forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - jaki aparat

jumper - Czw 20 Lis, 2008
Temat postu: jaki aparat
witam wszystkich :wink:
chcę kupić nowy aparat do 850 zł (nówka ze sklepu, nie z allegro itp). zastanawiam się nad canon sx110is, fuji s1000fd, fuji s8100fd, sony h50 i nikon p80 (ten trochę wykracza z cena ale jakoś bym dozbierał :razz: ). co sądzicie o tych aparatach albo co kupilibyście w tej kwocie?
z góry dziękuje za pomoc :smile:

mavierk - Czw 20 Lis, 2008

z mojej strony krótka piłka - dozbieraj :)

tyle właśnie uzbierałem przez wakacje i na święta może jakieś 100 zł wpadnie :razz: więcej raczej nic nie uzbieram więc nie wiem czy jest sens czekać :razz:
Warciarz - Czw 20 Lis, 2008

A może Panas FZ18 ? Mój znajomy ma i bardzo go sobie zachwala.Też miałem okazję się nim troche pobawić i odczucia bardzo pozytywne.Kasy na niego akurat starczy :)

myślałem o panasonicu tylko nie wiem czy s8100fd nie jest od niego lepszy :razz: kolega (taki szkolny fotograf) polecił mi canona sx110is :razz:
Darecki2005 - Czw 20 Lis, 2008

Ja miałem p80, wymieniłem na fz-18 i nie żałuje wyboru ani trochę i gorąco polecam, przede wszystkim za inteligentny tryb auto, który swietnie sobie radzi praktycznie w wiekszości sytuacji
Warciarz - Czw 20 Lis, 2008

jumper, raczej nie słyszałem wielu dobrych opinie o tym aparacie.Nie to żeby był zły,ale z marki Fuji polecane sa bardziej inne modele.Zaufaj mi weź tego Panasa.Ma bardzo duży zakres ogniskowych i niezłe światło przy tym.Jest świetny optycznie no i posiada podwójna stabilizacja,która naprawde robi swoję.
Jak widzisz kolega wyżej również zamienił jeden z Twoich typów na ten model i jest bardzo zadowolony.Nie ma się co zastanawiać :wink:

wybór chyba jednak padnie na panasonica :razz: mam nadzieje że nie będę żałował :razz: dzięki wszystkim za pomoc :wink:
DamageMax - Pią 21 Lis, 2008

Jakbys dozbieral do 1120-1140 zł w tej cenie na promocjach mozna kupic Panasonica FZ28 (euro.com.pl -odbior w sklepie euro rtv agd - cyklicznie pojawia sie w promocji, normalna cena to 1399)
rsms - Sob 22 Lis, 2008

Cytat:
Jakbys dozbieral do 1120-1140 zł w tej cenie na promocjach mozna kupic Panasonica FZ28

W "promocjach" może jest i taka cena, ale normalna za jaką teraz FZ28 można bez problemu kupić to 999 zł :mrgreen: np. na cyfrowe.pl. Jak ktoś jest przeciwnikiem zakupów w sklepach internetowych to o tym sklepie akurat pochlebne opinie można znaleźć nawet na tym forum.

jumper - Sob 22 Lis, 2008

tylko że pisałem że cena do 850 zł...
rsms - Sob 22 Lis, 2008

150 zł to już nie tak dużo. Można zastanawiać się nad różnymi opcjami : dozbierać, pożyczyć, może kupić na raty.. to już daje sporo czasu na dozbieranie a na aparat nie musimy czekać :mrgreen:
Warciarz - Sob 22 Lis, 2008

Nie mieszajcie juz chłopakowi w głowie :wink: Dokonał dobrego wyboru i będzie zadowolony.A jakby chciał więcej kasy wydać na ten cel to pewnie by nad lustrzanką myślał a nie kompaktem za jakies 1200 czy jeszcze więcej :mrgreen:
rsms - Sob 22 Lis, 2008

Cytat:
A jakby chciał więcej kasy wydać na ten cel to pewnie by nad lustrzanką myślał a nie kompaktem za jakies 1200 czy jeszcze więcej

Warciarz, a skąd w Tobie takie przekonanie że każdy by się decydował na lustrzankę gdyby nie względy finansowe? :mrgreen:
Ja np. wolałbym i 1600 zł na kompakt który mnie zadowoli wydać niż na jakąś lustrzankę za 1200 zł, bo za tyle spokojnie juz można jakąś kupić z jakimiś kitami. Tak samo zresztą niż na jakąś za 3000 czy też za 6000, z jednego prostego powodu: żadna lustrzanka mi nie jest potrzebna :mrgreen: a kompakt daje mi wystarczającą dla mnie jakość i dużo większą niż lustrzanka wygodę.
Tak więc nie tylko wokół pieniądza się świat kręci :mrgreen: przynajmniej w przypadku fotografii amatorskiej.

Warciarz - Sob 22 Lis, 2008

rsms, Zakładam tak bo bynajmniej większosc ludzi,którzy inwestują w to więcej to wolą lustrzanke z większymi możliwościami na przyszłośc,aniżeli kompakt w,którym już mają wszystko :smile:
jumper - Sob 22 Lis, 2008

plany się trochę zmieniły :-P po długiej i ciężkiej rozmowie z rodzicami :-P otóż będę miła trochę więcej $$ (około 1000-1100 nie więcej) no i w oko wpadł mi s9600 :-D jest coś konkurencyjnego w tej cenie i czy jest to dobry wybór?
PS nie chcę lustra z jednego prostego powodu: przez jakieś pół roku albo więcej nie będę miał kasy na kupienie jakiegoś obiektywu

qadest1 - Pon 24 Lis, 2008

jumper napisał/a:
no i w oko wpadł mi s9600 jest coś konkurencyjnego w tej cenie i czy jest to dobry wybór?

Bardzo dobry wybór!!! A za te pieniążki zostanie Ci jeszcze na jakiś polarek, torbę czy statyw... Tej opcji się raczej już Trzymaj, bo nic lepszego nie Wymyślisz... ;)

CEFALON - Wto 25 Lis, 2008

jumper napisał/a:
plany się trochę zmieniły :-P po długiej i ciężkiej rozmowie z rodzicami :-P otóż będę miła trochę więcej $$ (około 1000-1100 nie więcej) no i w oko wpadł mi s9600 :-D jest coś konkurencyjnego w tej cenie i czy jest to dobry wybór?
PS nie chcę lustra z jednego prostego powodu: przez jakieś pół roku albo więcej nie będę miał kasy na kupienie jakiegoś obiektywu

Twoja kasa = twój wybór.Ale za tę cenę będziesz miał nikona d40 z kitem,którego wielkość jest podobna do zaawansowanych kompaktów.
Kompaktem zrobisz szybko zadowalające zdjęcia przy dobrym oświetleniu naturalnym.Pozostałe sytuacje to już duże schody dla kompaktów.Po prostu sobie zwykle nie radzą przy gorszym czy nienaturalnym świetle.Jeśli chcesz robić zdjęcia w domu czy na imprezie,to kompaktem dobrych nie zrobisz.

jumper - Wto 25 Lis, 2008

tak tylko d40 kupie tylko z tym podstawowym obiektywem który chyba nie jest najlepszy... a przez najbliższe pół roku albo dłużej nie będę miał kasy żeby coś dokupić.
qadest1 - Wto 25 Lis, 2008

CEFALON napisał/a:
Jeśli chcesz robić zdjęcia w domu czy na imprezie,to kompaktem dobrych nie zrobisz

Spokojnie do S9600 podepnie lampę z regulowanym palnikiem i da radę takie fotki robić... ;)