|
forum.optyczne.pl
|
 |
Regulamin, Ogłoszenia i Konkursy - Kenia 2008 - warsztaty Pro-Choice
Arek - Nie 07 Gru, 2008 Temat postu: Kenia 2008 - warsztaty Pro-Choice Jak zapewne większość z Was wie, we wrześniu organizowaliśmy konkurs, którego
zwycięzcy pojechali na safari fotograficzne do Kenii. Oprócz trzech zwycięzców,
w safari wziął jeszcze udział przedstawiciel sponsora czyli firmy K-Consult oraz
ja jako przedstawiciel redakcji Optyczne.pl. Moje wypociny możecie obejrzeć tutaj:
http://forum.optyczne.pl/album_cat.php?cat_id=8
Wszystkie zdjęcia robione Nikonem D300, do którego przez większość czasu była
podczepiona Sigma 120-400 OS, a od czasu do czasu jeszcze Sigma 10-20 mm, Nikkor
17-55 mm f/2.8 oraz Sigma 2.8/4.5 Fish Eye.
Jak podeślą swoje zdjęcia nasi laureaci, będziecie mieli większą i pewnie lepszą jakościowo
próbkę. W końcu ja to tylko tablice testowe fotografuję
Życzę miłego oglądania.
Arek
Jesienny - Nie 07 Gru, 2008
Tak jakby raj dla fotografujących. To kiedy następny konkurs tym razem z wycieczką do dżungli?
RobertO - Nie 07 Gru, 2008
dzungla byla brana pod uwage juz przy tym konkursie, ale tam za bardzo nie ma gdzie zdjec robic. widokow nie ma, a zwierzeta pochowane
heding - Nie 07 Gru, 2008
pytanie do Arka: jak sprawował się D300 w Afryce??? jakieś niedomagania czy bezproblemowo??
Arek - Nie 07 Gru, 2008
Bezproblemowo. A warunki były naprawdę ciężkie. Pył był wszechobecny. W sumie w wyprawie wzięły udział: Nikony D300 i D80 oraz Canony 350D, 40D i 50D. Wszystkie
przeszły solidny chrzest bojowy, ale działały do samego końca. Tylko 40D przez chwilę
odmówił współpracy, bo przestał działać AF. Okazało się, że bolce do styków trochę
zaszły pyłem i gdy się je rozruszało palcem, aparat wrócił do funkcjonalności.
Największy chrzest przeszła karta Lexara. Łukasz zgubił ją wieczorem w trawie i się
nie zorientował. W nocy przeszła tropikalna burza. Na drugi dzień Łukasz znalazł kartę
w błocie. Oczyścił, włożył do aparatu i bez problemów odczytał wszystkie zdjęcia oraz
mógł zapisywać nowe
Jesienny - Nie 07 Gru, 2008
Za to raj dla makro. (pod warunkiem oczywiście, że nie trafi się na jakieś zabójcze motylki, czy inne trujące źwierzątka). Ale na poważnie. Po takich zdjęciach widać jak świetna to nagroda była. Jakkolwiek cienkie by nie były moje zdjęcia przy następne okazji staję w szranki.
PS. No właśnie jak wypadł d300 w tym całym pyle i temperaturze?
<EDIT> - spóźniłem się z tym pytaniem
heding - Nie 07 Gru, 2008
no to niestraszne nam burze i piaski
Arek - Nie 07 Gru, 2008
Jesienny napisał/a: | Za to raj dla makro. |
Robale są tam tak wielkie, że szkieł makro nawet nie trzeba żeby im zdjęcia robić
mszczyrek - Nie 07 Gru, 2008
Arku - czy mozesz sie wypowiedziec dokladniej nt uzytkowania D300 w takich warunkach (AF, pomiar swiatla itp itd). Chodzi mi o relacje z pola walki, bardzo chetnie w porownaniu do Canonow.
Arek - Nie 07 Gru, 2008
Nie miałem żadnych zastrzeżeń. Uszczelki to na pewno ważna rzecz w takich warunkach. Ale tak jak pisałem, nieuszczelnione Canony też wytrzymały. W ostrym słońcu często trzymałem -0.3 EV, bo była lekka tendencja do przepałów. We wszystkim innym aparat sprawował się tak jak w Polsce. Trudno coś dodać.
mszczyrek - Nie 07 Gru, 2008
Czyli bez niespodzianek, czekamy w takim razie na pelniejsza relacje z wyjazdu na spokojnie:) Bardzo cenne byly by uwagi jak sie do takiej wyprawy (fotograficznie i nie tylko) przygotowac... Moze kiedys bedzie nas stac:) Mi marzy sie Azja...
007areka - Nie 07 Gru, 2008
...a mnie Peru i Himlaje...bo w Afryce juz bylem.
piotrmkg - Nie 07 Gru, 2008
mszczyrek, po pierwsze szczepienia, ale i tak nikt nie da Tobie gwarancji, że nie zachorujesz na jakieś choróbsko i nie skończysz 6 stóp pod ziemią
Arek - Nie 07 Gru, 2008
No niestety. Koszt szczepień i leków antymalarycznych jest porównywalny z kosztami wakacji w Europie.
Monastor - Nie 07 Gru, 2008
Arek, że 40D nie domagał to się dziwię. O 350D byłem spokojny bo sam mam jego następcę i jest niezniszczalny
To co za rok? Andy, Himalaje, Spitsbergen?
Wrzuć trochę tych słoni w barwach alfa systemu w wolnym czasie
Arek - Nie 07 Gru, 2008
No jest ich kilka w galerii.
arietiss - Nie 07 Gru, 2008
Aaaaaleee wyprawa! Jaaaakieeee zdjęcia...!!! Zazdaszczam!
Arek - Pon 08 Gru, 2008
http://www.optyczne.pl//i...p?art=108&roz=1
Jest już relacja. Zapraszam do lektury.
Arek
edmun - Pon 08 Gru, 2008
hehe i pomyśleć że mam to samo nazwisko co Pan który was obsłużył w restauracji
edit: Artykuł ciekawy do przeczytania. Dziękuję !
Gustaw08 - Wto 09 Gru, 2008
Relacja ciekawa, a zdjęć chciałoby się jeszcze więcej...
pandorra - Czw 21 Lip, 2011
Ojjjj wspaniałe muszą być takie warsztaty, marzenie Chociaż mnie osobiście nie do końca fotografia makro (robale?) by kręciła w tym , bardziej reportaż i krajobraz i rózne inne 'rzeczy'... ah... rozmarzyłam się
|
|