forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Jaki system?

LitVuS - Nie 07 Gru, 2008
Temat postu: Jaki system?
Oglądając dziś w sklepie Canona, podszedł do mnie sprzedawca i próbował mi wcisnąć S Alfe 350. Cały czas podkreślał, że obiektywy Sony z takimi samymi parametrami jak Canon, są o połowę tańsze.

Jak to się ma w rzeczywistości. Duża jest różnica cenowa pomiędzy obiektywami innych systemów, a canonem? Chodzi mi o oryginalne obiektywy, jak i zamienniki (sigma itd.), o zbliżonych parametrach.

davaeorn - Nie 07 Gru, 2008

LitVuS napisał/a:
jak i zamienniki (sigma itd.), o zbliżonych parametrach.

zamienniki są z zasady w tej samej cenie do wszystkich systemów, jedyna różnica jest taka że np. niektóre sigmy mają napęd af tylko w niektórych mocowaniach...

LitVuS napisał/a:
Oglądając dziś w sklepie Canona, podszedł do mnie sprzedawca i próbował mi wcisnąć S Alfe 350. Cały czas podkreślał, że obiektywy Sony z takimi samymi parametrami jak Canon, są o połowę tańsze.

Niedaj sobie wcisnąć a350... jak już to a200 ew. a300 jak chcesz LV... lub a700 jak masz więcej kasy... jest niewiele obiektywów canona i sony które mają te same parametry - może oprócz kitów i 70-200... więc tekst średnio sensowny... w jakim sklepie byłeś??

piotrmkg - Nie 07 Gru, 2008

LitVuS, nie wiem jak ceny, ale trzeba mieć na uwadze, że canon lubi swoich klientów traktować nożem w plecy. kilka lat temu wraz z wprowadzeniem nowych dSLR'ów canon pozmieniał sposób komunikacji body-obiektyw, przez co większość obiektywów Sigmy nagle przestała działać z canonem.
amv - Nie 07 Gru, 2008

Czyli gdzies tam w glebi duszy daleś sie nabrac :wink:

Kazik spiewa: "...lepsze są drozsze a tansze są gorsze..."

Nie sledze tych systemow,dlatego tez nie powinienem odpowiadac,ale ceny zamiennikow firm niezaleznych sa raczej podobne do wszystkich systemow.

[ Dodano: Nie 07 Gru, 2008 13:21 ]
ups,koledzy mnie wyprzedzili :oops:

amv, jak ja wybierałem swój system (1995) nikon miał takie ceny, że nie było mnie na niego stać. wraz z zakupem dodatkowych obiektywów po prostu dostawiłem drugą nogę w bagno.
LitVuS - Nie 07 Gru, 2008

davaeorn napisał/a:

Niedaj sobie wcisnąć a350... jak już to a200 ew. a300 jak chcesz LV... lub a700 jak masz więcej kasy... jest niewiele obiektywów canona i sony które mają te same parametry - może oprócz kitów i 70-200... więc tekst średnio sensowny... w jakim sklepie byłeś??

Chodziło mi raczej o porównanie nie tylko do sony, ale też do innych systemów, ponieważ słyszałem kilka stwierdzeń, że canon ma najdroższe obiektywy.

EDIT
bym zapomniał, byłem w fotojoker'ze.

LitVuS, bo żeby mieć dobry obiektyw to w canonie trzeba kupić L'ke i to też nie zawsze, a te jak wiadomo kosztują bajońskie sumy.
MC - Nie 07 Gru, 2008

Coz, widocznie natknales sie na kolejnego debila. Jakos mi polecaja albo C albo N. Jeszcze nikt w FJ mi Sony nie polecil. Pecha widocznie mam jakiegos.
A dobre obiektywy sa drogie w kazdym systemie.

choć sony ma najtańszą 50.1.4 :) choć i tak bym jej nie kupił :P :P lepiej minoltę 50/1.7...

mi ostatnio w FJ na pytanie o długi obiektyw do sonego, pan polecił sigme 75-300 APO :) na noje pytanie czy 70-300G nie jest lepszym pomysłem (nawet jeśli kosztuje znacznie więcej) pan tym bardziej stwierdził że lepiej sigme... :P

MC - Nie 07 Gru, 2008

davaeorn, bo Sigme maja, a Sony G nie i by nic na tym nie zarobil :lol:
jaad75 - Nie 07 Gru, 2008

davaeorn napisał/a:
choć sony ma najtańszą 50.1.4 :)

No nie sądzę... :smile:

kosztuje praktycznie tyle samo co pentaxowe 50mmm :) różnicy jest 10zł :P no ale jeśli mamy być szczegółowi :P :P

davaeorn napisał/a:
kosztuje praktycznie tyle samo co pentaxowe 50mmm :) różnicy jest 10zł :P no ale jeśli mamy być szczegółowi :P :P

Ekhem...
http://www.bhphotovideo.c...50mm_f_1_4.html
http://www.bhphotovideo.c..._Autofocus.html
Przyznasz, że różnica jest "ciut" większa niż 10zł...

MC - Nie 07 Gru, 2008

Ale w zwiazku z tym, ze mieszkamy w Polsce proponuje takie ceny:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/sony-50-mm-f/14.html
http://www.cyfrowe.pl/apa...0-mm-f/14-.html

Tylko, że w takiej cenie FA50/1.4 nikt przy zdrowych zmysłach nie kupuje... :smile:
Ale Sony jest w tym sklepie nawet tańsze niż w B&H - bardzo dobra polityka cenowa zatem...

mavierk - Nie 07 Gru, 2008

zobaczycie, w Polsce następne 5 lat będzie należeć do Sony :)
Warciarz - Nie 07 Gru, 2008

Nie ma to jak agresywny marketing :wink:
mavierk - Nie 07 Gru, 2008

lepszy zawsze wygrywa :)
Warciarz - Nie 07 Gru, 2008

Albo ten,który wyłoży więcej na reklamę :neutral: Ale ja osobiście do Sony nic nie mam.Jak dla mnie to najlepszy system na początek :smile:
Rizzo - Nie 07 Gru, 2008

davaeorn napisał/a:
choć sony ma najtańszą 50.1.4 choć i tak bym jej nie kupił

A ja kupiłem, bo w teście na optycznych napisali, że jesy najładniejsza ze wszystkich 50 mm

Rizzo napisał/a:
A ja kupiłem, bo w teście na optycznych napisali, że jesy najładniejsza ze wszystkich 50 mm

Eee tam, najładniejszy jest Zeiss...

Rizzo - Nie 07 Gru, 2008

jaad75 napisał/a:
Eee tam, najładniejszy jest Zeiss...

Podważasz opinie optycznych ?? :mrgreen:

Rizzo napisał/a:
Podważasz opinie optycznych ?? :mrgreen:

A bo to pierwszy raz?... :razz:

Rizzo - Nie 07 Gru, 2008

jaad75 napisał/a:
A bo to pierwszy raz?...

doigrasz się :twisted:

Monastor - Nie 07 Gru, 2008

Rizzo napisał/a:
davaeorn napisał/a:
choć sony ma najtańszą 50.1.4 choć i tak bym jej nie kupił

To jakiś żart? Jest naukowo udowodnione, że 50 F/1.4 wygląda biednie. Do tego ma te swoje paskudne, pomarańczowe wstawki.

http://www.optyczne.pl/10..._wykonania.html

Powszechnie wiadomo, że najładniejszą 50-tką z AF z dostępnych za ludzkie pieniądze jest Sigma 50 F/1.4 EX
Prawda, może wyglądac dziwnie, ale oczywistym jest, że w tym całe jej piękno.

http://www.optyczne.pl/13...Wst%C4%99p.html

Rizzo - Nie 07 Gru, 2008

Monastor napisał/a:
jakiś żart? Jest naukowo udowodnione, że 50 F/1.4 wygląda biednie. Do tego ma te swoje paskudne, pomarańczowe wstawki.

No i przegiąłeś pałe, chciałem być miły, starałem sie, sam zrobiłes z tego kwestie osobistą. Watch your back men.

Dla niedowiarków cytat z testu optycznych:

"Patrząc trochę subiektywnie, Sony jest chyba najładniejszym obiektywem z tej stawki. Chociaż to nie konkurs piękności, docenić należy gustownie lśniącą i metalicznie czarną obudowę obiektywu, wyraźną skalę ostrości oraz solidny, metalowy bagnet"

MC - Nie 07 Gru, 2008

Rizzo, luzik. Monastor ma specyficzne poczucie humoru :lol:
Rizzo - Nie 07 Gru, 2008

Za późno obraził mój obiektyw

każdy z tych obiektywów wygląda biednie, a szczytem wiejskiego stylu jest Sigma i jej wykończenie EX czyt. plastik imitujący metal. ma to tyle samo stylu co ekologiczne drewno w autach. najlepiej wyglądającą 50'ką jest Carl Zeiss Planar T* 50 mm f/1.4. wystarczy wziąć do ręki i od razu ma się wrażenie obcowania z dziełem sztuki. :P
Rizzo - Nie 07 Gru, 2008

Przepraszam czy jakiś moderator mógłby dać Monastorowi czerwony kwadracik za obrażenie Sony 50mm? Dziękuje.

piotrmkg napisał/a:
a szczytem wiejskiego stylu jest Sigma i jej wykończenie EX czyt. plastik imitujący metal. ma to tyle samo stylu co ekologiczne drewno w autach.

Exacly ! :mrgreen:

piotrmkg napisał/a:
najlepiej wyglądającą 50'ką jest Carl Zeiss Planar T* 50 mm f/1.4. wystarczy wziąć do ręki i od razu ma się wrażenie obcowania z dziełem sztuki. :P

A nie mówiłem?... :mrgreen:

krisv740 - Nie 07 Gru, 2008

a mi najmniej podoba sie 50 canona (1.8 mkII) :twisted: :cool:

krisv740, zawsze możesz zakupić EF 50mm f/1.8 mkI, z metalowym bagnetem :)

rizzo zawsze możesz kliknąć wykrzyknik i przesłać swoje uwagi do moderatora :)

krisv740 - Nie 07 Gru, 2008

mam dsb 50 1.9 i jestem całkowicie z tego czegoś zadowolony :cool:
Rizzo - Nie 07 Gru, 2008

jaad75 napisał/a:
piotrmkg napisał/a:
najlepiej wyglądającą 50'ką jest Carl Zeiss Planar T* 50 mm f/1.4. wystarczy wziąć do ręki i od razu ma się wrażenie obcowania z dziełem sztuki.

A nie mówiłem?...

Pozbawiony autofocusa zeiss jest jak syrena. Piękna z cudnym biustem, ale od pasa w dół rybi ogon więc.. Nie nadaje się do konkursu

[ Dodano: Nie 07 Gru, 2008 16:36 ]
piotrmkg napisał/a:
rizzo zawsze możesz kliknąć wykrzyknik i przesłać swoje uwagi do moderatora

Dzięki już klikam

Rizzo, a po co komu AF w 50mm :?: :P
Rizzo - Nie 07 Gru, 2008

Jak ja nienawidze OT
Monastor - Nie 07 Gru, 2008

piotrmkg, dla tych co mają wizjery jak dziurki od klucza :P

Na sigmę narzekasz pewnie dlatego, że kupiłeś mydlanego Canona F/1.4 zanim się pojawiła :twisted:

W sumie można wydzielic temat "miss 50-tek" albo coś w tym guście.

Rizzo napisał/a:
Jak ja nienawidze...

MF?... :razz:

jak można nienawidzić MF?! proste, piękne, przeżyją każdego AF'a, i te uczucie precyzji podczas ostrzenia. ups, zmoczyłem się :D

Monastor, mój ma już 13 lat, ale tak samo jak w tedy, kupiłbym go bez chwili wahania i dziś, za jakość obrazu przy f8.

Tutejszyn - Nie 07 Gru, 2008

Rizzo napisał/a:
Jak ja nienawidze OT

Wyluzuj :)

Rizzo - Nie 07 Gru, 2008

Konkludując autorze tematu, system wybierz na podstawie urody, to najlepsze rozwiązanie. Całe te techniczne ....... nie jest wiele warte, bierz to co ładne i dobrze leży w łapie :mrgreen:

Tutejszyn napisał/a:
Wyluzuj

Przesadziłeś zgłaszam to do moderatora :twisted:

Jesienny - Nie 07 Gru, 2008

To ja poczekam, aż te obiektywy wystąpią w strojach kąpielowych.

Ta ogniskowa na APS-C i tak średnio mi leży ;) (pewnie dlatego nie mam nawet najtańszego nikkor-a 50 F/1.8)

(tak czy siak obiektywy mogłoby w ogóle wyglądać jak Zeiss-y)

Jesienny napisał/a:
To ja poczekam, aż te obiektywy wystąpią w strojach kąpielowych.

Znaczy się, że bez dekielków?... :wink:

bo ten postęp w fotografii to taki anty postęp. najpierw ludzie robili zdjęcia DF, materiał światłoczuły był do bani ale efekty były niezłe. ale publika chciało coś bardziej poręcznego - tak powstał średni format, zmniejszenie powierzchni kadru spowodowało konieczność skrócenia ogniskowych i zmniejszyło ich pole obrazu, ale dzięki postępowi w materiałach światłoczułych efekty także były dobre. nie minęło sporo czasu jak kolejni w kolejce ustawili się do fotografii, z żądaniem kolejnego zmniejszenia aparatu. tak powstał mały obrazek 24x36mm (powierzchnia kadru 8x mniejsza od DF), z jeszcze krótszymi obiektywami i jeszcze mniejszym polem obrazu. teraz mamy erę dSLR oraz kolejną rzeszę fotografów dla których uciążliwością był film i konieczność jego wywoływania. sam jestem ciekaw czym to się skończy :P
Jesienny - Nie 07 Gru, 2008

Nie wiem, ale skoro konkurs piękności, to konkurs piękności :}

piotrmkg napisał/a:
sam jestem ciekaw czym to się skończy :P

Pominąłeś komórki i aparaty w zegarkach...

jaad75, proszę nawet nie wspominaj. :twisted:
mavierk - Pon 08 Gru, 2008

,,, Wy nie widzieliście Cosiny Auto Topcor f1.4 58mm - to jest cudeńko, śliczne masakrycznie :D
jaad75 - Pon 08 Gru, 2008

Ale to nie 50-tka, czyli jest poza konkursem... Proponuje również wykluczyć 50-tki dalmierzowe. Za ładne są... :razz:

przecież każda 50tka nie ma 50mm tylko 52 czy 51,5... to czemu 58 nie może być? To nadal ma 50 w nazwie :(

W takim razie ja się niebawie

piotrmkg - Pon 08 Gru, 2008

mavierk, bo dozwolone jest 50mm±15% :P

piotrmkg napisał/a:
mavierk, bo dozwolone jest 50mm±15% :P

Nie, bo wtedy łapałaby 43Ltd i nie mógłbym obiektywnie oceniać... :mrgreen:

ale chyba wszyscy zgodzimy się co do jednej kwestii:
Nie ma ładnie wyglądającej 50'ki z AF

piotrmkg napisał/a:
ale chyba wszyscy zgodzimy się co do jednej kwestii:
Nie ma ładnie wyglądającej 50'ki z AF

±15%?... :razz:

Baku - Pon 08 Gru, 2008

Ja bym chciał zgłosił swoją kandydatkę do konkursu piękności 50tek.

http://en.leica-camera.co...enses/5915.html

Zgłaszam tą panią. Razem z "Karolem Szajsem" planarem ładna była by z nich para :lol:

Baku,
jaad75 napisał/a:
Proponuje również wykluczyć 50-tki dalmierzowe. Za ładne są... :razz:

Rada starszych wykluczyła dalmierzowe obiektywy

jaad75, ty to musisz mieć ostatnie słowo, czyż nie :?:

Baku - Pon 08 Gru, 2008

Kurde. Napaliłem się na zwycięstwo w tym konkursie jak szczerbaty na suchary :twisted:
goltar - Pon 08 Gru, 2008

Jedną wygraną już macie - na OT miesiąca :)
Baku - Pon 08 Gru, 2008

Już się domyślam jakie są nagrody...
Czerwone paski pod nickami :evil:
A dla szczególnie zasłużonych kaganiec na 365 dni...

Mam nadzieję, że można odmówić odbioru takiej nagrody? :wink:

a ja tam z przyjemnością ją odbiorę :) zawsze to fajnie (czyt. inaczej) wygląda. ;)

goltar napisał/a:
Jedną wygraną już macie - na OT miesiąca :)
I każdy po bananie :D

Jak tak się mają sprawy... to Cóż mi pozostaje... Makro-Planar 50/2 :P :P

kozidron - Pon 08 Gru, 2008

rozumiem, że przez zasiedzenie ten wątek już nie jest o rozterkach LitVuS'a.

LitVuS, tak abstrahując, to zdecydowałeś się na coś....masz jakieś typy....czegoś konkretnego oczekujesz od zestawu puszka+szkło....?

krisv740 - Pon 08 Gru, 2008

a niech tam! kiedyś trzeba dostać "wyróznienie" :twisted: :mrgreen:

znalazłem , to co w 50 z af jest chyba najpiękniejsze : http://www.contaxcameras....es/planar50.asp

zdjecie słabe, ale mało różni się od mocowania pod ef (nowego)

i co wy na to? - wygrałem? :cool:

Riddle - Wto 09 Gru, 2008

Cytat:
Już się domyślam jakie są nagrody...
Czerwone paski pod nickami

Ja już dostałem nagrodę:) Piękna, nieprawdaż? :twisted:
Chociaż (jeszcze) nie mam głównej, tylko za coś niestety odjęli mi punkcik :mrgreen:

http://www.optyczne.pl/78..._obiektywu.html - To jest dopiero piękność!

palindrom - Sro 24 Gru, 2008

To ja się zgłaszam do konkursu z tym:

(pochodzi stąd: http://www.pentaxforums.c...uct=153&cat=33)

Może nie jest szczególnie jasna, ale ma skalę odwzorowania 1:1... I jest śliczna :mrgreen:

PS
To sobie chyba wydrukuję i powieszę obok monitora ku przestrodze, co się ze mną stanie jak będę tu za długo siedział (MC już dostał warna :) ) :
MC napisał/a:
Rizzo, luzik. Monastor ma specyficzne poczucie humoru :lol:

Rizzo napisał/a:
Za późno obraził mój obiektyw

ROTFL!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

mavierk - Sro 24 Gru, 2008

śliczna? LOL?? :P (no offence ;) )
palindrom - Sro 24 Gru, 2008

Never taken (tylko poczekaj aż kiedyś się spotkamy na warsztatach... :) )

A swoją drogą doszedłem do wniosku że jednak to nie jest jeden z najdłuższych offtopiców na Forum.

Optyczne » Cyfrowe lustrzanki » Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej » Jaki system?

Po prostu staramy się pomóc w wyborze systemu na podstawie urody oferowanych w nim obiektywów :mrgreen:

[ Dodano: Sro 24 Gru, 2008 23:12 ]
Mavierk,
tak właściwie co Ty tu robisz? Są święta, wiesz? :mrgreen:

jaad75 - Sro 24 Gru, 2008

palindrom, zaufaj mi - D-FA są brzydkie, nawet jeśli na zdjęciu nie wyglądają najgorzej. Wiem, bo mam 100 Macro. Są kiepsko wykonane i do tego z marnie wyglądających materiałów. To chyba moje najsłabsze mechanicznie szkło.
palindrom - Czw 25 Gru, 2008

A ja tak się cieszyłem że znalazłem coś wartościowego :(
Chyba jednak zapoluję na 100 macro, który IMHO jest brzydki (ale robi ładne zdjęcia) ;)

jaad75 - Czw 25 Gru, 2008

FA, czy D-FA?

FA, jak to mydełko... :mrgreen:
100mm f/2.8 macro

(http://www.pentaxforums.com/lensreviews/showproduct.php?product=188&cat=30)

Kawał metalu - ale ponoć optycznie nie ma wielkiej różnicy między nim, a D-FA... Zapoluj na to:

Absolutnie kultowe szkło... :smile:

Monastor - Czw 25 Gru, 2008

palindrom, ta setka jest prawie tak obleśna jak ten canonik: :razz:

Monastor, wszystkie FA, z wyjątkiem Limitedów i może "gwiazdek" są obleśne... :smile:

jaad,
To jest A* 200mm f/4 macro, prawda?
Moja nowa karta z kredytem 10000 jeszcze nie przyszła... :mrgreen:
Ale gdybym kiedyś znalazł to szkło w rozsądnej cenie, nie zawahałbym się ani chwili, jak nie wahałem się do FA*

Monastor,
przyznaję Ci rację. "Prawie". :mrgreen: :mrgreen:

[ Dodano: Czw 25 Gru, 2008 01:35 ]
jaad,
czy uważasz że to co mam w awatarze jest obleśne? ;)

palindrom napisał/a:
To jest A* 200mm f/4 macro, prawda?

Dokładnie... :smile:
palindrom napisał/a:
czy uważasz że to co mam w awatarze jest obleśne? ;)

Napisałem, że "może z wyjątkiem gwiazdek", ale szczerze mówiąc, to nie przepadam za stylistyką FA*...

jaad75 napisał/a:
(...)ale szczerze mówiąc, to nie przepadam za stylistyką FA*...

Zgłoszę ten post do moderacji ;)

mavierk - Czw 25 Gru, 2008

palindrom napisał/a:
Mavierk,
tak właściwie co Ty tu robisz? Są święta, wiesz? :mrgreen:
Ha! i wybyłem na pasterkę. U mnie święta spędzane są w 80% przed kompem i leczeniu swoich kompleksów lolowaniem 50tek pentaxa (które są dla mnie prawie tak obleśne, jak 50tka od sony :D ) Oczywiście Limitedy to zupełnie inna sprawa - są najładniejsze :D

Szczęście, że z nikkorami nie jest tak tragicznie - właściwie nie ma tam brzydkich szkieł :D

ghost - Czw 25 Gru, 2008

są różne gusta, bo mi nikonowskie średnio leżą, a jestem pełen zachwytu nad soniaczami z ich prostymi cylindrycznymi szkłami i drobno karbowaną gumą.

obleśne to są starsze canony w stylu pierwszego 18-55 ;)

na szczęście na zdjęciach takich głupot nie widać

Mnie się podobają zarówno nowe Nikkory, jak i Sony, ale tylko te z wyższej półki - tanie Sony, mimo podobnej stylistyki wyglądają tragicznie...

no ale do limitedów pentaxa niestety tylko Zeissy i inne ekskluzywne wyroby Cosiny równać się mogą :)
Riddle - Czw 25 Gru, 2008

Obiektyw który pokazał Monastor wygląda tragicznie. Prawdopodobnie jednak za kilka(naście/dziesiąt) lat w tej obłej stylistyce utrzymane będą zarówno wszystkie szkła jak i aparaty.
dawid_ - Czw 25 Gru, 2008

Voigtlander Nokton 40mm f/1.4

Ogniskowa, światło, gabaryt, jakość wykonania.. Cóż więcej trzeba :)

xneon - Czw 25 Gru, 2008

Riddle, nie wydaje mi się, tamten obiektyw jest z '90

edit: poza tym to PZ ;)

ghost - Czw 25 Gru, 2008

żeby pasował do osiągalnych aparatów?

dawid_ napisał/a:
Voigtlander Nokton 40mm f/1.4

Ogniskowa, światło, gabaryt, jakość wykonania.. Cóż więcej trzeba :)

Oficjalnie zdyskwalifikowaliśmy szkła dalmierzowe... :razz:
Pomijając, że miały być 50-tki...

[ Dodano: Czw 25 Gru, 2008 13:05 ]
Bo jeśli rozszerzymy to do szeroko pojętego standardu, to ja zgłaszam to:

Oj Jaad, toż to ciężka artyleria... ;)

Niestety, nie miałem wyjścia - nieprzyjaciel użył obiektywu dalmierzowego... :mrgreen: