forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Tamron 17-50; Tamron 28-75; Sigma 17-70 - który na wesela?

gutoslav - Sro 03 Gru, 2008
Temat postu: Tamron 17-50; Tamron 28-75; Sigma 17-70 - który na wesela?
Witam,
Posiadam Pentax k10d z kitem 18-55 i od czasu do czasu fotografuję wesela. Lecz chciałbym już zmienić kita na coś lepszego. I tu jest dylemat między trzema obiektywami wymienionymi w temacie - który wybrać? Cenę mają zbliżoną, w sumie największy dylemat mam czy stałe światło tamrona czy ogniskowa sigmy. Czy wielka jest różnica w kącie widzenia między 17mm a 28 mm drugiego tamrona? Bo w liczbach trochę jest, ale jak w życiu? I jak to jest z tym światłem? Czy naprawdę jest aż tak wielka różnica? Sigma przemawia ogniskową, a do portretów jest ważna, światło też w sumie niezłe... Czemu nie zrobili ze stałym światłem 17-75?:P Poproszę o pomoc.

belkot77 - Sro 03 Gru, 2008

Przede wszystkim swiatlo we wnetrzach jest najwazniejsze 2.8 to minimum
Po drugie rowne wazny jest AF i ostrosc obiektywu
Po trzecie zadnym z nich nie zrobisz wszystkich zdjec. Musisz cos dokupic
Po czwarte 28 to juz troche za ciasno
Po piąte wszytskie 3 obiektywy byly testowane wiec mozesz sobie poczytac o ich uzytecznosci

http://www.optyczne.pl/in...szukaj=Wyszukaj

[ Dodano: Sro 03 Gru, 2008 13:07 ]
Pisze ogolnie bo nie wiem jak dane obiektywy sprawuja sie z pentaxem

arietiss - Sro 03 Gru, 2008

Według mnie jeśli chodzi o wnętrza w tym wypadku to raczej z tych trzech Tamron 17-50.
MC - Sro 03 Gru, 2008

Wnetrza? Tamron 17-50 to wg. mnie minimum. Najlepiej do tego jeszcze cos ultraszerokiego.
I tak, roznica miedzy 17mm a 28mm jest ogromna.