forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - pomiar swiatla

miszet - Czw 20 Lis, 2008
Temat postu: pomiar swiatla
Witam... przeszukalem juz chyba wszystie tutoriale o pomiarze swiata, o ich rodzajach itp itd... ale problem jest taki ze nadal nie wiem jak zrobić ten pomiar? moze mi ktos to wytlumaczyc...dopiero zaczynam z lustrzanka...
garreth - Czw 20 Lis, 2008

teoria
http://www.e-cyfrowe.pl/poradniki.php?id=735
http://www.e-cyfrowe.pl/poradniki.php?id=736
i praktyka
http://www.e-cyfrowe.pl/poradniki.php?id=737
http://www.e-cyfrowe.pl/poradniki.php?id=738
:grin:

czytalem juz ten poradnik i musze stwierdzic, ze wszystko jest tam opisane ale dalej mnie meczy co "wcisnac" aby ustawic ten pomiar swiatla... do polowy migawke czy co? jjestem poczatkujacy na prawde, a matrycowe mierzenie mnie nie zadowala... :P
piotrmkg - Czw 20 Lis, 2008

miszet, wciskajac do polowy spust w swoim d80 aparat dokonuje pomiaru za ciebie, w trybie jaki od niego zazadales :) problem z pomiarem jest taki, ze dosc latwo aparat moze sie zgubic przez zbyt duza rozpietosc tonalna kadru.

no to powiedz mi wtedy co pokolei robic aby samemu ustawic ten pomiar?

miszet, o pomiarze swiatla jak juz wiesz ludzie sporo ksiazek napisali, ty masz i tak ulatwiona sprawe, bo po zrobieniu zdjecia mozesz sobie je obejrzec wraz z histogramem, na ktorym wszystko widac jak na dloni :) powiedz lepiej co sprawia ze nie jestes zadowolony z pomiaru jaki ci serwuje aparat.

czesto robie krajobrazy, jak mam jasne niebo too np. las pozostaje ciemny, za ciemny! dlatego chcialbym ustawic pomiar na ten las (jesli dobrze rozumiem z tutoriali)... pracowalem wczesniej na f717 sonego i wlasnie na manualu dlatego juz chce ambitniej podchodzic do fotografii, aby kazdy aspekt byl zalezny tylko ode mnie..
MC - Czw 20 Lis, 2008

miszet, jak ustawisz na las to prawdopodobnie niebo bedziesz mial przeswietlone....
komor - Czw 20 Lis, 2008

miszet, jeśli spodziewasz się, że ktoś poda Ci teraz jakąś magiczną kombinację czy kolejność ruchów po której zdjęcia lasu i nieba będziesz miał zawsze dobrze naświetlone, to spodziewasz się zbyt wiele. Skoro przeczytałeś te tutoriale, jak rozumiem wiesz co to jest rozpiętość tonalna, pomiar punktowy czy kompensacja ekspozycji to nie pozostaje nic innego jak poćwiczyć, żeby nauczyć się swojego aparatu – jak mierzy, kiedy należy zastosować kompensację albo pomiar punktowy w aspekcie wykorzystania dostępnego zakresu EV w Twoim aparacie.

czyli krótko: Praktyka, Praktyka i jeszcze raz Praktyka, która po wielu latach może się przekształcić w Doświadczenie :wink:

jakies porady?
mavierk - Czw 20 Lis, 2008

no ja mam jedną - weź w rękę instrukcję obsługi i poczytaj...

yyy, robic zdjecia :?:
mozesz za to sprobowac przekopac sie przez instrukcje i poszukac czegos takiego jak AEB (bracketing ekspozycji, nie wiem jak to nikon nazywa) i ustawic sobie na -1EV 0 +1EV

dziekuje wszystkim, jak tylko wyzdrowieje to w jakis wolny weekend bede praktykowal "wszystko" co przeczytalem... i bede dalej czytac;) pozdrawiam
jaad75 - Czw 20 Lis, 2008

A może koledze po prostu chodzi o magiczny przycisk AE-L?... :smile:

[ Dodano: Czw 20 Lis, 2008 19:48 ]
BTW, poćwiczyć pomiar światła możesz równie dobrze nie wychodząc z domu...

piotrmkg napisał/a:
poszukac czegos takiego jak AEB (bracketing ekspozycji, nie wiem jak to nikon nazywa)

BKT :wink:

MC - Czw 20 Lis, 2008

Ewentualnie HDR :wink:

tak sobie mysle i nie rozumiem... jesli wszystko tak czy siak musimy ustawiac sami to po co jest podzial na punktowy matrycowy itp ?
MC - Czw 20 Lis, 2008

Nie musimy wszystkiego ustawiac sami. Musimy tylko umiec uzywac tego, co oferuje aparat.
marcin-vlc - Czw 20 Lis, 2008

masz jeszcze centralnie wazony, polecam na poczatek

MC, teraz czytając posty jednym "tchem" zrozumiałem, że bracketing
w Canonie to AEB,
w Nikonie to BKT,
a
w Sony to HDR... :roll: :wink: :razz:

MC napisał/a:
Nie musimy wszystkiego ustawiac sami. Musimy tylko umiec uzywac tego, co oferuje aparat.

Co masz na mysli ?

MC - Czw 20 Lis, 2008

garreth, nie nie nie, chodzilo mi tylko o to, ze jeszcze hdrek moze byc pomocny w takim przypadku.
miszet, chodzi mi o to, ze sprzet nie zrobi wszystkiego za fotografujacego. Bardzo pomaga, ale trzeba wiedziec jak tego uzywac :razz:

garreth, bo sony dziala tylko w 2 trybach: OFF i HDR :P
edmun - Czw 20 Lis, 2008

kolejny temat który poprawia humor :) Panowie zwolnijcie :)
MC - Czw 20 Lis, 2008

piotrmkg, a Canon dziala w trybach: off i err99? :lol:

MC, chwalic Boga analogi nie cierpialy na taka przypadlosc :D
mavierk - Czw 20 Lis, 2008

na szczęście nikon działa w BKT i po prostu EE ;)
Marian - Czw 20 Lis, 2008

miszet napisał/a:
czesto robie krajobrazy, jak mam jasne niebo too np. las pozostaje ciemny, za ciemny! dlatego chcialbym ustawic pomiar na ten las (jesli dobrze rozumiem z tutoriali)...
A czytałeś książkę "Ekspozycja bez tajemnic" ? Nie? Nie trać czasu i zacznij od niej.
MC - Czw 20 Lis, 2008

piotrmkg, analogi tez mialy swoje choroby :wink:
Monastor - Czw 20 Lis, 2008

MC napisał/a:
piotrmkg, a Canon dziala w trybach: off i err99? :lol:

Można jeszcze focić w trybach FF i BF... natomiast z nałożonym dekielkiem canony po prostu dostają skrzydeł. Można robić świetne darki ;-)