forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Jak włączyć date by była widoczna na zdjęciach

jjjanek1 - Sro 03 Gru, 2008
Temat postu: Jak włączyć date by była widoczna na zdjęciach
Witam wszystkich jestem nowym uczestnikiem forum.Mam nadzieje, że dzięki temu forum znajdę odpowiedzi na moje pytania. Dlatego zwracam się do was z pytaniem jak zrobić by była data widoczna podczas wydruku na zdjęciach w aparacie Canon Powershot S3 IS
xneon - Sro 03 Gru, 2008

ożesz, a po co brudzić sobie zdjęcie?
jjjanek1 - Czw 04 Gru, 2008

Xneon masz racje nie jestem zwolennikiem umieszczania dat na zdjęciu, ale mam małe dziecko i chciałbym na niektórych umieścić datę zrobienia zdjęcia by w przyszłości zobaczyć, kiedy to było. Dla tego każda pomoc w tym zakresie przyda mi się.
:mrgreen:

heding - Czw 04 Gru, 2008

a nie wystarczy spojrzeć w EXIF ???

Faktycznie sciągnołem programik Exif i pokazuje informacje na temat zdjecja oraz danych teraz muszę znaleź opcje do zapisu zdjęcia wraz z datą dziękuje i pozdrawiam

P.s
Program który pobrałem to Opanda IExif

bourbon - Czw 04 Gru, 2008

W moim Canonie by była data, należy robić zdjęcia w trybie Postcard(1600x1200) - wybiera się go w trybach rozdzielczości, a następnie w Menu w zakładce Date Stamp wybrać, co ma byc pokazywane, data albo czas.
Co prawda ja mam A75, ale przypuszczam, że w S3 IS będzie podobnie.

bourbon dzieki za chęć pomocy niestety u mnie nie ma możliwośći włączenia tak daty sprawdzałem
dawid_ - Pią 05 Gru, 2008

APAGE!!

Nie róbmy wioski.. na kompie możesz zaglądać we właściwości zdjęcia i odczytać datę wraz z innymi parametrami z EXIF. Na drukowanych zdjęciach zawsze możesz umieścić datę ołówkiem na odwrocie.

jjjanek1 - Sob 06 Gru, 2008

Dla mnie to żaden obciach mieć datę umieszczoną na zdjęciu. Mniej wygodne jest wyciąganie zdjęcia by zobaczyć datę z tyłu(zwłaszcza w tedy gdy się ma zdjęcia w albumie).Ale każdy radzi sobie jak może miałem tylko nadzieję że jest możliwość włączenia w tym modelu daty ale niestety widzę że ten model tego nie potrafi niestety w instrukcji też nie ma nic na ten temat.A z tego co widzę to wiele użytkowników ma ten problem , to zapytam jeszcze z innego tematu czy dom mojego modelu mogę wgrać nowe firmware bardzo bym prosił o link lub jakiś odnośnik gdzie bym mógł doczytać.
jaad75 - Sob 06 Gru, 2008

jjjanek1, to jest obciach... A już megagłupotą jest wstawianie daty na stałe w JPG zapisywany w aparacie - na szczęście większość producentów już się z tego wycofała...
piotrmkg - Sob 06 Gru, 2008

jaad75, sorry ale są pewne zastosowania gdzie trwale zapisana data na zdjęciu jest wymagana.
mavierk - Sob 06 Gru, 2008

no to można by dodać mniejszą i ładniejszą w rogu ekranu, seryjnie w programie graficznym :)

piotrmkg, mówimy o fotografii cyfrowej - data jest trwale zapisana w exifie. I to wystarczy. Można ją wyświetlić lub dodać w dowolnym momencie, ale robienie tego w aparacie, to po prostu głupota.

mavierk, data nie ma być ładna tylko BYĆ na zdjęciu zaraz jego po zrobieniu. może przykład z życia naświetli Tobie problem.

kiedyś jechałem samochodem na urlop, w pewnym momencie minąłem znak ograniczający prędkość do 50kmh przekręcony o 90*, takie przekręcenie znaku traktuję jak jego anulowanie, jechałem dalej dozwolone 100kmh, i nagle widzę pana milicjanta grzecznie zapraszającego mnie do zatrzymania. oczywiście powód zatrzymania przekroczenie prędkości o 50kmh - 10pkt 500pln. mówię mu, że znak był przekręcony co można traktować jako jego anulowanie, ale milicjant swoje wie i mówi mi, że to pewnie chuligani go przekręcili i ograniczenie 50kmh jest dalej w mocy. to ja w zaparte, proszę pisać wniosek do sądu bo ja tego mandatu nie będę płacił. gość tam wypełnia swoje papierki, ja wyjmuje aparat i po raz pierwszy w życiu włączam data back w swoim eos 3 i robię zdjęcie przekręconego znaku tak aby było widać moje auto i policyjne. wracam do auta odbieram swoje dokumenty i zawijam się stamtąd. na rozprawę przychodzę z odbitką, panowie milicjanci nawet słowem nie wspomnieli o przekręconym znaku a zdjęcie jakie przedstawili było wykonane już po tym jak znak został "naprostowany". dzięki tej odbitce uchroniłem się od punktów i mandatu.

piotrmkg, no i sugerujesz, że to właśnie ta data Ci pomogła?... :mrgreen:

jaad75, nie wiem co pomogło, ważne że nie dostałem mandatu i punktów. jakbym przyszedł bez zdjęcia to na pewno bym zarobił punkty i mandat :)

Czy gdybyś poszedł z odbitką z datą wrzuconą w postprocesie, to robiłoby to jakąkolwiek różnicę?

jaad75, nie wiem, może sąd uznałby że data została spreparowana w PS'sie. pamiętaj że ja mam analoga.
dawid_ - Sob 06 Gru, 2008

:lol: dobre..

Kolega jjjanek1 mówił o zdjęciach w albumie. Dla mnie to szczyt wiochy. Prezentujesz komuś ładne (mam nadzieję) zdjęcia, a tu data w rogu.. Chyba że to gnioty do twego stopnia, że nikomu data nie przeszkadza.

jjjanek1 - Sob 06 Gru, 2008

Panowie spokojnie ja tylko zapytałem o możliwość włączenia daty.Taki jak kolega wyżej napisał dla kogoś jest to szczyt wiochy dla mnie nie stety nie . BYć może różnimy się społecznie i dla niektórych osób data na zdjęciu to już wiocha. W każdym bądź razie dziękuje wszystkim za wypowiedzi.