|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Jak wykadrować zdjęcia do formatu 18x24, 21x30, 25x38
marcin9913 - Sob 06 Gru, 2008 Temat postu: Jak wykadrować zdjęcia do formatu 18x24, 21x30, 25x38 Chce wykadrowac zdjecia do formatów: 18x24, 21x30, 25x38
Jak zrobic to w programie Corel Photo-Paint 9???
Moze ktos mi podpowiedziec krok po kroku??
Mam tez program JPEGCrops, ale tam nie ma takich formatów jak chce.
Może ktoś mi pomóc????
maziek - Sob 06 Gru, 2008
Hm, ja mam starszą wersję ale nie sądze, aby się coś drastycznie zmieniło.
Robisz "zmień rozmiar/rozdzielczość" w menu "obrazek", jako jednostki wybierasz cm i wstawiasz pożądany rozmiar. Jesli masz inną proporcję boków obrazka niż 3/2 to musisz zdecydować, czy na papierze ma być wszystko (ale będą paski tam, gdzie zdjęcie będzie "za chude"), czy też cały papier będzie wypełniony (ale trochę na dwóch bokach obetnie ze zdjęcia). W takiej sytuacji zależnie od decyzji ustalasz docelowy wymiar jednego boku zdjęcia a następnie dodatkowo korzystasz z komendy "zmień rozmiar papieru", papier w cm ustawiasz na docelowy rozmiar (np 15x10cm). Dodatkowo w tym samym okienku możesz zdecydować jak obrazek ma być umieszczony na papierze oraz zmienić kolor papieru (czyli kolor pasków na odbitce, jeśli zdjęcie jest "za chude"). Rozdzielczość do wydruku dajesz 300 dpi.
Możesz też od drugiego końca, zrobić nowy, pusty obrazek o pożądanym rozmiarze i kolorze papieru, a następnie zdjęcie zaznaczyć w całości (ctrl-a) i wkleić na przygotowany papier jako "nowy obiekt". Potem już dowolnie możesz sobie nim suwać po papierze i zmniejszać/zwiększać za rogi.
Wreszcie, jeśli sam drukujesz zdjęcia, możesz nic nie robić, ustawić właściwy rozmiar papieru na drukarce, zrobić podgląd wydruku i suwać/zmniejszać obrazek bezpośrednio na podglądzie wydruku.
marcin9913 - Sob 06 Gru, 2008
maziek napisał/a: | Hm, ja mam starszą wersję ale nie sądze, aby się coś drastycznie zmieniło.
Robisz "zmień rozmiar/rozdzielczość" w menu "obrazek", jako jednostki wybierasz cm i wstawiasz pożądany rozmiar. Jesli masz inną proporcję boków obrazka niż 3/2 to musisz zdecydować, czy na papierze ma być wszystko (ale będą paski tam, gdzie zdjęcie będzie "za chude"), czy też cały papier będzie wypełniony (ale trochę na dwóch bokach obetnie ze zdjęcia). W takiej sytuacji zależnie od decyzji ustalasz docelowy wymiar jednego boku zdjęcia a następnie dodatkowo korzystasz z komendy "zmień rozmiar papieru", papier w cm ustawiasz na docelowy rozmiar (np 15x10cm). Dodatkowo w tym samym okienku możesz zdecydować jak obrazek ma być umieszczony na papierze oraz zmienić kolor papieru (czyli kolor pasków na odbitce, jeśli zdjęcie jest "za chude"). Rozdzielczość do wydruku dajesz 300 dpi
. |
To chyba niezbyt dobry pomysł...
jaad75 - Sob 06 Gru, 2008
A w PhotoPaincie nie ma narzedzia Crop? Bo nie pamiętam...
Oczywiście, że jest, ale polega na wycięciu do maski. Nie bardzo wiadomo o co chodzi. (Kropowanie, czy zmianę wymiaru pod papier).
Ale z tego co pamiętam, to podobnie jak w PS można podać wymiary prostokątnego zaznaczenia...
W mojej wersji nie można (mam okrojoną i starą). Poza tym ja zrozumiałem, że nie chodzi o kadrowanie (kropowanie) zdjęcia, tylko o dopasowanie całego zdjęcia do formatu papieru.
maziek, w PS możesz to zrobić właśnie narzędziem Crop. Wpisujesz wymiary i rozdzielczość (lub nie, jeśli nie chcesz resamplingu w tym kroku) i możesz kadrować od razu pod dowolny wymiar.
Tak jak piszesz to działa własnie zmień rozmiar/rozdzielczość (podajesz wymiar i dpi). Zaś "wykadruj" polega na tym, że masz maskę i kadrujesz do maski. Mozna oczywiście zrobić maskę, ciachnąc, a to to co zostanie ww komendą zapisać do interesującego rozmiaru.
maziek, nie, bo czymś innym jest skalowanie do zadanego wymiaru, a czymś innym kadrowanie do zadanego wymiaru... To ostatnie daje nieporównywalnie większe pole manewru...
Nie rozumiem? Chodzi Ci o to, że co innego całe zdjęcie wepchnąć do konkretnego formatu, a co innego kawałek zdjęcia wepchnąć do takiego formatu?
Dokładnie. Ale kadrując do zadanych parametrów możesz też nie przycinać niczego i wtedy masz po prostu tylko skalowanie (jeśli zaznaczysz konkretne DPI)...
maziek - Nie 07 Gru, 2008
No to dlatego piszę od początku, że nie wiadomo o co chodzi (autorowi wątku) - czy o zmniejszenie CAŁEGO zdjęcia do formatu wydruku, czy o wykadrowanie/wykropowanie FRAGMENTU zdjęcia do zadanego formatu wydruku, czy o jedno i drugie na raz.
A po drugie mam dojmujące wrażenie, że się nie rozumiemy, więc wklejam Ci zrzuty z ekranu. Tak wygląda okienko zmień rozmiar/rozdzielczość:
Tak wygląda kadrowanie za pomocą maski (zostanie to co w masce oczywiście w rozdzielczości, jaką miało zdjęcie wyjściowe):
A tak zmień rozmiar papieru (tu nie ma możliwości zmiany rozmiaru/rozdzielczości zdjęcia):
Do tego jest jeszcze manipulacja na podglądzie wydruku, wyświetla się zdjęcie pixel do pixela (w rozdzielczości drukarki) na "kartce" zadanego formatu i można nim live suwać, zmiejszać itd. Oczywiście nie ma się wówczas kontroli nad niuansami w rodzaju metody resemplingu, sposobu wyostrzania itd. ale "na codzień" całkowicie to wystarcza.
jaad75 - Nie 07 Gru, 2008
maziek, ależ ja doskonale wiem o co Ci chodzi, mówię tylko o najkrótszej drodze, czyli użyciu jednego narzędzia z zadanymi parametrami. Np. tak:
Widzisz chyba, że wymiary, które podaje marcin9913, to różne proporcje boków, więc każdy wymaga nieco innego kadrowania...
To ja w swojej okrojonej wersji czegoś takiego nie widzę. Albo kropowanie, bez resamplingu, albo resampling - bez kropowania.
Poza tym rozumiem, że w tym pasku który wkleiłes chodzi o wymiary "papieru"? Ale przecież jak kadrujesz do innej proporcji boków to jeszcze gdzieś musisz zdecydować, co masz obciąc. Czy dalej czegoś nie jarzę?
To są ustawienia narzędzia Crop w PS...
Nie mam pod ręką Corela, dlatego pytałem, czy tam jest taka opcja...
To co jest wpisane w "okienkach", to parametry "ramki" cropa - jeśli obejmiesz np. część zdjęcia, to do takich wymiarów i rozdzielczości zostanie przeskalowane. Podawanie rozdzielczości nie jest konieczne jeśli nie chcesz skalować obrazka, a tylko przyciąć go do odpowiednich proporcji boków...
Acha, kapuję. Czyli masz zdjęcie, robisz na nim ramkę kropa (pewnie jeszcze widzisz, jakie rozmiary ma ta ramka), a na tym pasku decydujesz jaki ma ta ramka mieć rozmiar na papierze i jakie ma być dpi?
No to u mnie tak dobrze nie ma. Z tym, że ZTCW pełny Corel jest dużo bardziej rozbudowany, niż wersja, którą posiadam, a okrojenie to jest właśnie "zlośliwe" jeśli tak można to ując.
maziek napisał/a: | Acha, kapuję. Czyli masz zdjęcie, robisz na nim ramkę kropa (pewnie jeszcze widzisz, jakie rozmiary ma ta ramka), a na tym pasku decydujesz jaki ma ta ramka mieć rozmiar na papierze i jakie ma być dpi?
|
Trochę inaczej - docelowy rozmiar ustalasz przed kadrowaniem, a ramka po prostu zachowuje zadane proporcje i po wykadrowaniu obrazek sam skaluje się do zadanych parametrów...
Ulżyło mi, że jednak jestem w stanie to pojąć .
edmun - Nie 07 Gru, 2008
w jpeg crops możesz dodać przecież własne proporcje
marcin9913 - Nie 07 Gru, 2008
Jak chce przyciąć zdjęcie do odpowiednich proporcji boków...
edmun napisał/a: | w jpeg crops możesz dodać przecież własne proporcje |
A jak to zrobić????
A może ja powiem jak ja bym to zrobił i powiedzcie czy dobrze...
Wciskam przycisk kadrowanie, następnie wklepuje wartość DPI 300, potem wpisuje wartość kadru czyli 178x254.
Na zdjęciu pojawia mi się mały prostokącik o wymiarach jak się domyślam 178x254, łapie go za róg i rozciągam go do porządanego kadru, zachowyjąc proporcje boków.
Następnie klikam dwa razy na kadr i ucina mi niepotrzebne fragmenty (te o zabarwieniu szarym).
Potem jak wejde w zakładkę OBRAZEK/ZMIEŃ ROZMIAR/ROZDZIELCZOŚĆ to po wybraniu w okienku centymetrów to moje zdjęcie ma mniejsze wymiary jak chciałem, ale to chyba przez zmiane DPI na 300.
Na zakończenie wciskam ZAPISZ JAKO:
CZy ja dobre parametry tu zaznaczyłem??
A tak wygląda to zdjęcie (chodzi mi o wielkość)po po imporcie na pustą kartkę do COREL DRAW
Czy ja to dobrze robie??????
edmun - Nie 07 Gru, 2008
marcin9913, odnosnie jpeg crops odpisalem Ci na priva.
co do tego co u gory .
ogolnie powaznych bledow nie robisz, jednakze podszelbym inaczej do tego.
Jesli koniecznie potrzebujesz krotkiej instrukcji do Corela, to odpowiedz w tym temacie.
dostane powiadomienie i zajrze ponownie do tego tematu. na priva nie musisz mi pisac
marcin9913, a w tych ramkach na górze w narzędziu Crop, nie możesz wpisać docelowego wymiaru?
BTW, zmień sobie te kolorki z XP, przy obróbce, bo w ten sposób, to nigdy nic porządnie nie obrobisz... Podświadomie balansujesz pod te kremowe okienka, o wściekle niebieskim pasku nie wspominając...
|
|