forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Walimex - 500mm/f8

offca11 - Nie 07 Gru, 2008
Temat postu: Walimex - 500mm/f8
Znalazlem taki o to obiektyw za grosze. http://www.allegro.pl/ite...le_monopod.html
Czy wogole warto sobie zawracac tym glowe?? Szukam jakiegos dlugiego obiektywu. Jakosc nie musi byc powalajaca na kolana. Bedzie uzywany raczej nie zbyt czesto, np. zdjecie jakiegos jelonka ktory sobie chodzi na drugiej gorce. Czekam na jakies sugestie jaki bylby fajny, dlugi i tani.

MC - Nie 07 Gru, 2008

Lepiej dac te pieniadze biednym niz wywalac na takie g***
offca11 - Nie 07 Gru, 2008

OK. Tez jakos mnie nie przekonal ale za takie grosze zainteresowal mnie. Znajde cos ciekawego za ok 1300zl??
MC - Nie 07 Gru, 2008

Na 500mm - raczej nie. W systemie Sony moznaby sie pokusic za ok. 1500 o lustrzany MAF500/8.
Paweł_G - Pon 08 Gru, 2008

Można by coś poszukać na M42 pod przejściówkę.
offca11 - Wto 09 Gru, 2008

Hmm... Poczytalem, popatrzylem tu i owdzie i szkoda kasy na takie badziewie. Ale tak zastanawia mnie czy nie wrto bylo by kupic jakiejs sigmy czy tamrona w przedziale ogniskowych tak od 100 do 400mm plus do tego jakis telekonwerter?? Sprawdzi sie to? Czy warto inwestowac w te konwertery? Duza strata jakosci? Na poczatek wystarczylby sam obiektyw a po miesiacu moze dwóch ten konwerter dokupilbym. Cos polecacie wlasnie do fotografowania przyrody? Przedzial cenowy to 1300zl (w porywch do 1500 jak bedzie warto doplacic ;) )
davaeorn - Wto 09 Gru, 2008

1300 zł to prawie cena konwertera :P sorry...

co do obiektywu no to np. sigma 70-300 APO... tylko pamiętaj że dostajesz to za co płacisz...

offca11 - Wto 09 Gru, 2008

davaeorn no sorry ze nie mam bogatych rodzicow, nie wygralem w lotka albo nie dostalem spadku. A uwierz mi, że bedac studentem pracującym wieczorami i po nocach (w dzień zazwyczaj zajęci), ciężko jest zarobić na utrzymanie, nie wspominając o innych wydatkach. Jednak idę zaparcie do przodu i staram sie realizować swoje marzenia i spełniać się w tym co lubię i mnie pasjonuje. Jakby mnie było stać to nawet nie spojrzałbym na tą sigmę czy inne tej klasy obiektywy. Jednak nie jest mi potrzebny obiektyw super jakosci w tym przedziale ogniskowych. Taki jaki chcialem mieć już mam, a to ma być uzupełnienie zestawu. Może żle sie wyraziłem mówiąc telekonwerter, raczej chodzi mi o te szkielka co zwiekszaja ogniskowa. Czasem mozna za małe pieniądze znalezc takie na allegro.
MC - Wto 09 Gru, 2008

offca11 napisał/a:
davaeorn no sorry ze nie mam bogatych rodzicow, nie wygralem w lotka albo nie dostalem spadku

Nie przesadzaj. Wybrales sobie drogie hobby i pretensje mozesz miec tylko do siebie.

edmun - Wto 09 Gru, 2008

offca11 napisał/a:
davaeorn no sorry ze nie mam bogatych rodzicow, nie wygralem w lotka albo nie dostalem spadku.

czemu ostatnio wszyscy tak narzekaja i jezdza po innych ze ktos ma wymarzony sprzet?
ofca11, ja swoj aparat bede splacal 2 lata. niestety kredyt to jedyna forma uzyskania 2500 zl, gdyz z pensji zostaje mi na miesiac jakies 300-500 zl do wykorzystania na caly miesiac, wiec moglbym tez pomarzyc o jakimkolwiek obiektywie, a jednak tydzien temu zakupilem sobie amatorskie tele do nauki, bo poodkladalem troche pieniedzy z poprzednich miesiecy.
to nie jest kwestia zarabiania nie wiadomo ile, nie jest kwestia totka i bogatych rodzicow.
kwestia zbierania i kompletowania sprzetu na ktory wydajemy naprawde wielkie pieniadze, ale w przypadku ich braku, lub mniejszej ilosci - zadowoleniem sie czegos slabszego i wykorzystania do granic mozliwosci sprzet ktory zakupisz i przede wszystkim udowodnienie niektorym, ze gorszym sprzetem jestes w stanie zrobic lepsze zdjecia, niz wlasnie osoby ktore posiadaja sprzet 5x drozszy od Twojego.
postaw sobie taki cel, a zobaczysz jak to jest.
wyobraz sobie mnie walczacego z kompaktem na warsztatach we wroclawiu, gdzie wszyscy iso800 czy iso1250 i mogli z reki leciec, a ja wiedzialem ze musze statyw rozlozyc, iso100 i naswietlac klatke przez 4 sekundy, plus dodatkowe 4 sekundy bo aparat sie odszumial (brak mozliwosci jego wylaczenia a szumy powyzej iso200 sa niedopuszczalne w tym kompakcie).
chlopaki szli juz dalej z seria ujec, a ja dopiero po jednej klatce sie zastanawialem jak cos zmienic - bo mi nie wyszlo.
i co ? i pokazalem ze mam jakas tam wiedze, jakies tam mizerne umiejetnosci i pomimo ze nie nawiazalem wtedy zadnej walki z lustrzankami, to zebralem kilka pochwal :)
Kwestia wyznaczania sobie celow, niezaleznie od sprzetu (choc ciezko bedzie ujac ptaszka w obiektywie szerokatnym, kiedy ptaszek ucieka i latwiej zlapac go za pomoca tele, ale czy koniecznie to tele musi byc z wyzszej polki?)

Baku - Wto 09 Gru, 2008

offca11, kiedyś obiektywy firm Walimex i Opteka bardzo mnie zaintrygowały - mogłem je zakupić w atrakcyjnych cenach na ebayu. Pewne podejrzenia wzbudziły nazbyt atrakcyjne ceny. Trochę poczytał i chęć na te obiektywy całkiem mi przeszła - napiszę krótko: nie warto.

Natomiast jeśli chodzi o Sigmę 70-300 - ja nie miałem z nią okazji, ale jeśli wziąć pod uwagę test optycznych, którzy okazję mieli, to jest to bardzo korzystny pod względem ekonomii zakup. Otrzymujemy przyzwoity optycznie, dość solidnie wykonany obiektyw (te dwie cechy rzadko chodzą w parze w tym przedziale cenowym), za na prawdę nie duże pieniądze. Wstydu ta Sigma nie przynosi ani właścicielowi ani firmie która ją zaprojektowała i skonstruowała.

Arek - Wto 09 Gru, 2008

Ot i dobre podsumowanie. Masz Sigmę 70-300 APO, masz Canona 55-250 IS - oba z niższej półeczki cenowej. Wchodząc trochę wyżej masz już 70-200 f/4L i 70-300 IS - oba kosztują obecnie w okolicach
1700-1800 zł, oba są dobre, choć przeznaczone do trochę innego typu fotografii.

mnich - Wto 09 Gru, 2008

Edmun, widzę że bardzo emocjonalnie do tego podchodzisz. Tylko co z tego skoro zbliża sie koniec roku, a Ty na kolegów z Wrocławia się wypinasz. :mrgreen:

Co do obiektywu, odradzam. Skoro naprawdę chcesz kupić coś solidnego i na lata i nie marudzić ze wyrzuciłeś ciężko zarobione pieniądze, to lepiej poczekać i kupić naprawdę lepszy sprzęt. Cierpliwość w każdym hobby jest ważna.

davaeorn - Wto 09 Gru, 2008

offca11 napisał/a:
davaeorn no sorry ze nie mam bogatych rodzicow, nie wygralem w lotka albo nie dostalem spadku

soryy - żaden z tych podpunktów mnie się nie tyczy również... na sprzęt wydałem kasę którą zarobiłem w US i A na work&travel (polecam :P ) + zbieranie kasy tu w polsce... nima lekko...

edmun - Wto 09 Gru, 2008

mnich, nie wypinam się :) nie podejrzewaj mnie o to. gdybym tylko miał kiedy, to pewnie siedziałbym już we Wrocku z wami (gdybym miał czas to sam bym was wyjmował z domów)
mnich - Sro 10 Gru, 2008

Ale kupować 3 obiektywy na allegro to masz czas? :>
edmun - Sro 10 Gru, 2008

osz Ty.... dla Ciebie butelki nie będzie na wiosnę ;) ;)
koniec OT. przesadzamy

Monastor - Wto 10 Lut, 2009

Falcon 500/8 to chyba to samo szkiełko. Pełno tego na allegro... i sporo kwiatków w opisach :)
Polecam lekturę, można się uśmiechnąc
http://www.allegro.pl/ite...90_d80_d60.html

krisv740 - Wto 10 Lut, 2009

Monastor, dzieki za linka - po takiej rekomendacji chyba sobie kupię.... :grin:
MC - Sro 11 Lut, 2009

No tym bardziej, ze ja z tego sklepu juz kilka rzeczy kupowalem i bylem zadowolony :lol:
Najgorsze jest to, ze ktos kto sie nie zna da sie nabrac :evil:

Baku - Sro 11 Lut, 2009

Tytułowy obiektyw jest na allegro w aukcji od złotówki. Na razie dobił do 1,75. Jak tak dalej pójdzie, to droższa będzie przesyłka niż zawartość.
MC - Sro 11 Lut, 2009

To moze ktos zaryzykuje? Zrobimy zrzute, Arek przetestuje i zobaczymy ile warta jest jego legenda.
Monastor - Sro 11 Lut, 2009

MC, heh, mogę dac dychę :)

Baku, ktoś dał na aukcję BCM? Pokaż link :D

MC - Sro 11 Lut, 2009

Ok, to ja sie dopisuje z dycha :mrgreen:
arietiss - Sro 11 Lut, 2009

Za dyszkę też mogę wziąć do zabawy...! :wink:

[ Dodano: Sro 11 Lut, 2009 13:37 ]
http://www.allegro.pl/ite...non_okazja.html

MC, to teraz trzeba wystąpic o założenie fundacji. Wybrac przewodniczącego, napisac statut. Po roku, góra dwóch dostaniemy pozwolenie na zebranie funduszy i przekazanie Arkowi obiektywu. Po zapłaceniu podatku będzie się mógł zabrac do testów :)

arietiss, super :) Tylko kto to teraz będzie licytował?

MC - Sro 11 Lut, 2009

Prosciej bedzie jak Arek zakupi i rozliczymy sie na kolejnym zlocie :smile:

Monastor napisał/a:
arietiss, super :) Tylko kto to teraz będzie licytował?

Można zawsze rzucić monetą... :lol:

MC, jasna sprawa... tylko czy Arek da się namówic :mrgreen:
Potem ten zacny obiektyw sfinansowany przez zrzutkę może byc główną nagrodą w konkursie na zdjęcie :wink:

A może lepiej tego nie robic... bo się okaże, że to świetne szkło i wszyscy będziemy za rok biegac z walimexami :???:

arietiss, na razie jest nas trzech, nie wiem jaką walutę nosisz w portfelu, ale będzie ciężko z tą monetą.

MC - Sro 11 Lut, 2009

Ja bym zaryzykowal. Mowie 100% powaznie :smile:
Kto wie? Moze optyczne.pl bylby jedynym portalem na swiecie z profesjonalnym testem tego obiektywu...

piotrmkg - Sro 11 Lut, 2009

ja nawet 20pln jestem w stanie do świnki wrzucić, byle by tylko przeczytać ten test :D

Monastor napisał/a:
arietiss, na razie jest nas trzech, nie wiem jaką walutę nosisz w portfelu, ale będzie ciężko z tą monetą.

Cienka niestety, cienką... Ale tą dyche może się jakos wygrzebie! :wink: :mrgreen:

A może sprzedający dałby się namówic na wypożyczenie szkła do testów :smile:
Jeśli tak to chętniej zobaczyłbym test zoomu Walimex 650-1300 F/8-16 zwanego pogromcą białych L-ek :wink:

Monastor napisał/a:
Walimex 650-1300 F/8-16

ja bym chciał zobaczyć fotkę z wizjera przy tych 1300mm i f/16 najlepiej w trakcie fotografowania ptaków w lesie :D

Baku - Sro 11 Lut, 2009

No panowie...

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=553657098

Jest prawie mój :lol: Na razie daję 2,25!
O cenie minimalnej aukcja milczy, ale wątpię by poszedł za takie grosze. Na pewno będą go chcieli sprzedać za kilka stówek, ale na to już się nie piszę...

MC - Sro 11 Lut, 2009

Baku, skoro jest bcm to ma obowiazek sprzedac za tyle ile bedzie wynosila najwyzsza oferta. Trzymam kciuki w kazdym razie!

Nie nabijajcie teraz ceny. Dołączymy się pod koniec :smile:
Najlepiej podajcie też swoje nicki z allegro żeby się nawzajem nie przebijac :zalamany:

Baku, ile ty dałeś że ciągle mnie przebijasz :?: :P
no ja mam prawie taki sam jak tutaj (nick) :)

Baku, jak kupisz to może jakies wspólne testy? :smile:

arietiss, najlepiej mimo wszystko wysłac optycznym. To zapewni ujednoliconą procedurę.

Widzę że szalejecie! 6 zł!!! :shock: :lol:
Baku - Sro 11 Lut, 2009

PiotrMKG to piotrmkg.
A Mabak to ja, Baku...

piotrmkg, dużo dałem (dychę). Jestem zdeterminowany!
...ale więcej niż tą dychę to nie dam. Nawet jeśli ja nie kupię, to dychę zrzutowo oferuję dla osoby która to cuda nabędzie, pod warunkiem że odda go na testy do optycznych :!:

edmun - Sro 11 Lut, 2009

a ja dałem do obserwowanych, bo podbijanie aukcji 13 dni przed jej zakończeniem jest tragiczne w skutkach. przede wszystkim widać że o obiektyw walczy dużo osób a cena jest niska, co skłania innych allegrowiczów do licytowania.
lepiej na koniec czekać, a i tak będzie pewnie kilka stówek

edmun, oczywiście że będzie ze 400pln.

pytanie się nasuwa, czy optyczni zechcą poświęcić swój czas na ten obiektyw :?:

Baku - Sro 11 Lut, 2009

Jestem przekonany, że sam sprzedający pod innym nickiem zaszarżuje żeby nie być stratnym i widząc taką frekwencję. Sztuczka stara jak świat.. Raczej ten konkretny egzemplarz nie trafi do testu optycznych, ale myślę że można się postarać w jakimś sklepie. Na Pojezierskiej 90 widziałem to cudo zamocowane na statywie.
Jak najbardziej pozostaje jednak aktualne pytanie Piotrka.... Czy optyczni zechcą :?:

krisv740 - Sro 11 Lut, 2009

proszę nie licytować!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
zalicytowałem za was i przekażę w darze OPTYCZNYM DO TESTÓW !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

dziękuję za kolaborację,współpracę etc. itp.................... :mrgreen: