forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Różnice właściwości Sigma 18-200 z OS i bez

WojciechW - Nie 07 Gru, 2008
Temat postu: Różnice właściwości Sigma 18-200 z OS i bez
Witam,

Interesuje mnie duży zoom do Pentaxa (k20d) - bo często fotografuję w sytuacjach gdy wymiana obiektywu jest niewygodna, ale chciałbym swoj ewentualny wybor oprzeć na dokładnej znajomości parametrów. Mam lukę jeżeli chodzi o popularny i atrakcyjny cenowo zoom Sigmy 18-200 mm f/3.5-6.3 bo dostarczany jest on w dwu wersjach - bez optycznej stabilizcji DC i z optyczną stabilizacją DC OS. Ta ostatnia wersja zawiera o 3 soczewki więcej (użyte jak mniemam do realizacji wspomnianego OS), a przez to jest większa, cięższa i droższa. Na optyczne.pl opublikowany jest bardzo dobry test p. red R. Olecha dotyczący tej ostatniej wersji. Mam proste pytanie - czy wersja bez stabilizcji, możliwa do zastosowania w Pentaxach nie ma przypadkiem gorszych właściwości optycznych?

Pozdrawiam,
WojciechW

Baku - Pon 08 Gru, 2008

Wydaje mi się że wersja stabilizowana jest LEPSZA a nie gorsza od tej bez OSa, ale lepszy/gorszy to pojęcie względne - wszystko zależy od tego na czym komu zależy. Stabilizacja w takim szkiełku to fajna sprawa ale w k20d masz stabilizację w matrycy, więc...

W każdym razie, żeby nie zostawiać Cię z niczym ...oto link do testu wersji stabilizowanej zamieszczony na fotopolis - jeśli jeszcze nie czytałeś to zajrzyj tam, sądzę że warto.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7787&p=0

Porównanie z testem optycznych wersji bez OSu jest możliwe przy parametrach dających się zmierzyć. Reszta to sprawa subiektywna.
A tak w ogóle to spróbuj namierzyć Sigma Pro Centrum w swojej okolicy. Ponoć można wziąć obiektyw na próbę - no i to najpewniejsze z pewnych źródeł jeśli chodzi o Sigmy.

Tutejszyn - Pon 08 Gru, 2008

Miałem oba. Ten bez stabilizacji praktycznie jest nie do utrzymania na najdłuzszej ogniskowej. Stabilizacja wbrew opiniom uzytkowników tutaj na optycznych działa naprawdę bardzo sprawnie. Optycznie wydają się podobne.
WojciechW - Pon 08 Gru, 2008

Tutejszyn napisał/a:
Miałem oba. Ten bez stabilizacji praktycznie jest nie do utrzymania na najdłuzszej ogniskowej. Stabilizacja wbrew opiniom uzytkowników tutaj na optycznych działa naprawdę bardzo sprawnie. Optycznie wydają się podobne.

Pozdrawiam i dziękuje tobie i Baku za opinie. Rozumiem, że używałeś obydwu obiektywów z aparatem bez stabilizacji matrycy, bo w przypadku Pentaxów dostępna jest tylko wersja bez stabilizcji.

WojciechW

Tutejszyn - Pon 08 Gru, 2008

Mhm.. w Canonie.