forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Nikon D3x

mszczyrek - Sro 26 Lis, 2008
Temat postu: Nikon D3x
Zastanawiam sie ostatnio, jak bardzo zmieni sie sytuacja na rynku po 1 grudnia? Czy premiera "wysokopikselowego" D3x bedzie miala az takie znaczenie jakie niektorzy jej przypisuja? Bo dla nas amatorow raczej niewielkie... Osobiscie czekalem na 18mpix d700, i to w tym (tanszym) segmencie chetnie zobaczyl bym wiecej pixli. C5D2 jest ciekawy, ale odstrasza AFem... W tej sytuacji przydalo by sie D800, ale o nim na razie cicho:(
mavierk - Sro 26 Lis, 2008

premiera stałek 24/1.4 35/1.4 50/1.2, 85/1.4 i 135/2 w AF-S i może stabilizacją będą miały aż takie znaczenie :)
AQQ - Sro 26 Lis, 2008
Temat postu: Re: Nikon D3x
mszczyrek napisał/a:
C5D2 jest ciekawy, ale odstrasza AFem... W tej sytuacji przydalo by sie D800

Mhm...
D700 jest mz zbyt świeży; na D?00 chyba jednak trzeba będzie trochę poczekać
( i jak znam tych złośliwców - MB-D10 może już do niego nie pasować :evil: )

southorn - Sro 26 Lis, 2008

Ja czekam na D4x... Ale przecież potem wyjdzie D5x.. Sam nie wiem na co czekać.. Może na Canon 1D Mark IV albo V albo na Sony A1750? Drodzy koledzy pomóżcie w decyzji, na co czekać?

...

AQQ - Sro 26 Lis, 2008

Jak masz czym, to rób zdjęcia. A czekaj przy okazji :mrgreen:
tomitom - Sro 26 Lis, 2008

southorn napisał/a:
na co czekać?

a ile Ci czasu zostało?

wulf - Sro 26 Lis, 2008

Jak masz czas to czeeeekaj, a zdjęcia i tak rób ino z sensem.

ale lepiej poczekać bo a nóż w 2012 wejdzie na rynek coś naprawdę dobrego.
ja głosuję za czekaniem.
(i nie robić fot nawet jak masz czym, lepiej robić je lepszym sprzętem)

MC - Sro 26 Lis, 2008

Koledzy sobie, z przeproszeniem, jaja postanowili porobic.

Powaznie mowiac, to jesli Nikon wypusci nowa puszke to sa 2 opcje:
- D3x za ok. 20tys
- D700x za ok. 9tys
Moim zdaniem lepiej by zrobil w tej drugiej wersji.

mnie to by sam fakt kręcenia filmoszy w nowej siedemsetce/ trójeczce uradował po trzykroć
piotrmkg - Sro 26 Lis, 2008

MC, kiedys w koncu musi wyjsc te d3x, bo ten korpus powoli nabiera charakteru urban legend :) osobiscie jestem wszystkimi konczynami za d3x, pozwoli to moze na obnizke cen 1ds mk3 :)
czaszi - Sro 26 Lis, 2008

Ja myślę, że jednak wyjdzie d3x, sporo "przecieków" było na stronach nikona (glownie linki na stronie niemieckiej i ukryta amerykanska podstrona). Oprócz tego powinna się pojawić jakaś nowość w rodzaju nowego zooma lub stałki ale co to może byc... zobaczymy.
eave - Sro 26 Lis, 2008

http://nikonrumors.com/ :) Widać d3x już na dniach :)
mszczyrek - Sro 26 Lis, 2008

D3x wychodzi 1 grudnia, my tu dywagujemy o D800 ;)
MC - Sro 26 Lis, 2008

No, jesli to zdjecie jest prawdziwe, to z cala pewnoscia D3x.

[ Dodano: Sro 26 Lis, 2008 23:36 ]
Swoja droga ciekawe kto jest producentem nowej matrycy :wink:

AQQ - Czw 27 Lis, 2008

MC napisał/a:
No, jesli to zdjecie jest prawdziwe

... http://www.fotosidan.se/f...096&postcount=4
:)

MC - Czw 27 Lis, 2008

Czyli nowa matryca w starym body?
AQQ - Czw 27 Lis, 2008

Albo zdolny grafik :)
Jaka jest prawda - nie wiem.

mszczyrek - Czw 27 Lis, 2008

Ciekawe co to za szklo... Nowa 85?

[ Dodano: Czw 27 Lis, 2008 01:16 ]
To jest ze strony Nikona. Chyba oni sobie jaj nie robia;)

AQQ - Czw 27 Lis, 2008

- 85 wygląda "od przodu" inaczej = mniej więcej "duża szklana dziura" bez małych soczewek w środku; to mi wygląda na 24-70;
- co do jaj - to nie wiem

mszczyrek - Czw 27 Lis, 2008

No zajzalem do swojej i rzeczywiscie. 24-70 nie mam zeby porownac:)
czaszi - Czw 27 Lis, 2008

Ponieważ, zdjęcia podmieniają się po najechaniu kursorem, to można przypuszczać ze podłączone szkło to jest to samo szkło.
AQQ - Czw 27 Lis, 2008

Nie trzeba przypuszczać, bo na obu zdjęciach jest to samo.
Ale nie o szkło tu chodzi :)

jaad75 - Czw 27 Lis, 2008

AQQ napisał/a:

Aż tak wielkich zdolności do zmiany D3 na D3x nie potrzeba... :razz:

Ale żeby nie było, wcale nie twierdzę, że taki aparat wkrótce nie wyjdzie... :smile:

AQQ - Czw 27 Lis, 2008

jaad75 napisał/a:
AQQ napisał/a:

Aż tak wielkich zdolności do zmiany D3 na D3x nie potrzeba... :razz:

Dlatego nie napisałem bardzo zdolny :mrgreen:
-----------
Też przypuszczam, że to albo coś podobnego się w miarę niedługo pojawi.

mszczyrek - Pią 28 Lis, 2008

Przeciez napisano wyraźnie ze premiera 1 grudnia;)
Jesienny - Pią 28 Lis, 2008

Jakkolwiek miałby się nowy model pokazać i kiedykolwiek. To ja tam tylko życzę (patrząc na ostatnie premiery), żeby Nikon bardziej się postarał w dniu premiery (tak jak przy premierze d90-tki) i nie dał ciała jak Canon z 5dmkII, ani Sony z Alfą900. To i tak będzie aparat nie dla mnie ;)
MC - Pią 28 Lis, 2008

Jesienny, a co konkretnie masz na mysli, ze Sony dalo ciala z A900? Brak programu do obrobki RAW jak mniemam?

To, że długo trzeba było czekać na to żeby zobaczyć co tak naprawdę ten aparat umie. Cokolwiek by nie powiedzieć przez długi czas można było zobaczyć głównie paskudne jpg-i ;)
jarecki_jg - Pią 28 Lis, 2008

Wydaje mi się, ze na matrycach ASP-C walka o MPix nie ma już znaczenia. 14 mln to chyba granica zdolnosci przenoszenia rozdzielczosci na matryce przez układy optyczne.

Mysle ze już niebawem producenci beda posługfiwac sie interplowaną rozdzielczoscia jako chwyt marketingowy !!!
Nie mówie tutaj o hasselblatach (60 MP) czy tp. ale to sprzet z innej bajki, wywód dotyczy matryc ASP-C.

Jaki jest wiec sens zwiekszania rozdzielczosci u nastepcy D300, czy konkurencji ze stajni Canon czy Sony?

Zgodze sie natomiast ze ma to sens na matrycach 36x24, podnoszenia ilości MPix ma głównie związek z ich gęstością na danym układzie.

Ja osobiscie wole zostac przy małej matrycy i miec np w D400 czy D500 skuteczne ISO 12000 lub wiecej niz matryce 24 MP.

No ale Nikonowi brakuje czegoś DUŻEGO dla studio.

Akurat osobiści uważam, że kolejne wyższe użyteczne ISO na daną chwilę to taki sam chuyt mauketingowy jak kolejne megapixele. Brakuje raczej niskich ISO. tak czy siak w następcy d300 spodziewałbym się co najmniej 14mpix-ów.

mszczyrek - Pią 28 Lis, 2008

Jest - wczesniej niz sie spodziewaliśmy:)

http://sebrogers.typepad....here-folks.html

ISO 100-1600, z mozliwoscia rozszerzenia do 50 i 6400. 5klatek na sekunde.

AQQ - Pią 28 Lis, 2008

Jesienny napisał/a:
w następcy d300 spodziewałbym się ....

A ja myślę, że następcy D300 to już nie będzie (D300 to mz ostatni semipro na DX)

[ Dodano: Pią 28 Lis, 2008 17:13 ]
mszczyrek napisał/a:
ISO 100-1600.

I b. dobrze; niech tylko to się pojawi w D700x?
(D3x mnie nie interesuje, D700?x z nową martycą i iso 100-1600 baardzo :) )

mnich - Pią 28 Lis, 2008

AQQ napisał/a:
A ja myślę, że następcy D300 to już nie będzie (D300 to mz ostatni semipro na DX)

No i też tak mi się wydaje.

R7 - Pią 28 Lis, 2008

mnich napisał/a:
AQQ napisał/a:

Moim zdaniem Nikon powinien pociągnąć DX, bo jednak do ptaków i innych zoomowych rzeczy jest lepsze. Po prostu można używać mniejszych tańszych obiektywów a efekt podobny.
Jednak trzeba przyciągać ludzi pełną klatką i dlatego postanowili zrobić pełno klatkowy odpowiednik D300 - D700 i przez pewien czas coś mi się wydaje będą ciągneli te 2 serie jednocześnie. Po czym będzie 2012 rok i koniec Świata :mrgreen:

ghost - Pią 28 Lis, 2008

ale za ile można sprzedać tego następcę jeżeli d700 kosztuje teraz 6.5k?
AQQ - Pią 28 Lis, 2008

R7 napisał/a:
Nikon powinien pociągnąć DX

Pewnie jakiś czas pociągnie ale tylko w segmencie czysto amatorskim ?D90? itd .....
Wyżej - nie ma sensu (jak napisał ghost)

[ Dodano: Pią 28 Lis, 2008 18:20 ]
R7 napisał/a:
pełno klatkowy odpowiednik D300 - D700

D700 to raczej wykastrowany nieco D3 powiedziałbym :)

mavierk - Pią 28 Lis, 2008

no, tak samo wróżyliście, że w d90 śrubokręta nie będzie - d300 się sprzedaje, więc pewnie następca jeszcze będzie... bo jest z tego kasa :)
mnich - Pią 28 Lis, 2008

Powiem tak, gdybym dziś kupował sprzęt, pewnie nadal byłby to nikon, ale D700. Zwróćcie uwagę ile osób pozbyło się D300 i kupiło D700. Owszem D300 to inna filozofia, ale czego można chcieć więcej w takim aparacie? Tylko FF.

i ja kupiłbym d700, z drugiej strony teraz mamy możliwość - albo profesjonalne d3 + pomocnicze FF (d700) albo DX, lub jako pierwszą puszkę d700 + pomocnicze dx :)

No i nie kupiłbym, tylko kupię sobie d700, coś czuję, że będzie to pierwszy i ostatni taki dobry korpus z FF :)

... Albo pomocniczy fuji s5 Pro. Prawda? :)

może s7 wyjdzie - d700 z FF sccd i zakres tonalny 16EV :D
fafniak - Pią 28 Lis, 2008

Cytat:
może s7 wyjdzie - d700 z FF sccd i zakres tonalny 16EV
mozesz nie krakac ?!!!!!

d700 wykrakałem, chciałbym i to wykrakać :D

a mozesz karakac za jakies 3-4 miechy?

lol, weź wyluzuj ;)

:mrgreen: chodzi mi tylko o to zeby nacieszyc sie nowa puszka...zanim wyjdzie fuji

ja tam się swoim d70s dalej nacieszyć nie mogę :P
P_M_ - Pią 28 Lis, 2008

fafniak napisał/a:
...zanim wyjdzie fuji

Niepoprawny optymista. Pewnie kiedys wyjdzie, ale szczerze watpie w nadzwyczajnosc tej lustrzanki. Obym sie mylil.

AQQ - Sob 29 Lis, 2008

http://www.fotografie.fr/n2-D3xleak.htm
MC - Sob 29 Lis, 2008

Matryca juz znana skadinad :wink: ale soft pewnie lepszy.
mszczyrek - Sob 29 Lis, 2008

Ciekawe jak duza bedzie rożnica... jeff-c pisze tez o "unikalnym optycznym filtrze dolnoprzepustowym". Zobaczymy w poniedzialek, mam nadzieje ze Redakcja opublikuje fotki zaraz po konferencji:)
Rizzo - Sob 29 Lis, 2008

Stanardowo już Nikon pokaże Sony jakie naprawdę drzemią możliwości w ich matrycach.
Arek - Sob 29 Lis, 2008

Tak naprawdę nikt nie pokazał dowodu na to, że w D3, D700 i D300 są matryce Sony. Skąd więc podejrzenie, że teraz będziemy mieli do czynienia z detektorem Sony, jeśli w zasadzie wszystkie parametry matrycy, które znamy z przecieków, nie odpowiadają temu co widać w A900?
MC - Sob 29 Lis, 2008

Matryce Sony to w nich raczej sa (bo Nikon nie ma swoich fabryk). Pytanie kto je skonstruowal i czy sa identycznej.
I nawet jesli sa identyczne, to raczej byloby to na plus dla Nikona, ze potrafi wiecej z nich "wycisnac".

Rizzo - Sob 29 Lis, 2008

Arek napisał/a:
Tak naprawdę nikt nie pokazał dowodu na to, że w D3, D700 i D300 są matryce Sony. Skąd więc podejrzenie, że teraz będziemy mieli do czynienia z detektorem Sony,

Sami to wielokrotnie sugerowaliście chociażby w teście a700:

Porównując poniższe zdjęcia z D300 i A700 można dojść do wniosku, że obie 12-megapikselowe matryce mają niewiele ze sobą wspólnego. Nawet jeśli producentem w obu przypadkach jest Sony, to najwyraźniej Nikon przoduje we właściwym odprowadzeniu ciepła z okolic matrycy i lepszą obróbką sygnału.

A jak Wy już coś napiszecie to ja nie potrzebuje dowodu, jesteście jak radio M w branży foto :mrgreen:

Arek - Sob 29 Lis, 2008

Z tego zdania nie wynika, że twierdzimy iż w tych aparatach jest matryca Sony. Co więcej, byliśmy na konferencji, na której Nikon twierdził i kawa na ławę napisał, że to matryce Nikona. Dodatkowo, matryce
D300 i A700 różnią się w znacznie mniejszym stopniu niż będą różnić się matryce A900 i D3x.

jaad75 - Sob 29 Lis, 2008

Że to nie jest matryca produkowana przez Nikona, to chyba oczywiste - pytanie, czy produkuje je dla nich Sony, czy ktoś inny... Moim zdaniem Sony, cokolwiek Nikon by sobie nie twierdził, na konferencjach... :lol:

[ Dodano: Sob 29 Lis, 2008 20:37 ]
BTW, ekran LCD, to też zapewne "ekran Nikona"... :razz:

Rizzo - Sob 29 Lis, 2008

Co Ty targasz za obiektyw?

Nie mówię, że twierdziliście, ale sugerowaliście.

Moim zdaniem biorą matryce od Soniaka, które są jakoś kosmetycznie modyfikowane według wytycznych Nikona i stąd ogłaszają, że to ich nikonowskie matryce

goltar - Nie 30 Lis, 2008

Rizzo napisał/a:
Co Ty targasz za obiektyw?
tu było
Rizzo - Nie 30 Lis, 2008

Dzięki goltar jak będzie plebiscyt na najsympatyczniejszego moderatora, masz mój głos :wink:
ghost - Nie 30 Lis, 2008

nie dam głowy że kosmetycznie. dla cięcia kosztów mają pewnie wspólne korzenie.
jednak już przetwornik c/a jest osobnym chipem, a na obraz ma spory wpływ.

goltar - Pon 01 Gru, 2008

Już oficjalnie.
Jesienny - Pon 01 Gru, 2008

Miło popatrzeć, bo żeby kupić.... To już nie :) . Cieszy, że Nikon ma coś do studia.
MC - Pon 01 Gru, 2008

Fajny sprzet, ale cena juz niefajna. Z cala pewnoscia nie jest to konkurencja dla A900 i 5D II.
goltar - Pon 01 Gru, 2008

Dedykowana strona o D3x i przykładowe fotki i jeszcze TU.

Cena jest niestety profesjonalna - tak jak aparat.
jaad75 - Pon 01 Gru, 2008

Przepraszam, a jakiej ceny się spodziewaliście? Wiadomo było, że będzie kosztował w okolicach 1Ds Mk.III...

Ale my tak sobie marudzimy - po polsku no :twisted:
Przecież nikt się nie spodziewał ceny na poziomie A900 ;)

Daimon - Pon 01 Gru, 2008

Teraz powiedzcie, kiedy można się spodziewać matrycy z D3x w puszce a la D700? :smile:
jaad75 - Pon 01 Gru, 2008

Daimon napisał/a:
Teraz powiedzcie, kiedy można się spodziewać matrycy z D3x w puszce a la D700? :smile:

W lecie 2009.

Daimon - Pon 01 Gru, 2008

Cytat:
W lecie 2009.

To nie ma co płakać, że D3x za drogi. :grin: :razz:

A swoją drogą to mają do tej puszki świetne hasło: "The world is your studio". Naprawdę dobre. :smile:

Rafiki - Pon 01 Gru, 2008

...a Bond miał hasło
The World Is Not Enough

Spokojnie i w kosmos polecą ;D
AQQ - Pon 01 Gru, 2008

Daimon napisał/a:
To nie ma co płakać, że D3x za drogi

Oczywiście; zdecydowaną większość zainteresowanych (nikonem) bardziej zaciekawi cena D700?x.
Inna sprawa: D3x pokazują na różnych zdjęciach z nową 50, 24-70 albo (tradycyjnie dla pro) starą 85/1.4. Wygląda mi na to, że w jasnych stałkach zbyt duży ruch się nie zapowiada :sad:

veenee - Pon 01 Gru, 2008

kamyczek do dyskusji o pochodzeniu matrycy

"There's the inevitable "is it a Sony or Nikon sensor" question thing that arises from another new sensor announcement. But it especially rises this time as the primary difference between a D3 and a D3x is the sensor, and Sony has a similar-sized sensor in a camera that's US$5000 less expensive. I think there's a clear assumption by many that if it is a Sony sensor, then either the A900 is a bargain or the D3x is overpriced.

In actuality, the origin of the sensor is, like virtually all Nikon sensors, more complex. There's a story going around Japan, for instance, that one of Sony's newer fabs was partially leased to another company making CMOS sensors. There aren't many companies making CMOS sensors that need a state-of-the-art fab on lease, so the rumor has it that Nikon is the leasee. Given that the steppers in the plant probably came from Nikon Precision and things get messy real quick. There have also been rumors around for some time that Nikon was either specifying or applying their own "toppings" (that would be microlenses and Bayer filtration), even when they were using a Sony generated sensor. To say that there is a lot of entwinement between Sony Semiconductor and Nikon Imaging is understatement. Personally, I like the way Nikon puts it: "unique." The D3x sensor is unique to the D3x, though it may share some underpinnings with other sensors.

So it seems clear to me that the D3x sensor isn't the A900 sensor
. There are some obvious differences that can be gleaned from the specs and without access to technical data sheets. At the same time, there are too many coincidences for the D3x sensor not to be based on the Sony sensel (the light sensing area of the photosite). It also seems clear that the low-pass filter is handled differently in the Nikon version. So all those thinking that the A900 and D3x should be the "same" for raw files are probably going to be proven wrong. And for JPEG files, the EXPEED and BIONZ image processing ASICs are certainly going to produce different results."

http://www.bythom.com/nikond3xcomments.htm

AQQ - Pon 01 Gru, 2008

veenee napisał/a:
So it seems clear to me that the D3x sensor isn't the A900 sensor

A co za róźnica ? Matryce do A900 i D3X może robić nawet Canon :) Ważne, by były dobre :mrgreen:

veenee - Pon 01 Gru, 2008

roznica zadna, dyskusja na ten temat - dosc powszechna.
AQQ - Pon 01 Gru, 2008

veenee napisał/a:
dyskusja na ten temat - dosc powszechna.

Racja. Najczęściej dyskusja, gdzie argumentami są przypuszczenia albo niedopowiedzenia.
Optyczni zrobią niedługo test, wtedy powiedzą nam, jak to wygląda :lol:

MC - Pon 01 Gru, 2008

W zasadzie nie jestem pewien czy test da 100% pewnosci. Efekt w postaci zdjec to nie tylko matryca, ale i soft, filtry itp itd.
AQQ - Pon 01 Gru, 2008

Może sprawa skończy się na przypuszczeniach (vide: D300/A700).
MC - Pon 01 Gru, 2008

Z reszta nie jest to wazne. D3x jest aparatem bardzo drogim, a A900 tylko drogim :wink:
AQQ - Pon 01 Gru, 2008

To nic; porównanie (FF kat > 20mpix) jakości obrazowania tej dwójki (plus 1Canona) nawet dla amatorów mogłoby być interesujące. A co, gdyby okazało się, że A900 radzi sobie najlepiej ? Apokalipsa ? :mrgreen:
MC - Pon 01 Gru, 2008

AQQ, cud :wink:
mnich - Pon 01 Gru, 2008

Cud, Apokalipsa, Marketing... jak zwał tak zwał...
AQQ - Wto 02 Gru, 2008

mnich napisał/a:
Cud, Apokalipsa, Marketing... jak zwał tak zwał...

Eeee, ja myślę, że dla rynku lustrzanek byłoby to bardzo zdrowe. Przy czym rynek dla mnie to użytkownicy a nie mali, skośnoocy księgowi i ich koncerny o których chwałę niektórzy tu walczą jak o życie :)

Bo nawet zakładając, że cena A900 jest nieznacznie dumpingowa (bo jakoś na rynek wcisnąć się trzeba :mrgreen: ), to jednak (przy założeniu porównywalnych parametrów z 1DsIII i D3x) wskazuje, że podobny produkt może być 2-3 krotnie tańszy.

A mówiąc wprost, to w kontekście ceny A900 i konkurencji, można chyba nieśmiało zauważyć, że księgowym C i N się od nadmiaru szczęścia (wynikającego z działającego do niedawna praktycznego duopolu) przy ustalaniu cen 1Ds i D3x w głowach albo d..ach poprzewracało :)

mnich - Wto 02 Gru, 2008

I tak będę czekać aż zajadę D300, wcześniej nie ma sensu nic zmieniać. D5/D6 to może być to co będe chciał kupić... a wtedy aparaty będą miały po dwie matryce FF.
AQQ - Wto 02 Gru, 2008

mnich, nie chodziło mi o plany ale o zasadę :)
mnich - Wto 02 Gru, 2008

Zgadzam sie z Tobą AQQ,

Tylko wole cały czas sobie powtarzać że moje kochane D300 jest świetne i niczego mu nie brakuje i że zmienie je jak się zużyje. Bo już byłem blisko zmiany D300 na D700 i na szczęście tego nie zrobiłem. Dopiero by był kryzys -światowy- finansowy... ;)

AQQ - Wto 02 Gru, 2008

mnich napisał/a:
byłem blisko zmiany D300 na D700 i na szczęście tego nie zrobiłem

Myślę, że słusznie; 300 zbyt szybko skatować się nie da a zmiana 12mpx dx na 12 mpix fx chyba jakiegoś szalonego skoku jakościowego by nie dała.

mnich - Wto 02 Gru, 2008

AQQ napisał/a:
szalonego skoku

... do Odry z aparatem na szyi... tylko. Sensem życia/fotografi nie jest kupowanie coraz lepszych aparatów i obłędne szukanie jakości, testowanie pucowanie, czyszczenie, dmuchanie. W moim przypadku. Sam do tego doszedłem. :)

Jesienny - Wto 02 Gru, 2008

Póki co jeszcze należy się cieszyć, że do aparatów nikt nie wymyśla idiotycznych tuningów jak w przypadku Audio. Wtedy nie wystarczyłyby najlepsze szkła ;)
piotrmkg - Wto 02 Gru, 2008

Jesienny napisał/a:
idiotycznych tuningów [...] Audio

i co ciekawe sami audiofile wmawiają sobie, że słyszą różnice w interkonekcie za 50pln i 15k pln :) to się nazywa marketing, steve jobs ma się na czym wzorować

"Po założeniu do mojej d300-tki dębowego grip-a zauważyłem, że szumy na 1600 stały się mniejsze, a kolory zyskały należytą głębię.", ok przepraszam za off topic :)

"a ja po wymienieniu stopki QR w statywie na marmurową ważącą 30kg zauważyłem ze zwiększył mi się DR zwłaszcza w ciemnych partiach obrazu zyskałem sporo detali a i "zapiaszczenie" obrazu uległo znacznemu zmniejszeniu"
NSPANC, koniec off topa :)

krzysiozboj - Wto 02 Gru, 2008

piotrmkg napisał/a:
Jesienny napisał/a:
idiotycznych tuningów [...] Audio

i co ciekawe sami audiofile wmawiają sobie, że słyszą różnice w interkonekcie za 50pln i 15k pln :) to się nazywa marketing, steve jobs ma się na czym wzorować

Czytam od dawna Optyczne i prawie codziennie, nie logowałem się bo nie widziałem takiej potrzeby ale ten cytat skusił mnie do tego. Nieco go przerobię i napiszę - część fotografów sama sobie wmawia że jest różnica w odbitce z np D90 i D3, że jest różnica w "słoiku" za 1k zł i takim za 15k zł.
To że 99% ludzi nie usłyszy różnicy (bynajmniej nie znaczy to że interkonekty można z byle czym zestawić) nie znaczy że jej nie ma, podejrzewam że na małej odbitce (taką większość robi a myślę że i na nieco większej czy monitorze bez powiększania) też min 99% ludzi nie zauważy różnicy w zdjęciu z w/w sprzętu
Jeśli spora część postów tutaj to czysty onanizm sprzętowy to nie szydzić z innych "onanistów sprzętowych". Jeden nie lubi kompromisów w obrazie inny w dźwięku, jedno o drugie jest snobizmem i jak to zwiecie "onanizmem sprzętowym" tylko wygląda to tak jakby ślepy szydził z kulawego ze tamten niepełnosprawny :/

ps
przepraszam za oftop w wątku, mod uzna że przesadny to usunąć

krzysiozboj, ja żyje jeszcze w czasach analogowych i nie widzę różnicy w slajdzie zrobionym aparatem eos 3000N i eos 1V z tymi samymi obiektywami i nastawami.
Co do audiofilizmu. rozumiem, że taki auccuphase całkiem inaczej gra niż np. gryphon, ba sam nawet słyszę różnicę, ale wydawanie >200pln za interkonnekt to już przesada. Mam nawet pomysł, zafunduje Tobie Audioquest SKY jeśli w podwójnie ślepych testach poprawnie odpowiesz kiedy jaki kabel "zapięty" będzie w systemie, z ilością poprawnych wskazań ponad to co mówi rachunek prawdopodobieństwa.

sorry za OT.

mavierk - Wto 02 Gru, 2008

a ja szanuję zarówno audiofilów jak i fotofilów - oboje wydają krocia na coś drogiego, tylko że w przypadku audiofilii można odczuć różnicę, w przypadku fotofilów - lepszej jakości zdjęć w 99% nie przynosi :D

E tam, jak w przypadku wszystkich filów placebo drogich rzeczy działa dobrze :) hmmmm tylko co wtedy z chrolofilem....

mavierk, jedni i drudzy (audiofile i fotofile) są "inni"*, a zarazem mogą sobie podać ręce, ponieważ obie grupy lubią testować. audiofile słuchają płyt testowych, fotofile robią zdjęcia dekielkom. pierwsi powinni zająć się słuchaniem muzyki, a drudzy robieniem zdjęć.

* inni=dziwni :)

ps. kiedyś Pan Paderewski się wypowiadał, jaki to ma sprzęt hi-fi ma w domu, dla wielu może to być szok ale zestaw jaki ma kosztował <3000pln (yamaha pianocraft). bo on słucha muzyki a nie sprzętu.

chlorofil póki co mi służy do oczyszczania różnych substancji i jestem bardzo mu za to wdzięczny :D
jaad75 - Wto 02 Gru, 2008

mavierk napisał/a:
chlorofil póki co mi służy do oczyszczania różnych substancji i jestem bardzo mu za to wdzięczny :D

Hę?!? :roll: :razz: :twisted:

Jestem na chemii :) I przykładowo porządana substancja siedzi sobie w fazie wodnej, a zanieczyszczenia zostają w fazie organicznej (chlorofil, który nie miesza się z wodą) no i sobie odlewam i już :D

No a co do tego d3x... to, że wyjdzie, było kwestią czasu,
fajnie, że ma matrycę podobną do tej z A900,
super, że ma obudowę jak z d3,
szkoda, że d3 nie ma iso 100 (pewnie DR byłby jeszcze lepszy)
szkoda, że d3x nie ma iso 50 + programowego iso 25
kicha, że nie wyszedł jeszcze d700x i mam nadzieję, że wyjdzie, chociaż raczej nie wyjdzie, coś czuję, że poczekamy sobie na d800 z tą matrycką, gdyby miał iso 100, to chyba A900 miałaby tylko Zeissy jako argument.

goltar - Wto 02 Gru, 2008

Przypominam temat...
mnich - Wto 02 Gru, 2008

mavierk napisał/a:
kicha, że nie wyszedł jeszcze d700x i mam nadzieję, że wyjdzie, chociaż raczej nie wyjdzie, coś czuję, że poczekamy sobie na d800 z tą matrycką

A ja coś czuje że długo nie wyjdzie nic w stylu D700X.

[ Dodano: Wto 02 Gru, 2008 22:00 ]
Ciekawe czy przed końcem grudnia uda się optycznym zrobić test...

Mnie się nie spieszy z takimi nowościami jak d800. Po prostu Cieszy fakt, że oferta nikona jest teraz "pełniejsza". Zamiast aparaty to teraz obiektywy robić!
MC - Wto 02 Gru, 2008

Jesienny napisał/a:
Zamiast aparaty to teraz obiektywy robić!

O, wlasnie to. I bynajmniej nie kolejny kit.

AQQ - Wto 02 Gru, 2008

Jesienny napisał/a:

Mhm; na dobrą sprawę to mz tylko dwóch brakuje: 35/1.4 i 300/4 vr

marcinek - Sro 03 Gru, 2008

AQQ napisał/a:
Jesienny napisał/a:

Jasne.... A Może coś tam klasy canonowskich eLek f/4. Np.: 70-200 F/4, albo jakiś następca 17-55 2.8.
Tak czy inazej podpisuję się pod wnioskeim kolegi Jesiennego: SZKIEŁ na trzeba!

BTW: Znalazłem na nikon Rumors info, że sensor do D3X jest robiony w Sony, ale design jest Nikona. I pixle ponoć mniejsze.link
niż A900, co nie rokuje zbyt dobrze.... Sample co prawda wyglądają ładnie... Ale jakoś unikają tych z wyższych czujnośći.

Aha! Jest też i kawałek o spiskowej teorii dziejów: Ponoć D3X był gotowy wtedy, kiedy był D3 - ktoś zrobił porównanie daty exifów z sampli D3 i D3X. Te które nie były robione świżymi oiektywami majądaty zbliżone do premiery D3!

I jeszcze jedna plotka - ale to już całkowity absolut: krązy pogłoska że D3 to tez 24Mpix, tylko przycięte firmłerem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

piotrmkg - Sro 03 Gru, 2008

marcinek, d3x jest głównie kierowany do landszafciarzy i im wyższe czułości psu na budę, a natywne ISO 100 to jak manna z nieba, choć za natywne ISO 40 to pewnie daliby się pokroić :P więcej MP może się przydać. :)
marcinek - Sro 03 Gru, 2008

Fakt, choć w specach napisali, ze temperatura pracy jest bodajże 0-40C. Więc raczej zapomnij o landszaftach zimowych. Ale jelenie mają rykowsiko jesienią....
piotrmkg - Sro 03 Gru, 2008

marcinek, jak na razie mój rekord to robienie zdjęć przy -20*C i żadnych niespodzianek nie było, poza ledwie widocznym górnym wyświetlaczem i długim czasem jego reakcji, ale to norma w wyświetlaczach LCD więc jako wady tego nie traktuje.
AQQ - Sro 03 Gru, 2008

marcinek napisał/a:
AQQ napisał/a:
Jesienny napisał/a:

Jasne.... A Może coś tam klasy canonowskich eLek f/4. Np.: 70-200 F/4, albo jakiś następca 17-55 2.8

Pisałem o 35 i 300 bo takich mi brakuje.
Odpowiednik 70-200/4 na pewno miały duże powodzenie (gdyby jeszcze miał jakość canonowego) , ale nikon jakoś o średnia półkę obiektywów nie dba, albo robi przyzwoite jasne albo plastikowce. Ostatni dobry ze średniaków w tym zakresie był AF_D 70-210 /4-5.6 ale z mułowatością af nie ma teraz czego szukać.
Na 17-55 nie liczyłbym zbytnio, bo to zakres typowo dxowy, któremu długiej przyszłości w segmencie pro (mówimy o jasności 2.8) nie wróżę.

Rafiki - Pią 05 Gru, 2008

piotrmkg napisał/a:
marcinek, d3x jest głównie kierowany do landszafciarzy i im wyższe czułości psu na budę, a natywne ISO 100 to jak manna z nieba, choć za natywne ISO 40 to pewnie daliby się pokroić :P więcej MP może się przydać. :)

Masz rację tylko że jak pojawił się Sony A900 to wszyscy analizowali ISO 3200 i 6400 a aparat w zasadzie też jest raczej skierowany dla fotografów studyjnych czy pejzażystów.

tomitom - Pią 05 Gru, 2008

Rafiki napisał/a:
Masz rację tylko że jak pojawił się Sony A900 to wszyscy analizowali ISO 3200 i 6400 a aparat w zasadzie też jest raczej skierowany dla fotografów studyjnych czy pejzażystów.

a co mieli analizować ISO50 ?

piotrmkg - Pią 05 Gru, 2008

tomitom, a po co ci w landszafcie/studio większe iso niż 400 :?:
jaad75 - Pią 05 Gru, 2008

piotrmkg, żeby nie chodzić do lamp, tylko zmieniać sobie GO z poziomu aparatu... :smile:
xneon - Pią 05 Gru, 2008

żeby zrobić z tego zimowy "szron" :)
piotrmkg - Pią 05 Gru, 2008

jaad75, jak sobie generatorek postawisz koło aparatu to się nie nabiegasz aż tak bardzo.
jaad75 - Pią 05 Gru, 2008

piotrmkg, gorzej jak masz monolighty (no chyba, że z systemem zdalnego sterowania), o małych lampkach bateryjnych nie wspominając... :smile:
mszczyrek - Nie 07 Gru, 2008

http://www.youtube.com/watch?v=tnwf2RShNV0

Po bandzie, ale trudno odmowic poczucia humoru:)

piotrmkg - Nie 07 Gru, 2008

mszczyrek, który to już raz widzę przeróbkę tego filmu. o wiele bardziej mi się podobała wersja parodiująca FSX.
goltar - Sro 10 Gru, 2008

Dla osób mających wątpliwości kto jest producentem matrycy w D3x - link.
jaad75 - Sro 10 Gru, 2008

A ktoś naprawdę miał wątpliwości?... :smile:
Rizzo - Sro 10 Gru, 2008

Arek miał największe wątpliwości z tego co pamiętam :wink:

No tak, w końcu panowie z Nikon Polska twierdzili co innego... :lol:
Rizzo - Sro 10 Gru, 2008

Zaklinali się, że to ich matryca i ich ekranik lcd :mrgreen:

Swoją drogą, ciekawe, czy Nikon tak specjalnie szkoli swoich przedstawicieli? Bo przecież po takim oświadczeniu wydanym przez firmę, wychodzą na idiotów z lekka...
Rizzo - Sro 10 Gru, 2008

Mi się wydaje, tak jak wcześniej pisałem, że faktycznie Nikon zobowiązał Sony do jakiś kosmetycznych zmian w procesie produkcyjnym matryc. zgodnie z ich wytycznymi i stąd mogą powiedzieć, że to ich matryca a Sony tylko ją produkuje.

Np nakazali Soniakowi uśmiercić jakieś 100 piseli :mrgreen:

MC - Sro 10 Gru, 2008

Coz, wychodzi na to, ze jednak kilka stron temu mialem racje. Matryce robi Sony i rzeczywistosci juz bardziej nie da sie zaklinac. Gadanie o standardach, zmianach itp jest fajne, bo trudno to zweryfikowac. Nie zdziwilbym sie, gdyby Rizzo mial racje :wink:
mszczyrek - Sro 10 Gru, 2008

Jesli miedzy matrycami rzeczywiscie nie ma roznic, to nowa piatka bedzie dawala obrazy lepsze od D3xa za 8k$. I kto to kupi? Trzeba bedzie zmienic system, jak Hitler:)

Hitler nie zmienił - został przy F2... :cool:
MC - Sro 10 Gru, 2008

jaad75 napisał/a:
Hitler nie zmienił - został przy F2... :cool:

I widziales jak marnie skonczyl? :lol:

Arek - Sro 10 Gru, 2008

Oświadczenie jest odnośnie D3x. Nikon Polska mówił o matrycach D3 i D300.
MC - Sro 10 Gru, 2008

Czyli tak: D80, D40(x), D60 mialy matryce od Sony. Potem Nikon zrobil eksperyment, samemu wyprodukowal matryce do D300, D3, D700. Okazaly sie one jednak tak dobre, ze wypuszczajac swoje flagowe body postanowil znowu nawiazac wspolprace ze slabiutkim Sony :???:
mnich - Sro 10 Gru, 2008

MC, coś Ty kolego tak się uparł? ;)

Poczekajmy na test. zobaczymy ile nikon z tej samej matrycy wycisnie.
Cenowo- Sony A900 jest na razie najlepsze. Ale tylko cenowo.

MC - Sro 10 Gru, 2008

mnich napisał/a:
Cenowo- Sony A900 jest na razie najlepsze. Ale tylko cenowo.

I tak oczywiscie pozostanie :wink: Standardowo Nikon pokaze Sony co ich wyroby sa warte :smile:

piotrmkg - Sro 10 Gru, 2008

MC, jest jeszcze taka teoria:

Marketing: Wszyscy mają w ofercie >20MP, nie możemy sobie pozwolić na braki w ofercie;
Inżynierowie: Za rok będziemy mieli gotową matrycę, deklasującą wszystko i wszystkich;
M: Za późno, ma być na teraz!
I: Jeśli na teraz to trzeba będzie znów skorzystać z usług Sony :( i jakość będzie nie nikonowa;
M: Olać to, na kiedy uda się coś takiego sklecić?
I: No jeśli weźmiemy korpus D3 i nic w nim nie zmienimy, tylko wepchniemy matryce od sony to za 3 miesiące na półkach będzie;
M: to do dzieła nie ma czasu!

mnich - Sro 10 Gru, 2008

Ja bym się nie martwił gdyby jednak okazało się inaczej. FX mnie nie interesuje jeszcze. A dobra pozycja A900 na rynku to dobro dla nas wszystkich.
MC - Sro 10 Gru, 2008

mnich, ja najzwyczajniej w swiecie nie mam zludzen :razz:
komor - Sro 10 Gru, 2008

MC napisał/a:
Standardowo Nikon pokaże Sony co ich wyroby są warte :smile:

Dla mnie to jest zdanie miesiąca, bo zarówno Sony-fans jak i Nikon-zealots mogą je zinterpretować ku swojemu pokrzepieniu... :)
A kanoniści tylko stoją z boku i się chichrają... ;)

Just joking...

CatStevens111 - Sro 10 Gru, 2008

Mam dowód na to, że to nie jest sensor Sony

Rozebrałem kompletnie telewizor sony i tam nie ma takiej części...

To ironia była, żeby nie było :mrgreen:

mszczyrek - Czw 11 Gru, 2008

Po zastanowieniu, to landszafciarze i tak d3x kupia. Ze wzgledu na N14-24...
pursat - Czw 11 Gru, 2008

Powodow by go kupic znajdzie sie wiecej, ale zaporowosc ceny sprawi, ze na pewno nie znajdzie tylu chetnych co D3. Ba! Moze D3 stanie sie popularniejszy. Moze o to wlasnie chodzi. Produkujac i sprzedajac takie zabawki pilnie liczy sie kase i sadze, ze marketing Nikona jedzie w/g modelu matematycznego, mowiacego jaki impakt bedzie ten kosztowny wypusc mial na ogolna sprzedaz produktow.
Z innej beki, jakie wlasciwie znaczenie ma kto wyprodukowal do niego matryce? Zakompleksionych nie uleczysz, innym to w niczym nie pomoze, normalnym to wisi.
Zakladam, ze Nikon nie pozwolilby sobie na taka cene gdyby nie wycisnal lepszego efektu niz prezentuje soba A900, nawet jesli to tylko marginalna roznica.

Daimon - Czw 11 Gru, 2008

MC napisał/a:
Czyli tak: D80, D40(x), D60 mialy matryce od Sony. Potem Nikon zrobil eksperyment, samemu wyprodukowal matryce do D300, D3, D700. Okazaly sie one jednak tak dobre, ze wypuszczajac swoje flagowe body postanowil znowu nawiazac wspolprace ze slabiutkim Sony :???:

Bardzo dobry kawałek, MC. :grin:

AQQ - Czw 11 Gru, 2008

pursat napisał/a:
gdyby nie wycisnal lepszego efektu niz prezentuje soba A900

http://masterchong.com/v3...comparison.html

pursat - Czw 11 Gru, 2008

AQQ napisał/a:
http://masterchong.com/v3/sony-alpha/nikon-d3x-vs-sony-alpha-900-iso50-iso6400-100-cropped-comparison.html

Ze niby cos z tego wynika? Jak dla mnie nic. Gdybym nie mial A900 to moglbym na tej podstawie sadzic, ze malo szumi :)
Te tablice mijaja sie mocno z rzeczywistym efektem. Juz chocby uzywanie funkcji DR (i jej odpowiednika w Nikonie) zmienia kompletnie wynik. Tym czasem DR az prosi sie o uzycie.

Arek - Czw 11 Gru, 2008

MC napisał/a:

Ale ja nie mówię, że D300 i D3 nie miały matrycy Sony. Może i miały. Ale nikt tego nie udowodnił, a dodatkowo stoi to w sprzeczności z tym co mówił sam Nikon.

MC - Czw 11 Gru, 2008

Arek, nie mowie, ze Ty mowisz. Ale Nikon jednak placze sie w zeznaniach i to jest fakt.

[ Dodano: Czw 11 Gru, 2008 12:25 ]
Mam jeszcze jedno pytanie odnosnie tej strony zalinkowanej przez AQQ. Scenka ta sama. Przyslona tez. Naswietlenie tez. Czemu czasy sa inne :?:

komor - Sob 13 Gru, 2008

MC, różnice w rzeczywistej czułości ISO między tymi aparatami, o czym dyskutujemy w osobnym wątku. pursat pisze, że z porównania na Masterchong.com nic nie wynika. Nie wiem co wam tam się wyświetla, ale dla mnie różnice są porażające. Trochę mało informacji tam jest na temat tego czym wywoływali, czy może to są JPG-i, ale moim zdaniem nie ma co się zastanawiać czemu jeden aparat kosztuje 3k$, a drugi 8k$.
MC - Sob 13 Gru, 2008

komor napisał/a:
MC, różnice w rzeczywistej czułości ISO między tymi aparatami, o czym dyskutujemy w osobnym wątku.

Wiem, bo sam ten osobny watek zakladalem :lol:

mszczyrek - Nie 21 Gru, 2008
Temat postu: D3x - nowa jakość!
Wlasnie obejrzalem pierwsze dostepne sample na Image Resource. Porownajcie z 5DII lub 1DsIII, chocby nawet dla 3200 ISO. To jest przepaść. Szok. Jesli sie ktos przy testech nie pomylil to Marki niedlugo beda sie walały na Allegro...

http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

[ Dodano: Nie 21 Gru, 2008 02:20 ]
Zwroccie uwage na fakture tkanin...

[ Dodano: Nie 21 Gru, 2008 02:24 ]
I koniecznie na czarna tkanine na ktorej stoi kubek (prawa strona).

[ Dodano: Nie 21 Gru, 2008 02:32 ]
I jeszcze jedna rzecz, ISO 3200 - 5D2 - 1/400s, D3x - 1/500s. Dawać D700x!

Jesienny - Nie 21 Gru, 2008

Ładne. Nikony (NikSon jak kto woli) potrafi ;)

Przy okazji mamy ciekawa rzecz - różnice miedzy S a N sa na tyle duze, ze nie wierze by byl to ten sam sensor. Krzem moze jest z tej samej plaży:) Rzady Canona w dziedzinie matryc tez wreszcie sie skonczyly, beda musieli bardziej sie starac - a to ozacza dla nas lepsze aparaty taniej:) Oj, bedzie się dzialo w ciagu najlizszych kilku lat. Ciekawe co wymysla... Canon 1Ds4 - 36mpix, jak z 50D?
Riddle - Nie 21 Gru, 2008

Pewnie Canon tak jak Nikon, będzie planował wypuścić średni format.
AQQ - Nie 21 Gru, 2008
Temat postu: Re: D3x - nowa jakość!
mszczyrek napisał/a:
Wlasnie obejrzalem pierwsze dostepne sample na Image Resource.

nieźle to wygląda

Daimon - Nie 21 Gru, 2008

Spojrzałem na te tkaniny, to mi wygląda na inny stopień domyślnego wyostrzania.

mszczyrek napisał/a:
Przy okazji mamy ciekawa rzecz - różnice miedzy S a N sa na tyle duze, ze nie wierze by byl to ten sam sensor.

Nie sądzę by był to sensor Nikona. Ktoś kiedyś na forum dobrze to ujął:" Dopiero Nikon pokaże Sony ile warte są ich wyroby".
I miał rację.

AQQ - Nie 21 Gru, 2008

mszczyrek napisał/a:
różnice miedzy S a N sa na tyle duze, ze nie wierze by byl to ten sam sensor

hm, ciekawe, co na ten temat powiedzą tutaj
http://www.dxomark.com/in.../DxOMark-Sensor
jak sprawdzą D3x

MC - Nie 21 Gru, 2008

No bardzo ladnie to wyglada. Ale cena dla wiekszosci osob troche zaporowa. A biorac pod uwage ten argument, to A900 wcale nie wypada zle.
jaad75 - Nie 21 Gru, 2008

Jak dla mnie, to narazie żadne porównanie - mamy dwa różnie obrobione JPG-i, z różnym odszumianiem i różnym stopniem wyostrzenia (o różnych szkłach nie wspominając). Póki co, widzę tylko charakterystyczną dla Nikona obróbkę i dość mocne, aczkolwiek dobrej klasy odszumianie...
AQQ - Nie 21 Gru, 2008

MC napisał/a:
cena dla wiekszosci osob troche zaporowa

Zdecydowanie, dlatego o wiele więcej osób zainteresuje nie D3x ale (za jakiś czas) D700?x

Arek - Nie 21 Gru, 2008

Z tego co widzę, to odszumiane (tryb NORMAL) JPGi.
MC - Nie 21 Gru, 2008

A tutaj sa kolejne artystyczne zdjecia z D3x
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8242

Wazne jest tak naprawde to, ze Nikon kontynuuje dobra passe (D300, D3, D700, D90) i ciśnie Canona. Podobno ma to związek ze zmianami w zarządzie... Ja osobiscie z bolem serca ze względów finansowych zaczynam wlasnie wyprzedawac sprzęt N (N50/1.4 i T17-50 juz na Allegro, ostra S30/1.4 w drodze), i kompletowac C. Ale za dwa lata, kiedy bedzie mnie stac, definitywnie wracam na D700x.
Arek - Nie 21 Gru, 2008

mszczyrek napisał/a:
Ale za dwa lata, kiedy bedzie mnie stac, definitywnie wracam na D700x.

A skąd wiesz, że coś takiego jak D700x będzie?

A gdybys byl Nikonem, to nie zrobil bys D700x? Zawodowcy juz niedlugo zaczna zrzędzic: "D3x jest fajne, ale dajcie nam mniejszy, lzejszy backup, jak tu jechac na Antarktyde z 12mpix jako zapas?". Nikon oczywiscie na poczatku niby to bedzie sie opieral ("No wiecie, okret flagowy i wogole, kupujcie D700, wystarczy"). Ale kiedy niewielki przeciez rynek prawdziwych zawodowcow wysyci sie (kilka, kilkadziesiat tysiecy sztuk? - kto ma kupic pewnie juz zamowil przed premiera) i linie produkcyjne zlapią oddech to i D700x sie znajdzie za "rozsadna" cene (4-5k$?). Podejrzewam ze taki Chase Jarvis, Anne Leibovitz albo inny Thom Hogan juz im wierca dziure w brzuchu...

[ Dodano: Nie 21 Gru, 2008 12:30 ]
Poz tym - co do Nikona mam, nazwijmy to "przeczucia";)

Arek - Nie 21 Gru, 2008

Oj nie byłbym taki pewny. To aparat studyjny a nie reporterski, więc nie będą mieli ciśnienia na robienie mniejszego korpusu i robienie konkurencji D3x.

Tak, ale będą mieli ciśnienie, na zrobienie czegoś, co będzie tanie i będzie miało zbliżoną rozdzielczość do 5D Mk.II + tryb video.

Poza tym, Nikon to nie Canon - nie "upośledzaja" aparatów na siłę. Nie zdziwil bym sie wcale gdyby nastepca D60 mial matryce z D300.

A co do studyjnosci, to takze aparat do krajobrazu - a tam grip i waga raczej przeszkadza niz pomaga. Reichmann kupil 2xA900.

[ Dodano: Nie 21 Gru, 2008 12:58 ]
Wspominalem wczesniej o A. Leibovitz - ona nawet w studiu D700 uzywa, a na D3 chyba ja stac:)

ghost - Nie 21 Gru, 2008

Cytat:
Poza tym, Nikon to nie Canon - nie "upośledzaja" aparatów na siłę.

a śrubokręt? captureNX? 3 pkt AF? każdy ma swoje metody ;-)

To oczywiste - jakos trzeba niższe modele pozycjonowac. Śrubokret akurat to przezytek utrzymywany ze wzgledow sentymentalnych, obiektywy ktore go potrzebuja same nadaja sie do wymiany (24/2.8, 35/2, 85/1.4, 135/2 i to chyba tyle). Porownaj d700 i 5d2 (z wyjatkiem jego dajacej czarne plamy matrycy). Btw ktory nikon ma 3 punkty AF? D60? Masakra.

Śrubokręt (czy też jego brak), to był przez chwilę dobry sposób, by klienci kupowali nowe szkła Nikona, a nie korzystali z używek sprzed lat, czy wyrobów producentów niezależnych. 3 punty AF w klasie dla ludzi mających średnie pojęcie o fotografowaniu, to i tak aż nadto... A Capture NX? Jak ktoś jest na tyle słabo zorientowany, że musi go używać, to musi też za swoje niezorientowanie zapłacić... Entry level, to maszynka do robienia pieniędzy na ludzkiej niewiedzy...
Arek - Nie 21 Gru, 2008

mszczyrek napisał/a:
Poza tym, Nikon to nie Canon - nie "upośledzaja" aparatów na siłę. Nie zdziwil bym sie wcale gdyby nastepca D60 mial matryce z D300.

Hehehe... A Ty myślisz, że jeśli tak się stanie, to polityka Nikona będzie tego powodem? To co włoży Nikon do następcy D60 zależy nie od Nikona ale od Sony. Przypomnij sobie sytuację z D40, który był w popłochu zastępowany D40x, bo Sony wpadło na pomysł zaprzestania produkcji matryc 6 Mpix.

Arek napisał/a:
To co włoży Nikon do następcy D60 zależy nie od Nikona ale od Sony.

Ale przecież to są matryce konstrukcji Nikona... :razz:

ghost - Nie 21 Gru, 2008

o tej 10mpx to jednak nie próbowali mówić że jest nikonowska ;)
captureNX jest płatny także dla d80, 90 czy 700 :(
każdy kombinuje jak wycisnąć. może pentax jedynie mniej, ale zaprzestanie produkcji k200 sugeruje że wcale nie wychodzi mu to na dobre :(

ghost napisał/a:
każdy kombinuje jak wycisnąć. może pentax jedynie mniej, ale zaprzestanie produkcji k200 sugeruje że wcale nie wychodzi mu to na dobre :(

Bo robienie z siebie dobrego wujka jak widać żadnej firmie na dobre nie wychodzi...
Ale zaprzestaniem produkcji K200D, to bym się szczególnie nie przejmował...

[ Dodano: Nie 21 Gru, 2008 13:32 ]
ghost napisał/a:
captureNX jest płatny także dla d80, 90 czy 700 :(

Ale ich użytkownicy są zwykle bardziej świadomi istnienia alternatyw i niekoniecznie potrzebują dokładnego odwzorowania ustawień z JPG aparatu...

komor - Nie 21 Gru, 2008

MC napisał/a:
A tutaj sa kolejne artystyczne zdjecia z D3x
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8242

MC, co ty chcesz od tych zdjęć? Przecież to mają być zdjęcia testowe a nie artystyczne. Chodzi o sprawdzenie odwzorowania, rozdzielczości itd., a nie wrażenia artystyczne.

MC - Nie 21 Gru, 2008

komor napisał/a:
MC, co ty chcesz od tych zdjęć?

Tego, ze aparatu sie raczej nie uzywa do fotografii banknotu 10PLN czy kawalka tablicy. Na japonskich stronach sa umieszczane pierwsze zdjecia np. modelek czy z pleneru. Na ich podstawie tez sporo mozna powiedziec, a patrzy sie przyjemniej.

komor - Nie 21 Gru, 2008

No cóż, jedni wolą modelki, inni tablice testowe. :) Po prostu nie widzę powodu do naśmiewania się z tych zdjęć. Na Optycznych też oglądamy tablice, nie? To w końcu pierwsze wrażenia a nie cały test.
mavierk - Nie 21 Gru, 2008

MC napisał/a:
Na japonskich stronach sa umieszczane pierwsze zdjecia np. modelek czy z pleneru. Na ich podstawie tez sporo mozna powiedziec, a patrzy sie przyjemniej.
Dokładnie, aparaciki te mają służyć do robienia zdjęć, a nie upamiętniania banknotów na 1000 różnych sposobów. W Japonii widać przynajmniej, że zdjęcia robią fotografowie, u nas tylko to, że kropki mają taki, a nie inny kształt... wolę kompleksowe testy z wschodu :D
komor - Nie 21 Gru, 2008

Chłopaki, ale do robienia zdjęć nie jest potrzebny żaden D3x, więc po co w ogóle go testować? :???:
AQQ - Nie 21 Gru, 2008

komor napisał/a:
po co w ogóle go testować? :???:

Słusznie; szumiał będzie wściekle jak wszystkie Nikony, obiektywów z L podłączyć się nie da.
Znaczy złom :mrgreen:

MC - Nie 21 Gru, 2008

komor napisał/a:
No cóż, jedni wolą modelki, inni tablice testowe

Ja zdecydowanie wole modelki. Lub nawet krajobraz.

MC napisał/a:
Ja zdecydowanie wole modelki. Lub nawet krajobraz.

Żeby obiektywnie coś porównać? To nie mają być fotografie do podziwiania, tylko zdjęcia porównawcze w kontrolowanych warunkach...

No cóż tablice testowe nie mają szans z azjatyckimi modelkami. Dorównać im chyba mogą tylko te rude z piegami (modelki, nie tablice ;) )

Tak czy siak te tablicowe testy bardziej pokażą czasem drobne szczegóły którymi różnią się aparaty/obiektywy/etc. i o to chyba chodzi ;)

Arek - Nie 21 Gru, 2008

Dokładnie. Na tych zdjęciach można wyrobić sobie zdanie na temat jakości obrazowania. Zdjęcia terenowe lub z sesji zdjęciowej z modelką nie dają takiego komfortu porównywania. Poza tym oni dostali ten korpus chyba w piątek, więc jedyne co mieli czas zrobić to taką sesję. Modelkę trzeba zamówić i zorganizować całą sesję. Do zdjęć terenowych trzeba rozsądnej pogody. Dali co mogli dać. Więc marudzić chyba nie warto.
AQQ - Nie 21 Gru, 2008

Jesienny napisał/a:
.... z azjatyckimi modelkami. Dorównać im chyba mogą tylko te rude

proszę bardzo:
azjatka http://imaging.nikon.com/...f_2d/sample.htm
i ruda http://imaging.nikon.com/...d_if/sample.htm

tylko nie mam pojęcia jakim aparatem

MC - Nie 21 Gru, 2008

Coz, nadal sie bede upieral, ze czasami latwiej cos zauwazyc na normalnym zdjeciu niz na tablicy testowej. Ale fakt - dla testowego porownania lepsze sa tablice.

Jesienny napisał/a:
No cóż tablice testowe nie mają szans z azjatyckimi modelkami.

Zawsze można zrobić tablicę testową z azjatycką modelką... :razz:

[ Dodano: Nie 21 Gru, 2008 16:50 ]
MC napisał/a:
Coz, nadal sie bede upieral, ze czasami latwiej cos zauwazyc na normalnym zdjeciu niz na tablicy testowej.

Ale co konkretnie?

Arek - Nie 21 Gru, 2008

Bokeh, panie, bokeh... No i plastyka oczywiście.
MC - Nie 21 Gru, 2008

:roll: na przyklad degradacja szczegolow przy wyzszych iso. Bardziej to oddaje zdjecie twarzy niz tablica testowa.

MC napisał/a:
:roll: na przyklad degradacja szczegolow przy wyzszych iso. Bardziej to oddaje zdjecie twarzy niz tablica testowa.

Po to fotografuje się stałą scenkę testową, żeby takie rzeczy można było wygodnie porównywać...

MC - Nie 21 Gru, 2008

Scenke testowa - owszem. Ale nie taki wycinek tablicy.

Arek napisał/a:
Bokeh, panie, bokeh... No i plastyka oczywiście.

Ale scenkę do testowania bokeh też można by było skonstruować w sumie... I nie byłoby to wcale pozbawione sensu...

Dzięki AQQ, ;)

Od tego ma się różne testy do wyboru do koloru. Na jednych tablice na innych różności.

EDIT: Zawsze można iść na kompromis i postawić w studio "ładnego" manekina z krzaczkami w tle ;)

komor - Nie 21 Gru, 2008

jaad75 napisał/a:
Zawsze można zrobić tablicę testową z azjatycką modelką... :razz:

Z tego co się domyślam, to elementy scenki testowej są często przyklejone na stałe, żeby nic się nie poruszało między sesjami. Gdyby azjatycką modelkę przykleić do tablicy testowej to obawiam się, że szczegóły dość szybko by się zaczęły degradować, nawet na niskim ISO. Po jakimś czasie ciężko byłoby wejść do studia bez maski gazowej.
No i zaczęło się od aparatu, a skończyło na humorze rodem z Monty Pythona... :)

MC napisał/a:
Scenke testowa - owszem. Ale nie taki wycinek tablicy.

Akurat ten banknot i fragment tablicy Gretaga, to nie jest taki zły przykład...

MC - Nie 21 Gru, 2008

Ok, wy macie swoje zdanie. Ja mam swoje. I na tym chyba warto poprzestac, bo jeszcze faktycznie beda martwe modelki fotografowac, a wina spadnie na mnie :oops:

komor, ja mówiłem o tablicy testowej ze zdjęciem azjatyckiej modelki. Żywe modelki mają krótki okres użyteczności po zamocowaniu do tablicy, a co za tym idzie wykonywanie tablic z nimi byłoby mało rentowne...
M. Wojtyczka - Nie 21 Gru, 2008

jaad75 napisał/a:
ja mówiłem o tablicy testowej ze zdjęciem azjatyckiej modelki.

Może lepiej nie, bo trzeba by wybrać referencyjny aparat do wykonania zdjęcia.
A Hassel może niektórym nie pasować :wink:

mavierk - Nie 21 Gru, 2008

E tam, dlatego też na świecie mamy zarówno optyczne, fotopolis jak i pbase ;) I każdy może sobie zdanie wyrobić
komor - Nie 21 Gru, 2008

Wyrobić to sobie można mięśnie w palcu wskazującym od klikania po tych wszystkich portalach, forach, blogach, galeriach... Jak dla mnie po powinni tempo wychodzenia nowych aparatów zwolnić o jakieś 2 EV. :P
fafniak - Wto 23 Gru, 2008

Mi wystarczyloby zeby wypuscili d700x z 16Mpix i 50ASA z prawdziwe....
Przy cenie D3x to trzeba miec "lepszych" klientow lub bardzo wielu srednich - przeca nie chodzi o to zeby zarobic na aparat ale na zycie I aparat (nie pisze o sprzecie oswietleniowym :razz: )

AQQ - Nie 28 Gru, 2008

fafniak napisał/a:
Mi wystarczyloby zeby wypuscili d700x z 16Mpix i 50ASA

Mi też, choć obawiam się, że N nie zechce zostać zbyt mocno w tyle w wyścigu na mpix.

fafniak - Pon 29 Gru, 2008

AQQ napisał/a:
obawiam się, że N nie zechce zostać zbyt mocno w tyle w wyścigu na mpix
niestety jest to wielce prawdopodbne -choc te puszki kupuja zwykle ci bardziej swiadomi uzytkownicy wiec teoretycznie wlasnie dla nich moglby to byc korpus bez takich gigantycznych ilosci Mpix - ale to tylko gdybanie
xneon - Pon 29 Gru, 2008

bardziej świadomi? Nikon prowadzi w rankingach sprzedaży, nie powiesz mi, że Ci wszyscy ludzie są bardziej świadomi...N. po prostu ostatnio umie do siebie przyciągnąć
mavierk - Pon 29 Gru, 2008

bo N kupują ludzie, którzy są świadomi tego, że Nikon to jedyny słuszny system i tyle :cool:

No.. zaraz po sony :mrgreen:

o matko.....
mowilem o "klasie" puszki... nie o konkretnej firmie
najbardziej swiadomie to kupuja uzytkownicy pentaxa :razz:

xneon - Pon 29 Gru, 2008

a ja znam jeden przykład przeczący, i co teraz? :P
mavierk - Pon 29 Gru, 2008

jak to co? Wyjątki potwierdzają regułę - prosta zasada :)
mnich - Pon 29 Gru, 2008

A ja słyszałem że tylko najlepsi* zostali przy analogu.
Zbigniew Boniek* będzie premierem a Olympus* wypuści FF|.
*Nie właściwie skreślić.

MC - Pon 29 Gru, 2008

Mozna juz zamawiac w e-fotojoker za skromne 23888 PLN.

xneon, nic teraz - nie ma to dla mnie znaczenia - odpowiedzialem ci na twoja niezbyt sensowan interpretacje mojeg tekstu o swiadomych uzytkownikach - nie wiaze sie ona z systemem jako takim. A co do pentaxa i jego uzytkownikow.... owszem jak to napisalmavierk,
mavierk napisał/a:
Wyjątki potwierdzają regułę - prosta zasada
:razz:
xneon - Pon 29 Gru, 2008

oj, przecież żartowałem
fakt, że w dobie wiecznej walki C i N ktoś wybierający P raczej wie, że nie pakuje się w ultraszybkostrzelny system etc.

veenee - Sro 14 Sty, 2009

wstepne review:
D3x na byThom

fafniak - Sro 14 Sty, 2009

co tam sie dzieje w rogu matrycy....
piotrmkg - Sro 14 Sty, 2009

fafniak, szum wzmacniacza :?:
MC - Czw 15 Sty, 2009

Male conieco tutaj:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8334&p=0

maput - Czw 15 Sty, 2009

Za fotopolis: napisał/a:
Pewnymi niedostatkami, które zaniżały ocenę okazały się: brak systemu czyszczenia matrycy, brak możliwości nagrywania filmów, czy brak detekcji twarzy.

I jak tu teraz bez detekcji twarzy sobie Ci biedni fotografowie w studio z modelkami poradzą... Wyzwalania migawki po wykryciu uśmiechu też pewnie nie ma.. badziew.

AQQ - Czw 15 Sty, 2009

maput napisał/a:
Za fotopolis: napisał/a:
Pewnymi niedostatkami, które zaniżały ocenę okazały się: brak systemu czyszczenia matrycy, brak możliwości nagrywania filmów, czy brak detekcji twarzy.

...ruchomego wyświetlacza a najlepiej dwóch, stabilizacji w korpusie i programu AUTO :mrgreen:

MC - Czw 15 Sty, 2009

Tez nie wiem jak mozna bedzie uzywac cos takiego. Badziew kompletny :shock:
Jesienny - Czw 15 Sty, 2009

Budzika też nie ma :/
Choć jakby ktoś budził się na głos migawki to dałoby się i z niego budzik zrobić ;}

Paprycjusz - Pią 16 Sty, 2009

Całkiem nieźle ten nikon wypadł http://www.dxomark.com/in...abase/Nikon/D3X ;)
AQQ - Pią 16 Sty, 2009

sam wynik niewiele mówi
ale porównanie
http://www.dxomark.com/in.../DxOMark-Sensor
tak
...................
nie sądziłem że aż tak daleko odskoczy od innych

MC - Czw 19 Lut, 2009

Milego czytania:
http://www.dpreview.com/reviews/nikond3x/

mszczyrek - Czw 19 Lut, 2009

Nowy krol wzgorza. Ciekawe na jak dlugo? Pewnie do 1Ds Mk IV. Juz widze 30-35mpix...
Itey - Pią 20 Lut, 2009

jak oglądacie zdjęcia porównawcze z Canonem ( http://www.dpreview.com/r...nd3x/page25.asp ) to czemu jest tak, że na wszystkich zdjęciach Nikon jest znacznie ostrzejszy, a tam gdzie są spinacze Nikon jest mydlany, a Canon po prostu 'lśni'? Przecież gdyby to była kwestia wyostrzania jpg to wszystkie byłyby ostrzejsze?
konczako - Pią 20 Lut, 2009

Itey napisał/a:
jak oglądacie zdjęcia porównawcze z Canonem ( http://www.dpreview.com/r...nd3x/page25.asp ) to czemu jest tak, że na wszystkich zdjęciach Nikon jest znacznie ostrzejszy, a tam gdzie są spinacze Nikon jest mydlany, a Canon po prostu 'lśni'? Przecież gdyby to była kwestia wyostrzania jpg to wszystkie byłyby ostrzejsze?

Rzeczywiscie :mrgreen: ....
Tam gdzie nie ma ostrych przejść, duzych kontrastów(np. czarne napisy na białym tle) i wyrażnych krawędzi jak tam gdzie te spinacze i ten obrazek z drzewem Canon jest ostrzejszy. Wyostrzenie w Nikonie jest większe niż w Canonie...

Paprycjusz - Pią 20 Lut, 2009

Szkoda tylko, że testującym umknęło, że te spinacze na zdjęciu z D3x są poza GO...
danp - Pią 20 Lut, 2009

Nie umknęło, wspominali już o tym przy teście 5mkII:

"Apart from slight focus differences caused by the very limited depth of field when shooting this close at F9 on a full frame camera (meaning you have to ignore the top crop and the paper clips when assessing sharpness), the detail and noise levels are indistinguishable"

mszczyrek - Czw 12 Mar, 2009

Droga Redakcjo - gdzie nasz test? :wink:
piotrmkg - Czw 12 Mar, 2009

mszczyrek, a co chcesz sobie kupić D3X :?: ;)
AQQ - Czw 12 Mar, 2009

piotrmkg napisał/a:
chcesz sobie kupić ...

Kupić nie kupić, zobaczyć warto
co wsadzą za rok - 2 lata do ?D700x?

Arek - Czw 12 Mar, 2009

Cytat:
Droga Redakcjo - gdzie nasz test?

A puściliśmy dziś jakiegoś Nikona. O tego chodziło, bo mi się już mylą te aparaty?

mszczyrek - Sob 14 Mar, 2009

piotrmkg, ja wlasnie o D700x mysle - ale to dopiero za jakis czas. Na razie jestem z 5D zadowolony, choc pixeli troche malo i nie ma z czego croppowac.

Arek, chodzilo mi o tego drugiego, wiekszego. Poznasz po tym ze ma dwa guziki do robienia zdjec, jeden na gorze i jeden z boku.

:mrgreen:

piotrmkg - Sob 14 Mar, 2009

mszczyrek, kadruje się przed naciśnięciem spustu a nie po ;)
MM - Sob 14 Mar, 2009

piotrmkg napisał/a:
mszczyrek, kadruje się przed naciśnięciem spustu a nie po ;)

:lol:

Niestety wielu bez kompa nie potrafi zdjęcia zrobić. Takie czasy... :sad:

AQQ - Sob 14 Mar, 2009

MM napisał/a:
Takie czasy... :sad:

Powiedziałbyś to samo Janowi Sunderlandowi (1891-1979), który twierdził, że:
"Nie jesteś zobowiązany wykorzystać całej powierzchni negatywu. Ilekroć wycinek wyda Ci się bardziej ekspresyjny lub piękniejszy ... nie wahaj się ograniczyć obrazu do wycinka".

:?:

źródło: Z. Pękosławski, Pracownia fotoamatora, Wyd. Art. i Filmowe, 1981 ; Wikipedia.

mavierk - Sob 14 Mar, 2009

AQQ, napisał, że Z. Pękosławski napisał/a:
"Nie jesteś zobowiązany wykorzystać całej powierzchni negatywu. Ilekroć wycinek wyda Ci się bardziej ekspresyjny lub piękniejszy ... nie wahaj się ograniczyć obrazu do wycinka".
to samo się tyczy... cięcia obrazów ;)
mszczyrek - Sob 14 Mar, 2009

Jesli ktos robi zdjecia u cioci na imieninach i wywoluje w minilabie, to rzeczywiscie najlatwiej kadrowac przed nacisnieciem :twisted: Mozna nawet ciocie poprosic zeby sie uśmiechnela ladnie :twisted: A co do robienia zdjec na komputerze - do ubieglego roku kadrowalem przesuwajac papier pod powiekszalnikiem...

MM - pokaz jakies zdjecia, te kadrowane przed nacisnieciem :twisted:

[ Dodano: Sob 14 Mar, 2009 18:30 ]
AQQ, świete słowa. I świetny fotograf.

MM - Sob 14 Mar, 2009

Odciski kogoś zabolały jak widzę.
Po pierwsze jeden cytat jednego fotografa to nie świętość i nie jakaś ikona. Cytaty można dopisać do każdej teorii. Do tego dowolnie wyrwane z kontekstu.
Po drugie nie mylmy twórczego wycinania kadru z regułą. Czasami pomysł na coś ciaśniejszego może przyjść po zrobieniu zdjęcia. NIE MOŻE to być jednak sposób na fotografię i jakaś reguła. Regułą powinno być odpowiednie zrobienie zdjęcia w momencie naciskania spustu. To chyba tak oczywiste, że aż głupio to tłumaczyć. Oczywiście mając kadr 3:2 trzeba wycinać aby uzyskać inne proporcje. Nie mam tutaj też na myśli jakiegoś "prostowania" zdjęcia bo lekko krzywo nam wyszło.

Co do mnie zdecydowaną większość zdjęć (nawet tych reporterskich) kadruję na poziomie robienia zdjęcia. Jak mam czas, pomysł na foto i się przyłoże to potem niczego nie muszę wycinać. Dlatego mam różnorodną optykę o różnych ogniskowych i światłosile. Sam wycinam (mocno) w zasadzie tylko wtedy kiedy brakuje tej ogniskowej (czyli głównie jakieś samoloty) bo nie dorobiłem się jeszcze szkła o ogniskowej 800mm. Jednak nawet wtedy zamiast iść na łatwiznę i "wycinać" robię wszystko by być jak najbliżej tematu fotografii a to w przypadku lotnictwa łatwe nie jest. No bo nie jest łatwo "wkręcić" się na teren bazy lotniczej i stać np. blisko pasa itd. Pewnie "wielki" fotograf w swojej książce radziłby kropować i wycinać, ja wolę stanąć na głowie by być na tyle blisko i zrobić to co chcę na poziomie "naciśnięcia spustu".

AQQ - Nie 15 Mar, 2009

Cytat:
"Ilekroć wycinek wyda Ci się bardziej ekspresyjny lub piękniejszy ... nie wahaj się ograniczyć obrazu do wycinka"
MM napisał/a:
Czasami pomysł na coś ciaśniejszego może przyjść po zrobieniu zdjęcia..

Czy te dwa zdania nie opisują przypadkiem dokładnie tego samego ?
:mrgreen:

mavierk - Nie 15 Mar, 2009

MM napisał/a:
ja wolę stanąć na głowie by być na tyle blisko i zrobić to co chcę na poziomie "naciśnięcia spustu".
mam nadzieję, że uznajesz wyjątki od tej sytuacji (potrzeba innej perspektywy, innego rozkładu GO) - ja mam tylko 50tkę i muszę często się odsuwać, żeby nie sfocić za dużego noska :) - wtedy crop jest wymagany.

no i nie zapomnę, jak wziąłem w Wawie 5dmk2 i zrobiłem zdjęcie... wróciłem do domu i przycropowałem do aps-c :D

komor - Nie 15 Mar, 2009

Ale się czepiacie. Przecież MM wyraźnie napisał, że stara się kadrować od razu, ale czasem kadruje na komputerze jak zmieni zdanie lub coś się nie uda, więc po co pytać o wyjątki?

A tak nawiasem mówiąc to marketingoidy mogłyby ukuć nowy termin na kadrowanie już w trakcie robienia zdjęcia: Live Cropping. :lol: Gdybyśmy robili jakąś reklamówkę reklamującą MM możnaby w niej napisać, że jest on wyposażony w Live Cropping. :)

piotrmkg - Nie 15 Mar, 2009

komor, w nikonie można tuż po zrobieniu zdjęcia je crop'nąć w aparacie :D
AQQ - Nie 15 Mar, 2009

piotrmkg napisał/a:
komor, w nikonie można tuż po zrobieniu zdjęcia je crop'nąć w aparacie :D

Przy czym nie jest to obowiązkowe :)

mszczyrek - Nie 15 Mar, 2009

MM, mowisz o rzeczach oczywistych - pewnie, ze trzeba zrobic "wyjsciowe" zdjecie jak najlepiej (kadr, ekspozycja). Chyba nie posadzasz forumowiczow o to ze pstrykaja jak popadnie co popadnie? :mrgreen: Czasami jednak trzeba ciac. Dlatego rozbawilo mnie twoje wczesniejsze stwierdzenie, ze mlodzi nie umieja zdjec robic, to komputera i megapixeli potrzebuja :mrgreen: Ja tam jestem wielkim fanem (porzadnych) pixeli, i chcialbym ich miec jak najwiecej. Ze wzgledu jednak na ograniczenia technologiczne (szum, jakosc optyki) zmuszony jestem przystac na rozsadny kompromis (20-25 na FF).

Ponawiam pytanie - gdzie mozna zobaczyc twoje zdjecia? Z przyjemnoscia je obejrze.

lupo57 - Nie 15 Mar, 2009

mszczyrek napisał/a:
Ponawiam pytanie - gdzie mozna zobaczyc twoje zdjecia? Z przyjemnoscia je obejrze.

odsyłam do fotografii lotniczej tam są zdjęcia MM

mszczyrek - Nie 15 Mar, 2009

lupo57, dzieki.
komor - Wto 17 Mar, 2009

Ja tam MM rozumiem. Kiedyś kadrować też można było po zrobieniu zdjęcia, ale było to bardziej upierdliwe, jak trzeba było bawić się z wywoływaniem odbitek i pod powiększalnikiem przesuwać, maskować. Dlatego też w owych czasach człowiek dwa razy się zastanowił zanim podjął decyzję o kadrze. A dziś, ponieważ wykadrowanie jest wygodne, bezbolesne i rąk nie trzeba sobie brudzić :) to ludzie przestali się zastanawiać co i jak.
Stąd i stary fachowiec boleje nad upadkiem obyczajów. Dla mnie jako fotograficznego nuworysza to jest oczywiście jeden pies, ale w swojej branży zawodowej (w której nuworyszem nie jestem) też boleję nad upadkiem obyczajów :) – stąd moje zrozumienie dla MM. :)

ghost - Wto 17 Mar, 2009

mz kadrowanie pod powiększalnikiem jest proste. dodatkowy nakład pracy w stosunku do wywołania odbitki 100% jest żaden.
a że kiedyś było lepiej -

AQQ - Wto 17 Mar, 2009

ghost napisał/a:
kiedyś było lepiej

Na upadek obyczajów wśród młodzieży narzekano już w starożytnym Rzymie :razz:

goltar - Wto 17 Mar, 2009

Proszę o powrót do tematu.
eave - Wto 17 Mar, 2009

Właśnie, zaglądając tu myślałem, że przeczytam coś o d3x :D

Może nieładnie się tak dopytywać, ale kiedy będzie test d3x? Bo ze zdjęć, które były gdzieś w newsach można wywnioskować, że macie w redakcji nawet 2 te aparaty.

goltar - Wto 17 Mar, 2009

Dwa aparaty i test się robi dwa razy dłużej ;)
eave - Wto 17 Mar, 2009

W sumie mając dwa d3x'y to można nieźle przypakować, po jednym na jedną rękę, z podpiętymi 14-24/24-70 i w tydzień się wygląda jak Pudzian...

No nic, czekamy na test z niecierpliwością.

goltar, ostatnie pytanie - kupujecie d3x czy czekacie na d700x? :)