forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Moja pierwsza lustrzanka

jxjack1 - Pon 01 Gru, 2008
Temat postu: Moja pierwsza lustrzanka
witam.
Wiem ze temat pojawil sie nie raz ale nie krzyczcie i sie nie denerwujcie bo gdzie moglbym uzyskac najlepsza pomoc jak nie tutaj.

Chcem zakupic jakas lustrzanke i to bedzie moja pierwsza. Jestem kompletnie zielonym amatorem fotek i chcialbym od czegos zaczac. A wiec prosilbym o porade jaki sprzecik kupic i zeby byl nie drogi do 2000zl bo mysle ze do takiej kwoty cos na poczatek wystarczy zeby sie nauczyc czegoskolwiek noi gdzie kupic i co trzeba kupic do takiego aparatu...prosze o odpowiedz...:) z gory dzieki

i wiem ze nie jeden wysle mnie do poczytania sobie ale wolabym najpierw skupic sie na waszych opiniach i radach

Baku - Pon 01 Gru, 2008

Po pierwsze - wątek założony w niewłaściwym miejscu (do przeniesienia).
Po drugie - poczytaj wszystko z działu "pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej"
Po trzecie - masz jakieś preferencje co do firmy? Byłeś w sklepie, przymierzałeś się do czegoś? Robiłeś wcześniej zdjęcia jakimś analogowym lustrem? Jaki rodzaj fotografii preferujesz (przyrodnicze/astro/portrety/krajobrazy/makro/etc..)?

nad firma sie nie zastanawialem bo nie bardzo wiem jaki bedzie dobry na poczatek a co do zdjec to wiadomo ze bede pstrykal ogolnie bo jestem poczatkujacym a jedynie wczesniejsze zdjecia by;y robione na zwyklych cyfrowkach...
Baku - Pon 01 Gru, 2008

W tej cenie korpusy mają zbliżone parametry. Wybierz się do sklepu i zobacz który wydaje Ci się najlepszy w chwycie, którego obsługa jest na tyle intuicyjna dla Ciebie, że bez instrukcji wiesz o co mniej więcej chodzi.
No nie wiemy jeszcze, czy chcesz taki wydatek ponieść na cały sprzęt jednorazowo, czy to tylko na wstęp i za jakiś czas (może nawet dość krótki) może sobie pozwolić na kolejne uzupełnienia sprzętowe...

Ok fajnie ze ktos sie wypowiada na ten temat.
A wiec jak sie wybiore do sklepu to na jakie modele zwrocic uwage i czego szukac ? na poczatek chcialbym sie zmiescic w 2000zl a wiadomo ze z czasem jak obczaje o co kaman to bede powoli rozbudowywal ale nic na wariata najpierw musze sie wszystkiego nauczyc. czasami w sklepach jest za duzo towaru i po sprawdzeniu kilku juz mi sie robi metlik w glowie...przez to pisze o rade

belkot77 - Pon 01 Gru, 2008

Kup sobie canona EOS 450D body (1600 PLN) + jakas stalke 50 (ok 300 pln) lub 28 (okolo 600 Pln). Zacznij robic zdjecia i po jakims czasie bedziesz wiedzial czego potrzebujesz (staloogniskowy obiektyw wymusi u ciebie odruch myslenia nad kadrem a nie tylko glupie krecenie zoomem) i rozbudujesz system.

Ogolnie jak juz wejedziesz w system to raczej go nie zmienisz na inny.

Pewnie nikonowcy ci odpowiedza co kupic na poczatek z ich systemu.

Baku - Pon 01 Gru, 2008

Czego szukać w sklepie...
Macaj, kręć pokrętełkami, zaglądaj w wizjer, poproś o możliwość zrobienia kilku zdjęć (najlepiej jakby się dało przy naturalnym oświetleniu, choć może być ciężko)
Zwracaj uwagę na:
- jakość wizjera, to teraz z nim się głównie zaprzyjaźnisz
- dostępność do obiektywów których będziesz potrzebował (tak, wiem, jeszcze nie wiesz co Ci będzie potrzebne)
- jakość wykonania korpusu i obiektywu (luzy, trzaski, rodzaj plastików)
- klawiszologia (czy dużo przycisków, jakie manipulatory, czy palce same Ci się na nich układają)
- menu (czytelność, układ zakładek)
- dodatkowy wyświetlacz na górze (to raczej nie ta półka sprzętu, ale kto wie, może trafi Ci się jakiś okazyjny Pentax?)
- subtelne i subiektywne odczucia (ta fajna, ta bez sensu, a ta super)

No nie wiem co jeszcze - pewnie coś przeoczyłem...

Jak wrócisz ze sklepu, będziesz mieć pewnie jakąś poukładaną listę. Przedstaw w tym wątku swoje spostrzeżenia - nie musisz się z nimi spieszyć. Tematu nikt nie usunie, a Ty w odpowiednim momencie wygrzebiesz go z powrotem i wrócimy do rozmowy.

ps - nie daj się zwieść propagandzie sprzedawcy - chce sprzedać to czego ma najwięcej/na co ma największą marżę - zwłaszcza jeśli ma krawat Sony/czapkę Nikona/skarpety Canona/koszulkę Pentaxa/portki Olympusa/....

Riddle - Pon 01 Gru, 2008

Dokłanie jak mówi Baku. Aha, zapomniałeś, że jeśli to kobieta to ma jeszcze majteczki sigmy:)

I pamiętaj, wygoda jest bardzo ważna. Nikony są zdecydowanie wygodniejsze dla większości ludzi, zaś niskie modele Canona (450D, 1000D itp) są naprawdę małe i niewygodne.

mniej wiecej juz wiem po co isc do sklepu, z jakim celem :) a jakie modele polecilibyscie poprostu chodzi mi o to zebym nie matlil sobie glowy jakimis dziwnymi modelami w tym przedziale cenowym tylko skupil sie powiedzmy na 3-5 modelach i sposrod nich cos wybral. bo woadomo teraz w sklepach do 2000zl jest spora masa tego wszystkiego. A zapewne orientujcie sie na jakie zwrocic uwage w tej cenie. bo jak juz wybiore jakis model to woadomo ze temat dalej poleci co do niego dolaczyc tak na poczatek zeby powiedzmy na pol roku bylo ok wkoncu bede potrzebowal troche czasu...
belkot77 - Pon 01 Gru, 2008

Jesli chodzi o canona to tak jak napisalem w tej cenie 450D.

[ Dodano: Pon 01 Gru, 2008 20:13 ]
http://www.optyczne.pl/76...450D-Wstęp.html

Riddle - Pon 01 Gru, 2008

Jeśli chodzi o inne, to sprawdź sobie Nikona D80, oraz Sony A200 (tani i można dokupić piknego zeissa) i Pentaxa K200D i K-M (nie wiem o nim dużo ale ciekawie się prezentuje)
henk - Pon 01 Gru, 2008

Ze wszystkich wymienionych dotychczas zdecydowanie Nikon D80.
Przychodzi mi do głowy jeszcze kilka propozycji ale w twoim zakresie cenowym ten Nikon będzie najlepszy.
Chyba żebyś chciał od razu większy zakres ogniskowych to możesz pomyślec o Olympusie E510 sprzedawanym z dwoma obiektywami w zestawie

MC - Pon 01 Gru, 2008

Fakt, jako puszka Nikon D80 jest wg. mnie najlepszy.
mnich - Pon 01 Gru, 2008

Cytat:
Fakt, jako puszka Nikon D80 jest wg. mnie najlepszy.

w tej pólce cenowej... tak :)

Zgadzam się.
Ja bym wybrał: D80+ 18-70 G

Baku - Wto 02 Gru, 2008

Dla osób chcących zainwestować raz na długi czas Olympus 520 w dualkicie jest całkiem ciekawą propozycją.
jxjack1 - Wto 02 Gru, 2008

Wlasnie myslalem nad Olympusem E520 (koszt chyba 2000zl) lub Sony A200 (tez powinienem sie zamknac w 2000zl) niestety wiekszej kwoty nie moge przeznaczyc a nikon d80 to juz ok 2700zl. A200 juz trzymalem w reku i bawilem sie w sklepie i calkiem przyjazny jest jak dla mnie musze sie jeszcze olympusem pobawic i wtedy wybiore co kupic a potem powiecie co nich wziasc dodatkowo zeby bylo ok bo jak narazie sony mi sie spodobal ale zanaczam ze jeszcze nie mialem w reku olympusa...
MC - Wto 02 Gru, 2008

jxjack1, to "pomacaj" tez Olympusa i wybierz to, co Ci lepiej bedzie pasowalo. I jednym i drugim mozna robic fajne zdjecia.
mnich - Wto 02 Gru, 2008

Nikon D80 + ob. 18-55 VR
http://www.cyfrowe.pl/apa....-18-55-vr.html
2149 pln...

henk - Wto 02 Gru, 2008

jxjack1 napisał/a:
nikon d80 to juz ok 2700zl
Chyba pomyliłeś z D90.
Sam Nikon D80 kosztuje ok. 1600 zł a z obiektywem tak jak pisze mnich,

Ano faktycznie musialo mi sie pomylic z d90 pujde i sprawdze nikona ale juz postanowilem ze bedzie cos z tej trojki czy Olympus E520, sony A200 lub nikon d80. A jakie sklepy polecacie zeby cos kupic jestem ze szczecina moze jest tutaj jakis konkretny sklep bo tak szczerze to nigdy sie za tym nie rozgladalem...
pozdro

MC - Wto 02 Gru, 2008

Z tego co wiem, to w Szczecinie ciezko cos ze sklepow znalezc. Najlepiej chyba przez internet.
mnich - Wto 02 Gru, 2008

mozesz kupić w internecie. na cyfrowe.pl
Jak ci sie nie spodoba albo coś będzie nie tak to możesz odesłać.

przejzalem sklep euro rtv i znalazlem takie ceny:

Nikon D-80 + 18-55 mm AF-S VR DX=2 099 zł
Nikon D-80 + Tamron AF 18-200 mm XR DiII LD Aspherical IF Macro=2 499 zł
Nikon D-80 18-135 mm AF-S DX =2 795 zł

Olympus E-520 + 14-42 mm ED + 40-150 mm ED=1 999 zł
Olympus E-520 + 14-42 mm ED + 70-300 mm ED=2 669 zł
Olympus E-520 + 14-42 mm ED= 1 799 zł

Sony DSLR-A200W + DT 18 - 70 mm + DT 75 - 300 mm =1 999 zł
Sony DSLR-A200H + DT 18 - 200 mm=1 799 zł
Sony DSLR-A300X + DT 18 - 70 mm + DT 55 - 200 mm= 2 090 zł
Sony DSLR-A200W + DT 18 - 70 mm + DT 75 - 300 mm =1 999 zł

co byscie polecili z tych pozycji powiedzmy ze przymierzam sie do tej trojki...:)

MC - Wto 02 Gru, 2008

Po cenach Alf widze, ze ceny maja dosyc wysokie. Ja bym bral A200+kit+Sigma 70-300APO, ale nie z euro...
Obie opcje z obiektywem 18-200 bym wywalil.

Baku - Wto 02 Gru, 2008

Wybierając tylko z zaproponowanych zestawów wybrałbym opcję najdroższą czyli Nikon D-80 18-135 mm AF-S DX. Obiektyw raczej taki sobie, ale najlepszy z tych wszystkich.

Gdybym mógł coś w tym zmienić to obiektywy. Do Nikona D80 wziąłbym Nikkora AF-S 18-105 mm f/3.5-5.6 VR DX ED (a najlepiej Nikkora AF-S DX 18-70 mm f/3.5-4.5 IF-ED), a do Sony a200 może dało by się kupić tego magicznego i osławionego "Karola Szajsa" :lol: CZ 16-80? Powinno wyjść w granicach 3000 zł....

MC - Wto 02 Gru, 2008

Baku, ale niestety juz nie w euro agd.
mnich - Wto 02 Gru, 2008

Baku napisał/a:
Gdybym mógł coś w tym zmienić to obiektywy. Do Nikona D80 wziąłbym Nikkora AF-S 18-105 mm f/3.5-5.6 VR DX ED (a najlepiej Nikkora AF-S DX 18-70 mm f/3.5-4.5 IF-ED)

pod tym podpisuje się też ja.

tzn podalem przykladowe opcje. To moze wy byscie polecili body z tych 3 marek noi jakis obiektyw zeby zamknac sie tak powiedzmy maksymalnie w 2500 zl najlepiej by bylo mniej pozniej moglbym dokupic cos jak juz bede zauwazal roznice
Riddle - Wto 02 Gru, 2008

Zdecydowanie najwyższej jakości był by zestaw A200 z najlepszym w swojej klasie Carlem Zeissem 16-80.
Jeśli jednak nie dozbierasz tyle, to świetnym wyborem jest D80 z 18-105 lub D80 z 18-70 i 55-200, ale to opcja droższa (chociaż da się za podobne pieniądze kupując używane obiektywy w stodole)

MC - Wto 02 Gru, 2008

To moze jesli chcesz na poczatek tylko sie uczyc i zorientowac to najtanszy zestaw: A200+kit?
rey - Czw 04 Gru, 2008

Szkoda czasu na orientacje ;)
Niedawno kupiłem kita i stałkę, a teraz kombinuję wymienić to na coś bardziej uniwersalnego, np: CZ 16-80 albo T 17-50/2.8

Tylko że szkoda mi sprzedać stałki i nie jestem jeszcze zdecydowany, którego z tych dwóch wybrać :] CZ jest podobno trochę ciemny, a chciałbym poklikać trochę weselnych fotek.

Po zakupie obiektywu będę szukał lampy ;)

MC - Czw 04 Gru, 2008

rey, ja nie mam watpliwosci. Zostaw stalke.
rey - Czw 04 Gru, 2008

Może i jestem amatorem, ale widzę jakie z tego MAFa wychodzą fotki :wink:

A które szkło będzie lepsze do tych weselnych zabaw? Z tą lampą w aparacie da się coś zrobić z bliska np z T 17-50, czy dokupić jakąkolwiek lampę?

mavierk - Czw 04 Gru, 2008

Rzućcie okiem na to, co ludzie wyprawiają z 50/1.8 podpiętą pod pradziadka d70 :)
http://www.pbase.com/teet...kelly2&page=all
http://www.pbase.com/teetoo/modelshoot_fion3
http://www.pbase.com/teet..._kelly&page=all

Taki dowód na to, że nie trzeba mieć dużo, żeby mieć super (ot, zestaw można na allegro wyhaczyć za 900zł) :wink:

Jak tu nie polecać... ćwiczenia warsztatu i samemu się brać za fotki :)

MC - Pią 05 Gru, 2008

rey, lampe niestety trzeba dokupic. I to chyba nie jakakolwiek, a przynajmniej hvl-42.
rey - Pią 05 Gru, 2008

Z tego co wygrzebałem z forum o tej lampie, którą zaproponowałeś to chyba mając szkła - jak w stopce - powinienem jednak najpierw o niej pomyśleć :]
konczako - Pią 05 Gru, 2008

Hm... Ja czegoś takiego jak Alfa 200 nie polecam. Wystarczy spojrzeć w wizjer żeby się do tego aparatu zniechęcić. To samo się tyczy Olympusa jednak ze względu na obiektywy w zestawie to ciekawsza propozycja a niżeli Sony.

Skłaniam się do zdania kolegów że zdecydowanie najlpeszy w tej cenie będzie Nikon D80 z 18-70 :wink:
Ewentulanie obejżyj jeszcze Canona 450D lub 1000D(moim zdaniem najlepsza matryca ze wszytkich wymienionych tutaj aparatów), a który został tutaj pominięty.
1000D+Tamron 17-50F2,8 to jest moja druga propozycja.

MC - Pią 05 Gru, 2008

No, 1000D akurat swietnego wizjera nie ma. Ale bezsprzecznie najlepszym korpusem bedzie D80. Tyle, ze ciezko go porownywac do A200 bo i segment inny i cena inna.
jxjack1 - Wto 09 Gru, 2008

Witam.
Wybor padl na nikona d80
Moglibyscie napisac gdzie najlepiej kupic bo w szczecinie nie mam pojecia gdzie noi chcialem kupic body + obiektyw ale teraz jaki? tak zeby bylo ok 2500 najlepiej mniej:) chcialem robic roznego rodzaju foty czyli co mi sie nawinie(w celu nauki) + bede pojawial sie na imprezach przedewszystkim sportowych noi bede chcial przedstawic relacje foto z tych imprez oczywiscie beda to hale lub tez wiadomo na powietrzu, mecze pilki, kosza i siatki itp...
moze ktos zna jakis internetowy sklep z promocjami, zeby sprzet byl pewny :)