|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Dobry stary kompakt
Andrzej19 - Sob 29 Lis, 2008 Temat postu: Dobry stary kompakt Witam wszystkich! Chciałbym rozpocząć nowy temat, który stał się dla mnie ostatnio ważny. Od kilku miesięcy czekałem na dobry NOWY kompakt, pokładając nadzieje a to w Lumixie LX-3, a to w G1 lub Canonie G10. Jakość zdjęć z tych aparatów jest świetna! Nawet Canon zaskoczył tym, że z matrycy 1/1.8 zapakowanej 14 milionami pikseli daje się uzyskać dobry obraz. A JEDNAK - to wszystko to NIE TO! G1 nie jest kompaktem ale małą niby-lustrzanką. G10 jest cudownie wykonany ale czegoś mu - w mojej optyce brakuje. Od 2 lat używam Lumixa LX-2 na zmianę z Pentaxem k100d. Lustrzanka jest jednak za duża do noszenia a lx-2 - no cóż! Pomijając szum, który nawet już przestał mi przeszkadzać - za skarby świata nie daje się w nim prawidłowo ustawić balansu bieli. Trzeba stale używać RAW, co zajmuje dużo czasu na obróbkę i dużo miejsca na dysku. Z rozpaczy powróciłem do starej, "butonierkowej" Minolty dimage xt. Okazuje się, że jej obraz jest dużo bardziej plastyczny. Ten mały aparacik ma zawsze dobrze ustawiony balans bieli, pliki TIFF i wbudowany filtr ND. Malutka matryca 1/2.7 cala daje jednak obraz o zbyt ubogiej dynamice tonalnej. Lepsze są dwa canony - ixus 400 i G5 (G3, G6 też - ale są srebrne). Obraz z Canonów G3-G6 jest dla mnie ideałem, ale są one ciut za duże. Ich jasna optyka daje szansę na małą głębię ostrości, na której bardzo mi zależy. Mam pytanko do Forumowiczów, jak również do Moderatora, czy znacie jakieś inne godne polecenia kompakty, o zagęszczeniu między 2 a 6 mln pikseli, dające dynamiczny i plastyczny obraz z dobrą kolorystyką? Pozdrawiam wszystkich szaleńców fotografii cyfrowej!
|
|