|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Styki obiektywów Canon
krisv740 - Czw 20 Lis, 2008 Temat postu: Styki obiektywów Canon szanowni forumowicze!
może ktoś z łakawości swojej ma/znajdzie/zna opis styków w obiektywach szanownej(-anej przez niektórych) marki kwakon?
jakby jeszcze napiecie sterujące to byłbym w niebie
piotrmkg - Czw 20 Lis, 2008
moze tu znajdziesz cos:
http://home19.inet.tele.dk/ne/manualer.htm
krisv740 - Czw 20 Lis, 2008
oprócz punku "pomógł" pragnę oficjalnie podziekować piotrowi za przesłanie mi schematów szkieł
dla zainteresowanych dodam, że dzięki temu mogę "oświecić" co poniektórych (do tego grona i ja się zaliczam) , że szkła EF canona jeśli mają FF/BF koryguje się także poprzez podkładki dystansowe.
nie twierdzę, że wszystkie obiektywy, o co to to nie(!) , ale starsze szkła (50/28/15 mm) są właśnie tak korygowane. dla ciekawskich , podkładka ma grubość 0,07mm
nie wgryzłem sie dokładnie jeszcze w instrukcje naprawcze, przejrzałem je tylko pobieżnie, ale ....................
dlaczego mamy XXI wiek
kiedys było tak prosto i łatwo!
to takie pierwsze wrażenia
pozdrawiam
piotrmkg - Czw 20 Lis, 2008
krisv740, takze pragne powiedziec ze Canon w fabryce koryguje FF/BF poprzez zeszlifowanie bagnetu w obiektywie, i robi tak do dzis. Co do podkladek to podkladki oferowane sa w dwoch grubosciach 0.02mm i 0.05mm przy czym maksymalna korekcja nie moze przekroczyc 0.07mm (czytamy ze zrozumieniem kris ).
korzystanie z tych podkladek jest wg. mnie o wiele lepszym sposobem niz korekcja jakiej dokonuja na zytniej, poniewaz to co oni tam robia to: "powiedzenie systemowi AF w aparacie ze tak i tak wyglada ostrosc, podczas gdy aparat widzi max ostrosc gdzies indziej" moze inaczej/latwiej to przedstawie. to co oni robia na zytniej to wmowienie aparatowi ze woda zamarza przy -10*C podczas gdy on wie ze zamarza w 0*C. po takiej korekcji aparat mowi ze woda zamarza w -10*C.
ps. na stronach 22 - 25 masz wyjasnione krok po kroku jakie sygnaly sterujace sa przesylane pomiedzy korpusem a obiektywem podczas pracy
komor - Sob 22 Lis, 2008
Wszystko fajnie, tylko czemu Sigma i reszta ma kłopoty z AF w Canonie, skoro sygnały są znane?
piotrmkg - Sob 22 Lis, 2008
komor, żeby tylko oni, sam canon ma z tym problem po prostu przekombinowali cały ten system.
komor - Sob 22 Lis, 2008
Nie potrafię ocenić czy przekonbinowali, w końcu rezultaty bywają też niezłe, parę udanych zdjęć z systemu EOS się pojawiło przez te lata... Ale że wszystko schodzi na psy to swoją drogą.
krisv740 - Sob 22 Lis, 2008
myślę ,że nie było by tak wielkiego problemu, gdyby obiektyw posiadał tylko i wyłacznie elementy wykonawcze, a nie dodatkowo "logiczne"
jak w każdym złozonym systemie z kilkoma modułami elektronicznymi powstaje problem wspólpracy , a o dziwo winą może być sam styk połączeniowy
jesli wysyłane sa tylko dane sterujące problem jest mniejszy
przy "zagmatwaniu" jakie jest w canonie nawet inny procesor obiektywu/mimo podobnych parametrów/ może być problemem
|
|