forum.optyczne.pl

Filmowanie cyfrowe - Jaki nośnik nagrywający w kam...HDD ,płyta,karta a może ...

R.Roobs - Wto 25 Lis, 2008
Temat postu: Jaki nośnik nagrywający w kam...HDD ,płyta,karta a może ...
Jakie macie doświadczenia z nośnikami nagrywającymi w kamerach ...ja świadomie wybrałem kasetę. Zawsze nagrywam na nią tylko jeden raz ,przegrywam na DVD i odkładam na lepsze czasy ,kiedy zabiorę się za nie i obrobię jak się należy :)
Baku - Czw 04 Gru, 2008

Ja również wybrałem nośnik miniDV (ale było to 2,5 roku temu). Kamery nagrywające na płytach DVD odrzuciłem ze względu na małą pojemność płyt, a te z HDD zniechęcają mnie swoją delikatnością.
Mój Panasonic upadł jakiś czas temu z około 1 metra na beton i nic mu nie jest, poza dość widocznymi zarysowaniami obudowy.
Kuszącą propozycją zapisu są wielkopojemne karty pamięci. Żadnych ruchomych elementów, niewielka masa, znikome zużycie prądu, olbrzymia łatwość (wystarczy czytnik) i szybkość zgrywania materiału, nośnik nie ulega stopniowemu zużyciu... Jedyna wada to (jak na razie) wysoka cena.

R.Roobs, jednej rzeczy nie rozumiem:
Cytat:
Zawsze nagrywam na nią tylko jeden raz ,przegrywam na DVD i odkładam na lepsze czasy ,kiedy zabiorę się za nie i obrobię jak się należy

Czyli co? Kręcisz film na nowej kasetce, renderujesz do formatu DVD i zostawiasz do późniejszej edycji? I później chcesz obrabiać zrenderowane VOBy?
Czy może zgrywasz niezrenderowany materiał na płyty DVD? Toż godzina DV zajmuje ok. 13 gb! - 3 płyty DVD...
Nie lepiej od razu obrobić, zrenderować i nagrać 1,5 godziny na JEDNO DVD?

P_M_ - Czw 04 Gru, 2008

Pamiec flash. Zrzucam na twardziela, bo jest tanszy od plyt. Moze jakos z mojego hf100 jest nieco gorsza niz z hv30, ale nie narzekam.
R.Roobs - Pią 05 Gru, 2008

Baku miałem na myśli iż nie kasuje nagranego oryginalnego materiału :wink:
Baku - Pon 08 Gru, 2008

No to albo mało kręcisz, albo masz dużo miejsca na płyty... :smile:
Ja oryginalny materiał trzymam tylko do czasu pełnego przejrzenia wyrenderowanego filmu. Jeśli nie ma błędów zipuje voby i nagrywam na płyty bakcupu.