|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Canon - układu: AE Lock / AF ?
dawid_ - Pon 01 Gru, 2008 Temat postu: Canon - układu: AE Lock / AF ? Czy ktoś z forumowiczów w swoim Canonie używa układu: AE Lock / AF + pomiar punktowy?
(Połowa spustu działa jak AE Lock, a ostrość na *)
Przyciskiem wybory punktu AF wybieram "automatyczny wybór AF", multikontrolerem szybko wracam do centralnego punktu lub wybieram inny dowolny, a pod "gwiazdką" mam AF.
Ostatnio trenuję coś takiego i to bardzo praktyczny układ, trzeba się tylko przestawić.
Używa ktoś tego? Jak wam się to sprawdza w praktyce?
jaad75 - Pon 01 Gru, 2008
Chodzi Ci o to, że blokujesz AE wciśnięciem spustu do połowy, a potem ostrzysz dodatkowym przyciskiem?
mnich - Pon 01 Gru, 2008
nie bardzo rozumiem? Najpierw robisz pomiar punktowy ekspozycji a potem w innym punkcie/miejscu ustawiasz ostrość?
Ach te Canony..
mnich, nie no, to byłoby normalne - tylko niezrozumiałym byłoby dla mnie zamiana AF pod spustem i AE-L... Myślę, że to nie może być tak proste...
mnich - Pon 01 Gru, 2008
Canon- you can't
dawid_ - Pon 01 Gru, 2008
jaad75 napisał/a: | Chodzi Ci o to, że blokujesz AE wciśnięciem spustu do połowy, a potem ostrzysz dodatkowym przyciskiem? |
Dokładnie!
Taki przykład:
korekcja na +1
pomiar punktowy
Celuję na twarz fotografowanej osoby, blokuję ekspozycję przytrzymując do połowy spust, ostrzę przy pomocy "*" i robię zdjęcie.
Metoda ta ma w Canonie jeden plus: wszystkie przyciski od AF znajdują się wtedy koło siebie.
Multikontrolerem wybieram dowolny punkt bądź szybko wracam do centralnego.
Chciałem po prostu wiedzieć, czy ktoś jeszcze korzysta z takiego układu
mnich - Pon 01 Gru, 2008
Ale akrobacje.
mnich napisał/a: | Ale akrobacje. |
To jak Ty używasz w swoim Nikonie? Na pewno nie masz spiętego razem AF i AE.
dawid_, no ok, tylko powiedz mi gdzie tu sens? Dlaczego nie możesz zablokować AE-L i ostrzyć normalnie? Gdzie jest przewaga Twojej techniki? Też mam dodatkowy przycisk AF i taką możliwość konfiguracji, ale szczerze mówiąc jedyne jego sensowne zastosowanie jakie udało mi się znaleźć, to środkowanie AF...
[ Dodano: Pon 01 Gru, 2008 00:57 ]
dawid_ napisał/a: | To jak Ty używasz w swoim Nikonie? Na pewno nie masz spiętego razem AF i AE. |
Przecież przycisk AE-L automatycznie rozprzęga AF i AE...
Ja tylko pytam, czy ktoś tego używa.
Mogę ostrzyć "normalnie" na spuście, ale tak jak teraz mam cały AF pod kciukiem: AF, punkt AF i rodzaj AF
OK. To może inaczej:
Jak najczęściej fotografujecie? Blokujecie ekspozycję celując w konkretny obiekt (płaszczyznę) mierząc punktowym, czy zdajecie się na pomiar CW, lub (o zgrozo) matrycowy?
dawid_ napisał/a: | Mogę ostrzyć "normalnie" na spuście, ale tak jak teraz mam cały AF pod kciukiem: AF, punkt AF i rodzaj AF |
Ja mam to rozwiązane w ten sposób, że blokada ekspozycji zostaje po zwolnieniu przycisku AE-L i mam normalny dostęp do ostrzenia i wyboru punktu AF, bez gimnastyki...
Też tak mogę, ale wolę żeby AE była blokowana tylko wtedy, kiedy trzymam przycisk AE-L.
I jaką przewagę tu widzisz?
Ależ ja nie widzę żadnej przewagi. To czysto subiektywne odczycie. Nie doszukuj się we wszystkim próby konfrontacji
Pytałem tylko - z czystej ciekawości - czy ktoś używa takiego układu.
mnich napisał/a: | Canon- you can't |
Nikon.. + z lewej strony.. Każdy system ma swoje dziwactwa
(wiem że można zamienić, chodzi mi o pomysły konstruktorów)
dawid_ napisał/a: | Nie doszukuj się we wszystkim próby konfrontacji
|
Żartujesz? Z ciekawości pytam...
[ Dodano: Pon 01 Gru, 2008 01:14 ]
dawid_ napisał/a: | Nikon.. + z lewej strony.. Każdy system ma swoje dziwactwa
(wiem że można zamienić, chodzi mi o pomysły konstruktorów) |
Jak się czyta, od prawej do lewej, to może to takie dziwne nie jest...
Dla palców wygodniej kiedy AE-L blokuje się na jeden klik, a zwalnia na drugi, ale wydaje mi się, że szybciej jest kiedy AE-L działa dopóki trzymam przycisk. Kwestia czysto subiektywna.
W Canonie po prostu jest dostępne takie dziwactwo, że można sobie ten AE-L ze spustem zamienić funkcjami i o dziwo dla mnie jest to całkiem wygodne.
kamfil06 - Pon 01 Gru, 2008
dawid_ napisał/a: | Jak najczęściej fotografujecie? Blokujecie ekspozycję celując w konkretny obiekt (płaszczyznę) mierząc punktowym, czy zdajecie się na pomiar CW, lub (o zgrozo) matrycowy? |
zazwyczaj tryb M i spot,
spotem najeżdżam na najważniejszy element kadru, wciskam "green button" i ew. poprawiam, kadruje, robie zdjęcie
dawid_ napisał/a: | W Canonie po prostu jest dostępne takie dziwactwo, że można sobie ten AE-L ze spustem zamienić funkcjami i o dziwo dla mnie jest to całkiem wygodne. |
Właśnie sprawdziłem i u mnie raczej jednak nie ma takiej kombinacji - jak wyłączę ostrzenie pod spustem, to AE się nie blokuje po wciśnięciu do połowy... Chyba, że jeszcze nie znalazłem takiej opcji - bo np. teraz zapomniałem jak się ustawiało, żeby AE-L działał tylko gdy przycisk blokady jest wciśnięty... A może nigdy nie miałem takiej funkcji?... Chyba ostatnio używam zbyt dużo różnych aparatów...
[ Dodano: Pon 01 Gru, 2008 01:42 ]
kamfil06 napisał/a: | spotem najeżdżam na najważniejszy element kadru, wciskam "green button" i ew. poprawiam, kadruje, robie zdjęcie |
Też tak robię jak chcę szybko ustawić ekspozycję w M, ale w Av używam AE-L...
Tutejszyn - Pon 01 Gru, 2008
dawid_ napisał/a: | Dla palców wygodniej kiedy AE-L blokuje się na jeden klik, a zwalnia na drugi, ale wydaje mi się, że szybciej jest kiedy AE-L działa dopóki trzymam przycisk. Kwestia czysto subiektywna.
W Canonie po prostu jest dostępne takie dziwactwo, że można sobie ten AE-L ze spustem zamienić funkcjami i o dziwo dla mnie jest to całkiem wygodne. |
W Nikonie z kolei rozwiązane jest to tak prosto, że prosciej nie można. Jeden klawisz blokuje AE/AF po naciśnięciu. Właśnie tego brakuje mi najbardziej w Canonie. Jesli się robi panoramy, taki klawisz jest bardzo wygodny. Próbowałem przez pewien czas różnych kombinacji, łacznie z tym, o czym mówisz. Niestety wszystko jest tylko namiastką AE/AF lock. Szkoda..
Tutejszyn napisał/a: | Niestety wszystko jest tylko namiastką AE/AF lock. Szkoda.. |
Ok, ale po co chcesz jednocześnie blokować AF i AE w tym samym punkcie? Masz tą opcję przecież klasycznie, po wciśnięciu spustu do połowy... Nie rozumiem też, jakie to ma być ułatwienie przy panoramach zwłaszcza, że nie wyobrażam sobie robienia takowych przy użyciu automatycznej ekspozycji, czy też autofokusa...
jaad75 napisał/a: | Tutejszyn napisał/a: | Niestety wszystko jest tylko namiastką AE/AF lock. Szkoda.. |
Ok, ale po co chcesz jednocześnie blokować AF i AE w tym samym punkcie? .... |
Jesli robisz panoramę, to wszystkie zdjecia składowe trzeba wykonać, przy tej samej espozycji. Jesli nie ma klawisza blokujacego AF/AE, to po zrobieniu zdjęcia w Canonie trzeba spust zwolnić znowu tylko do połowy. To nie jest łatwe, ani wygodne.
jaad75 napisał/a: | ..Nie rozumiem też, jakie to ma być ułatwienie przy panoramach zwłaszcza, że nie wyobrażam sobie robienia takowych przy użyciu automatycznej ekspozycji, czy też autofokusa... |
A jaka jest róznica między parametrami dobranymi ręcznie a parametrami dobranymi automatycznie i zablokowanymi dla wszystkich zdjęć z serii?
Tutejszyn napisał/a: | Jesli robisz panoramę, to wszystkie zdjecia składowe trzeba wykonać, przy tej samej espozycji. |
No przecież to oczywiste i do tego służy tryb M - po jaką cholerę wyczyniać jakieś cuda z blokowaniem automatu?!?
edmun - Pon 01 Gru, 2008
jaad75 napisał/a: | No przecież to oczywiste i do tego służy tryb M |
podpisuje się rekami i nogami pod tym
Tutejszyn napisał/a: | A jaka jest róznica między parametrami dobranymi ręcznie a parametrami dobranymi automatycznie i zablokowanymi dla wszystkich zdjęć z serii? |
Taka, że nie trzeba szukać problemów, tam gdzie ich nie ma... Panorama, to nie jest strzelanie na szybko, gdzie liczą się ułamki sekund...
jaad75 napisał/a: | ...No przecież to oczywiste i do tego służy tryb M - po jaką cholerę wyczyniać jakieś cuda z blokowaniem automatu?!? |
Bo szybciej, dużo szybciej I nie uważam, aby były to jakieś cuda. Tak po prostu pracuję..
Dodam, że panoramy robię z ręki. Najczęściej nie zabieram ze sobą statywu.
[ Dodano: Pon 01 Gru, 2008 11:10 ]
jaad75 napisał/a: | ...Taka, że nie trzeba szukać problemów, tam gdzie ich nie ma... Panorama, to nie jest strzelanie na szybko, gdzie liczą się ułamki sekund... |
Dlaczego? Ja robię panoramy jak zwykłe zdjęcia. Podnoszę aparat do oka i za chwilę mam panoramę (materiał na panoramę).
Jest jeszcze coś.. Kiedy wyłaczę AF na obiektywie, to zawsze potem zapomnę go włączyć!
piotr_u. - Pon 01 Gru, 2008
dawid_ napisał/a: | Jak najczęściej fotografujecie? Blokujecie ekspozycję celując w konkretny obiekt (płaszczyznę) mierząc punktowym, czy zdajecie się na pomiar CW, lub (o zgrozo) matrycowy? | Dlaczego "o zgrozo" ?
piotr_u. napisał/a: | dawid_ napisał/a: | Jak najczęściej fotografujecie? Blokujecie ekspozycję celując w konkretny obiekt (płaszczyznę) mierząc punktowym, czy zdajecie się na pomiar CW, lub (o zgrozo) matrycowy? | Dlaczego "o zgrozo" ? |
Akurat matrycowy pomiar myli się z sposób dość przewidywalny i zawsze go uzywam go jesli na niebie są fajne chmury, albo jesli chcę wydobyć ciekawsze refleksy swietlne na wodzie.
Ja wolę "popatrzyć" punktowym w coś, co chciałbym umieścić (najczęściej) po środku "drabinki" i na to ustawiam ekspozycję (tryb M) lub na tym blokuję AE (preselekcja przysłony).
mnich - Pon 01 Gru, 2008
Dziwnie trochę. Używanie trybu M aby (najczęściej) dobierać EV na0...
Dobrze że mamy tak mało przycisków do własnej konfiguracji bo strach pomyśleć.
W chwili kiedy mam czas na zrobienie zdjęcia używam guzika z ae-lock, (utrzymanie) i właściwie na okrągło centralnego pola af z ew. przekadrowaniem.
mnich napisał/a: | Dziwnie trochę. Używanie trybu M aby (najczęściej) dobierać EV na0... |
Dlaczego? Dziwi mnie, że to Cię dziwi To przecież zwykły system strefowy.
Raz w środku umieszczasz szary mur, raz coś ciemniejszego lub jaśniejszego. Wszystko zależy od efektu, jaki chcesz uzyskać.
Można też wprowadzać korektę w zależności na co mierzymy. Można też, jak ja.. popatrzeć na coś innego. Kwestia gustu.
maziek - Pon 01 Gru, 2008
Mnie w nikonie wkurza, że mimo tylu pozornie opcji do wyboru na ten przycisk (AE/AF-lock) nie ma jednej oczywistej - jednorazowego zapamiętania. Albo trzeba dusić cały czas, albo pamiętać, by po strzale zdjąć blokadę. A u mnie ten przycisk jest wyjątkowo "niski" i trzeba mocno cisnąć, żeby nie zwolnić przypadkowo blokady przed strzałem. Z kolei jak mam ustawione utrzymanie blokady po wciśnięciu - to podobnie jak już Tutejszyn napisał - nie ma siły, abym pamiętał o jej zdjęciu potem. Skutki wiadomo jakie.
A w takim prościutkim Oly C-750 jest tak pięknie: krótkie wciśnięcie - blokada włączona na jeden strzał, dłuższe wciśnięcie - włączona stale do odwołania.
Moje stresy potęguje fakt, że jako okularnik nie moge należycie przybliżyć oka do wizjera i słabo widzę co mi się pod kadrem wyświetla, tym łatwiej mi przegapić znaczek AE-L.
mnich - Pon 01 Gru, 2008
Palców braknie w nikonie przy korzystaniu z M w rozdzielonym ae i af i wybieraniu jednego z 51 punktów... lepiej kupić małpe z trybem do krajobrazów...
AQQ - Pon 01 Gru, 2008
mnich napisał/a: | Palców braknie w nikonie przy korzystaniu z M w rozdzielonym ae i af i wybieraniu jednego z 51 punktów... ... |
Yyy, jak do teściowej się można przyzwyczaić to i do tego też
Osłabiacie mnie z takimi problemami...
mnich - Pon 01 Gru, 2008
Oj, nie znacie się na żartach
Wcale nie trzeba tak kombinować, można sobie poradzić szybko i prosto, a kazdy robi to na inny sposób. Przecież: "mam nikona" nie brzmi jak wyrok
maziek napisał/a: | Mnie w nikonie wkurza, że mimo tylu pozornie opcji do wyboru na ten przycisk (AE/AF-lock) nie ma jednej oczywistej - jednorazowego zapamiętania. |
Jest w Canonie..
|
|