|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filmowanie cyfrowe - Jaki nośnik nagrywający w kam...HDD ,płyta,karta a może ...
R.Roobs - Wto 25 Lis, 2008 Temat postu: Jaki nośnik nagrywający w kam...HDD ,płyta,karta a może ... Jakie macie doświadczenia z nośnikami nagrywającymi w kamerach ...ja świadomie wybrałem kasetę. Zawsze nagrywam na nią tylko jeden raz ,przegrywam na DVD i odkładam na lepsze czasy ,kiedy zabiorę się za nie i obrobię jak się należy
Baku - Czw 04 Gru, 2008
Ja również wybrałem nośnik miniDV (ale było to 2,5 roku temu). Kamery nagrywające na płytach DVD odrzuciłem ze względu na małą pojemność płyt, a te z HDD zniechęcają mnie swoją delikatnością.
Mój Panasonic upadł jakiś czas temu z około 1 metra na beton i nic mu nie jest, poza dość widocznymi zarysowaniami obudowy.
Kuszącą propozycją zapisu są wielkopojemne karty pamięci. Żadnych ruchomych elementów, niewielka masa, znikome zużycie prądu, olbrzymia łatwość (wystarczy czytnik) i szybkość zgrywania materiału, nośnik nie ulega stopniowemu zużyciu... Jedyna wada to (jak na razie) wysoka cena.
R.Roobs, jednej rzeczy nie rozumiem:
Cytat: | Zawsze nagrywam na nią tylko jeden raz ,przegrywam na DVD i odkładam na lepsze czasy ,kiedy zabiorę się za nie i obrobię jak się należy |
Czyli co? Kręcisz film na nowej kasetce, renderujesz do formatu DVD i zostawiasz do późniejszej edycji? I później chcesz obrabiać zrenderowane VOBy?
Czy może zgrywasz niezrenderowany materiał na płyty DVD? Toż godzina DV zajmuje ok. 13 gb! - 3 płyty DVD...
Nie lepiej od razu obrobić, zrenderować i nagrać 1,5 godziny na JEDNO DVD?
P_M_ - Czw 04 Gru, 2008
Pamiec flash. Zrzucam na twardziela, bo jest tanszy od plyt. Moze jakos z mojego hf100 jest nieco gorsza niz z hv30, ale nie narzekam.
R.Roobs - Pią 05 Gru, 2008
Baku miałem na myśli iż nie kasuje nagranego oryginalnego materiału
Baku - Pon 08 Gru, 2008
No to albo mało kręcisz, albo masz dużo miejsca na płyty...
Ja oryginalny materiał trzymam tylko do czasu pełnego przejrzenia wyrenderowanego filmu. Jeśli nie ma błędów zipuje voby i nagrywam na płyty bakcupu.
|
|