|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 40D & Fuji s5 pro
marmur - Pią 21 Lis, 2008 Temat postu: Canon 40D & Fuji s5 pro Witam wszystkich Forumowiczów.
Obecnie posiadam fuji s9600 i jestem z niego zadowolony, ale mam zamiar w najbliższym czasie zakupić lustrzankę. Czytając opinie na temat wielu modeli, wybrałem te dwa Canon 40D i Fuji s5 pro. Proszę Was o doradę i obiektywne opinie na ich temat.
Za pomoc z góry dziękuję,
pozdrawiam.
mavierk - Pią 21 Lis, 2008
obiektywne opinie... jak nawet testy optycznych nie są obiektywne
jak chcesz mieć dobre wysokie iso - 40d
jak chcesz mieć dobre niskie iso i dobry zakres - s5 pro
Reszta w sumie jest podobna...
marmur - Pią 21 Lis, 2008
mavierk dzięki za odpowiedź, jeżeli chodzi o obiektywizm to się z Tobą zgadzam "moje najlepsze", ale wierzę w ludzi.
Wróbel EOS - Pią 21 Lis, 2008
Zgadzam się z mavierk, ale do plusów 40D dodam jeszcze jego szybkość.
kamfil06 - Sob 22 Lis, 2008
marmur,
gdybyś napisał jeszcze jakie zdjęcia robisz ,
jeżeli sport (lub cokolwiek gdzie potrzebujesz prędkości) to 40D,
do portretów owiele bardziej wolał bym S5pro.
marmur - Sob 22 Lis, 2008
Jeżeli chodzi o zdjęcie to w dużej mierze krajobraz, plener troszkę architektury a
do zwierząt , ptaków to który ? A jak jest z odzwierciedleniem barw gdyby porównać te dwa aparaty? W zdjęcia portretowe dużo się nie bawiłem, ale gdy kupię lustrzankę to może zacznę. Krótko mówiąc lubię spokojną fotografię nie reporterską.Oczywiście jestem amatorem, więc wszelakie uwagi i rady mile widziane.
pozdrawiam
kamfil06 - Sob 22 Lis, 2008
z tego co napisałeś wyżej brałbym 40D...
Wujek_Pstrykacz - Sob 22 Lis, 2008
Jeżeli w dużej mierze krajobraz to mimo wszystko S5Pro. I do tego jakichś fajny Nikkor.
dawid_ - Sob 22 Lis, 2008
marmur napisał/a: | Obecnie posiadam fuji s9600 i jestem z niego zadowolony |
Więc o co chodzi?
marmur - Nie 23 Lis, 2008
dawid_ wyjaśniam o co mi chodzi.
Jak wcześniej napisałem jestem amatorem, lubie robić zdjęcia. Chcę kupić przyzwoite body gdyż będzie to w moim przypadku zakup na dłuuuugie lata. Nie mam zamiaru za 2 lata z powodu nowinek technologicznych zmieniać sprzętu, bo mnie na to nie stać. Oczywiście chodzi o większe możliwości lustrzanki jako aparatu ,nie mówiąc już o jakości zdjęć z lustrzanki z przyzwoitym obiektywem a kompaktu.
bolsa - Nie 23 Lis, 2008
Ja brałbym S5 Pro ze względu na dynamikę tonalną. Chociaż nie pogardziłbym też Canonem
mavierk - Nie 23 Lis, 2008
ja nie pogardziłbym nawet Zenitem
007areka - Nie 23 Lis, 2008
...tozescie doradzili ... niestety ale mysle ze bedziesz musiel sam przeanalizowac temat puszki...wes pod uwage jakich bedziesz szkliel uzywac, ich mozliwosci, dostepnosc, cena,... moze to bedzie mialo wplyw na Twoj wybor.
ps. sam mam m.in. 40d -ogolnie EOS....Tobie polecam raczej fuji...ale nie sugeruj sie ta opinia, nie jest obiektywna
mavierk - Nie 23 Lis, 2008
sie zapomina, że tak na prawde nie kupuje się puszkę, tylko wchodzi w system - ja wybrałem nikona, bo miał 70-300VR i.. kolega miał nikona (co powodowało, że myślałem, że jest lepszy ) teraz wybrałbym zapewne coś innego, ale świadomość to coś, co przychodzi z czasem.
007areka - Nie 23 Lis, 2008
mavierk napisał/a: | sie zapomina, że tak na prawde nie kupuje się puszkę, tylko wchodzi w system - ja wybrałem nikona, bo miał 70-300VR i.. kolega miał nikona (co powodowało, że myślałem, że jest lepszy ) teraz wybrałbym zapewne coś innego, ale świadomość to coś, co przychodzi z czasem. |
... +, pieknie podsumowane.
Tutejszyn - Nie 23 Lis, 2008
marmur napisał/a: | ...Chcę kupić przyzwoite body gdyż będzie to w moim przypadku zakup na dłuuuugie lata.... |
Jestem Canonierem, ale w głębi serca Nicon jest mi blizszy. W sumie wychowałem się na Nikonie analogowym. Gdybym miał w tym momence dokonać wyboru, to byłby to S5. Zalety to matryca dająca wiekszą rozpietość tonalną - lepsze odwzorowanie w półcieniach. Druga zaletą jest to, ze wchodzac w S5, tak naprawdę wchodzisz w system Nikona. Chyba wszystko kupione pod S5 powinno pasować do Nikona (kiedyś, jak bedziesz zmieniał aparat).
henk - Nie 23 Lis, 2008
marmur, Fuji s5 pro + Tamron AF 17-50 mm f/2.8 SP XR Di II LD + Nikkor AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G VR IF ED
Z tego co piszesz to będziesz fotografował raczej przy dobrym świetle a w takim razie nawet Nikon D80 powinien wystarczyc
marmur - Pon 24 Lis, 2008
Z tego co mi wiadomo nie ma większych problemów z kupnem akcesoriów do obu systemów jak i dla Canona i Fuji (system nicona) a i ceny podobnej klasy obiektywów są podobne(chyba ,że się myle to mnie poprawcie)
Wujek_Pstrykacz - Pon 24 Lis, 2008
marmur napisał/a: | Z tego co mi wiadomo nie ma większych problemów z kupnem akcesoriów do obu systemów jak i dla Canona i Fuji (system nicona) a i ceny podobnej klasy obiektywów są podobne(chyba ,że się myle to mnie poprawcie) | marmur Nikona, nie Nicona.
marmur - Pon 24 Lis, 2008
Oczywiście że NIKONA. Dzięki Wujek_Pstrykacz. ALE PLAMA
|
|