|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Analiza zdjęć - Exif Analyzer
elijah - Pią 05 Gru, 2008 Temat postu: Analiza zdjęć - Exif Analyzer Przyszla mi kiedys ochota dowiedziec sie, jakie robie zdjecia - tj. z jakich ogniskowych korzystam najczęściej, przyslony, uzywane ISO, itd.
I znalazlem taki oto programik - Exif Analyzer
http://www.csie.nctu.edu....software_e.html
Niestety, aplikacja jest malo stabilna i ma spore niedoróbki, ale warto sprobowac.
Pozdrawiam!
Dzemus - Sob 06 Gru, 2008
Ja używam do tego Opery. Przydatne, jeśli chcemy zbadać zdjęcie z internetu, a nie chce się nam go na dysk sciągać. Poza tym, w Viscie, której generalnie mam dosyć, jest jedna miła rzecz - wreszcie we właściwościach pliku można exif odczytać.
I chyba we wszystkich programach, których używam do obróbki zdjęć widać podstawowe dane z exifu (oprócz painta - o dziwo przydatny program, kiedyś w nim całkiem dobry fotomontaż zrobiłem )
komor - Sob 06 Gru, 2008
Dzemus, to nie to samo. Ten Exif Analyzer hurtowo analizuje cały Twój zasób zdjęć i oddaje dane statystyczne na temat najczęściej używanych ogniskowych, przesłon itd. Nie dla pojedynczego zdjęcia, ale średnią dla wszystkich zdjęć.
Mnie ten program i tak się na nic nie przyda, bo nie działa na moim systemie operacyjnym...
Monastor - Sob 06 Gru, 2008
Dzemus, a to w XP nie można odczytac EXIFu we właściwościach pliku? Kurczę, nie mogłeś mówic wcześniej? Gdybym wiedział że nie można to bym tego nie robił.
Dzemus - Sob 06 Gru, 2008
a to faktycznie co innego. chyba nawet spróbuję.
Monastor, po co ta ironia? Pracowalem parę lat na XP we właściwościach pliku wyświetlał mi się jedynie typ pliku i jego lokalizacja.
Monastor - Sob 06 Gru, 2008
Dzemus, to albo wywalałeś ustawicznie EXIF, albo nie masz duszy odkrywcy jeśli chodzi o klikanie we właściwościach
marekf - Sob 06 Gru, 2008
Dla tych którzy nie wiedzą:
Klikamy prawym przyciskiem na zdjęcie następnie właściwości. U góry mamy 2 zakładki jedna ogóle druga podsumowanie. Klikamy w podsumowanie a następnie na dole w zaawansowane od to cała tajemnica w xp
jaad75 - Sob 06 Gru, 2008
Podobny programik to Exposure Plot:
http://www.cpr.demon.nl/prog_plotf.html
elijah - Sro 10 Gru, 2008
Jaad75,
dzieki - wyglada na to, ze ten programik jest lepszy od tego ktory wskazalem. Przynajmniej na moim sprzecie dziala stabilnie
Zas co do informacji zapisanej w EXIFach - osobiscie do przegladania zdjec na komputerze uzywam darmowego IrfanView. Wraz z zainstalowanymi pluiginami - daje mozliwosc skonfigurowania programu w prosty sposob tak, ze w trybie pelnoekranowym - w gornym rogu mam wyswietlane wszystkie najwazniejsze parametry zdjecia wyciagnie z EXIF - nazwe pliku, ogniskowa, przyslone, czas naswietlania i ISO. Super wygodna sprawa, polecam.
edmun - Pią 12 Gru, 2008
elijah, dziwne bo nic nie instalowałem i wchodząc ustawienia, zakładka "Pełny ekran", mogę spokojnie kombinować z exifem bez żadnych pluginów
Ja mam tak:
$F $X *** Ogniskowa:$E41989/$E37386 - F:$E33437
Wystarcza do przeglądania zdjęć z lustrzanki jak i z kompaktu
AuThoR - Sob 13 Gru, 2008
A czy jest możliwość żeby ktoś podrobił exifa? chodzi mi o to że ściąga ktoś zdjęcia a później podrabia exifa żeby dane wskazywały na to że robił to swoim aparatem
edmun - Nie 14 Gru, 2008
jest możliwość
http://www.softplatz.com/...ch-exif-change/
krisv740 - Nie 14 Gru, 2008
tak myślałem, ale wolałem nie pisać nie znając tego.......
dzięki edmun
author - dalej drążysz temat?
elijah - Nie 14 Gru, 2008
edmun
może faktycznie pluginów nie trzeba instalować w nowej wersji IrfanView aby wszystko działało. Niemniej, sprawdź czy możesz wyświetlać pełne dane EXIF - jak masz zdjęcie na pelnym ekranie, wcisnij I a nastepnie E - pamietam, ze w jednej ze starszych wersji bez pluginu ta opcja nie byla dostepna.
AuThoR - Pon 15 Gru, 2008
Tak się tylko zapytałęm kris
W temacie "zdjęcia makro" pisałem o jednym fotoamatorze co wystawił swoje zdjęcia makro takie że szczęka opada robione canonem S3. Pisze że to jego początki z fotografią - ja mu napisałem że to nie jego i koleś dał zdjęcie z exifem...no cóż exif wskazywał że to jego zdjęcie...ale kurde jakoś nie chce mi się w to wierzyć....
Przede wszystkim te pierwsze zdjęcie które wstawił - pszczoła w locie (chyba pszczoła to byłą) to nie wyglądało mi wogóle na amatorkę
krisv740 - Pon 15 Gru, 2008
AuThoR, widziałem ten wątek i twój wpis - dlatego zadałem to pytanie
jeśli to nie jego zdjęcia, to prędzej czy później i tak sie ośmieszy
AuThoR - Pon 15 Gru, 2008
ale już zaprzestałem drążyć:)
W sumie to pomyślałem dokładnie tak jak ty i dałem se luzu
elijah - Wto 16 Gru, 2008
Czasami zupelnie zielony amator tez potrafi zrobic fajne zdjęcia
Np. to pstryknąłem kilka lat temu, po kilku dniach posiadania pierwszej cyfrówki - 3mpix Olympusa C740, posiadajac naprawde niewielka wiedze nt. aparatow i fotografii (interesowalem sie tym jedynie nieco wczesniej w podstawowce)
http://img87.imageshack.us/img87/9537/makrohi7.jpg
edmun - Sro 17 Gru, 2008
elijah, chyba moje pierwsze pochwały skieruję
Naprawdę nieźle, kolory na tak, ekspozycja na tak
mavierk - Sro 17 Gru, 2008
tylko co to ma wspólnego z Exif Analyzerem
|
|