|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon 100mm macro czy 100mm macro usm
Renia - Sro 03 Gru, 2008 Temat postu: Canon 100mm macro czy 100mm macro usm Tak jak w temacie proszę o radę i informacje, czy warto dopłacić do nowszego canona 100mm z usm? Z tego co doczytałam wiem że starszy model nie ma wewnętrznego ogniskowania.
Jakie są jeszcze różnice pomiędzy tymi obiektywami?
Może znajdą się na forum użytkownicy tych szkieł którzy podzielą się uwagami na ich temat...
Obiektyw będzie używany z 40D głównie do zdjęć roślinek i robaczków.
arietiss - Sro 03 Gru, 2008
Polecam setkę usm. Świetne szkło nie tylko do makro, ale także i portretów! Ostre jak brzytwa, piękny bokeh... Wewnętrzne ogniskowanie i usm to bardzo przydatne funkcje.
Renia - Czw 04 Gru, 2008
Dziękuje za odpowiedz.
Tak też się do niego przymierzałam od początku, ale teraz miałam propozycję za połowę jego ceny kupić starszy model... więc troszkę kusi, bo niemało on kosztuje niestety, ale chyba jednak dozbieram.
Inne uwagi nadal mile widziane
MC - Czw 04 Gru, 2008
Renia napisał/a: | Inne uwagi nadal mile widziane |
"Nie stac mnie na kupowanie tanich rzeczy"
tomek__gda - Czw 04 Gru, 2008
Cytat: | więc troszkę kusi, bo niemało on kosztuje niestety, ale chyba jednak dozbieram. |
Mnie również nie stać na "tańsze" zamienniki, dlatego polecam zakup nowszej wersji. Sam nie zamierzam kupować obiektywów "na jakiś czas".
Renia - Pią 05 Gru, 2008
MC napisał/a: | "Nie stac mnie na kupowanie tanich rzeczy" |
tomek__gda napisał/a: | Mnie również nie stać na "tańsze" zamienniki, dlatego polecam zakup nowszej wersji. Sam nie zamierzam kupować obiektywów "na jakiś czas". |
Rozumiem że panowie maja tylko obiektywy po parę tysięcy i wszystkie mają wewnętrzne ogniskowanie, bo innymi nie najlepsze zdjęcia wychodzą i są mniej trwałe...
Ja też bym chciała mieć to co najlepsze, ale czasem zastanawiam się czy jest sens płacić 2 razy więcej, a jak tak to za co dopłacam. Dlatego pytałam o opie na temat obu obiektywów. Czy starszy model 100 macro jest gorszy optycznie?
MC - Pią 05 Gru, 2008
Renia, nie. Moj najdrozszy obiektyw kosztuje 2100... Przykro mi, ze Cie rozczarowalem. Zaden nie ma wewnetrznego ogniskowania i silnika ultradzwiekowego. Ale kazdy z nich uwazam za bardzo dobry.
PS. a z tele to mialem kitowego Sony, ktory wart jest kilkaset PLN.
bolsa - Pią 05 Gru, 2008
Co to takiego to wewnętrzne ogniskowanie i z czym to się je ?
Jesienny - Pią 05 Gru, 2008
To znaczy, że podczas łapania ostrości obiektyw nie zmienia swojej długości (poruszają się soczewki w środku)
piotrmkg - Pią 05 Gru, 2008
bolsa, je się to z chlebkiem i musztardą. bo Pan Jesienny zapomniał napisać
ps. wewnętrzne ogniskowanie ma też swoje wady, największą jest to, że ogniskowa ulega zmianie wraz ze zmianą punktu ustawienia ostrości, widoczne zwłaszcza w obiektywach macro, na nieskończoności jest 100mm ogniskowej a na minimalnej jest już 70mm.
bolsa - Pią 05 Gru, 2008
Cytat: | ps. wewnętrzne ogniskowanie ma też swoje wady, największą jest to, że ogniskowa ulega zmianie wraz ze zmianą punktu ustawienia ostrości. |
Aha ... a można jaśniej
piotrmkg - Pią 05 Gru, 2008
bolsa, uzupełniłem swój post jeśli kupujesz obiektyw głównie do macro to odpuść sobie USM i tak większość zdjęć macro robi się na MF, i dopłacanie do USM mija się z celem.
bolsa - Pią 05 Gru, 2008
Właśnie znalazłem w necie informację, że te obiektywy z wewnętrznym ogniskowaniem są bardziej szczelne ...
|
|