|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - śnieg
mons - Czw 20 Lis, 2008 Temat postu: śnieg ....śnieg jest biały , odbija promienie słońca , skrzy się w tymże słońcu....... krótko mówiąc , czy ktoś ma doświadczenie z fotografią tej substancji.... ???? ....temat chyba na czasie i oby.....
Jacek(Baton) - Czw 20 Lis, 2008
Mnie sę wydaje, że warto by spróbować z filtrem CPL.
jaad75 - Czw 20 Lis, 2008
mons, chyba jedyne co trzeba wiedzieć, to to, żeby prześwietlać w stosunku do światłomierza...
mavierk - Czw 20 Lis, 2008
no zakres tonalny takich scenek jest przerażający - ja ogólnie rzecz biorąc doświetlałem to, co chciałem lampką i jechałem na 1/8000 właściwie
na szczęście śniegu zazwyczaj mamy tyle, co kot napłakał
piotrmkg - Czw 20 Lis, 2008
mons, mozesz probowac takiego tricku, robisz pomiar punktowy ze sniegu, potem robisz z tego co ci aparat pokazuje +1,5EV.
tu masz przyklad uzycia takiego triku:
kiedys sie zastanawialem czy jakbym nie naswietlil tego troszke jasniej (1/3EV) to czy by to nie lepiej wygladalo, a snieg dalej mialby moze fakture.
ps. jaad czujny jestes
piotrmkg napisał/a: | potem robisz z tego co ci aparat pokazuje -1,5EV. |
Chyba "+"...
koraf - Czw 20 Lis, 2008 Temat postu: Re: śnieg
mons napisał/a: | ....śnieg jest biały , odbija promienie słońca , skrzy się w tymże słońcu....... krótko mówiąc , czy ktoś ma doświadczenie z fotografią tej substancji.... ???? ....temat chyba na czasie i oby..... |
Mons tu jest trochę na ten temat :
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=2231 a w praktyce to zależy od wielu czynników ja zaczynam prześwietlać ( od tego co pokazuje światłomierz) 0 +2.0eV jak mam sam czysty biały śnieg , +1eV , gdy są drzewa i coś w tle ... a do tego później eksperymenty z ustawieniami co będzie najlepsze .
[ Dodano: Czw 20 Lis, 2008 19:35 ]
Piotrmkg ale na Twojej focie u mnie śnieg jest lekko różowy na pewno nie biały
koraf, bedzie bialy jak przyjdzie do mnie zamowiony nikon coolscan 5000ed poki co pozostanie rozowy (tez to widze ).
mons - Czw 20 Lis, 2008
piotrmkg, ....na moim monitorku też jest różowo .....
[ Dodano: Czw 20 Lis, 2008 19:39 ]
.... a polar jak na śniegu działa ???....próbował ktoś ????
to nie jest różowy - to jest x proces
mons, mi nie dziala, za to na niebo tak, co widac na zalaczonym obrazku
mons - Czw 20 Lis, 2008
....to teraz trzeba się modlić o śnieg...... .....a zimy w Polsce były , oj były ......
[ Dodano: Czw 20 Lis, 2008 19:48 ]
piotrmkg, ....a zdjęcie niesamowite..... bardzo misie......
mons napisał/a: | bardzo misie...... |
kali nie kumac czaczy o co biega
ps. do tego zdjecia jest historia, zazwyczaj opowiadam ja jak juz ogladamy te slajdy
rodak - Czw 20 Lis, 2008
Ja przeczytałem, że w przy pełnym słońcu/braku zachmurzenia najlepiej skierować robić pomiar, kierując aparat na niebo.
mons - Czw 20 Lis, 2008
piotrmkg, mam nadzieje tą historię kiedyś usłyszeć .....
[ Dodano: Czw 20 Lis, 2008 21:31 ]
....przyznam sie , skąd pytanie..... fociłem kiedyś szadź nad Odrą , i chyba nienajlepiej to wyszło.....
rodak napisał/a: | Ja przeczytałem, że w przy pełnym słońcu/braku zachmurzenia najlepiej skierować robić pomiar, kierując aparat na niebo. |
Po co? Nie lepiej zapamiętać, że jeśli chcemy, by śnieg zachował fakturę, trzeba go prześwietlić o 2EV w stosunku do 18% szarości? Czyli mierzysz śnieg i kompensujesz o 2EV - nie musisz zajmować się kolorem nieba i zachmurzeniem, bo mierzysz element który Cię najbardziej interesuje...
jaad75 napisał/a: | trzeba go prześwietlić o 2EV w stosunku do 18% szarości |
to snieg ma taka sama luminacje jak 18% szarosc?
piotrmkg napisał/a: | to snieg ma taka sama luminacje jak 18% szarosc? |
Nie, ale ostatnie światła wpełni zachowujące fakturę są 2EV od 18% szarości - system strefowy Adamsa się kłania...
MC - Czw 20 Lis, 2008
jaad75 napisał/a: | system strefowy Adamsa |
Eeee???
http://pl.wikipedia.org/wiki/System_strefowy
garreth - Czw 20 Lis, 2008
MC,
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=5035
ostatnio długo nad tym z piotrmkg siedzieliśmy
MC - Czw 20 Lis, 2008
Dziekuje.
jaad75, jakbym mial sie bawic tak na powaznie ze sniegiem to wzialbym sobie 18% karte zmierzyl swiatlo padajace, pomierzyl najjasniejsze i najciemniejsze elementy i zaczal myslec jak to wszystko zmiescic w 8EV DR.
MC - Czw 20 Lis, 2008
piotrmkg napisał/a: | jaad75, jakbym mial sie bawic tak na powaznie ze sniegiem to wzialbym sobie 18% karte zmierzyl swiatlo padajace, pomierzyl najjasniejsze i najciemniejsze elementy i zaczal myslec jak to wszystko zmiescic w 8EV DR. |
A w tym czasie snieg by juz stopnial
MC, wiedzac na czym mi zalezy i widzac na swiatlomierzu co mam podjecie decyzji zajeloby mi moze 30sec
MC - Czw 20 Lis, 2008
piotrmkg, oczywiscie zartuje. Pytanie tylko czy taki scenariusz jaki opisales nie zabija troche radosci z fotografowania...
mons - Czw 20 Lis, 2008
...jak to wszystko prześledzę , ze zrozumieniem , to będzie cud , ale korzystny dla fotografii......
MC, nikt ci nie kaze "robic" calej rolki filmu (karty pamieci) w ten sposob
jaad75, mi sie wydawalo ze szczegoly koncza sie na zagieciach charakterystyki.
mons - Czw 20 Lis, 2008
jaad75, przy najbliższej okazji spróbuję w/g Twojej teorii focić ......
piotrmkg napisał/a: | jaad75, mi sie wydawalo ze szczegoly koncza sie na zagieciach charakterystyki. |
Teoretycznie...
Jeżeli pomierzysz spotem jasne i ciemne partie śniegu, to możesz się dokładniej pobawić, ale dla większości aparatów (zwłaszcza cyfrowych), zasada 2EV powinna się sprawdzić...
xneon - Czw 20 Lis, 2008
mons, ten cień w dolnej partii zdjęcia psuje całkiem niezły kadr (może ciut wyżej w pionie aparat - żeby drzewa po lewej lepiej domykały, bo chowają się za krzewem)
ps. ech, żebym ja tak obiektywnie umiał do swoich podchodzić...:P
dlatego walimy bkt +/- 2ev 5 zdjęć co 1ev i nie przejmujemy się
edmun - Pią 21 Lis, 2008
a potem "Kochanie, masz może 200 zł na nowy dysk twardy?"
mons - Pią 21 Lis, 2008
edmun napisał/a: | a potem "Kochanie, masz może 200 zł na nowy dysk twardy?" |
....po iluś razach , można się przyzwyczaić .......
[ Dodano: Pią 21 Lis, 2008 09:13 ]
xneon napisał/a: | mons, ten cień w dolnej partii zdjęcia psuje całkiem niezły kadr
|
.....żebym to ja widział na swoim zdjęciu ..... .....też na innym bym zauważył .....
|
|