|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - D80+KIt problem z ostrością
brzuska - Pią 21 Lis, 2008 Temat postu: D80+KIt problem z ostrością Witam,
Kupiłem przedwczoraj Nikon D-80 + 18-55 mm AF-S VR DX. Mam problem z ostrością zdjęć. Zauważyłem że w trybie auto jest bardzo mała wartość przesłony max 5,6. To znaczy zdjęcie są ostre w centralnym punkcie a a na około rozmazane. Ładnie wygląda to przy portretach z bliska, jednak przy zdjęciu np ogrodu nie za bardzo W trybie manualnym jest wszystko ok. Czy ten "typ" tak ma?
pozdrawiam
Rafał
MC - Pią 21 Lis, 2008
W takim przypadku najlepiej wrzucic jakies zdjecia obrazujace problem...
drogi321 - Pią 21 Lis, 2008
Miałem podobnie na tym kicie ale z body D60. Jeżeli nie chcesz kupować nowego szkła ostrz ręcznie.
WojciechW - Pią 21 Lis, 2008 Temat postu: Re: D80+KIt problem z ostrością
brzuska napisał/a: | Witam,
Kupiłem przedwczoraj Nikon D-80 + 18-55 mm AF-S VR DX. Mam problem z ostrością zdjęć. Zauważyłem że w trybie auto jest bardzo mała wartość przesłony max 5,6. To znaczy zdjęcie są ostre w centralnym punkcie a a na około rozmazane. Ładnie wygląda to przy portretach z bliska, jednak przy zdjęciu np ogrodu nie za bardzo W trybie manualnym jest wszystko ok. Czy ten "typ" tak ma?
pozdrawiam
Rafał |
Jak możesz sprawdzić w teście na optyczne.pl 5.6 to blisko optimum jeżeli chodzi o ostrość tego obiektywu. Można go zamknąć ew do 6.3 lub 8, ale już zasadniczo tylko dla nieco większej GO. Ostrość na brzegach jest oczywiście nieco mniejsza. Jeżeli nie jest to problem psychologicny polegający na tym, że przesiadając się z analoga lub za bardzo wyostrzonego kompakta oczekiwałeś czegoś więcej to oczywiście możesz mieć problem z jakością twojego obiektywu - co może się oczywiście przytrafić również Nikonowi. Świadczy niby o tym twój wynik w trybie manualnym o ile nie zamykasz przy tym znacznie mocniej przesłony. Ja mam K20d z kitem o podobnych właściwościach i raczej coś takiego nie rzucilo się mi w oczy. Musisz oczywiście zrobić jakieś miarodajne porównanie, może podobne zdjęcie jak w teście lub znależć kogoś z podobnym obiektywem i porównać wyniki.
Pozdrawiam,
WojciechW
mavierk - Sob 22 Lis, 2008
ten typ tak ma, jeśli pokażesz jakiś przykład i przekonamy się, że chodzi o głębie ostrości
brzuska - Sob 22 Lis, 2008
Witam,
Sprawa się rozwiązała Wymieniłem obiektyw na nowy kit i teraz jest git
dzięki za pomoc
|
|