypadku będzie lepsze. Budżet początkowy to maks 2300 zł brutto.

away - Sro 19 Lis, 2008

Odyseusz napisał/a:

Tu też uwaga. Aparat musi mieć mocną budowę. Czasem jeżdżę w górach i zdarza mi się spaść z roweru.

nie robiłam crushtestu canonowi ani nikonowi, ale jeśli o obudowy idzie to nikon lepiej wychodzi.
A możliwości obu aparatów zbliżone, więc bierz to co ci lepiej w dłoni leży.

krisv740 - Sro 19 Lis, 2008

Odyseusz napisał/a:
Czasem jeżdżę w górach i zdarza mi się spaść z roweru.

do tych zastosowań to ja lustrzanki nie polecę
raz - większa wrażliwość na wstrząsy
dwa- wieksze niebezpieczeństwo dla ciebi
trzy-kup kompakta-pancernego
cztery-kup lustro do innych zastosowań niż jazda na rowerze

szoko - Sro 19 Lis, 2008

MC napisał/a:
Zdaje sie niedawno byl taki dylemat walkowany :???:

hehe temat byl u mnie wałkowany :D ja powiem tyle ze dzis bylem w sklepie i "pomacalem" te aparaty i moje odczucia sa nastepujace:

canon(jak dla mnie) jest w ogole zle wyprofilowany i strasznie zle lezy mi w rece, i strasznie lekki(dla jednych + dla innych -)

Nikon- bez porownania lepiej lezy w dloni, wykonanie wydaje sie byc solidniejsze, no i waga aparatu odpowiednia- czuć ze sie ma aparat w dloni

Zaznaczam ze ta sa tylko moje odczucia :)

krisv740 - Sro 19 Lis, 2008

szoko napisał/a:
canon(jak dla mnie) jest w ogole zle wyprofilowany i strasznie zle lezy mi w rece, i strasznie lekki(dla jednych + dla innych -)

Nikon- bez porownania lepiej lezy w dloni, wykonanie wydaje sie byc solidniejsze, no i waga aparatu odpowiednia- czuć ze sie ma aparat w dloni

Zaznaczam ze ta sa tylko moje odczucia

to nie są odczucia - to sa wymiary i waga!

jeśli porownujesz dwa różne "gatunki" aparatów - wyniki muszą być takie :twisted:

MC - Sro 19 Lis, 2008

Dokladnie. Mimo podobnej ceny, sa to aparaty z roznych segmentow. D80 "musi" byc wygodniejszy :wink:
szoko - Czw 20 Lis, 2008

napisalem wyraznie ze to sa moje odczucia po "pomacaniu" aparatow :)
Ujme to inaczej " moje odczucia co to wagi i wymiarów"

Riddle - Czw 20 Lis, 2008

Zapewniam Cię że są nie tylko twoje:)

Kup ten aparat, który wygodniejszy, i zastanów się tak jak poradził kris nad jakimś "pancernym" kompaktem.

mavierk - Czw 20 Lis, 2008

Cytat:

Moim zdaniem powinieneś kupić albo Fuji/Nikon s5pro/d200 używanego za 1800 + 18-70 + jakąś porządną kaburę.
Ania101 - Czw 20 Lis, 2008

Bazując na własnych doświadczeniach - proponuję wziąć do ręki Canona 40d - najbardziej "pancerny" spośród wymienianych i zdecydowanie dobrze leży w dłoniach. Waga też konkretna, co większości użytkowników się podoba - po jakimś czasie nie zwraca się na to uwagi, a na pewno dobrze się ten aparat trzyma.
Odyseusz - Czw 20 Lis, 2008

mavierk napisał/a:
Cytat:

Moim zdaniem powinieneś kupić albo Fuji/Nikon s5pro/d200 używanego za 1800 + 18-70 + jakąś porządną kaburę.

Wolałbym się nie pakować w używany aparat. Nie znam się na tyle aby wyłapać co może być w nim uszkodzone, to raczej opcja dla doświadczonych.

[ Dodano: Czw 20 Lis, 2008 22:05 ]
Ania101 napisał/a:
Bazując na własnych doświadczeniach - proponuję wziąć do ręki Canona 40d - najbardziej "pancerny" spośród wymienianych i zdecydowanie dobrze leży w dłoniach. Waga też konkretna, co większości użytkowników się podoba - po jakimś czasie nie zwraca się na to uwagi, a na pewno dobrze się ten aparat trzyma.

Ten aparat kosztuje 2300 zł, sam bez obiektywów.

Jeszcze przed zamieszczeniem wczorajszego pytania przez kilka dni studiowałem forum i w zasadzie byłem zdecydowany na 450D. Trochę mnie tylko zniechęcały opinie o niewygodzie tego aparatu. Podejrzewam, że kłopoty z kolorami będą dla mnie, przynajmniej na początku, najmniejszym problemem.

mavierk - Czw 20 Lis, 2008

no to - pentax k10d z kitem a jak nie znajdziesz w normalnej cenie, to k200d :)
Baku - Pią 21 Lis, 2008

Co fakt to fakt - budowie i ergonomii k10 trudno wiele zarzucić, zwłaszcza za tą cenę...
Odyseusz - Pią 21 Lis, 2008

Przepraszam, że drążę temat, ale mam kilka pytań.

1. Wiem, że to się może wydawać śmieszne ale spytam. Czy należy się przejmować zakresem temperatur podanym w specyfikacjach aparatu ? Do tej pory przy mojej idioten camera nie interesowało mnie to specjalnie a tutaj widzę zakres np 0 do 40 stopni.. Czy chodzi o LCD czy o pracę aparatu ?

2. Jak to jest ze stabilizacją obrazu. Tańsze aparaty nie mają stabilizacji w sobie, droższe często mają. Czy nie jest tak, że wybierając tańszy aparat teraz później muszę kupować droższe obiektywy ze stabilizacją ? Bo w takim razie oszczędność rzędu 500-800 może się nie opłacać. Czy stabilizacja jest naprawdę ważna czy można się spokojnie bez nie obyć ?

drogi321 - Pią 21 Lis, 2008

Co do pierwszego to nie odpowiem bo nie wiem ;p

Ale ze stabilizacją jest tak Canon i Nikon wogle nie mają stabilizacji w korpusie więc trzeba kupować obiektywy ze stabilizacją Sony ma we wszystkich (prawie) stabilizacje w korpusie co do Oplympus-ów to nie wiem ale pewnie też mają. Cena aparatu tu nie ma nić do rzeczy bo Sony A100 czy A200 kosztują 1100-1300zł z kitem.

Riddle - Pią 21 Lis, 2008

To pierwsze to temperatury w jakich może pracować aparat - ale tak naprawdę chyba każdy wytrzyma z -15, tylko bateria będzie krócej działać.

Drugie - stabilizacja jest średnio przydatna przy normalnym użytkowaniu, więc po co tak jej wymagać.

Wg mnie najlepszym wyborem było by wzięcie D80 z 18-105, bardzo fajny obiektywik.

Odyseusz - Wto 25 Lis, 2008

Odświeżę temat. Dziś przeglądałem sobie allegro i znalazłem Canona taką ofertę Canon d40 z obiektywem ef-s18-55 is usm

Cena 2600 zł czyli niby o 300 więcej niż zamierzałem wydać na aparat. Z drugiej strony zaś wydaje się to być okazja. Do Warszawy mam rzut beretem i mogę aparat obejrzeć. Chociaż zapewne przy moim stanie wiedzy i tak nie zauważę wad. Z drugiej strony jeśli będzie gwarancja..

Czy też może zamiast tego pozostać na poziomie eos 450 lub d80 i skupić się na lepszym obiektywie ?

Baku - Sro 26 Lis, 2008

Odyseusz, jak masz blisko do Warszawy to przynajmniej jedź i zobacz. 18-55 IS jak na kit jest już całkiem niezły. Stary (niestabilizowany) kit był najsłabszym obiektywem kitowym, stąd utarła się reguła, że Canona z kitem się nie kupuje. Nowy kit, czyli ten który możesz kupić to już inna konstrukcja. Sporo w nim plastiku, ale umożliwia robienie przyzwoitych zdjęć a to jest najważniejsze. Co więcej, w przypadku Canona można tego kita za jakiś czas doposażyć w stałkę 50/1.8 za cenę ok. 300 zł. Ma to sens o tyle, że znakomicie uzupełnia zakres ogniskowych kita, tam gdzie on najbardziej niedomaga, czyli na długim końcu.
W przyszłości, gdy uznasz że kit Ci nie wystarcza/rozleciał się/już go nie lubisz będziesz mógł sobie dokupić coś droższego. A 40D to porządna pucha i wytrzyma, a przez to że będzie miała kilka lat więcej nie przestanie wcale robić dobrych zdjęć*.

----
* Zdjęcia robi człowiek nie aparat :razz:

Riddle - Sro 26 Lis, 2008

Canona bierz tylko po pomacaniu, zobacz czy ci leży czy tak jak mnie i niektórym -nie.

A filiozofia "kupię super body, a potem kiedy wyjdzie nowa generacja starczy mi już na dobre szkło" nie należy do uznawanych przeze mnie za użyteczne. Lepsze wyniki osiągnie się kupując d80 z 18-106 (plus za jakiś czas stałkę 50mm 1.8) niż 40D z kitem.

EDIT: Skoro mieszkasz blisko wawy to rozważ kupienie obiektywu w stodole.

Odyseusz - Sro 26 Lis, 2008

Mieszkam w Skierniewicach więc do Łodzi i do Warszawy mam po 80 km. Jak dla mnie to rzut beretem.

Uwagę na D40 zwróciłem po lekturze postów tu na forum. Tutaj cena jest jak na mój gust bardzo przystępna. Natomiast nie jestem pewien czy taki aparat jest mi, totalnemu amatorowi potrzebny.

Wciąż rozważam opcję z N80 d i EOSem 450.

Z tym, że patrząc na zestaw body +obiektyw odnoszę wrażenie, że ten D40 wychodzi niewiele drożej od Nikona z porządnym obiektywem..

Edyta dodaje, że zestaw jaki podałeś czyli N 80 d z 18-105 kosztuje tyle samo co D40 z kitem.. I weź tu człowieku bądź mądry..

Riddle - Czw 27 Lis, 2008

D40 to dość stary i niezbyt funkcjonalny nikon. 40D to dobry canon.

A ceny
-40D kupisz za http 2700 http://www.ceneo.pl/869792 z podstawowym niezbyt wysokiej jakości kitem
-D80 kupisz za 2550 http://www.ceneo.pl/1857252 z dobrym optycznie obiektywem o dużo szerszym zakresie ogniskowych.

Tak jak już mówiłem, lepiej wziąć gorsze body (chociaż D80 nie jest zauważalnie gorsze, w niektórych elementach wyprzedza canona) i lepszy obiektyw.

Albo możesz jeszcze zrobić tak jak ja - zadzwonić do sklepu Fotojulia i zarezerwować Nikona D80(swoją drogą zdrożał, kiedy ja kupowałem kosztował 1600), potem pojechać do tego sklepu, kupić go, no i potem w niedzielę (chociaż Fotojulia chyba działa w niedzielę, telefon odbierał) do Stodoły i znajdź dobrą ofertę na 18-70 (chociaż jak się pośpieszysz to tu masz świetną ofertę http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=78914 na niego) oraz 55-200mm. Wyjdzie podobnie (może ze 100 czy 200 więcej) ale miał byś dwa bardzo dobre obiektywy pokrywające zakres 18-200.

Baku - Czw 27 Lis, 2008

Riddle, wszystko zależy jak stoimy z funduszami i kiedy możemy sobie pozwolić na doinwestowanie sprzętu. Faktycznie, reguła jest taka, że lepiej lepszy obiektyw i gorszy korpus, ale dotyczy to osób o uświadomionych potrzebach. Wtedy człowiek może sobie "rzygnąć" na stałkę, jasny telezoom, albo ultraszeroki kąt i robić tanim korpusem takie zdjęcia, jakie są mu potrzebne i na pewno będzie lepiej, niż super puchą z kitem.
Ale jeśli mówimy o amatorze, to obiektywy kitowe wcale nie są taką złą propozycją. Fotoamator będzie robić wszystko: kwiatek, synka, auto, zachód słońca, etc... A kit Canona z ISem nie jest aż taki słaby. Po prostu ciągnie się za nim smrodliwa legenda jego poprzednika. Powracając do naszego foto-amatora: robi zdjęcia kitem i jeśli go przygoda foto nie wciągnie, to przy nim zostanie. A jeśli wciągnie, to pewnym czasie dobrze będzie wiedział a. czego potrzebuje, b. czego mu brakuje, c. co pozwoli mu zaspokoić potrzeby.
I dlatego poradziłem Odyseuszowi, żeby chociaż obejrzał i przemyślał tego 40D. Dokładnie napisałem "Jedź i zobacz" a nie "kup!".
Co więcej, w kwestii czy Canon 450D czy Nikon D80 moim zdaniem dylematu specjalnego nie ma. W tej klasie, z tym obiektywem i przy tej cenie D80 jest świetną propozycją.
Natomiast na pytanie Canon 40D czy Nikon D80 - na to pytanie tak łatwej odpowiedzi już nie ma. Nikon z obiektywem 18-105 na pewno będzie lepszy chociażby pod względem szerszego zakresu ogniskowych. Na to pytanie Odyseusz musi odpowiedzieć sobie sam zaglądając do portfela. Prawdopodobne jest natomiast, że Canon 40D z obiektywem kitowym dość szybko może (choć nie musi) znów szarpnąć za portfel domagając się lepszego obiektywu (np. Tamrona 17-50). Wszystko zależy od samego Odyseusza.

Odyseusz - Sob 29 Lis, 2008

Ok. Dziś potrzymałem w rękach trzy aparaty. Dwa Canony 450d i 40D oraz Nikona D80.
Jeśli chodzi o wygodę to Nikon był dla mnie najwygodniejszy w ręce. Najgorzej wypadł 450D ale on jest zwyczajnie mniejszy. Jego jedyną zaletą w tym towarzystwie jest niewątpliwie cena. 300 zł różnicy w stosunku do Nikona i 800 w stosunku do 40D.

W zasadzie chyba jednak zrezygnuję z 40D. Do niego muszę dokupić kartę i pokrowiec co da kolejne 200 zł. Wyjdzie mi 2800 zamiast zakładanych 2300.

Na placu boju zostają więc Canon 450D i Nikon D80. W obu przypadkach na początek będą kitowe obiektywy.

A... odpada Pentax, też go dziś trzymałem w ręce i była to najgorsza dla mnie opcja.

Nie oceniałem oczywiście możliwości technicznych bo ja i tak nie zauważę różnicy, przynajmniej na początku. A.. pani w sklepie doradzała mi Sony ;)

Riddle - Sob 29 Lis, 2008

Odyseusz napisał/a:
A.. pani w sklepie doradzała mi Sony

Tak jak prawie każdemu:) Oprócz mnie, bo mi w sklepie gość chciał doradzić Pentaxa, więc czuję się Wybrańcem:)

Radzę Ci wziąć lustrzankę która lepiej pasuje do ręki, gdyż bardzo ważne jest by lustro dobrze leżało w dłoni. Weź tego Nikona, nie będziesz żałował. Do tego ten 18-105.

karol92 - Sob 29 Lis, 2008

Witam,
Ja też jestem nowym użytkownikiem forum,
Mam podobny dylemat do tego który ma kolega. Również zastanawiam się nad aparatem z tego segmentu: Już prawie jestem pewien, że chce Nikona D80, Dobrze mi leży w ręce i ogólnie z tego co czytałem ma dobre opinie. Trochę gorzej jest z wyborem obiektywu, Myślałem, że na początek kupie taki zestaw i potem dokupię jakiś obiektyw z zakresu 55-300mm. (tak orientacyjnie)
http://sklepfotograficzny...on/D80-18-55mm/
Co sądzicie o takim zestawie? I czy cena 2099 jest jak na taki zestaw jest dobra. Pytam bo prawdopodobnie w tym sklepie kupie ten aparat.
Trochę się boje o to , że będę musiał często zmieniać obiektyw ze względu że to tylko 18-55mm.

Riddle - Nie 30 Lis, 2008

Po pierwsze - jaki masz limit pieniędzy.
Po drugie - zastanów się do czego będzie Ci potrzebny.
Po trzecie - nie upieraj się na sklep, gdyż często kupując w różnych miejscach możesz oszczędzić.
Po czwarte - jeśli jesteś z Warszawy rozważ kupienie używanych obiektywów w stodole.

karol92 - Nie 30 Lis, 2008

Najlepiej jakby na początek było właśnie to 2100, ale jak to zupełnie jest beznadzieja z tym to jakoś może uproszę rodziców aby mi pożyczyli :razz:
Do czego potrzebny?? No to mniej więcej będzie tak:
Krajobraz 30%
Roślinki i zwierzęta 30%
Sport (Rajdy itp) 30%
No i inne różne sytuację 10%
Na ten sklep się zdecydowałem dlatego że mam bardzo blisko domu (jakieś dwa przystanki). A cena w Ceneo jest jedną z niższych a sklep ma dobre opinie.
No i jestem z Krakowa, więc raczej odpada kupienie używanych obiektywów w stodole. Najchętniej kupiłbym teraz jakiś obiektyw który wystarczył by mi do przyszłego roku a przed wakacjami dokupił drugi.
Zastanawiam się teraz nad tym Kitowym 18-105mm,
http://sklepfotograficzny...D-80-18-105-mm/
tylko czy on jest obiektywem dobrym?? czytałem test na optyczne i wypada nieźle. Co byście mi doradzili??
Dodam że ta kwota jak za Nikona D80 + 18-105mm jest już jak dla mnie wysoka i na pewno nic więcej nie da rady.

kamfil06 - Nie 30 Lis, 2008

karol92,
zdecydowanie wolałbym opcje z 18-105 :wink:

18-105 to świetne szkiełko, polecam je w niejednym temacie. Wygodny zakres i dobry optycznie.
Zestaw D80 + 18-105 jest bardzo dobrym wyborem.

karol92 - Nie 30 Lis, 2008

Dzięki za odpowiedzi. Jutro jeszcze się przejdę do tego sklepu i oglądnę jeszcze raz jak to wygląda wszystko, a potem trzeba dozbierać jeszcze te 400 zł. :roll:
Także już niedługo zamienię Panasonica FZ18 na Nikona D80 + 18-105mm :mrgreen:
Jeszcze raz dzięki za pomoc w podjęciu decyzji :grin:

Nie ma za co.

Odyseusz, znowu uśpisz ten temat na kilka dni czy w końcu się na coś zdecydujesz?:)

Odyseusz - Nie 30 Lis, 2008

Strasznie ciężko..

Wczoraj gadałem z bratem ciotecznym który ma Pentaxa 20d i doradzał mi go ze względu na tańszą przyszłą rozbudowę.
Ale, jak już wcześniej pisałem, Pentax nie leżał mi w dłoni.

Brat co prawda nie chciał się z tym zgodzić ale stwierdził, że jak tak to tylko Nikon d80 lub Canon 40d

450tkę odradzał ze względu na niewygodę. No i fakt, że tu ma sporo racji.

A ja mam mętlik w głowie. Nie ukrywam, że Nikon leżał mi w ręce jakby stamtąd był. Ale jednak jest to aparat sprzed kilku lat i nie wiem czy pakowanie się w niego jest rozsądne.
Do tego wersja którą polecałeś w zasadzie kosztuje tyle samo co 40d z kitem.

Z kolei dziś drugi kolega którego pytałem powiedział, żebym dołożył i kupił D90 bo D80 jest przestarzały a Canon 40d mimo tego, że większy to nie tak wygodny jak Nikon. No i to też jest prawda ;)

Napiszę tak z ręką na sercu, że już głupi jestem. Ludzie ratujcie :!:

Riddle - Pon 01 Gru, 2008

Pentax i tańsza rozbudowa, co ja słyszę:) Pewnie jeszcze dużo szkieł. Spytaj się brata czy zaktualizował oprogramowanie. Jeśli nie - to nawet z nim nie dyskutuj.

40D nie bierz, jak już mówiłem - lepiej kupić dobre body i dobre szkło niż troche lepsze i dużo droższe z kitem.

D90 - cena jak na razie za wysoka, mimo że aparat niczego sobie. Obecnie nie ma sensu dopłacać - przepłacać. Jak wspomniałem - lepiej tańsze body i lepsze szkło.

kamfil06 - Pon 01 Gru, 2008

Riddle napisał/a:
Jeśli nie - to nawet z nim nie dyskutuj.

dlaczego?
ja do niedawna jechałem na 1.00 i nic się nie działo...

Riddle napisał/a:
D90 - cena jak na razie za wysoka, mimo że aparat niczego sobie. Obecnie nie ma sensu dopłacać - przepłacać. Jak wspomniałem - lepiej tańsze body i lepsze szkło

zgadzam się...
ale zmiana systemu kosztuje jeszcze więcej,
pozatym:

Odyseusz napisał/a:
Nikon leżał mi w ręce jakby stamtąd był.

ja wchodziłbym w nikona :wink: ...

Baku - Pon 01 Gru, 2008

Odyseusz, myślę że masz już odpowiedź na swój dylemat. Nasza doradcza rola tu się w zasadzie kończy.
Riddle - Pon 01 Gru, 2008

kamfil06 napisał/a:
ja do niedawna jechałem na 1.00 i nic się nie działo...

Do niedawna, bo wcale nie jakoś dawno wyszlo to oprogramowanie. Chodzi mi o to że w starym były hotpiksele.

kamfil06 - Pon 01 Gru, 2008

mogę przesłać ci kilka 30-70 sekundowych RAW-ów zrobionymi k20stką kupioną w ciemno i z softem 1.00 przy użyciu 2-sekundowego samowyzwalacza,

jeżeli znajdziesz jakiegoś hot/dead pixela sprzedam k20 a kase oddam na cele charytatywne :lol:

Odyseusz - Wto 02 Gru, 2008

Zdecydowałem się na Nikona, jutro zamówię. Nie ma co dłużej czekać i wybierać bo to nie ma sensu. Lepiej mieć aparat i się uczuć zdjęcia robić.
Dziękuję wszystkim za pomoc.

kamfil06 - Wto 02 Gru, 2008

gratuluję męskiej decyzji :razz: