|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon D300 czy Canon 50D
parman - Nie 23 Lis, 2008 Temat postu: Nikon D300 czy Canon 50D Witam drogich artystów fotografików , wybitnych znawców tematu i zawodowców. Po paru latach fotografowaniu lustrzanką cyfrową przyszedł czas na wymianę systemu. Cały niedzielny dzień spędziłem w internecie i zdecydowałem się na - Canon 50D lub Nikon D300.Specyfikację producenta czytać potrafię i szukam tylko dodatkowych informacji o wadach w/w puszek krążących po różnych forach. Z tych podstawowych w D300 ludzie narzekają na szumy i brak standartowego iso 100 , w 50D na gorszy AF i problem z FF/BF(chociaż można ustawić dla 20 szkieł). Cena w tym wypadku mnie nie interesuje – chcę dobrze zainwestować na długie lata. Wiem że podobnych postów jest mnóstwo , ale liczę na szybkie i zwarte odpowiedzi co może być przekleństwem danego aparatu. Przecież idą Święta
MC - Nie 23 Lis, 2008
parman napisał/a: | Z tych podstawowych w D300 ludzie narzekają na szumy |
No prosze... A mi sie zawsze wydawalo, ze ten aparat ladnie sobie z szumem radzi.
Nie jestem ani artysta ani znawca tematu ani zawodowcem, ale oba mialem w lapach i bardziej do mnie przemowil korpus Nikona.
Ale Ty nie wybierasz samej puszki, a caly system. Co Ci jest potrzebne z obiektywow??
parman - Nie 23 Lis, 2008
Z obiektywami jest mniejszy problem bo są producenci niezależni. Obecnie mam Tamrona 90 makro i bardzo chciałbym go mieć w nowym systemie. Do tego jakieś 17-50 ze światłem 2,8 no i pewnie tele około 200. Muszę jeszcze podejść do sklepu i potrzymać w łapce oba sprzęciki (a dłonie mam duże co w przeszłości przekreśliło zakup canona 300D)
Zygmunt - Nie 23 Lis, 2008
Bierz d300. To lepszy aparat, choć zdjęć pewnie od 50d lepszych nie będzie robił. Jednak ma lepszy AF, uszczelnienia i na pewno jest lepiej wykonany. Jeśli chodzi o obiektywy, to zarówno Nikon jaki i Canon mają bardzo bogatą ofertę, więc tym nie powinieneś się sugerować. Jeśli chodzi o szumy, to będą one w obu korpusach na podobnym poziomie (z lekką przewagą d300 pewnie).
MM - Nie 23 Lis, 2008
Napisz kolego bliżej do jakiego typu fotografii chcesz mieć ten aparat i ile masz zamiar zainwestować w system. Jakiej jakości oczekujesz i czego się obawiasz najbardziej a czego wymagasz jako niezbędne minimum. O jakiej optyce myślisz na przyszłość. Akurat o systemie N i C na poziomie D300 czy 50D wiem sporo z praktyki, jeden system użytkuję prywatnie a drugi zawodowo i wnioski można wyciągać różne. Ważne jest choćby to, czy masz zamiar robić w RAW czy tylko w jpg. Jakiej szybkości serii wymagasz i czy lubisz bawić się obróbką zdjęć. To wszystko jest ważne do właściwego wyboru sprzętu.
parman - Pon 24 Lis, 2008
Aparat będę wykorzystywał prywatnie , zdjęcia przyrody i architektura , często sportowe rodzinne (mam usportowione potomstwo) Raczej żadko uroczystości , czy prtret. Zależy mi na szybkiej lustrzance z szybkim AF no i serią (jestem w stanie zainwestować w grip do D300) . W przyszłości mam zamiar dokupić przyzwoite tele. Zdjęcia obrabiam w PS przeważnie w RAWie.
Jestem ciekaw czy w D300 można ustawiac FF/BF do każdego obiektywu , czy tylko jedno ustawienie? W pentaxie miałem z tym największy problem i tego najbardziej się obawiam. Robisz 100 fotek , a tam 10 poprawnie ostrych i w dodatku każdy obiektyw inaczej
MM - Pon 24 Lis, 2008
Jakie maksymalne ogniskowe wchodzą w grę?
AQQ - Pon 24 Lis, 2008
parman napisał/a: |
Jestem ciekaw czy w D300 można ustawiac FF/BF do każdego obiektywu , czy tylko jedno ustawienie? |
Jest możliwość niezależnego ustawienia dla 12 obiektywów.
będę szukał jakiejś 200 z dorym światłem , dłuższa raczej nie wchodzi w grę bo cena jest zaporowa , a raczej nie chcę czegoś takiego jak 70-300 za 700,-. Coraz bardziej przekonuję się do nikona. Dzisiaj dotykałem obydwa i leżą doskonale , może w 50d trochę spust nie pasuje , ale to nie tragedia. W D300 pokrętła mocno schowane i sprzedawca (media-m) nie potrafił mi powiedzieć jak wybiera się ustawienia - na kółku ich nie ma i tym się zdziwiłem. W innym sklepie gość powiedział , że jak szukam takiego aparatu , w granicach 4000,- body , to powinienem bezwzględnie doskładać do pełnej klatki i faworyzował sonego. Według mnie sony niech robi telewizory , no chociaż szkiełka to mają pożądne. Co takiego jest w matrycy pełnoklatkowej co warte byłoby ceny dwóch body (D300 i 50D). Niby fizykę znam , ale to już chyba przerost formy nad treścią jak dla mnie , może się mylę
bardzo się cieszę tymi ustawieniami dla 12 obiektywów. Na razie starczy
MC - Pon 24 Lis, 2008
parman napisał/a: | w granicach 4000,- body , to powinienem bezwzględnie doskładać do pełnej klatki i faworyzował sonego. |
Cos mi tu nie pasuje. Pelna klatka Sonego to 7500PLN.
MM - Pon 24 Lis, 2008
Gdybyś jednak chciał mieć coś ponad 200mm w dobrej jakości to lepszym wyborem będzie Canon. Ja mam na myśli "średnie" pieniądze. Przy nastawieniu bardzo amatorskim taki Nikkor 70-300 VR jest dla mnie jakąś klasę lepszy niż Canon 70-300 IS USM (nie mam na myśli tylko rozdzoelczości bo nie tylko to się liczy). Jeżeli masz zamiar ograniczyć się do zoomów (dobrych, jasnych zoomów) to lepszym wyborem będzie Nikon. Tylko jedna uwaga. Zdjęć jako takich D300 lepszych od 50D nie zrobi (moim zdaniem z Nikona da się trochę mniej wycisnąć), po drugie skoro chcesz się bawić z RAW-ami to przy tych najlepszych 14-bitowych seria Nikona spada do 2,5 kl/s ( a chciałeś szybkich serii). To takie ograniczenia. AF oczywiście ma lepszy Nikon i to się w sporcie bardzo przydaje. Praktyczną ergonomię przy pracy z długimi tele wolę z jednak z Canona, przy krótkich szkłach są plusy i minusy w obu korpusach (to nie jest tak jak obiegowa wieść niesie, że Nikon jest rewelacyjny i basta), sam chwyt jest lepszy w Nikonie, tak samo wizjer. Dużym plusem Nikona jest lepszy pomiar światła i praca z lampą a to duży plus dla amatora.
no prawie c50d - 3500,- a d300 4000,- a sony 900 jakieś 7900,-
[ Dodano: Pon 24 Lis, 2008 15:46 ]
Trochę mnie zasmuciłeś tymi 2,5 klatki w RAWie , ale z drugiej strony jak się dobrze BW dobierze to dzieciakom można serie w jpg-ach strzelać. Choć na takich nartach na automatykę ciężko liczyć , przynajmniej w moim starym sprzęcie.
A jaki pierwszy obiektyw w granicach 17-50 2,8 z firmowych N C , czy może tamron lub sigma , albo inny podobny ?
I jak naprawdę jest z tą pełną klatką ?
Wujek_Pstrykacz - Pon 24 Lis, 2008
Nikon ma tę przewagę nad Canonem, że ma bardzo dorą stałkę 300/4, ma wspaniałego 70-200/2.8 VR. Canon ma znowu znakomite 70-200/4 jako opcja oszczędnościowa do tych z lepszym światłem. Canon ma tańszego 17-55/2.8 i do tego jeszcze z IS. AF tych dwóch puszek zależy w dużej mierze od szkła które podepniemy. Ale generalnie D300 ma lepszy AF. Jeżeli chodzi o serię to Canon jest lepszy. Ja się na 50D prawdopodobnie zdecyduje na wiosnę i tak myślę że na następnym zlocie optycznych już go będę miał
parman - Sob 29 Lis, 2008
Dzięki wszystkim z pomoc w wyborze. Mam już swojego faworyta. Mam pytanie ostatnie do w/w puszek - co w nich jest do D.... ? Zalety znamy , ale o wadach nie często się pisze i niechętnie się przyznajemy , więc jakie są wady Nikon D300 i Canon D50 ?
Jutro idę do sklepu , chyba że mi znowy zamieszacie.
dawid_ - Sob 29 Lis, 2008
parman napisał/a: | Cały niedzielny dzień spędziłem w internecie i zdecydowałem się na - Canon 50D lub Nikon D300.Specyfikację producenta czytać potrafię i szukam tylko dodatkowych informacji o wadach w/w puszek krążących po różnych forach. Z tych podstawowych w D300 ludzie narzekają na szumy i brak standartowego iso 100 , w 50D na gorszy AF i problem z FF/BF(chociaż można ustawić dla 20 szkieł). |
Ani to, ani to.. ja bym wybrał 5D
komor - Sob 29 Lis, 2008
dawid_, do sportu to ja bym jednak 5D nie wybierał.
AQQ - Sob 29 Lis, 2008
parman napisał/a: | sportowe |
Tutaj D300 zachowuje się nieźle ale nie sam. Dobrze się sprawdza z szybkimi jasnymi obiektywami i szybką lampą (800 z 5. baterią lub 900). 8 fps z gripem daje duże możliwości ale rzadko z tego korzystam, bo już 6 w trybie CL to też niemało.
dawid_ - Sob 29 Lis, 2008
komor napisał/a: | dawid_, do sportu to ja bym jednak 5D nie wybierał. |
Masz rację. Przepraszam przegapiłem, że do sportu.
W takim razie, w tej cenie, to zdecydowanie D300. Spytaj MM, używa go w pracy.
parman - Sob 29 Lis, 2008
Dzięki wszystkim za porady i poświęcony mi czas. Decyzja zapadła i od dziś jestem posiadaczem Nikona D300. Bawię się nim od południa i narazie nie żałuję wyboru. Ma wszystkie funkcje , które chciałem mieć i robi fantastyczne zdjęcia (narazie z nikkorem 18-105). W lutym albo marcu powiększę szklarnie o jasne tele i makro. Standartowy zoom pewnie też wymienię , ale narazie jestem bardzo pozytywnie zaskoczony możliwościami 18-105. No i pierwszy raz mam silnik SWM
AQQ - Nie 30 Lis, 2008
parman napisał/a: | powiększę szklarnie |
zacznij do lampy, przekonasz się, że to ma sens
Lotuk - Pon 15 Gru, 2008 Temat postu: Canon EOS 50D czy Nikon D300 ? Proszę o zamieszczenie swoich opinii.
Aparat będzie używany do fotografii ślubnej, portrety.
Z czasem system będzie rozwijany.
Będzie to pierwsza lustrzanka cyfrowa.
Z góry dziękuje za odzew
MC - Pon 15 Gru, 2008
Do fotografii slubnej i portretow bralbym 5D
krisv740 - Pon 15 Gru, 2008
d700! - tylko i wyłącznie
TomiCBR - Pon 15 Gru, 2008
To ja odpowiem jako pierwszy, brałbym osobiście D 300, a czemu? to musisz poczytać forum , temat dośc częsty.
jenknermario - Pon 15 Gru, 2008
Tak naprawde to nie gra roli. Jak jestes dobrym fotografem to efekt bedzie ten sam, a jak nie to nawet Ds MarkIII nie pomoze.
goltar - Pon 15 Gru, 2008 Temat postu: Re: Canon EOS 50D czy Nikon D300 ?
Lotuk napisał/a: | Aparat będzie używany do fotografii ślubnej, portrety.
Będzie to pierwsza lustrzanka cyfrowa. | Jakieś wcześniejsze doświadczenia z lustrzanką analogową ?
Kocur - Pon 15 Gru, 2008
Najlepiej napisz w ogóle czym wcześniej robiłeś foty
Lotuk - Wto 16 Gru, 2008
może trochę źle określiłem pytanie
fotografia ślubna będzie w przyszłości, teraz tak naprawdę chcę nauczyć się robić dobre zdjęcia, więc pewnie będę pstrykał wszystko
do sony przekonany nie jestem
o D300 już się naczytałem i chyba właśnie to będzie ten aparat, wątpliwości mam ponieważ w testach wypada porównywalnie z 50D, a canon jest tańszy
wcześniej tylko kompakty, więc będę się uczył na tym aparacie
MC - Wto 16 Gru, 2008
Lotuk napisał/a: | do sony przekonany nie jestem |
a ktos Ci zaproponowal Sony? Chyba nie...
Lotuk - Wto 16 Gru, 2008
sony rzeczywiście nie, ale brałem pod uwagę
w moim przypadku nie ma sensu inwestować w D700 czy 5D dlatego rozważam D300 i 50D
skłaniam się do nikona bo odniosłem wrażenie że jest to solidniejsza konstrukcja
Kocur - Wto 16 Gru, 2008
Myślę że do nauki to spokojnie wystarczyło by coś starszego, nawet z drugiej ręki, np. Nikon D80, albo z Canona 400D. Jeśli zwrot "w przyszłości" znaczy 2-3 lata albo coś około, to po tym czasie będziesz mógł kupić nowsze body, albo któreś z tych, które wymieniasz, tylko o połowę taniej. Ale to tylko jedna z możliwości
Niezależnie od tego co kupisz, to musisz pamiętać o jednej rzeczy. Wybierając lustrzankę tak na prawdę stajesz przed wyborem konkretnego systemu - w tym wypadku Canon EOS albo Nikon. Sprawdź jakich obiektywów będziesz potrzebować i który system je oferuje. Moim zdaniem Nikon ma jednak trochę lepsze propozycje w niższych półkach cenowych, więc ja bym chyba szukał w tym kierunku.
Jesienny - Wto 16 Gru, 2008
Jeśli d300 leży Ci lepiej, to "czem prędzej się wybierajcie, i aparat zakupiajcie" (taki akcent świąteczny). Nie ma co kombinować bo oba systemy zapewnią Ci dobry komfort.
belkot77 - Wto 16 Gru, 2008
Tak jak pisali poprzednicy. Wybor systemu jest praktycznie na cale lata wiec dobrze sie zastanow. Porownaj szkla a nie body. Ktore sa tansze, ktore solidniejsze, ktore lepsze.
Jesli chodzi o 50D to nie ma sensu. Jesli chcesz wejsc w canona to kup 40D. bardzo okazyjne ma ceny a aparat bardzo dobry. Wydasz mniej a zostanie ci sporo na dobre szkla ktore sa najwazniejsze....
Jezeli zamierzasz w przyszlosci wejsc w FF to zastanow sie nad obiektywami. NIe wszytskie pasuja do FF
komor - Wto 16 Gru, 2008
Scaliłem ten temat z poprzednim o identycznym niemal tytule, bo namnożyło nam się bytów ostatnio co nie miara w dziale lustrzankowym…
tkosiada - Wto 16 Gru, 2008
krisv740 napisał/a: | d700! - tylko i wyłącznie |
... nie z tym balansem bieli, wg mnie wymaga to poprawy jeszcze
MM - Sro 17 Gru, 2008
Po kilkumiesięcznej przygodzie z D300 w mojej prywatnej torbie zagościł na stałe 50D i nawet przez sekundę nie żałuję wyboru. Ten aparat zwyczajnie robi lepsze zdjęcia a jedyne czego naprawdę żałuję to ilości i rozmieszczenia punktów AF-u z Nikona.
Gdybym dosłownie "patrzył" tylko na korpusy i ich specyfikację to zdecydowanie by wygrał Nikon, ale mogąc pracować na obu systemach i porównywać zdjęcia robione najczęściej w kiepskich warunkach oświetleniowych i żyłowanych na granicy możliwości sprzętu zdecydowanie wolę Canona. Przy robieniu zdjęć w dobrym świetle raczej obojętne co się kupi. Takie mam prywatnie zdanie o tego typu wyborze.
komor - Sro 17 Gru, 2008
No to teraz NikonJihad dobierze Ci się do skóry...
A tak na poważnie to może jednak Nikon musi jeszcze nabrać doświadczenia w matrycach CMOS? Same korpusy robi świetne, parametry aż dymią z folderów reklamowych, ale skoro twierdzisz, że zdjęcia lepsze z Canona?
Mnie bardzo, hm..., jakby to ująć, imponuje Nikon D300, ale jak ostatnio po raz kolejny chwyciłem go w rękę, z przypiętym gripem, to odkryłem że zasadniczo mam za krótkie palce, żeby pewnie trzymać grip do pionowego kadrowania. Jest on tak gruby, że z ledwością dosięgam palcami do rolki.
Więc o przesiadce na Nikona chyba nie mam co myśleć.
TS147 - Czw 18 Gru, 2008
Chciałem się podłączyć do tematu. Stoję przed wyborem D300/50D (swiadomie tylko te 2 body po dlugich wieczorach czytania testow/opinii/etc).
50D kupilbym w zestawie 24-105/4L. 24mm na szerokim kacie mi wystarczy, a potrzebuje obiektyw, ktory na jakis czas bedzie podstawowym obiektywem (zanim stac mnie bedzie dokupic cos dluzszego). Zdjecia glownie dzieci, portrety, wakacje, etc - wiem, ze lepsze byloby swiatlo 2.8, ale moze kiedys przejde na FF i nie chce sie wiazac z 17-55 z tego powodu.
D300 bardziej pasuje mi jako puszka - AF, lepiej mi lezy w dloniach, wizjer, etc. Jednak nie mam czego kupic jako podstawowy obiektyw ala 24-105L. Na 17-55 Nikkora mnie nie stac a nie chce ciemnego kita. Myslalem o Sigmie 50-150/2.8, ale wtedy zostane na jakis czas bez szerokiego kata. Tamrona 17-50 nie chce, bo mialem juz kiedys z nim problemy. Sigme 18-50 i tak musialbym przymykac do f4.
Co zatem radzicie?
Pzdr,
T
AQQ - Czw 18 Gru, 2008
TS147 napisał/a: |
Co zatem radzicie? |
Nikkor AF 35-70 f/2.8 D
(środkowy w tym zestawieniu:)
http://kenrockwell.com/ni...zooms/index.htm
Niezbyt szybki af, ale bardzo przyzwoity optycznie od f/2.8, solidnie zbudowany i za w miarę rozsądną cenę.
Itey - Czw 18 Gru, 2008
komor napisał/a: |
Mnie bardzo, hm..., jakby to ująć, imponuje Nikon D300, ale jak ostatnio po raz kolejny chwyciłem go w rękę, z przypiętym gripem, to odkryłem że zasadniczo mam za krótkie palce, żeby pewnie trzymać grip do pionowego kadrowania. Jest on tak gruby, że z ledwością dosięgam palcami do rolki.
Więc o przesiadce na Nikona chyba nie mam co myśleć. |
generalnie to Nikon same grubasy robi, dla mnie i bez grypa ciężko to trzymać, a jak wypuszczą coś mniejszego to od razu też jest to gorsze. A szkoda. Widać szefowie Nikona jakieś kompleksy mają
konczako - Czw 18 Gru, 2008
MM napisał/a: | Po kilkumiesięcznej przygodzie z D300 w mojej prywatnej torbie zagościł na stałe 50D i nawet przez sekundę nie żałuję wyboru. Ten aparat zwyczajnie robi lepsze zdjęcia a jedyne czego naprawdę żałuję to ilości i rozmieszczenia punktów AF-u z Nikona.
Gdybym dosłownie "patrzył" tylko na korpusy i ich specyfikację to zdecydowanie by wygrał Nikon, ale mogąc pracować na obu systemach i porównywać zdjęcia robione najczęściej w kiepskich warunkach oświetleniowych i żyłowanych na granicy możliwości sprzętu zdecydowanie wolę Canona. Przy robieniu zdjęć w dobrym świetle raczej obojętne co się kupi. Takie mam prywatnie zdanie o tego typu wyborze. |
MM a tak z ciekawości to w jakim programie wywołujesz RAWy??
darek-dorado - Sob 03 Sty, 2009
Czyli stanęło na tym, że oba aparaty są porównywalne? Ja właśnie stoję przed wyborem jednego z nich. Będzie mi służył głównie do fotek przyrodniczych i pejzaży (amatorskich, chociaż publikuję czasami fotki w prasie), często w dość ekstremalnych warunkach ( Alaska, Syberia, Mongolia). Na korzyść Nikona przemawiają jego uszczelnienia i chyba mocniejsza puszka, jednak jak napisał MM Canon robi lepsze zdjęcia, no i ja dotychczas używałem Canona. Ponieważ nie mam na razie super szkieł, których szkoda byłoby się pozbyć zmiana systemu nie jest problemem. Ciągle jednak jestem niezdecydowany, a im więcej czytam, tym mniej wiem...
Proszę o Wasze opinie, może dzięki nim wreszcie zasnę spokojnie...
Pozdrawiam Darek
007areka - Sob 03 Sty, 2009
MM napisał/a: | Po kilkumiesięcznej przygodzie z D300 w mojej prywatnej torbie zagościł na stałe 50D i nawet przez sekundę nie żałuję wyboru. Ten aparat zwyczajnie robi lepsze zdjęcia a jedyne czego naprawdę żałuję to ilości i rozmieszczenia punktów AF-u z Nikona.
Gdybym dosłownie "patrzył" tylko na korpusy i ich specyfikację to zdecydowanie by wygrał Nikon, ale mogąc pracować na obu systemach i porównywać zdjęcia robione najczęściej w kiepskich warunkach oświetleniowych i żyłowanych na granicy możliwości sprzętu zdecydowanie wolę Canona. Przy robieniu zdjęć w dobrym świetle raczej obojętne co się kupi. Takie mam prywatnie zdanie o tego typu wyborze. |
... o to juz powazne stwierdzenie na korzysc canona...zycie pokazuje ze jednak nikon nie jest wcale taki dobry a canon nie jest taki zly....
ja moze n ie mam tak duzego doswiadczenia w uzytkowaniu jak Mariusz ale napisze ze korpus nikona jest wiecej zbajerzony, swietnie naswietla i ma extra AF...w canonie nie podoba mi sie ziarno szumu i tym samym znieksztalcenia obrazu, choc niki bez odszumiania szumi bardziej niz las....raw'y zdecydowanie wole obrabiac z canona, na plus u canona iso 100....no i jest jeszce kryterium szklarni pod okreslone potrzeby......i cena
costi - Sro 07 Sty, 2009
Itey napisał/a: | komor napisał/a: |
Więc o przesiadce na Nikona chyba nie mam co myśleć. |
generalnie to Nikon same grubasy robi, dla mnie i bez grypa ciężko to trzymać, a jak wypuszczą coś mniejszego to od razu też jest to gorsze. A szkoda. Widać szefowie Nikona jakieś kompleksy mają |
A jak dla mnie wrecz przeciwnie - D300 lezy mi w lapie jakby byl robiony na wymiar
@MM - moglbys napisac, w czym objawia sie "lepszosc" fotek z 50D?
Cytat: | choc niki bez odszumiania szumi bardziej niz las.. |
Na jaskim iso, przepraszam?
007areka - Sro 07 Sty, 2009
Cytat: | Cytat: | choc niki bez odszumiania szumi bardziej niz las.. |
Na jaskim iso, przepraszam? |
...sam sprwdz na jaki iso szumi.... bo cos mi sie wydaje ze co bym nie napisal to i tak baedziesz probowal obalic.....owszem moge dopisac ze szum jest inny, moze przyjemniejszy, ale tak czy siak to kasza.
costi - Sro 07 Sty, 2009
Wiesz, moze mam inne spojrzenie na temat, bo przesiadlem sie z D70s, ktory szumial (szumil?) koszmarnie.
Inna sprawa, ze nie bawie sie w ogladanie cropow 100% ani drukowanie tapet ze zdjec, wiec szum nie daje mi sie az tak we znaki. W kazdym razie dla mnie ISO3200 jest jak najbardziej akceptowalne (choc oczywiscie zalezy to tez od fotografowanej sceny).
Do zalet D300 dopisalbym tez dobra wspolprace z manualnymi szklami (traci sie w zasadzie tylko AF) i automatyczna korekcje aberracji chromatycznych.
bladyrunner - Czw 08 Sty, 2009
Hmm, a ja pamiętam jak pisałeś, że nie samym szumem człowiek żyje, że nikon d200/300 to bezsprzecznie najlepsze body do 5 tys, że genialny pomiar światła i doskonały af są nie do przecenienia...
MC - Czw 08 Sty, 2009
bladyrunner, pewnie dlatego, ze wtedy jeszcze nie bylo 50D
AQQ - Czw 08 Sty, 2009 Temat postu: Re: Nikon D300 czy Canon 50D
parman napisał/a: | Canon 50D lub Nikon D300 |
http://www.dxomark.com/in.../DxOMark-Sensor
poz. 12
poz. 23
kozidron - Czw 08 Sty, 2009
AQQ napisał/a: | poz. 12
poz. 23 |
widzę, że nadal to zestawienie robi na Tobie duże wrażenie, pewnie jak zestawienie pozycji
17 z 18
i
21 z 22
albo
31 z 27
i najlepsze zestawienie
36 z 21
AQQ - Czw 08 Sty, 2009
kozidron napisał/a: | widzę, że nadal to zestawienie robi na Tobie duże wrażenie |
Jeśli udowodnisz że jest wadliwe, mogę zmienić zdanie
kozidron - Czw 08 Sty, 2009
AQQ napisał/a: | Jeśli udowodnisz że jest wadliwe, mogę zmienić zdanie |
a po co .....jak precyzyjnie nie jest podane jak te testy były wykonane, udowadniaj sobie sam co chcesz, już ci chyba napisałem to wcześniej-ja się nie czuje zobowiązany
AQQ - Czw 08 Sty, 2009
kozidron napisał/a: | ja się nie czuje zobowiązany |
I słusznie. Patrząc na potencjał tej firmy http://www.linkedin.com/companies/dxo-labs
i kwalifikacje jej pracowników, nie sądzę, abyś był do czegokolwiek zobowiązany.
Noo, chyba, że masz doktorat z fizyki, to mooże
costi - Czw 08 Sty, 2009
Co nie zmienia faktu, ze ich wyniki sa dziwne, bo wychodzi im np. ze D300 i D90 szumia zauwazalnie bardziej od D70...
piotrmkg - Czw 08 Sty, 2009
nowy cennik nikona: http://www.nikon.pl/downl...tyczen_2009.pdf
AQQ - Czw 08 Sty, 2009
Taaa
Chyba ocipieli
1600 za SB900 albo 6000 za D300
Już widzę jak wszyscy pędzą do sklepów
Ale nie przejmowałbym się zbytnio.
Te cenniki zawsze były oderwane od rzeczywistości
costi - Czw 08 Sty, 2009
O ile pamietam, to w cenniku zawsze byly takie kwiatki... a rzeczywistosc sobie.
AQQ - Czw 08 Sty, 2009
Niech tak robią dalej. Spadną im obroty a sklepy oferujące towar z dystrybucji innej niż Nikon Polska więcej zarobią
piotrmkg - Czw 08 Sty, 2009
AQQ, a co po przeliczeniu z euro na pln, wychodzi taniej niż w tym cenniku
costi - Czw 08 Sty, 2009
Odnosze wrazenie, ze AQQ mial na mysli sklepy oferujace towar tzw. "spadniety z TIRa" ew. "zgubiony podczas transportu"
Inna sprawa, ze "kredyt umarl, kryzys zyje", euro drogie jak diabli, to i takie ceny sa...
Ciekawe, jak to sie przelozy na rzeczywiste ceny w sklepach.
AQQ - Czw 08 Sty, 2009
costi napisał/a: | Odnosze wrazenie, ze AQQ mial na mysli sklepy oferujace towar tzw. "spadniety z TIRa" ew. "zgubiony podczas transportu" |
Błędne wrażenie. Miałem na myśli sklepy z towarem z dystrybucji Nikon Europe BV.
Mam kilka takich zabawek a ich jedyny związek z Nikon Polska może polegać na tym, że serwis NP musi bez łaski uznać ich europejską gwarancję (gdyby coś było nie tak; narazie nie było takiego przypadku).
kozidron - Pią 09 Sty, 2009
AQQ napisał/a: | I słusznie. Patrząc na potencjał tej firmy |
no i właśnie tu masz problem, ty NIE patrz na potencjał, tylko poszukaj gdzie tam są jasno określone zasady przeprowadzenia testu matryc
a potencjał ma wiele dużych korporacji i wszyscy wiem co z tego wynika.....
AQQ - Pią 09 Sty, 2009
kozidron napisał/a: | zasady przeprowadzenia testu matryc. |
wystarczy poszukać m.in. tu:
http://www.dxomark.com/in...estions-Answers
Baku - Pią 09 Sty, 2009
Jeśli chodzi o takie rankingi to najczęściej jest to tzw. standaryzowany wskaźnik syntetyczny. Wskaźnik syntetyczny składa się z kilkunastu, kilkudziesięciu a czasem nawet kilkuset wskaźników cząstkowych. Ich dobór jest kluczowy dla uzyskiwanego rezultatu i tu zaczyna się pole do nadużyć. Nawet mając katalog wskaźników cząstkowych bardzo trudno wykryć (nie wspominam o udowodnieniu) oszustwo czy złe zamiary. Ale zakładamy, że celem autorów jest obiektywne przedstawienie faktów, dobór wskaźników cząstkowych jest prawidłowy a metoda badawcza nie zawiera błędu. Może zdarzyć się następująca sytuacja:
Biuro w którym pracuje tworzy szereg analiz społeczno-ekonomicznych dość dobrej jakości, był nawet plan przekształcenia w placówkę naukowo-badawczą, jednak poszło o pieniądze. Ostatnio powstała u nas analiza hierarchizująca rozwój społeczno-ekonomiczny miast w woj. łódzkim w kontekście pełnienia przez te miasta funkcji metropolitalnych. Analiza ta powstała na bazie ok. 60 wskaźników cząstkowych (nie wiem dokładnie ile, bo nie brałem udziału w tym projekcie). Wyniki jakie dała ta analiza przypominają mi wyniki DxOMark - są po prostu całkiem niestrawne. Dlaczego nasza analiza jest niestrawna: Zaraz za Łodzią uplasowały się takie miasta jak Wieluń i Łęczyca następnie Poddębice przed Zgierzem... Sieradz i Pabianice zostały wyprzedzone i to znacznie przez Błaszki (!), Łask i Wieruszów. Ogólnie kompletny misz-masz z 43 miast...
Tak po prostu wyszło i musimy zaakceptować te wyniki z dobrodziejstwem inwentarza i jeszcze napisać coś mądrego, chociaż doskonale wiemy, że rzeczywistość jest inna i istotniejsze funkcje zewnętrzne pełni Piotrków a nie Poddębice. Ot, po prostu statystyka - dlatego taki ranking jak DxOMark można sobie traktować jako ciekawostkę, ale nie podstawę do wyrabiania sobie opinii na temat konkretnej matrycy. Dla mnie powody są oczywiste, co jednak w żaden sposób nie podważa wyników rankingu.
kozidron - Pią 09 Sty, 2009
Baku napisał/a: | dlatego taki ranking jak DxOMark można sobie traktować jako ciekawostkę, ale nie podstawę do wyrabiania sobie opinii na temat konkretnej matrycy. |
i dokładnie się z tym zgadzam...
co do linka do działu pytań, po prostu odsyłasz mnie do wysłania maila z zapytaniem a ja się porostu zastanawiałem dlaczego pomiary DR są tak różne (dla wielu puszek) od pomiarów robionych przez inne portale zajmujące się testami.
AQQ - Pią 09 Sty, 2009
kozidron napisał/a: | dlaczego pomiary DR są tak różne (dla wielu puszek) od pomiarów robionych przez inne portale zajmujące się testami. |
Nie mam pojęcia bo się na tym nie znam. Dlatego testy Dxo traktuje tak samo jak wszystkie inne; jako cząstkowe źródła informacji. Nie potrafię ani nie zamierzam w związku z tym jednych odrzucać a drugich nie.
Pisząc wcześniej o potencjale naukowym firmy (podałem link do danych) wskazywałem na ilość zatrudnionych tam osób o odpowiednim do celów badań wykształceniem. Z tego http://dxo.com/uk/photo też raczej nie wynika, że to jacyś dwaj amatorzy w garażu bawią się latarką i wydłubaną śrubokrętem z aparatu matrycą w doświadczenia z optyki dla klasy VI szkoły podstawowej.
Dxo ma dodatkowo tę zaletę, że jest bardzo czytelne, bo można na wykresach bezpośrednio porównywać parametry poszczególnych modeli.
|
|