|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Sigma 17-70 mm czy Tamron AF 18-200 mm?
zkrainyoz - Pią 05 Gru, 2008 Temat postu: Sigma 17-70 mm czy Tamron AF 18-200 mm? Witajcie, otóż jak w temacie nie wiem na który obiektyw się zdecydować. Planuję zakup lustrzanki Nikon D80.
Jeśli chodzi preferencje robienia zdjęć to szukam uniwersalnego obiektywu na początek do ok. 1100zł do zdjęć makro, portretowych i w mniejszym stopniu do krajobrazu i co najważniejsze, mają być jak brzytwa (oczywiście wiem, że cena obiektywu wpływa na jakość zdjęcia).
Który Wy byście wybrali ...?
http://www.optyczne.pl/in...=10&typ=0&moc=0
http://www.optyczne.pl/in...109&typ=4&moc=0
TomiCBR - Sob 06 Gru, 2008
Ja bym brał Sigme na początek, będzie brzytwa. Co do Tamrona za duży przedział i słabe światło.
zkrainyoz - Sob 06 Gru, 2008
Ooo, dziękuję za odpowiedź Dopiero zaczynam swoją przygodę z lustrzankami, dlatego szukam czegoś co będzie naprawdę dobre i sprawdzone.
Chyba, że są jakieś jeszcze alternatywy co do obiektywu
TomiCBR - Sob 06 Gru, 2008
Z zamienników jeszcze ten jest wart uwagi:
http://www.optyczne.pl/30...rical_(IF).html
marekf - Sob 06 Gru, 2008
Dokładnie sigma lepsza Tamron raz że jest za długi i ciemny a sigma wystarcza a naprawdę świetnie ostrzy
M. Wojtyczka - Sob 06 Gru, 2008
Tez polecam Sigme. Zwlaszcza ze w mocowaniu Nikona AF jest napedzany HSM a nie "wiertarka".
Przepraszam za banalne pytanie, ale ... do jakich konkretnie zdjęć jest Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 a do jakich Tamron AF 18-200 mm f/3.5-6.3?
Szukałam w necie o obiektywach, ale jest jedynie podział i ... z góry dziękuję za odpowiedź!
Lepiej mieć większy zakres ogniskowych kosztem światłosiły czy odwrotnie?
amv - Sob 06 Gru, 2008
Zdecydowanie odwrotnie
Kiedys moze Ci braknąc tego swiatelka,w zaciemnionym lesie,w pomieszczeniach,w nocy.
Nawet nie bierz pod uwage tego Tamrona,zakres Sigmy narazie powinien wystarczyc (lepiej dokupic z czasem 70-300) a masz dobre swiatlo i tą namiastke makro na ktorej Ci zalezy .
henk - Sob 06 Gru, 2008
zkrainyoz, Jeśli stawiasz makro na pierwszym miejscu to przemyśl stałkę Tamrona - 90mm f/2.8.
Ten obiektyw ma prawdziwe makro 1.1 a poza tym będzie lepszy do portretów od obu poprzednich, tyle że gorszy do krajobrazów.
Jako podstawowy obiektyw raczej się nie sprawdzi bo braknie szerokiego kąta ale gdybyś wzięła D80 z kitem to taki zestaw z Tamronem 90 mm f2.8 będzie ok.
Ale powtarzam - ten zestaw jest bardziej do makro a mniej do krajobrazów i innych szerokich ujęć
No toście mnie Panowie zbili z tropu ale i przekonali do Sigmy.
Co do tej światlosiły to lepsza jest w Sigma (f/2.8 - 4.5) czy w Tamron (f/3.5 - 6.3)
Wybaczcie mi prosze moje pytanie, ale ja dopiero się uczę
henk - Sob 06 Gru, 2008
Sigma jest jaśniejsza.
Czym mniejsza liczba przysłony tym jaśniejszy obiektyw.
Dzięki lepiej doradzi człowiek niż jakikolwiek samouczek
i chyba ostatnie z pytań: co myslicie o kombinacji słabszego korpusu np. D60 a tej sigmy? Mam do wydania max. 2800zl i chciałam tą kwotę rozsądnie wykorzystać na sprzęt
henk - Sob 06 Gru, 2008
To znowu zależy na czym Ci zależy (ale mi się zrymowało, to mnie denerwuje jak mi się rymuje ).
Oba te korpusy mają swoje wady, D60 nie ma silnika autofocusa (musisz używać obiektywów z silnikiem, większość obiektywów to ma) i ma mniej punktów autofocusa (zwykle i tak korzystasz z jednego).
D80 jest lepszy w obsłudze ale lepszych zdjęć nie robi i jest ok. 400 - 500 zł droższy.
Za te 400 zł możesz kupić bardzo dobry obiektyw Nikkor 50 mm f/1.8
Jeśli chcesz w niedługim czasie zmienić korpus to bierz tańszy D60 a jak chcesz działać kilka lat na jednym korpusie to bierz D80.
W temacie obiektywu to chyba nie znajdziesz nic lepszego do twoich potrzeb niż ta Sigma którą proponowali moi poprzednicy.
Ta konfiguracja z Tamronem 90mm f2.8 jest chyba zbyt wyspecjalizowana jak na początek
jak to D80 lepszych zdjęc nie robi? przecież ma więcej możliwości
w każdym razie rozwazam korpus między nikon d80, a pentax K10d a canon 400d ...
ważne, że pomogliście mi z obiektywem, dzięki
henk - Sob 06 Gru, 2008
zkrainyoz napisał/a: | jak to D80 lepszych zdjęc nie robi? przecież ma więcej możliwości |
Różnice między tymi modelami napisałem powyżej. Nie wpływają one na jakość zdjęć tylko na wygodę użytkowania. Matryca jest ta sama więc zdjęcia takie same.
Pentaxa bym sobie odpuścił. Sam korpus jest chyba najlepszy z wymienionych ale u Pentaksa cieniutko ze szkłami.
Canon 400D jest całkiem niczego sobie i tu możesz wybierać do woli w obiektywach
Monastor - Sob 06 Gru, 2008
henk napisał/a: | zkrainyoz napisał/a: | jak to D80 lepszych zdjęc nie robi? przecież ma więcej możliwości |
Różnice między tymi modelami napisałem powyżej. Nie wpływają one na jakość zdjęć tylko na wygodę użytkowania. Matryca jest ta sama więc zdjęcia takie same.
|
Matryca to jedno, a to co z sygnałem z niej robi oprogramowanie aparatu to drugie. Nie twierdzę, że będzie wielka różnica między D80, a D60, ale ta sama matryca po prostu o niczym nie świadczy.
pentax ma stabilizacje obrazu i samoczyszczenie matrycy ... czy są naprawdę tak wazne sprawy na które warto zwrócić uwagę przy kupnie aparatu?
Monastor - Sob 06 Gru, 2008
zkrainyoz, to zależy dla kogo. Bez stabilizacji można sobie spokojnie poradzic. Czyszczenie matrycy to fajny bajer, ale i tak od czasu do czasu przyda się ręczne czyszczenie. Przede wszystkim zwróc uwagę na szklarnię dostępną pod dane mocowanie.
Same aparaty zmieniają się na tyle szybko, że nie powinny byc najważniejszym kryterium wyboru.
henk - Sob 06 Gru, 2008
Monastor, Różnica jeśli w ogóle jest to tak minimalna że ledwo zauważalna ale jeśli jednak istnieje to raczej na korzyść D60 bo oprogramowanie nowsze.
Porównywałem zdjęcia z obu aparatów na neutralnych ustawieniach i żadnej różnicy nie zauważyłem.
zkrainyoz, Pentaxa osobiście nie testowałem ale z opinii użytkowników wiem że ta stabilizacja w Pentaxach jest raczej słaba, gorsza niż w obiektywach Nikona.
Czyszczenie matrycy też niewiele daje. Ja mam w D60 i matryca się brudzi mimo tego.
W tej cenie nie znajdziesz korpusu bez wad.
Na twoim miejscu wybierałbym między Nikonem D80 (ewentualnie D60) a Canonem 400D.
Nie chcę wprowadzać niepotrzebnego zamieszania ale poczytaj jeszcze o Olympusie E510. Tan model można kupić całkiem tanio z dwoma w miarę dobrymi obiektywami.
Upssss ... zagapiłem się. Ten temat powinien być kontynuowany w innym dziale
mogłam w ogóle o nic nie pytać bo teraz to naprawdę nie wiem co wybrać ...
dosłownie ostatnie pytanie: Sigma 17-70 mm współpracuje z nikonem D80? Jak na przyszłość wiedzieć jaki obiektyw pasuje do puszki?
Czy początkującemu będzie bardzo doskwierać brak stabilizacji i brak samoczyszczenia?
henk - Sob 06 Gru, 2008
O rany! Naprawdę trzeba mieć cierpliwość.
Ta Sigma występuje w kilku mocowaniach, między innymi do Canona, Nikona i Pentaxa.
Z Nikonem i Pentaxem powinna współpracować bez kłopotów, z Canonem może mieć problemy z ostrością.
Tu sobie poczytaj: http://forum.optyczne.pl/...?t=3541&start=0
Obiektywy systemowe (Nikon, Canon, Pentax) pasują tylko do swojego systemu.
Obiektywy niezależne (Tamron, Sigma, Tokina) są produkowane w różnych mocowaniach, większość można znaleźć w mocowaniach do kilku najpopularniejszych systemów
amv - Sob 06 Gru, 2008
zkrainyoz napisał/a: | Jak na przyszłość wiedzieć jaki obiektyw pasuje do puszki? |
Serio pytasz?
komor - Sob 06 Gru, 2008
henk napisał/a: | Pentaxa bym sobie odpuścił. Sam korpus jest chyba najlepszy z wymienionych ale u Pentaksa cieniutko ze szkłami. |
Zaraz się posypią gromy...
henk napisał/a: | Canon 400D jest całkiem niczego sobie i tu możesz wybierać do woli w obiektywach |
Pod warunkiem, że celuje się w nieco wyższe półki, bo na takiej średniej to chyba Nikon ma większy wybór dobrych szkieł dla amatora. No a oferta obiektywów firm niezależnych jest w sumie jednakowa dla N., C., nie wiem jak z resztą bandy...
amv napisał/a: | zkrainyoz napisał/a: | Jak na przyszłość wiedzieć jaki obiektyw pasuje do puszki? |
Serio pytasz? |
chyba mam prawo zapytać, prawda? każdy z Was kiedyś zaczynał, więc dajcie mi szanse ...
jaad75 - Sob 06 Gru, 2008
henk napisał/a: | ale u Pentaksa cieniutko ze szkłami |
Co za brednie...
[ Dodano: Sob 06 Gru, 2008 23:36 ]
henk napisał/a: | Pentaxa osobiście nie testowałem ale z opinii użytkowników wiem że ta stabilizacja w Pentaxach jest raczej słaba |
I kolejne...
[ Dodano: Sob 06 Gru, 2008 23:37 ]
komor napisał/a: | Zaraz się posypią gromy...
|
Dziwisz się?
mavierk - Nie 07 Gru, 2008
jaad75 napisał/a: | Dziwisz się? | Ani trochę na poprawę humoru zawsze można liczyć
Z drugiej strony gdzie w polsce można kupić 85/1.4 pentaxa?
henk - Nie 07 Gru, 2008
Powinienem napisać ,,u Pentaxa cieniutko ze szkłami AF'' bo chyba właśnie takie interesują zkrainyoz.
W tym temacie pomaga się osobie zainteresowanej czy tylko wyszukuje i wyolbrzymia błędy kogoś kto naprawdę chce pomóc?
|
|