forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - [a200] Obiektyw na ptaszki i inne zwierzaczki...

Karynthie - Pią 21 Lis, 2008
Temat postu: [a200] Obiektyw na ptaszki i inne zwierzaczki...
No więc... wiem że nie zaczyna się zdania od "no więc" ;)
Na początek powiem, że interesuję się fotografią (bardziej amatorsko niż mniej) już od jakiegoś czasu. Od niedawna przerzuciłam się z kompaktowego Kodaka DX7590 na Sonego a200 z kitem. I teraz zaczynają się schody.
Mianowicie.

Odczuwam brak odpowiedniego obiektywu do robienia "zbliżeń". Stąd moje pytanie.
Na allegro znalazłam dwa obiektywy. Pierwszy z nich to Sigma 75-300, f/4-5,6, (ale doczytałam że bez APO lepiej nie brać - prawda to?)
Drugi Minolta AF 75-300/4,5-5,6D.
Czy oba są na tyle kiczowate, że nawet nie nadają się dla niewymagającego amatora?
Jeśli tak - to co lepiej, w cenie hmm... rozsądnej :]

Dzięki wielkie z góry za odpowiedzi - wolę się dopytać/zapytać, dostać ewentualną reprymendę, niż ryczeć nad niepotrzebnie wydaną kasą.

Pozdrawiam :)

mavierk - Pią 21 Lis, 2008

no to masz jeszcze słynną znaną i lubianą Flintę (Minolta 70-210/4 ) :)
drogi321 - Pią 21 Lis, 2008

Ja Ci zaproponuje SIGMA 70-300mm f/4-5.6 DG Macro (Sony) niestety nie ma af i stabilizacji lub ten sam obiektyw ale z APO. Cena między nimi wacha się ok. 200zł lecz ja bym radził dołożyć i wziąć ten drugi.

Ech...
To jestem jeszcze głupsza niż byłam. :(
Wolałabym coś w okolicach 300mm :)

Tak wertując i czytając różne strony, większość osób chwali sobie Sigmę 70-300 APO.
Czyli rozumiem, że tymi wymienionymi przeze mnie, raczej głowy sobie nie zawracać?

Nie no SIGMA 70-300 z APO jest spoko. Tak jak mowiłaś na początku "ale doczytałam że bez APO lepiej nie brać " różnica jest ok. 200-250zł między tym z APO a tym bez.
MC - Pią 21 Lis, 2008

drogi321 napisał/a:
Ja Ci zaproponuje SIGMA 70-300mm f/4-5.6 DG Macro (Sony) niestety nie ma af i stabilizacji

Z cala pewnoscia stabilizacji nie bedzie :lol: Kolego, zarty sobie jakies robisz czy co?

Czemu robie sobie żarty? niektórzy nie lubią mieć stabilizacji ani AF ale druga propozycja była z AF więc się zrechabilitowałem :)
Monastor - Pią 21 Lis, 2008

drogi321, stabilizacja jest już w puszce A200.

sorry zapomniałem, że o sony mowa :) mój błąd.
MC - Pią 21 Lis, 2008

Karynthie, ja bym jednak bral flinte. Ma troche milimetrow mniej, ale jest jasniejsze i optycznie lepsza.
Wujek_Pstrykacz - Pią 21 Lis, 2008

MC ale owa flinta na ptaszki i inne zwierzaczki wogóle się nie nada. AF w niej ma takie przełożenie że jest wolniejszy od najwolniejszych obiektywów :lol: , a 210mm nawet na cropie to mało.

He he he :)
Widzę, że pomimo szczerych chęci z Waszej i mojej strony, szybko nie dowiem się co i jak :)

Czyli jednym słowem, na coś co kosztuje mniej niż 700zł i jest "ok" (nie mówię że super-dobre) nie mam szans?
(w tym momencie jest to kwota która trochę mnie przerasta)

[ Dodano: Pią 21 Lis, 2008 23:42 ]
A Tamron AF 70-300mm f/4-5,6 Di LD Makro
raczej też jest taki sobie nawet jak dla kogoś niewymagającego?

MC - Sob 22 Lis, 2008

Wujek_Pstrykacz, ale za mniej niz 1000PLN sie nie da kupic nic bardzo dobrego, nawet uzywanego i dobrze o tym wiesz.
Co do AFa we flincie, to ponoc z A700 dziala duzo lepiej (osobiscie nie sprawdzalem).
Karynthie napisał/a:
A Tamron AF 70-300mm f/4-5,6 Di LD Makro

To juz lepiej Sigme 70-300APO.

komor - Sob 22 Lis, 2008

Sigma 70-300 APO na początek będzie OK i da ci sporo przyjemności. Dodatkowo z Sony będziesz miała stabilizację, czego ja nie miałem na Canonie (z tym obiektywem). drogi321, skup się, bo to już drugi wątek w którym udzielasz dziwnych porad i mylisz dane.
Karynthie - Sob 22 Lis, 2008

Dobrze, to chyba będzie ta sigma.
Widziałam próbki zdjęć - i jak dla mnie - jeśli w ogóle uda mi się robić podobne, to wydaje mi się, że wystarczy ;)

I jeszcze jedno.
Znalazłam do rodzaje Sigmy 70-300 APO, z tym że jedna to "super". Czy jedyną różnicą w tych obiektywach jest to że "super" minimalny dystans ostrzenia w trybie makro ma 95cm, a ta pierwsza 59?

MC - Sob 22 Lis, 2008

Karynthie, a mozesz jakiegos linka dac? :???:

Na allegro:

http://www.allegro.pl/ite...apo_macro_super

Jeszcze jedno nie daje mi spokoju.
Pewna Sigma 70-300, APO, z tym że jest podpisana "SIGMA AF70-300mm MACRO CANON .

I zbłądziłam. Czy to oznacza że mocowanie będzie mieć tylko takie, pasujące do Canona,
czy raczej chodzi o to, że jeżeli do Canona, to również do innych aparatów. (nie wiem czy sony ma takie samo jak canon).
(tak samo bywają podpisane Nikon itd.)

RB - Sob 22 Lis, 2008

MC napisał/a:
Wujek_Pstrykacz, ale za mniej niz 1000PLN sie nie da kupic nic bardzo dobrego, nawet uzywanego i dobrze o tym wiesz.

MC, ale Wujek ma tu absolutną racje. Dajcie spokój sobie z ta flintą do ptaków.... Nie dośc że tylko 210 to jeszcze AF tam jest gorszy niż w Sigmach i SAL75300... Zreszta to juz muzeum i łatwo trafić na 'eksponat' a chyba chodzi o zabawę w fotografa a nie kustosza.

Karynthie - szukaj w allegro na dziale obiektywów do Sony... Obiektyw do Canona do a200 niebędzie pasował do korpusu Sony.
np tu
http://www.allegro.pl/ite...y_filtr_uv.html

MC - Sob 22 Lis, 2008

RB, to, ze flinta sie nie nadaje do ptakow, to wiem. Sigma 70-300APO tez sie do ptakow nie nadaje. Niestety, w przedziale do tysiaca PLN raczej nie da sie wymyslec fajnego szkla. Co do AF w SAL75300 to jak jest w miare jasno, to tragedii nie ma.
RB - Sob 22 Lis, 2008

MC napisał/a:
RB, to, ze flinta sie nie nadaje do ptakow, to wiem. Sigma 70-300APO tez sie do ptakow nie nadaje. Niestety, w przedziale do tysiaca PLN raczej nie da sie wymyslec fajnego szkla. Co do AF w SAL75300 to jak jest w miare jasno, to tragedii nie ma.

Eee, jak się ma 1000 PLN i chęć na ptaki to zdecydowanie lepiej wybrać Sigmę od flinty...

MC - Sob 22 Lis, 2008

Hmmm, a co mi po dodatkowych 90mm skoro sa mydlane? Jedno i drugie na ptaszki niezbyt dobre.
Monastor - Sob 22 Lis, 2008

MC, na pewno więcej wyciągniesz z tych dodatkowych 90 mm niż cropując z 210. Z dwojga złego lepsza sigma.
RB - Sob 22 Lis, 2008

MC napisał/a:
Hmmm, a co mi po dodatkowych 90mm skoro sa mydlane? Jedno i drugie na ptaszki niezbyt dobre.

Widzisz... można wybrzydzać na słabowitą 400 jak się ma sigme 100-300/4 . telekonwerter i masz srednie 420mm...
Ale do flinty tele nie podepniesz, bo będziesz miał bardzo słabe 300... do tego AF całkiem już chyba dead...
Można mówić, że za 1000 PLN ptakow się focić nie da... Ale jak się chce i musi i zgadza na jakościowy kompromis to się da... Ale flinta jest tu gorszym rozwiązaniem od obu telezumów z 300mm, tego Sigmy i tej starej Sony/Minolty 75-300

MC - Sob 22 Lis, 2008

Hmm, cos tam mi sie udalo nawet Sony75-300 strzelic, ale jakosc slabiutka.
RB - Sob 22 Lis, 2008

MC napisał/a:
Hmm, cos tam mi sie udalo nawet Sony75-300 strzelic, ale jakosc slabiutka.

Cóż... cudów nikt nie oczekuje...

No ja na pewno nie ;)
Poza tym, może lepiej podszkolić się na sprzęcie jaki w tym momencie będzie odpowiadał moim umiejętnościom, a z czasem za jakieś 10 lat, jak już trochę obrosnę w piórka (to tak a'props ptaków ;) ) to zdążę dozbierać do czegoś porządniejszego.

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi - na prawdę mi pomogły :)

Mam jeszcze jedną prośbę - czy ktoś miałby możliwość i chęć zamieszczenia przykładowego zdjęcia z tej sigmy apo, robionego na najdłuższej ogniskowej?

RB - Sob 22 Lis, 2008

Szukaj np. tu
http://www.dyxum.com/dfor...s.asp?TID=11402

MC - Sob 22 Lis, 2008

Karynthie, jesli chcesz, to wyslij maila na pw, jutro Ci przesle 2 zdjecia z 300mm robione A100.
lupus - Pon 24 Lis, 2008

Ja odradzam Sigmę 70-300 .. do ptaków masakra. Przynajmniej w moim przypadku ;) Jest ciemna, AF działa jak wiertarka, zdąży spokojnie zjeść i odlecieć zanim Sigma wyostrzy. :P
Karynthie - Pon 24 Lis, 2008

lupus - to w takim razie co proponujesz, by zmieścić się w funduszach, którymi w najbliższym (i dalszym) czasie dysponuję ;)
Chyba lepiej się nie da :P

MC i RB - dzięki za próbki.

Fitness Planet - Pon 24 Lis, 2008

Sigma jest lepsza mam ją i ptaszki też wale :mrgreen: można ją wyrawć nawet za 400zł ja tyle dałem jeszcze 1,5 roku gwarancji na Allegro . Ale trzeba rano i wieczorem przeglądać oferty :neutral:

Dużo ludzi zmienia system na "lepszy" :wink:

rey - Wto 25 Lis, 2008

To jak już proponujecie coś na ptaszyska, chętnie się dowiem, co Waszym zdaniem z tych dłuższych się nadaje do takiej zabawy w różnych przedziałach cenowych B)
Powoli się rozglądam za jakimś przedłużeniu mojego zestawu ;)

MC - Wto 25 Lis, 2008

Sony 70-300G SSM
Sigma 100-300/4
Sigma 150-500
Sony 70-400 :wink:
Do obiektywu 70-200 to juz musisz TC kupic.

RB - Wto 25 Lis, 2008

Podobno jeszcze Tamron 200-500... Tani (niecałe 3000) lekki i dobry, choć trudno mi wierzyć w połączenie tych wszystkich cech... (ale w łapkach nie miałem, więc...).

Niestety, u S zadnej w miarę długiej rewelacji jeszcze nie znajdziesz... O 70-400 wiadomo ze ma być śfietny, że ma byc 'niedrogi' i że ma byc juz zaraz... oby nie było wielkiego bueeee na jesieni.

No i zawsze jest 300/2.8. Mozesz nawet telekonwerter x2 przypiąc. Jedyne 20 000 złotych polskich. Okazja jak cholera :???:

rey - Wto 25 Lis, 2008

To wybór jest :roll: Pozostaje mi TYLKO wybrać :mrgreen:

Zdecydowanie nie będę szalał i w pierwszej kolejności uzupełnię szersze kąty :wink: a ptactwo pozostaje fotografować tylko to bardziej oswojone :lol: