|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - obiektywy do alfy 300
anna-maria - Sro 26 Lis, 2008 Temat postu: obiektywy do alfy 300 Witam, jestem nową uczestniczką forum a także posiadaczkę nowego body alfa 300. Potrzebuję minimum dwóch/trzech obiektywów; jakiegoś uniwersalnego 18-200/250, dobrego szerokiego kąta i makro (tutaj zamiast obiektywu byłoby super, gdybyście mogli mi polecić jakieś soczewki makro). Oczywiście mój budżet jest ograniczony, ale zależy mi na dość dobrym sprzęcie. To moja pierwsza lustranka cyfrowa, mam zamiar się na niej uczyć, jak poczuję się pewnie to chciałabym zmienić system na canona (D5, D1), dlatego też nie chcę inwestować zbyt wilekiej kasy w te swoje pierwsze kroki. czy mozecie mi pomóc i polecić dobrej jakości obiektywy - gubię się w tych tamronach, sigmach i soniakach. Z góry dziekuję.
Arek - Sro 26 Lis, 2008
Gdybym miał lustrzankę Sony nie myślałbym o niczym innym jak Zeiss 16-80. Jeśli chodzi o makro to masz wybór między Tamronem 90 mm, Sigmami 105 i 150 HSM oraz Sony 2.8/100. Szeroki kąt masz w Zeissie chyba, że potrzebujesz szerzej.
MC - Sro 26 Lis, 2008
anna-maria, pytanie najistotniejsze: ile chcesz wydac na te szkla...
anna-maria - Sro 26 Lis, 2008
no na początek myslałam o wydaniu 1500-2500 za cały zestaw... sądzę że jak na naukę to wystarczyłby tamron 18-200, jakieś pierścienie makro i lepszy szerokkątny... słyszałam o szerokim kącie sigmy... ja wiem że zeissy są super; miałam kiedyś cyfrówkę F717 i tam byl genialny Zeiss... ale wiem że w ciągu pół roku-roku zmienię aparat na pełną klatkę, canona i nie chcę zbyt wiele inwestować.
Arek - Sro 26 Lis, 2008
No to po co było wchodzić w Sony na pół roku? Może lepiej zainwestować w szkła i czekać aż A900 stanieje?
ghost - Sro 26 Lis, 2008
skoro zakładasz pełną klatkę canona, to nie lepiej eosa 1000?
bo do Sony mam sentyment
dostałam body w prezencie
chcę się nauczyć obsługi lustrzanki
jesli miałabym kupować alfę900 to jednak wolałabym zainwestować w sprawdzone 5D
MC - Sro 26 Lis, 2008
Jesli chcesz w przyszlosci zmienic system na Canona to zrob to teraz. Nie ma sensu inwestowac w obiektywy.
Arek - Sro 26 Lis, 2008
Albo sprzedaj od razu Sony i zbieraj na Canona. Albo zdecyduj się na dłuższą przygodę z Sony i wtedy inwestuj w obiektywy.
to może tak... nie mogę etraz sprzedać tego body sony, a zainwestować w obiektywy muszę; zakładam ze potem sprzedam całość; pomozcie mi w takim razie dobrać obiektywy o których pisałam tak zeby nie były zle, nie musza byc wybitne; chcę żeby były jasne i nie kosztowaly po 2 tys. za jeden.
MC - Sro 26 Lis, 2008
To moze kup sobie flinte za ok. 700PLN do tego np. makrokonwerter Raynoxa i kit. Przy odrobinie szczescia zmiescisz sie nawet w 1000PLN.
Wujek_Pstrykacz - Sro 26 Lis, 2008
Jak chcesz tego soniaczka używać tylko przez pół roku to kup 50/1,7 Minolty. Poucz sie troche na stałce, a potem i tak masz zamiar kupić prawdziwą lustrzankę.
MC - Sro 26 Lis, 2008
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | potem i tak masz zamiar kupić prawdziwą lustrzankę. |
Widze, ze jestes w formie
|
|