|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pierwsza lustrzanka
HetMan - Sob 06 Gru, 2008 Temat postu: Pierwsza lustrzanka Witam,
Jestem nowy na tym forum i rowniez nowy w swiecie sztuki zwanej fotografia. Aktualnie posiadam kompakta Olympus Camedia C-5060WZ. Jednak to nie jest to, o czym marze. Czytalem wiele tematow na tym forum o kupnie pierwszej lustrzanki. Poczatkowo bylem ukierunkowy marketingiem Sony i chcialem zakupic DSLR-A350 ale sam korpus, gdyz nie bylem przekonany do dodawanych obiektywow. Ale czytajac test na Optyczne.pl i na konkurencyjnej stronie(wiadomo o ktora chodzi;)) doszedlem do wniosku ze wcale nie jest tak różowo i ze marketing naprawde dziala swietnie ;D Wiele osob doradza Nikona D80, Canona 40D, Pentaxa K200 itd. Jednak ja mam pewne wymagania i nie mam zielonego pojecia jaki korpus a tym bardziej jaki obiektyw je spelni.
Wymagania :
-musi robic dobre zdjecia, wiadomo, ale firma nie gra dla mnei roli, musza byc dobre zdjecia
-jak najmniej szumow jesli to mozliwe
-uniwersalnosc, to jest rowniez bardzo wazna dla mnie cecha
-IS jesli daloby rade
-i niestety ale tryb Live View, bo nietylko jak bede korzystal z tego aparatu, a nie wszyscy beda umieli sie obsluzyc wizjerem, wiec rozwiazanie z kompaktow mile widziane.
-no i oczywiscie cena...ok 2000 zł ale moge dozbierac, ale to maxymalna granica nie do przekroczenia to 2500 zł.
-bede fotografowal architektore, imprezy, portrety, spontaniczne zdjecia, nature, krajobrazy, ogolnie to wszystko
-jesli jest jakis promyczek nadziei to szerokatnym obiektywem bylbym zachwycony
Z góry dziekuje za pomoc i jesli gdzie byl podobny na tym forum to mea culpa.
Pozdrawiam
MC - Sob 06 Gru, 2008
Radze poszukac na forum. To juz chyba 5 podobne pytanie w dniu dzisiejszym
HetMan - Sob 06 Gru, 2008
Poczytalem jeszcze glebiej i wyszedlem na takie cos :
Sony Alfa A300 + Sigma 17-70 DC Macro lub CZ 16-80
Co Wy na taki zestaw ? Cena akurat w moim zakresie, tyle ze z CZ byloby to juz 500 zl ponad granice.
MC - Sob 06 Gru, 2008
Jesli nie jest Ci niezbedny podglad na zywo to lepiej wez A200+CZ16-80. Zaoszczedzisz troche pieniedzy.
HetMan - Sob 06 Gru, 2008
Rozumiem, ze A300 i A200 roznia sie tylko tym, iz A200 nie ma Live View tak ?
Warciarz - Sob 06 Gru, 2008
Tak i ponoć A300 ma ciut mniejszy wizjer.A koszt LV jest teraz naprawde niewielki.Kiedyś widziałem pomiędzy tymi aparatami róznice około 500 złoty teraz sa to okolice 100 Ba nawet w fotojokerze niedawno widziałem,iż obydwa aparaty były w tej samej cenie.Być może wkradł się jakiś błąd,ale napewno mi się to nie przewidziało
davaeorn - Nie 07 Gru, 2008
zestawik a200 + 16-80 powinien Ci naprawdę wystarczyć...
ewentualnie może nikon d80 + 18-105...
MC - Nie 07 Gru, 2008
A300 ma zdecydowanie mniejszy wizjer niz A200 i to jest kolejny argument za tanszym aparatem.
dawid_ - Nie 07 Gru, 2008
HetMan napisał/a: | Wymagania : |
Dobry kompakt.. serio! Lustrzanka Cię zawiedzie.
Tutejszyn - Nie 07 Gru, 2008
dawid_ napisał/a: | ...Dobry kompakt.. serio! Lustrzanka Cię zawiedzie. |
Nie lubię za bardzo doradzać, bo kazdy ma swoje upodobania i swój rozum. Jednak, gdybym to ja kupował lustrzankę z myslą o LV to rzeczywiscie byłbym zawiedziony (Nikon D90). Ta funkcja wydaje się jakaś "doczepiona" na siłę. Dziwne to jakieś..
Dobry kompact, jakaś hybryda, wydaje się naprawdę optymalnym rozwiązaniem.
HetMan - Nie 07 Gru, 2008
Dla mnie LV nie jest niezbedny, ma on raczej sluzyc jako dodatek i udogodnienie dla innych ktorzy korzystac beda z tego aparatu. Wiem, ze puszka nie robi az tak duzego znaczenia jak obiektyw wiec zasadniczo to o to sie rozbija moj budzet bo czy kupie body Canona, Nikona, Pentaxa czy Sony to zdjecia zaleza od mojej inwencji i obiektywu i na koncu od korpusu.
dawid_ - Nie 07 Gru, 2008
G10 - Świetna, metalowa obudowa, funkcjonalność. Czego chcieć więcej do domowego pstrykania?
Baku - Pon 08 Gru, 2008
A może Panasonic Lumix G1? Tyle, że cena jeszcze nie taka jak trzeba.
Jeśli ma być lustro to Nikon D80.
Ja bym starał się kupić coś takiego:
http://www.ceneo.pl/319308
|
|