forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - pytanie do użytkowników C40d

boogi58 - Sob 22 Lis, 2008
Temat postu: pytanie do użytkowników C40d
Czytałęm (chyba tutaj), że 40D ma tak napakowaną matrycę, iż dobrze działa tylko z super szkłami, ze średnimi - mydło. Rozumiem, że dobre to "elki". Czy np. Tamron 17-50/2.8 da sobie radę? A 50/1.8? Wiem, że to średniaki, ale nie miałem w ręku takich zestawów. Cena 40-tki kusi mocno, może warto się przesiąść z 350-tki.
Dzięki, pozdrawiam,
B.

mavierk - Sob 22 Lis, 2008

Źle czytałeś, to 50d i nowy marek wyciskać będzie te ostatnie soki z optyki i nawet ele mu nie podołają.

A tak po za tym to Tami jest ostry, podobnie jak i 50/1.8 - one tylko cenowo są średnie, optycznie średniodobre :)

[ Dodano: Sob 22 Lis, 2008 18:40 ]
aha - pomyśl nad lepszym szkłem niż nową puchą :)

boogi58 - Sob 22 Lis, 2008

Dobrze czytałem o 40D, ale też wiem, że 50-tka o ciera się już o absurd. Jeśli Canon nie zmieni polityki, jaki jest sens kupowania lepszego szkła (skoro nawet elki nie podołąją).
Może się trzeba wymiksować z tego systemu, Nikon jakoś lepiej wypada... Każda kolejna nowość C. to rozczarowanie; 5D jest dobry, ale też wymaga super szkieł...
Tak, kupowanie szkieł zamiast kolejnych puszek to dobra taktyka, pod warunkiem, że firma, do której konsument sie przywiązał (z własnej woli) nie robi go ustawicznie w konia.

MC - Sob 22 Lis, 2008

Hmmm, chodzi raczej o to, ze szklo 16-35, ktore jest dobre na 5D na 40D juz niekoniecznie bedzie sie sprawdzalo. MZ to juz troche przesada.
mavierk - Sob 22 Lis, 2008

boogi58 napisał/a:
Dobrze czytałem o 40D, ale też wiem, że 50-tka o ciera się już o absurd. Jeśli Canon nie zmieni polityki, jaki jest sens kupowania lepszego szkła (skoro nawet elki nie podołąją).
Dlatego mam 6mpix i nie narzekam na to, że jakieś szkło mydli :)
jasiekcom - Sob 22 Lis, 2008

Mam 40D i od niedawna podpinam do niego szkło 17-55 mm f/2.8 IS USM nie jest to L-ka ale jeśli chodzi o ostrość tego szkła to rewelacja. Odnośnie 50/1.8 tez używam w połączeniu z 40 D daje sobie świetnie radę a stosunek ceny do możliwości naprawdę bardzo dobry.
piotr_u. - Wto 25 Lis, 2008

Zamieniłem dziś 400D, w którym na migawkę nie zwracałem uwagi, na 40D, w którym migawka normalnie "strzela" :shock: Czy to normalne, że ten dźwięk jest taki głośny? Wszytko inne jest ok. Zero BF/FF. A jaki komfort trzymania... :cool: Tylko jeszcze się nie mogę przyzwyczaić do górnego wyświetlacza i ciągle patrzę w LCD :mrgreen:
edmun - Wto 25 Lis, 2008

piotr_u. napisał/a:
w którym migawka normalnie "strzela

niektórym ten dźwięk się nie podoba, inni go uwielbiają.
to normalne, właśnie w DFV jak czytałem informacje na temat 40D, to była wzmianka że migawka ma inny dźwięk niż zawsze

Baku - Wto 25 Lis, 2008

Cytat:
Czytałęm (chyba tutaj), że 40D ma tak napakowaną matrycę
- HĘ?
To napakowanie osiąga w różnych aparatach następujące wartości (px/mm2):

samsung nv100hd - 332410
canon powershot s5 is - 323750
canon powershot g5 - 185875
eos 50d - 44150
sony a350 - 41795
olympus e520 - 41152
nikon d90 - 32998
leica digilux3 - 32903
eos 40d - 29727
sony a200 - 29433
sony a700 - 28472
eos 5d 2 - 24306
nikon d40 - 16499
eos 5d - 14815
nikon d700 - 13889

Więc informacje o "napakowaniu" matrycy 40D i 5D mk2 są mocno przesadzone.
Z lustrzanek największe wypakowanie mają Olympusy, Sony a350 i Canon eos 50D, ale i tak gdzie tam im do przeciętnego kompaktu.

Migawka w 40D - "love or hate". Mnie się podoba. A górny wyświetlacz? Nie wyobrażam sobie pracy z aparatem bez niego.

piotr_u. - Wto 25 Lis, 2008

edmun napisał/a:
piotr_u. napisał/a:
w którym migawka normalnie "strzela

niektórym ten dźwięk się nie podoba, inni go uwielbiają.
to normalne,
Baku napisał/a:
Migawka w 40D - "love or hate". Mnie się podoba.

A... Czyli to normalne, bo myślałem, że "się popsuło" :wink: Dźwięk sam w sobie nie robi na mnie ani pozytywnego, ani negatywnego wrażenia - jest po prostu głośny.
Baku napisał/a:
A górny wyświetlacz? Nie wyobrażam sobie pracy z aparatem bez niego.
Zapewniam, jest to możliwe :wink:
jasiekcom - Wto 25 Lis, 2008

Miałem podobne obawy :mrgreen: jak po pracy na 400D pierwszy raz usłyszłem dzwięk migawki w 40D :wink: jak dłuzej popracujesz na 40D to zapomiesz o wysiewtlaczu LSC. Ja uzywam zarówno 40D i 400D i czasmi człowiek sie poprostu myli i zastanwia gdzie to jest, jak to właczyć w tym konkretnym modelu :grin:
boogi58 - Sro 26 Lis, 2008

Baku,
dzięki za wyczerpujące zestawienie.
Czytałem, powtarzam się, że nie które szkła nie wyrabiają przy matrycy nawet w 40D, a przymierzałem sie do tego aparatu. Martwi hałas migawki, bo fotografuję często na koncertach (nie rockowych!); ktoś obok focił jakimś Nikonem, i ten dźwięk był bardzo subtelny. 40 D sprzedaje sie świetnie, wczoraj byłem w sklepie, który nie nadąża ze sprowadzaniem kolejnych modeli - wszystko schodzi w parę godzin.
Pzr.

I.

Baku - Sro 26 Lis, 2008

Myślę, że 40D to jest jeszcze bardzo wyrozumiały dla obiektywów. Jeśli chodzi o dźwięk migawki to są dostępne dwa tryby cichego fotografowania (podaje za inst. obsługi). Czy działają - tego nie wiem. Nie korzystałem z tej opcji.
A 5D mk2 i 50D mogą sprawiać trudności, ale w inny sposób. 5D mk2 jako lustrzanka pełnoklatkowa stawia spore wymaganie pod względem pracy obiektywu na rogach i w kwestii winietowania, a 50D z gęstą matrycą ogólnie pod względem rozdzielczości.

edmun - Sro 26 Lis, 2008

Baku napisał/a:
Jeśli chodzi o dźwięk migawki to są dostępne dwa tryby cichego fotografowania

przy LiveView. W normalnym foceniu nie można chyba nic zmienić w C40D, musiałbym sprawdzić, ale raczej odnoszę się do LV

Baku - Sro 26 Lis, 2008

Bardzo możliwe. Nie korzystam z LV, cichy tryb pracy migawki także mi nie jest potrzebny. Wiem, że czytając instrukcję natknąłem się na coś takiego i tyle z tego zapamiętałem.
arietiss - Sro 26 Lis, 2008

A co to są te dwa tryby cichej pracy migawki? Też się na to natknąłem w instrukcji... Czym one sie różnią, bo przełączałem i jakis specjalnych różnic nie zauważam? Czy maja jakis wpływ na inne parametry?
edmun - Sro 26 Lis, 2008

Jest duża różnica :) W jednym przy naciśnięciu spustu zdjęcie automatycznie jest zrobione, a obraz z LCD znika tylko na chwilę, jest głośniejszy, w drugim trybie przy naciśnięciu spustu (albo AF) lustro po cichu podnosi się, znika obraz z LCD po czym naciskamy raz jeszcze i zdjęcie dopiero wtedy jest robione, ciszej, ale znika nam na dłużej obraz.
Nie jest pewien tego co piszę, bo nie mam pod ręką instrukcji. Wezmę za 10 minut aparat to sprawdzę.

Rozumiem! To wolę głośniej! :mrgreen:
edmun - Sro 26 Lis, 2008

a więc tak

Tryb1 cichy - migawka cicha, naciskamy spust, znika nam podgląd LCD zdjęcia są robione (w przypadku zdjęć seryjnych, póki nie puścimy spustu)
Tryb2 cichy - migawka jeszcze ciszej, ale zasada jest inna, wciskamy spust i póki trzymamy, nie mamy podglądu na LCD i zdjęcie jeszcze nie jest zrobione, puszczamy spust, lustro bardzo cicho opada i mamy wtedy zdjęcie. zdjęcia seryjne niemożliwe

Czyli jest jeszcze 3 tryb normalny, kiedy nie włączymy żadnego cichego?
edmun - Sro 26 Lis, 2008

arietiss, tak... tylko takiego jeszcze nie używałem więc nie wiem, ale stawiam że dźwięk będzie identyczny jak bez LV

LV to bajer, którego nie było w 400D i powiem szczerze, że raczej nie będę go często używał, ale dzięki za wyjaśnienie! Przyda się! :smile:
szczypior - Pon 12 Paź, 2009

Witam !

Ja zupełnie z innej beczki. Jeśli post w złym miejscu to przepraszam ale niczego nie mogłem odszukać więc pytam. Pytanie kierowane jest do użytkowników C 40D. Poradźcie mniej doświadczonemu koledze jak macie ustawioną ostrość w stylach fotografii. Ja najczęściej robię fotki w trybie P. Ostrość dla tego stylu ustawiona jest domyślnie na 0. Czy wskazane (z Waszego doświadczenia) jest dla tego body podciągnięcie ostrości ? Jeśli tak to do jakiej wartości ? Za sugestie z góry dziękuję !

Szninkiel - Pon 12 Paź, 2009

szczypior napisał/a:
Czy wskazane (z Waszego doświadczenia) jest dla tego body podciągnięcie ostrości ? Jeśli tak to do jakiej wartości ? Za sugestie z góry dziękuję

Ja w body nic nie podciągam ;-) wykonuję zdjęcie z zapisem jpg+raw, a potem to obróbka w kompie

Tranquilizer - Pon 12 Paź, 2009

Z defaultu w Picture Style, dla "strefy twórczej", kontrast ma wartość "3" i tego nie ruszam.

Strefa podstawowa ma swoje zaprogramowane ustawienia.

B o g d a n - Pon 12 Paź, 2009

boogi58 napisał/a:
Czytałęm (chyba tutaj), że 40D ma tak napakowaną matrycę, iż dobrze działa tylko z super szkłami, ze średnimi - mydło. Rozumiem, że dobre to "elki". Czy np. Tamron 17-50/2.8 da sobie radę? A 50/1.8? Wiem, że to średniaki, ale nie miałem w ręku takich zestawów. Cena 40-tki kusi mocno, może warto się przesiąść z 350-tki.
Dzięki, pozdrawiam,
B.

Widzisz człowieku, dzięki niektórym ludziom na forach, masz teraz poważny problem i mętlik w głowie. Doszło do tego, że nawet mało upakowana, osławiona 40-ka może nie wyrabiać z rozdzielczością. Jest to kompletna bzdura, która zagnieździła się w Twojej głowie.
Ci którzy tak mówią powinni sobie kupić 50D, do tego założyć pierwsze z brzegu, stare szkło Canona: 28/1.8, 50/1.4, 85/1.8 i zobaczyć jakie wychodzą zdjęcia. :shock:

Zaraz się zacznie narzekanie, że 7D nie warto kupić, bo tylko ze szkłami z kosmosu można nim robić zdjęcia. :shock:

Baku - Czw 15 Paź, 2009

Warto kupić 7D, ale na pewno nie w tandemie z 18-55IS :lol:
A tak zupełnie serio, to matryca 40D nie stawia ogromnych wymagań obiektywom. Co więcej, chyba trochę zrobił się mętlik. To nie jest tak, że np. 50D czy 7D ze słabym obiektywem zrobi gorsze zdjęcie niż też sam obiektyw z 40D. Po prostu nie zrobi dużo lepszego zdjęcia i tu tkwi różnica. Innymi słowy taki 7D ze średnio ostrym obiektywem nie będzie w pełni wykorzystywał potencjału matrycy, choć oczywiście nawet ze słabym obiektywem da większe możliwości kadrowania już zrobionych zdjęć.

dawid_gaszynski - Sro 04 Lis, 2009

Teoria o tym, że aby w pełni wykorzystać jakość dobrego obiektywu trzeba mieć świetną matrycę jest zasadna, ale może w 1% ma wpływ faktycznie na jakość zdjęcia. Co innego na słupki i teoretyczne wyliczenia :mrgreen: Dobry obiektyw kupuje się głównie dla jasności, dla prędkości AF i owszem - dla rozdzielczości, ale nie jest problemem to czy masz 20D, 50D czy 1DS MK3.
Tak to jest jak teoretyczne dywagacje ktoś próbuje przyjmować za prawidło, które ma rządzić życiem.