|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Sigma APO 200-500mm F2.8
kufel - Czw 27 Lis, 2008 Temat postu: Sigma APO 200-500mm F2.8 zanim rzucę okiem muszę spytać: co to za olbrzym? czy to sigma Sigma APO 200-500mm F2.8? czy jakiś inny wynalazek?? mowa o obiektywie w Twoich rekach
goltar - Czw 27 Lis, 2008
kufel dokładnie - to Sigma APO 200-500mm F2.8
Arek - Czw 27 Lis, 2008
http://www.optyczne.pl//6..._obiektywu.html
Tu masz ten sam obiektyw w ładniejszych rękach
kufel - Czw 27 Lis, 2008
ho ho proponuje każdy test upiększyć takimi oto pięknościami a gwarantuje ze wasza czytelność jeszce wzrośnie wielokrotnie tylko kto wtedy by był zainteresowany wynikami testu... dobra, juz czytam
Arek - Czw 27 Lis, 2008
Mówiąc o pięknościach masz na myśli ten bukiecik kwiatów?
Monastor - Czw 27 Lis, 2008
Arek, ta pani to wspomniany tragarz w zestawie? Sprzedaję wszystko co mam, biorę kredyt i kupuję od ręki
piotrmkg - Czw 27 Lis, 2008
Widzę że niektórych bardzo łatwo zaspokoić. Monastor ta pani może się okazać jędzą i co w tedy zrobisz
maziek - Czw 27 Lis, 2008 Temat postu: Hmm...
Czyżby?
piotrmkg, jak to co? Włożę z powrotem do pudełka i odeślę do Gdyni do regulacji.
Monastor, ok, ale możliwe, że ten akurat model będzie nie regulowalny i dostaniesz inny np. z panią co ma kurwiki w oczach
Thorn - Czw 27 Lis, 2008
Arek - teraz to wyglądasz jak strażnik enklawy z Fallout 2 z minigunem w rękach
piotrmkg, to wyślę do lasu żeby mi naganiała zwierzynę. Zaczaję się z bigmą na jego skraju i sfocę wszystko co wypłoszy
Zresztą to tylko tragarz
Arek - Czw 27 Lis, 2008
Wiesz, dawali jako gifty wszystkim, którzy przyszli na dzisiejszą konferencję prasową do Sigma Pro Centrum.
maziek, to tak jak na zlocie, kiedy rozdawali smycze i płyty. W przyszłym roku powinniśmy dostać i szkła
http://picasaweb.google.c...ma200500Sample#
koraf - Czw 27 Lis, 2008
Arek teraz będzie łączył przyjemne z pożytecznym : fotografię i siłownię
davaeorn - Czw 27 Lis, 2008
ja też chce, ja też chce
bladyrunner - Pią 28 Lis, 2008
Niezła lufa (lufy)
maziek - Pią 28 Lis, 2008
piotrmkg napisał/a: | http://picasaweb.google.com/izdrowak/Sigma200500Sample# |
Bokeh na 19-tym zdjęciu jest jakiś dziwny? Nie z tej bajki jakby?
Dzemus - Pią 28 Lis, 2008
Ciemne to szkło trochę. Minimalna przysłona 22? Tak bynajmiej ze specyfikacji to wynika.
Albo cuś mi się pokićkało.
mnich - Pią 28 Lis, 2008
No, pokićkało Ci się. Minimalna czyli domknięta
Dzemus - Pią 28 Lis, 2008
No to jasne wszystko. Dzięki .
komor - Sob 29 Lis, 2008
No jednak nie do końca się pokićkało, moim zdaniem. Przysłona przysłania. Minimalna przysłona przysłania w stopniu minimalnym. Tak więc w danych technicznych jest raczej niefortunny skrót myślowy o minimalnym otworze przysłony (f/22), a maksymalny otwór przysłony (f/2.8) jest wtedy, kiedy ona minimalnie przysłania, nie?
A wszystko przez to, że w polskiej terminologii używamy słowa dokładnie odwrotnego do angielskiego, bo my mówimy o przysłonie (diaphragm) a oni zwykle mówią o otworze (aperture), więc kiedy my mówimy, że mała przysłona, to oni mówią, że duży otwór. Stąd czasami do tłumaczeń danych technicznych wkradają się takie niejasności.
Żeby jeszcze bardziej zamieszać – duża liczba przysłony (wartość przysłony) to jest f/22, czyli wtedy, kiedy otwór jest minimalny.
mnich - Sob 29 Lis, 2008
Dlatego w specyfikacji nie pisze: minimalna wartość przysłony, tylko minimalna przysłona
komor - Sob 29 Lis, 2008
No właśnie o tym mówię, Mnichu, że to źle jest napisane. Minimalna przysłona moim zdaniem to jest f/2.8, a minimalny otwór przysłony to jest f/22 (w omawianym obiektywie). Ale może utarło się jako dozwolony i używany termin coś, co nie do końca jest formalnie poprawne? To już wiedzą prawdziwi fotografowie, do których ja się nie zaliczam. Ale lubię trzymać się ścisłej terminologii.
mnich - Sob 29 Lis, 2008
No tak forum/portal właściwie ściśle techniczny, więc warto trzymać się nomenklatury technicznej. Faktycznie, zgodzę się że "minimalny otwór przysłony : f/22" ściślej określa niż "minimalna przysłona: f/22".
Jednak dla mnie to jedno i to samo.
maziek - Sob 29 Lis, 2008
U nas jest wszystko porąbane. To tak jak ze skalą i podziałką na mapie. Mała skala - duża podziałka itd. I dlatego my ze wschodu jesteśmy inteligentniejsi jakby co . (Żeby nie było bratobójczej walki: Wschód=Polska). Ja noszę kalosze, my nosimy kalosimy... kto nas zrozumie?
|
|