forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - d90 + 18-200 vr

idalian - Sob 22 Lis, 2008

witam,
proszę mnie nie zjeśc ani nie opluc sobie ekranu bom wątła i zielona w temacie -dlatego pytam :)

przymierzam się do zakupu d90 + 18-200 vr

proszę o odp. na pyt. odnośnie body.. konkretnie-czy ekran się wygasza podczas zbliżania twarzy jak np. w 400d ???

tak wiem ... ;)

ps. to będzie moja pierwsza, wymarzona lustrzanka.. już się nie mogę doczekac :D

pzdr.

AuThoR - Sob 22 Lis, 2008

Nie nie wygasza się....ale to chyba nie jest jakiś problem....ekran i tak ma czasowy wyłącznik.
Pozdro

Jesienny - Sob 22 Lis, 2008

Nie wygasza się bo nie ma potrzeby żeby przedtem był włączony ;)

Jeżeli już używa się się funkcji "info" do wyświetlania informacji na wyświetlaczu głównym, to gasi go zapewne wciśnięcie choć trochę spustu migawki. Natomiast czy jest potrzeba włączania tegoż. Noo może to i moje głupie przyzwyczajenie, ale ten dodatkowy wyświetlacz na górze jest znacznie wygodniejszy.

Taka opcja rozumiem przydatna jest w lustrzakach, które tego górnego wyświetlacza nie posiadają i każde grzebanie przy pokrętłach powoduje włączanie się wyświetlacza, żeby pokazać nowe opcje.

ghost - Sob 22 Lis, 2008

inne lustrzanki (canon i sony) mają lepszy system wygaszania po przyłożeniu do oka.
można się zastanawiać, ale jako osoba która korzystała z paru rozwiązań (a teraz mam nikona) będę obstawał - nikon jest tu w tyle.

Czy ja wiem, nigdy nie zostałem oślepiony przez wyświetlacz. Bo i też nigdy nie jest włączony kiedy mam oko przy wizjerze (po co miałby być). Może i Nikon jest w tyle (w końcu to pierdółka jakby nie patrzeć do wsadzenia w korpus), a może i nie jest to potrzebne po prostu.
Itey - Sob 22 Lis, 2008

a ja bym się nie zgodził, że pierdółka. Jak w nocy/wieczorem robisz zdjęcie i chcesz zmienić kompensację to się wyświetlacz zapala, po zrobienia zdjęcia robi się review itp. Mnie by się bardzo podobało jakby aparat był na tyle inteligentny, żeby nie robić tych rzeczy kiedy mam oko przy wizjerze. A skoro to taka mała sprawa, to tym większy wstyd dla Nikona, że tego nie oferuje.
ghost - Sob 22 Lis, 2008

w sony jest znany feature że przy zmianie korekty naświetlenia ekran się jednak zapala ;)
faktem że podgląd zrobionego zdjęcia - zbędny.

nikon dość mocno preferuje górny wyświetlacz, od którego odeszła już minolta (d7 analog wyglądał podobnie jak a900). w sony głównym centrum jest tylny ekran. stąd różnice.
pewnie chodzi też o układy patentowe.

Itey,
Ale o to chodzi, że w nikonie nic się nie zapala. Czy sobie zmieniasz nastawy czy nie. Wyłączasz w menu automatyczny podgląd zdjęcia w menu (bo i po co ma pokazywać zdjęcie po zrobieniu- w zasadzie to chyba jest odwrotnie i trzeba go włączyć, żeby działał) i nie ma problemu. Nic nikomu nie świeci w oczy. Dlatego to jest pierdółka w tym momencie.

Jak chcesz zmienić nastawienia to wystarczająco danych masz w wizjerze, a dodatkowo masz wyświetlacz obok wizjera na górze, z wszystkim co potrzeba. Czy jest to złe czy dobre to kwestia przyzwyczajenia do pewnych rozwiązań - mi tak jest wygodnie i drażni mnie patrzenie na wyświetlacz, żeby coś zmienić ;) Wolałbym, żeby górne wyświetlacze nie zniknęły z Nikonów bo w przyszłości też bym chciał z nich korzystać ;)

Rainbow6 - Sob 22 Lis, 2008
Temat postu: co wybrac?
Witam
po przeczytaniu kilku calkiem dobrych opinii na temat D90, zastanawiam sie nad jego zakupem. W tej chwili mam Canona 400d i komplet obiektywow ktore sa mi wystarczajace. Chcialem zrobic 'upgrade' na 450d ze wzgledu na to iz ma LV a ten bardzo by mi sie przydal. W tym przypadku nie bylo by problemu z obiektywami gdyz zatrzymalbym te ktore mam, ale jesli dolozenie kilku stowek jest tego warte zakupilbym D90. Dlateo pytanie czy ma sens zakup Nikona, ktory jak przeczytalem w niektorych komentarzach ma wolny AF (a jest to dla mnie sprawa najwazniejsza zaraz za LV). Dodam ze fotografuje krajobrazy no i przede wszystkim samoloty pasazerskie jaki i wojskowe (airshow).

Monastor - Sob 22 Lis, 2008

Rainbow6, jakie masz szkła do tego Canona?
Sądzę, że nie warto zmieniac systemu. Jeśli natomiast chcesz coś fajnego do fotografii lotniczej to dobrze sprawiłby się Canon 40D. Ma LV, a do tego AF o wiele lepszy niż w 400D. Ogólnie to szybszy, lepszy aparat.

Dlaczego tak bardzo zależy Ci na LV jeśli można spytac?

Rainbow6 - Sob 22 Lis, 2008

szeroki kat 10-22 i tele 70-300 is a lv potrzebne mi gdyz probuje robic zdjecia bardzo nisko i czasem sie klade na ziemi:) ale w wiekszosci przypadkow jest to niemozliwe, a czy ten 40d naprawde jest tego warty? porownuje oba na dpreview i ciezko mi cokolwiek powiedziec by byl lepszy

Monastor napisał/a:
Rainbow6, jakie masz szkła do tego Canona?
Sądzę, że nie warto zmieniac systemu. Jeśli natomiast chcesz coś fajnego do fotografii lotniczej to dobrze sprawiłby się Canon 40D. Ma LV, a do tego AF o wiele lepszy niż w 400D. Ogólnie to szybszy, lepszy aparat.

Dlaczego tak bardzo zależy Ci na LV jeśli można spytac?

Monastor - Sob 22 Lis, 2008

Rainbow6, jest warty. To klasa wyżej niż 400D. Szybsze zdjęcia seryjne, większy wizjer, o wiele lepszy AF, lepsza jakośc zdjęc, wyższe dostępne ISO, LV, ergonomia. To po prostu inna półka sprzętu ;-)
Wróbel EOS - Sob 22 Lis, 2008

Monastor, Dodam jeszcze jakość wykonania i użyte materiały. Moim zdaniem lepszy będzie dla Ciebie Rainbow6, 40D niż D90. Bo po co tracić na sprzedaży szkieł??
AuThoR - Nie 23 Lis, 2008

Cytat:
a ja bym się nie zgodził, że pierdółka. Jak w nocy/wieczorem robisz zdjęcie i chcesz zmienić kompensację to się wyświetlacz zapala, po zrobienia zdjęcia robi się review itp. Mnie by się bardzo podobało jakby aparat był na tyle inteligentny, żeby nie robić tych rzeczy kiedy mam oko przy wizjerze. A skoro to taka mała sprawa, to tym większy wstyd dla Nikona, że tego nie oferuje.

oczywiście że to pierdółka....chyba że masz super problem żeby w razie czego nacisnąć spust migawki na którym i tak trzymasz palec - po to aby wyświetlacz zgasł wvcześniej.

Itey - Nie 23 Lis, 2008

Jesienny napisał/a:
Itey,
Ale o to chodzi, że w nikonie nic się nie zapala. Czy sobie zmieniasz nastawy czy nie. Wyłączasz w menu automatyczny podgląd zdjęcia w menu (bo i po co ma pokazywać zdjęcie po zrobieniu- w zasadzie to chyba jest odwrotnie i trzeba go włączyć, żeby działał) i nie ma problemu. Nic nikomu nie świeci w oczy. Dlatego to jest pierdółka w tym momencie.

Jak chcesz zmienić nastawienia to wystarczająco danych masz w wizjerze, a dodatkowo masz wyświetlacz obok wizjera na górze, z wszystkim co potrzeba. Czy jest to złe czy dobre to kwestia przyzwyczajenia do pewnych rozwiązań - mi tak jest wygodnie i drażni mnie patrzenie na wyświetlacz, żeby coś zmienić ;) Wolałbym, żeby górne wyświetlacze nie zniknęły z Nikonów bo w przyszłości też bym chciał z nich korzystać ;)

Hmm, no właśnie się zapala. Acz pogrzebię w ustawieniach i popatrzę co można z tym zrobić. Generalnie jednak oczekiwałbym od aparatu trochę bardziej dynamicznego zachowania, a nie żeby ciągle grzebać w menu. Z górnym nie mam doświadczenia bo pstrykam d40 ;)

idalian - Nie 23 Lis, 2008

ojoj, dzięki za spory odzew :)

troszkę szkoda, że ekran się samoczynnie nie wyłącza -w 400d był to jeden z nielicznych plusów, nie chcąc być złośliwa...

jak pisałam przymierzam się do zakupu d90 +18-200 dla focenia "rekreacyjnego" oraz tokina 11-16/2.8 dla dokumentacji realizacji zawodowych -> architektura wnętrz... (kuchnie itp)

proszę o konstruktywną krytykę, zanim transakcja została sfinalizowana..

i czy opłaca sie kupić lekko (podobno) używaną tokinę w necie za 1450zł?? podobno ostatnio jest trudnodostępna i ma podrożeć -z racji galopującej waluty obcej :(

co z tymi plotkami o wolnym af w d90???!!! ktoś ma i potwierdza??
czy to prawda, że przy tym obiektywie pow. 100 zdjęcie będzie traciło na jakości, a przy 200 to rozmyta "masakra"? bo jak to tak ma wyglądać to może lepiej 18-105 i potem coś dłuższego?

pzdr.
i.

Wróbel EOS - Pon 24 Lis, 2008

idalian, A po co ma się ekran w d90 samoczynnie wyłączać?? W 400D nie masz dodatkowego wyświetlacza więc wszystkie dane są pokazywane na głównym. W d90 masz górny wyświetlacz i to właśnie dzięki niemu wprowadzasz ustawienia, a wtedy główny jest wyłączony. radzę iść do sklepu i zobaczyć jak to działa w takim d80,d90,d300 itp. albo w canonie 30/40/50D itp.
amv - Pon 24 Lis, 2008

Napewno warto jest zrezygnowac z tego Nikkora na rzecz krotszego i dluzszego (byle nie 18-55 i 55-200 bez VR),chociaz 18-200VR podobno jest w tej klasie najlepszy.
Osobiscie wolalbym te wspomniane 18-105VR + Sigme 70-300 APO,to w cenie 18-200VR :wink: nie mowiąc juz o N. 70-300VR

idalian - Pon 24 Lis, 2008

no właśnie... "PODOBNO" :(

czekam na dalsze opinie odn. 18-200 -jak na razie rozmawiałam tylko z jednym użytkownikiem tego obiektywu i on twierdzi, że jest zadowolony...

co do wyswietlacza to jednak chyba mimo wszystko wolałabym zwyczajnie móc podejrzec świeżo wykonane zdjęcie -celem ew. korekty.. np. kompozycji - na moim etapie "zaawansowania" wydaje mi sie to niezbędne... :/

i.

[ Dodano: Sro 26 Lis, 2008 12:41 ]
słuchajcie... mam GO :)

to miłośc od pierwszego wejrzenia a 18-200 dla mnie na poczak rewelacja bez żadnego mydła ;P (no, w każdym razie ja nie widzę :D )

pozdrawiam!

[ Dodano: Sob 07 Lut, 2009 00:29 ]
witam,
dziś (szczecin) skradziono mi mojego nikona i obiektywy:(

gdyby ktoś natknął się na podejrzany zestaw lub elementy:

nikon d 90
nikkor 18 - 200 /3.5-5.6 +filtr uv
nikkor 50/1.8 + filtr uv
tokina 11 - 16 /2.8
torba lowepro, kable

byłabym bardzo wdzięczna....

nagroda 2.000 zł