|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon D80, Pentax K10d czy Canon 450d?
zkrainyoz - Sob 06 Gru, 2008 Temat postu: Nikon D80, Pentax K10d czy Canon 450d? Który ...? Planuję kupić tylko BODY i dokupić obiektyw Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro
Doradźcie proszę co wybrać ...
http://www.optyczne.pl/po...d1=310&add2=377 oto porównanie aparatów
komor - Sob 06 Gru, 2008
Jeśli wybór tylko spośród takich puszek, to wybrałbym Pentaxa. Widziałem jak autofokus tej Sigmy w pentaksowej-śrubokrętowej wersji zapierniczał, co prawda z K20 a nie K10, ale wyraźnie szybciej niż w silnikowej wersji na moim Canonie 400D. Jeśli K10 ma mniej sprawy silnik AF niż K20 to różnica być może nie jest porażająca.
Wybór K10 tylko pod warunkiem, że nie rozmawiamy o innych obiektywach, bo jeśli tak, to trzeba patrzeć na całą ofertę systemu, a nie tylko jedną konkretną puszkę.
MC - Sob 06 Gru, 2008
zkrainyoz, jesli chcesz miec tylko ten jeden obiektyw i nie myslisz ladowac kilka tysiecy w inne, to ja bym bral Pentaxa.
zkrainyoz - Sob 06 Gru, 2008
myślę, że przez najbliższy rok nie będę kombinować z obiektywem ze względu na studenckie życie
rozumiem ze pentax w tym poście wiedzie prym, a co z resztą ...?
obawiam się, że trudno będzie kupić k10d do 1700zł ... bo nigdzie go już nie ma.
jaad75 - Sob 06 Gru, 2008
komor napisał/a: | Jeśli K10 ma mniej sprawy silnik AF niż K20 to różnica być może nie jest porażająca. |
Mają dokładnie takie same silniki i układy AF.
bolsa - Sob 06 Gru, 2008
zkrainyoz, o ile jeszcze nie miałaś okazji obejrzenia tych aparatów "na żywo" sugeruję Ci przejście się do jakiegoś sklepu i właśnie obmacanie. K10D jest znacznie większy i cięższy ... co może być zaletą ale niekoniecznie
Znacznie większy i cieższy od którego? D80? Raczej nieznacznie...
bolsa - Sob 06 Gru, 2008
ogólnie Canon jest lżejszy/mniejszy od pozostałych dwóch. Miałem na myśli to, że powinnaś też brać pod uwagę rozmiary, masę no i jak Ci się układają w łapkach te lustrzanki
Wujek_Pstrykacz - Sob 06 Gru, 2008
Z tej trójcy to Pentax jest zdecydowanie górą. Tylko patrząc przyszłościowo może być problem z osprzętem w przyszłości, no chyba, że Pentax się obudzi. A słyszałem wieści o wznowieniu produkcji starych szkiełek, znakomitych szkiełek.
bolsa - Sob 06 Gru, 2008
zkrainyoz zobacz jakie WujekPstrykacz ma wielkie łapska to zrozumiałe, że będzie doradzał Pentaxa bo ten Canonik dla niego to jak zabawka dla dziecka będzie
O łapska to mam raczej normalne, ale klapsa dać moge
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | A słyszałem wieści o wznowieniu produkcji starych szkiełek, znakomitych szkiełek. |
Oo, a których? Bo nic nie słyszałem?
Może to tylko plotki, ale słyszałem o wznowieniu produkcji choćby 600/4 bo tym obiektywem interesuje się sporo moich znajomych (jeden już go ma). Może to mieć związek z możliwością pojawienia się FF z bagnetem K.
ooo, dziekuję za odpowiedzi
otóż tak ... byłam w saturnie dotknąć to i owo tj. canon 450d i nikon 80. Moje wrażenia: nikon strasznie ciężki, canon dobrze leży w ręku i duży wyswietlacz tylko ta obudowa ... nie wygodna na solidną z kolei nikon to jak pancernik wojenny
Pentaxy już wszędzie wyprzedane
oczywiście sprzedawca się zdziwil, że porownuje nikona i canona, bo dla niego to całkiem inne bajki, mylił się?
Riddle - Sob 06 Gru, 2008
zkrainyoz napisał/a: | nikon strasznie ciężki |
zkrainyoz napisał/a: | canon dobrze leży w ręku |
Hehe:) To że nikon jest ciężki, oznacza że nie miałeś czegoś naprawdę ciężkiego w ręce. A to że canon leży dobrze w ręku oznacza że jesteś Wybrańcem:)
zkrainyoz napisał/a: | duży wyswietlacz |
Tyle że słaby.
Sprzedawcy kompletnie nie rozumiem:)
zkrainyoz napisał/a: | oczywiście sprzedawca się zdziwil, że porownuje nikona i canona, bo dla niego to całkiem inne bajki, mylił się? |
Nie, Nikon jest skierowany do bardziej zaawansowanego użytkownika, więc to faktycznie trochę inna bajka...
Chętnie bym wzięła pentaxa, ale jego już nie ma ... i co teraz?
nikon d80 czy któryś z canonow?
mam 1700zł do wydania na puszkę ... doradźcie, proszę
zkrainyoz napisał/a: | Chętnie bym wzięła pentaxa, ale jego już nie ma ... i co teraz? |
Poszukaj Samsunga GX-10, to praktycznie identyczny aparat...
zkrainyoz - Nie 07 Gru, 2008
jestem prawie zdecydowana na canona 450d bo posiada: live review, autoczyszczenie matrycy, nie jest ciężki, dobrze leży w ręku, tańszy niż poprzednicy, matryca
ale: nie należy do grupy semi- professional, nikon ma wyświetlacz dodatkowy, obawiam się że jak dokupię obiektyw to nie będzie wyważenia między nim (450d) a puszką
i na koniec: jako amator obawiam się że nie będę w stanie wykorzystać wszystkich funkcji nikona, ale czy to znaczy że koniecznie kupować coś dla amatora? przecież każdy jakoś zaczynał ... chciałabym po prostu kupić coś co wystarczy mi na kilka lat
czy moje obawy są słuszne? poprawcie mnie proszę
away - Nie 07 Gru, 2008
zkrainyoz napisał/a: | ale: nie należy do grupy semi- professional |
Boze widzisz i nie grzmisz... Schowaj sobie do szafy jałowe teksty o półkach, segmentach itd. Spójrz na aparat a nie na cholerny "segment".
Jeśli 450d leży ci dobrze w ręku i jego waga jest dla ciebie zaletą, to po co na siłe wynajdywać w nim wady.
bolsa - Nie 07 Gru, 2008
zkrainyos, ten Canon jest niczego sobie. Nie wiem czy się koledzy z forum ze mną zgodzą ale z wad jego można by wymienić niski zakres tonalny i brak uszczelnień.
Tak czułem, że będzie Ci w łapkach lepiej leżał niż Pentax. Pomyśl o dobrym obiektywie teraz do niego
W sumie kit stabilizowany nie jest zły a rozeznasz się co i jak i z czasem dokupisz lepszy obiektyw.
away - Nie 07 Gru, 2008
bolsa, jakbyś czytal pierwszy post koleżanki to dowiedziałbyś się, że kupuje od razu obiektyw sigma 17-70
bolsa - Nie 07 Gru, 2008
czytałem czytałem ale zapomniałem
Dobra decyzja. Swoją drogą właśnie też przeczesuję fora i testy i zastanawiam się czym zastąpić kita tak by za obiektyw wydać do 1000 zł
Zastanawia mnie jaka jest różnica w prędkości działania AF tej Sigmy 17-70 z różnymi body. Założyłem temat z pytaniem o jakieś testy ale nie wiem nawet czy coś takiego da się zmierzyć hmm ...
Spokojnie
Jesli czytam że nikon d80 jest w grupie semi- professional to chyba coś znaczy, tym bardziej że az tak wielkiej różnicy cenowej nie ma, bo znalazłam nikona za 1600zł a canona za 1500zl, dlatego wole sie dwa razy zastanowić niż żałować zakupu tym bardziej, że puszki nie kupuje się codziennie!
mam wątpliwości dlatego proszę Was o ich rozwianie
away - Nie 07 Gru, 2008
Panowie będą ci doradzać d80, bo 450d to plastik, zabawka blee i półka na buty
Sama podejmij wybór.
A cokolwiek wybierzesz - będzie dobrze.
Tutejszyn - Nie 07 Gru, 2008
zkrainyoz napisał/a: | jestem prawie zdecydowana na canona 450d bo posiada... |
bo posiada LV.. ech życie.. No nic.
1. Obsługa tego Canona przypomina trochę obsługę pada w konsoli do gier.. Dla mnie to zaleta. Aparat trzymasz w dwóch łapkach i wygodnie przerzucasz opcje na ekranie. Wszystko gasnie po zblizeniu do oka.
Nikon.. cóż, na razie nie umiem sie przestawić
2. Kupując lustrzankę wybierasz system. A Canon to jeden z głównych graczy.
Spróbuj wyobrazić sobie, że LV jest zepsute i pracuj jakby go nie bylo. Aby było łatwiej, wmów sobie, że wizjer jest wygodniejszy a LV uzywają tylko kosmici. To oczywiście tylko taki eksperyment myślowy. Ale być moze wtedy rzeczywiście zobaczysz zalety pracy z wizjerem. Patrzysz na świat jak przez dziurkę w płocie i po prostu widzisz to lepiej.
już się przekonałam do braku LV szkoda baterii a i zdjęcia pewnie bardziej staranne. Trochę trudniej zapewne w tłumie kiedy trzeba do góry ręce podnieśc. Ale dam radę!
Jak już wspomniałam canon lepiej leżał mi w ręku, ale ... nie można mieć przecież wszystkiego Wole lepszej jakości zdjęcia niż doznania fizyczne
mam nadzieje, że nikon którego zamówiłam będzie na stanie ...
away dzieki za wiarę w człowieka!
bolsa - Nie 07 Gru, 2008
Zgadzam się z przedmówcą ... nie patrz na LV. W lustrzance o wiele ważniejszy jest wizjer. A skoro jesteśmy już przy wizjerze to popatrz w sklepie przez wizjer Nikona D80 i Canona 450D
Gratuluję wyboru mam nadzieję, że podzielisz się z nami wrażeniami
Baku - Pon 08 Gru, 2008
Jeśli tylko dobrze Ci leży w ręku to najważniejsze.
LV czasami się przydaję. Mam aparat z LV ponad pół roku - do wczoraj zrobiłem ze 2 zdjęcia z LV, a tymczasem wczoraj chyba z 15. Po raz pierwszy na prawdę się przydał i to nie dorobienia zdjęć z wysoka tylko wprost przeciwnie, z poziomu podłogi
Korzystać z LV nie trzeba, ale jak jest to dobrze.
|
|