forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - malutki ale zaawansowany do 1500 - prosze o podpowiedz

schnorrer - Czw 20 Lis, 2008
Temat postu: malutki ale zaawansowany do 1500 - prosze o podpowiedz
szukam aparatu do kieszeni do 1500 zl ktory bede wykorzystywal do codziennego uzytku. myslalem o panasonic lumix dmc-lx3. wiekszych gabaratow typu dmc-fz28 nie kupie. co radzicie drodzy Uzytkownicy?
WojciechW - Czw 20 Lis, 2008

Ja do codziennego użytku używam Canona G9, który mieści się od biedy w kieszeni i wymienionej cenie. Jestem z niego bardzo zadowolony, w tym z jakości zdjęć oraz z tego, że jego zakres tele jest dla mnie od biedy wystarczający. To ostatnie m.in. dzięki możliwości stosowania cyfrowego zoomu lub kadrowania zapewnianej przez matrycę z 12 MP.

WojciechW

mavierk - Czw 20 Lis, 2008

sigma dp1 już zeszła do 1,9k :)
MM - Czw 20 Lis, 2008

Canon G10 jest wart zainteresowania.
drogi321 - Czw 20 Lis, 2008

"malutki ale zaawansowany do 1500 " według mnie małe aparaty są dla szpanerów aby pokazać, że sie ma aparat za kupe kasy ale który robi beznadziejne zdjęcia. Ja Ci proponuje za tą kase kupić jakąś lustrzanke z kitem a nie bawić się w małe kompakty no jeżeli chcesz kompakty to dobry choć duży jest Sony H9 ale on jest gabarytowo podobny do Nikona D40. Z kompaktów małych dobry jest Nikon Coolpix P4 stary a dobry.
WojciechW - Czw 20 Lis, 2008

drogi321 napisał/a:
"malutki ale zaawansowany do 1500 " według mnie małe aparaty są dla szpanerów aby pokazać, że sie ma aparat za kupe kasy ale który robi beznadziejne zdjęcia. Ja Ci proponuje za tą kase kupić jakąś lustrzanke z kitem a nie bawić się w małe kompakty no jeżeli chcesz kompakty to dobry choć duży jest Sony H9 ale on jest gabarytowo podobny do Nikona D40. Z kompaktów małych dobry jest Nikon Coolpix P4 stary a dobry.

Może jakaś argumentacja.

WojciechW, zapewne masz lustrzanke. Powiedz czy gdybys miał 1500zł i znał się troche na fotografii kupiłbyś kompatka? raczej nie. Wolalbyś kupić lustro typu D40x, D60 dołożyć 200zł kupić D80 pozniej zbierać na lepsze szkła. Kolega mówi, że chce kupić kompatka za 1500zł rozumiem kupić kompakta za 500-600zł ale nie za 1500zł bo to głupie i wiele osób pewnie ze mną się zgodzi.
mavierk - Czw 20 Lis, 2008

nowy panasik... ten z obiektywem 2-2.8 moim zdaniem byłby najlepszym wyborem o.. DMC-LX3
MM - Czw 20 Lis, 2008

drogi321 napisał/a:
Kolega mówi, że chce kupić kompatka za 1500zł rozumiem kupić kompakta za 500-600zł ale nie za 1500zł bo to głupie i wiele osób pewnie ze mną się zgodzi.

Ja się nie zgodzę. Jak ktoś chce coś świadomie kupić to czemu mamy to zabraniać? Dla wielu liczy się nie tylko jakość zdjęć.

MM, wszystko ok, chce kompakta niech kupuje ale napewno jeżeli oczywiście umiesz zrobisz lepsze fotki lustrem np. Nikonem D40x czy D60 niż jakimś kompaktem który ma 15mpx. Z doświadczenia wiem, że niektórzy patrzą " a ten ma 14mln pixeli to musi robić super zdjęcia" a inni " po co mi 14 mln pixeli skoro nie będę robił tak dużych odbitek" Zgodzisz się, że nawet lustro z kitem za 1500 jest lepsze niż mały kompakt.
MM - Czw 20 Lis, 2008

Ja kupiłem G9 rok temu choć miałem wtedy bodaj 3 lustrzanki. Nie zawsze chce się targać duży aparat z kilkoma obiektywami. Zdjęcia z G9 traktuję rekreacyjnie, ale to dla mnie "spacerowo-imprezowy" aparat. Ktoś może mieć tylko takie potrzeby to kupuje kompakta. Chce za to mieć możliwie najlepszą jakość to ... płaci 1500zł jak go stać. Wybór nabywcy.

No tak jeżeli interesuje Cię robienie zdjęć na kawie u babci albo na dyskotece to spoko ale o krajobrazach i dużych szczegółach możesz zapomnieć.
MM - Czw 20 Lis, 2008

drogi321 napisał/a:
No tak jeżeli interesuje Cię robienie zdjęć na kawie u babci albo na dyskotece to spoko ale o krajobrazach i dużych szczegółach możesz zapomnieć.

Jeszcze byś się zdziwił jaki jest RAW robiony przy dobrym świetle. Ja podchodząc z lekką odrazą do kompaktów i wiedząc co produkuje Canon 5D byłem takimi zdjęciami z G9 pozytywnie zdziwiony.

Ok. niektóre kompakty są lepsze od luster. Ale ja jako facet lubie mieć dużą puche w ręku i fajnie jest jak szkło jest cięzkie i wieeelkie nie lubie kompaktów, kompakty pasują do kobiet bynajmniej ja tak sądze :mrgreen:
rsms - Pią 21 Lis, 2008

Cytat:
kompakty pasują do kobiet bynajmniej ja tak sądze

no i każdy prawdziwy facet swoją lustrzankę powinien wozić TIR-em, najlepiej jeszcze takim z dużą naczepą :mrgreen:
co z tego że zmieściłaby się i do poczciwego fiata 126 jak wtedy nikt by na to uwagi nie zwrócił :mrgreen:

schnorrer - Pią 21 Lis, 2008

dzieki za odpowiedzi. chce kupic dlatego kompakta bo zalezy mi na malych gabarytach. czesto podrozujemy z zona i i tak targamy w jednej rece kamere, wiec aparat chcemy maly. nie jestem maniakiem fotografii, probowalem robic zdjecia lustrzankami - oczywiscie to inna bajka i jakosc ale dla mnie za duze i ciezkie. a chce wydac 1500 bo moge:)
no chyba ze rzeczywiscie nie warto kupic G9 czy LX3 bo nie zauwaze roznicy w stosunku do aparatow za 700 zl. ale tak chyba nie jest.
przy okazji gdybym kupowal lustro to nie za 1500.

rsms - Pią 21 Lis, 2008

Cytat:
bo nie zauwaze roznicy w stosunku do aparatow za 700 zl. ale tak chyba nie jest

To w dużej mierze zależy jeszcze od tego co masz zamiar robić ze zrobionymi fotkami.
Jeśli np. wywoływać je potem w standardowym rozmiarze to bardzo możliwe że żadnej różnicy nie zauważysz :mrgreen:
No i jeśli nie zależy Ci za bardzo na PASM to może warto pomyśleć i o Panasonicu TZ5, jest jeszcze "kieszonkowy" a ma spory zoom co też może być zaletą.
Co prawda do podanego pułapu cenowego troszkę mu brakuje, no ale moim zdaniem nie ceną głównie należy się kierować. Każdy aparat z czasem tanieje, a przecież nie robi się przez to gorszy :mrgreen:

WojciechW - Pią 21 Lis, 2008

drogi321 napisał/a:
WojciechW, zapewne masz lustrzanke. Powiedz czy gdybys miał 1500zł i znał się troche na fotografii kupiłbyś kompatka? raczej nie. Wolalbyś kupić lustro typu D40x, D60 dołożyć 200zł kupić D80 pozniej zbierać na lepsze szkła. Kolega mówi, że chce kupić kompatka za 1500zł rozumiem kupić kompakta za 500-600zł ale nie za 1500zł bo to głupie i wiele osób pewnie ze mną się zgodzi.

Chyba nie przeczytałeś mojej wcześniejszej wypowiedzi bo napisałem, że na co dzień używam kompakta Canon G9. Na co dzień to znaczy, że używam go do większości zdjęć rodzinnych oraz jako notatnika z wycieczek, konferencji i imprez towarzyskich. Jest to już mój drugi kompakt bo pięc lat wcześniej kupiłem HP 945.

Co do ceny, G9 kosztował mnie niecałe 1400 zł, a HP 945 pięć lat temu 1900 zł - przy czym w obu wypadkach były to ceny już nieco promocyjne. Jeżeli nie żałowałem tyle - wziąwszy inflację - znacznie więcej na HP to też zakup G9 nie zrobił na mnie za dużego wrażenia. Decyzje o zakupie G9 podjąłem po półrocznym zastanawianiu się, dokładnej analizie parametrów i porównywaniu przykładów zdjęć z różnych aparatów.

Ale w pełni się zgodzę z tobą, że można w tej chwili kupić niezły kompakt za 600 zł, choć mnie brakuje w nich trochę zakresu tele. Przypuszuczam jednak, że mniejszy zakres zoomu poprawia jakość obrazu, bo zmniejsza wady optyczne obiektywu. Hybrydy zaczynają się chyba od 700 zł, ale też zaczynają mieć najpoważniejszą dla mnie wadę lustrzanek - spore gabaryty.

Oczywiście mam też lustrzankę, a ściślej biorąc mam ich kilka - od niedawną cyfrową Pentax K20D - na razie z dwoma kitami i bardzo dobrą stałką od PraktiKi oraz trzy analogowe, w tym Praktisixa na większy format filmu. A fotografią zajmuję się już od 52 lat - raczej amatorsko, choć pewien specyficzny rodzaj fotografii wchodzi w ramy mojej pracy zawodowej.

Może z uwagi na użytkowanie przez długie lata lustrzanek analogowych mam do lustrzanek cyfrowych stosunek spokojniejszy. Potrafię też docenic zalety kompaktów, głównie na których fotografuję ostatnich pięć lat, ciesząc się m.in. z mozliwośći samodzielnego drukowania zdjęć. W wielu sytuacjach gdy fotografuję - czymś trochę zbliżonym do street foto - lustrzanka jest dla mnie zbyt ciężka i kłopotliwa.

Pozdrawiam,
WojciechW

drogi321 - Pią 21 Lis, 2008

schnorrer, Jeżeli chcesz mały a dobry aparat to ten Canon będzie naprawdę dobry. Kiedyś go testowałem i byłem mile zaskoczony.
Kasieńka - Pią 21 Lis, 2008

Ja jestem kobietą :) i użytkuje kompakt mianowicie Sony H1 czasem H9. I jestem zadowolona z tego co te aparaty potrafią. Wszyscy piszą że kompakt to lipa i dla bab :mrgreen: Czekam na dostęp do galerii wtedy pokażę że kompakt też potrafi tylko trzeba się przyłożyć i poczytać o ustawieniach danego modelu. :razz: Ja polecam Soniacza H9 przyzwoity aparat za nieduże pieniądze. Można z niego coś wydusić :wink: .
drogi321 - Pią 21 Lis, 2008

Tak sony H9 jest bardzo dobry ale to już jest zaawansowany kompakt i bardziej wymiarami przypomina lustro lecz nim nie jest. Plusem jest to, że można podłączyć do niego osłonke i jakieś filtry czy soczewki.
Wróbel EOS - Sob 22 Lis, 2008

drogi321, Na jakiej podstawie piszesz, że H9 to dobry kompakt?? Używałem pożyczony przez 3 tyg. i chyba jeszcze gorszego nie miałem w ręku. Zdjęcia z niego = mydło.
Kasieńka - Sob 22 Lis, 2008

Drogi Wróbel EOS to fotograf robi zdjęcia nie aparat. Ja mam ten aparat od roku czasu i nie narzekam. Zdjęcia są ostre i bardzo ładne, jak na kompakt to rewelacja, wszystko zależy od ustawienia parametrów. Po miesiącu też byłam zawiedziona. Jednak zmieniłam zdanie. Może miałeś wadliwy model albo szkło zafajdane.
drogi321 - Sob 22 Lis, 2008

Ja go testowałem rok temu i fakt pierwsze tygodnie nie były ciekawe ale jak się go dobrze nastawi to jest spoko. Wróbel EOS, jak chcesz to mogę Ci podesłać kilka fotek.
WojciechW - Sob 22 Lis, 2008

Kasieńka napisał/a:
Drogi Wróbel EOS to fotograf robi zdjęcia nie aparat. Ja mam ten aparat od roku czasu i nie narzekam. Zdjęcia są ostre i bardzo ładne, jak na kompakt to rewelacja, wszystko zależy od ustawienia parametrów. Po miesiącu też byłam zawiedziona. Jednak zmieniłam zdanie. Może miałeś wadliwy model albo szkło zafajdane.

I to jest dobra odpowiedż.

Swego czasu przejrzalem wiele zdjęć testowych H9, które zrobily na mnie pozytywne wrażenie.

Co do "mydła" to dobrze by ustalić, czy za wypowiedzią kolegi nie kryją się jakieś obiektywne sytuacje, z jakiegoś powodu trudniejsze dla aparatu lub tylko dla fotolabow. Niestety jednak wiele spotykanych tego rodzaju wypowiedzi nie ma wiele wspólnego z obiektywną prawdą.

Pozdrawiam,
WojciechW

Sony w nocy na warszawskim rynku robił dobre zdjęcia. Jak ktoś chce to mogę podesłać kilka.
Monastor - Sob 22 Lis, 2008

drogi321, wrzuc gdzieś na serwer. Wtedy każdy sam oceni według własnych kryteriów.

Co prawda niewiele miałem styczności z Sony H9, ale z tego co widziałem to jego obiektyw jest po prostu nędzny. Zwłaszcza aberracja na szerokim kącie imponująca (w negatywnym znaczeniu). Do tego aparat strasznie masakrował zdjęcia kompresją.

Kasieńka napisał/a:
Drogi Wróbel EOS to fotograf robi zdjęcia nie aparat.

Każdym aparatem zrobisz dobre zdjęcie... tylko po co się męczyc z gorszym aparatem.

Proszę tu można pobrać przykładowe zdjęcia z Sony H9
http://odsiebie.com/pokaz/1008634---67ef.html

Monastor - Sob 22 Lis, 2008

drogi321, ja czegoś nie rozumiem. To jest jakaś prowokacja?
H9 nie grzeszy ostrością, ale chociaż te poruszone zdjęcia mogłeś odpuścic bo w ich przypadku to nie jego wina.

Czemu prowokacja ?
Poruszone wrzuciłem przypadkiem.

MC - Sob 22 Lis, 2008

Dyskusja IMHO bez sensu. Kalesony reaktywacja.
Wróbel EOS - Sob 22 Lis, 2008

drogi321, To jest tylko i wyłącznie moja sprawa jak oceniam dany aparat. Rozumiem gdybym wmawiał ludziom, że to kiepski sprzęt po 10min zabawy z nim w sklepie. Ale jakieś pojęcie o fotografii i ustawieniach aparatu mam gdyż nie fotografuję od wczoraj i uwierz mi, że jest dużo lepszych kompaktów jak np. seria canona G czy coś w stylu fuji S9600.

Kasieńka, To był aparat znajomego który już jeden model wymieniał ze względu na mydło ale przy drugim okazało się, że ten typ tak ma. Co do "zafajdanego" szkła to w to wątpię gdyż o sprzęt dbam a tym bardziej pożyczony.

Monastor, Zgadzam się z Tobą w 100%, że każdym aparatem zrobisz dobre zdjęcie, ale nie w każdej sytuacji. Tak jak piszesz po co się męczyć skoro jest dużo lepszych propozycji na rynku.

Wróbel EOS, ok, ja też nie mówię, że H9 to jest najlepszy kompakt ale jak na taką cene jest dobry i na początek dla amatora w sam raz i ja też nikomu nie wmówię, że jest najlepszy :)
pierpapier - Nie 23 Lis, 2008

prosze cie....
mialem H9 i przeklinalem go przez wszystkie miesiace uzytkowania.
ochydne wyblakle kolory i nieudolnie wstawiona stabilizacja powodujaca rozmycia i brak ostrosci. Zmienilem na polecany przez Wojciecha W(dzieki!!!) Canona G9 i w koncu jestem szczesliwy. Rewelacyjne foty!Dla mnie jest lepszy niz lustro bo mam go zwsze wtedy kiedy lustrzanki bym nie mial ze wzgledu na gabaryty...i to wtedy go doceniam.
poza tym proponuje poczytac opinie uzytkownikow o h9 na optyczne.pl.

Wróbel EOS - Nie 23 Lis, 2008

drogi321, może i za tą cenę jest dobry. Ale w tej cenie też są lepsze aparaty.
Kasieńka - Nie 23 Lis, 2008

No ja użytkowałam i użytkuje sony H9, nie polecała bym jakbym nie miała w ręku. Używałam też fuji S9600 i jakiegoś Cannona (nie pamiętam jakiego) W sumie może to mi się trafił rewelacyjny model :D ale użytkowało mi się go najlepiej z tych wymienionych aparatów. I naprawdę w trudnych warunkach też można poszaleć (robiłam zdjęcia we mgle, gdy słońce było poniżej horyzontu itp. po ponad roku użytkowania coś mogę powiedzieć):D zwłaszcza że robię zdjęcia wyłącznie z ręki, więc stabilizacja kiczowata na pewno nie jest. Nikogo nie chcę obrazić ani nikomu dogryźć pisze to co wiem z doświadczenia o aparacie a nie jakieś bzdety które ktoś na wypisywał na jakiejś stronce. Po ponad roku współpracy z tym sprzętem myślę że mam prawo do opinii popartych praktyką.
schnorrer - Nie 23 Lis, 2008

dziekuje wszystkim za podpowiedzi. zdalem sobie sprawe ze kieszonkowego kompakta za 1500 zl nie wykorzystam, po tym jak dzis poogladalem na zywo kilka modeli m.in. G9 i G10 bo bardziej uzywam trybu auto i zdjecia jesli wywoluje to w tradycyjnej wielkosci. wiec kupilem dzis Panasonic tz5 i wydaje mi sie ze jest to model w sam raz dla mnie bo nie jest cegla a zdjecia sa dla mnie ladne.
dzieki za pomysl Uzytkownikowi rsms.[/quote]

MM - Nie 23 Lis, 2008

Wątek uważam za wyczerpany. Gratulujemy zakupu.