|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - TOKINA Vs SIGMA
broneckk - Pią 21 Lis, 2008 Temat postu: TOKINA Vs SIGMA witam stanąłem przed decyzja kupna obiektywu( stałki 100mm) i waham sie pomiedzy tokina i sigma z tego zakresu... testy juz znam na wylot, chcialbym uslyszec moze jakies opinie od uzytkownikow tych obiektywow i co ewentualnie moga polecic z tej półki cenowej;]
Wujek_Pstrykacz - Pią 21 Lis, 2008
Nie pytam do jakiego aparatu chcesz podpiąć tę stałkę. Jako użytkownik Tokiny 100 mogę rzec tylko to: super ostra, ale AF fatalny.
mavierk - Pią 21 Lis, 2008
Pstrykacz, no co Ty? Mi się podobało to bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz i po 3 sek przeleciał zakres w jedną stronę, bzzzzzzzzzz i po 2 sekundach był w okolicach ostrości i potem bzz, bzzzzz,bzz i wyostrzył
Jeśli chodzi o macro, to moim zdaniem albo szkła manualne za 500zł albo szkła z USM za 1500zł :0
broneckk - Pią 21 Lis, 2008
no i nadal bez konkretnego odezwu.. jesli chodzi o body to aktualnie 400d ale w grudniu kupuje 40d.. i z tym body bede pracowal... ;]
Monastor - Pią 21 Lis, 2008
broneckk, Canon 100 F/2.8 macro. Niewielka różnica w cenie, USM (żaden demon szybkości, ale jest ok), zwarta budowa (nic się nie wysuwa), bardzo dobry optycznie. Moim zdaniem w tym przypadku nie ma się co bawic w szkła niezależnych producentów.
|
|