|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Kalibracja FF/BF w obiektywach Canon
novy - Nie 07 Gru, 2008
No szczególnie jak kupujesz w stanach za pośrednictwem kolegi to sobie sprawdzisz
007areka napisał/a: | oj nie, nie, szkla canona tez daja popalic, kontrola jakosci jest tez kiepska...ostatnio 85 wymieniaalem trzy razy, L 70-200 dwa razy, L 17-40 raz... |
No jeśli jest tak jak piszesz to co to w ogóle za system
MC - Nie 07 Gru, 2008
novy napisał/a: | No jeśli jest tak jak piszesz to co to w ogóle za system |
Najlepszy
007areka - Nie 07 Gru, 2008
novy napisał/a: | No szczególnie jak kupujesz w stanach za pośrednictwem kolegi to sobie sprawdzisz
007areka napisał/a: | oj nie, nie, szkla canona tez daja popalic, kontrola jakosci jest tez kiepska...ostatnio 85 wymieniaalem trzy razy, L 70-200 dwa razy, L 17-40 raz... |
No jeśli jest tak jak piszesz to co to w ogóle za system |
...sysytem ok ale przydala by sie lepsza kontrola jakosci...no chyba ze uzytkownik zbyt wybredny i wie czego chce...
moze by tak na nikona przejsc...sam by robil zdjecia
novy - Nie 07 Gru, 2008
A wie może ktoś z Was jak Canon kalibruje takie obiektywy? To się robi jakoś software'owo czy dłubie się w nim jakimś kluczem ?
Szukałem jakiegoś hackerskiego softu do 40D żeby był w nim AF MA ale niestety jeszcze nikt czegoś takiego nie zrobił, chociaż czytałem że podobno 40D ma ukrytą funkcjonalność MA i tylko w serwisie mają do tego dostęp, no ale nie było to jakieś super wiarygodne źródło.
MC - Nie 07 Gru, 2008
Jak Canon to robi to nie wiem, ale zdaje sie w Minoltach 3 srubki byly...
piotrmkg - Nie 07 Gru, 2008
Micro Adjustment ma jedną dużą wadę. zdarzają się zoomy z BF na jednym końcu i FF na drugim - takiego obiektywu nie da się skorygować w ten sposób. a druga wada to, to iż korekcja jest dla wszystkich obiektywów danego typu. np masz ef 35mm@1.4 z FF, robisz korekcję. potem pożyczasz od kolegi jego 35mm@1.4, który ma BF i masz zdjęcia zupełnie nie ostre bo aparat nie widzi różnicy w Twoim i kolegi obiektywie. Korekcja robiona na Żytniej to chyba jeszcze gorsze rozwiązanie.
krisv740 - Nie 07 Gru, 2008
piotrmkg napisał/a: | korekcja jest dla wszystkich obiektywów danego typu. np masz ef 35mm@1.4 z FF, robisz korekcję. potem pożyczasz od kolegi jego 35mm@1.4, który ma BF i masz zdjęcia zupełnie nie ostre bo aparat nie widzi różnicy w Twoim i kolegi obiektywie. |
oj piotr! chyba nie masz racji. te cholerne procki w szkłach mają wkodowany numer seryjny obiektywu i "cała robota nie na d...."
MC - Nie 07 Gru, 2008
Niestety, Piotr ma racje.
krisv740, co z tego że mają wkodowany, skoro nie korzystają z tego przy okazji funkcji MA.
MC, jesteś w 100% pewien?
MC - Nie 07 Gru, 2008
krisv740, tak.
piotr sorry
a i tak to sprawdzę
There are a few limitations to the AF Microadjustment feature. First, a maximum of 20 lenses can be calibrated to a camera. The camera recognizes a lens by the model (a lens + extender is counted as a separate lens). So, if you have two Canon EF 70-200mm f/2.8 L IS Lenses that you use on the same body, you need to pick a calibration setting that is the best compromise between the two lenses. The AF Microadjustment feature does differentiate between the original, II and subsequent versions of all EF lenses. Since you can only select one calibration setting per lens, you are forced to select the focal length to calibrate to on a zoom lens (Canon suggests the longest focal length as this is the most focus-critical).
piotrmkg napisał/a: | There are a few limitations to the AF Microadjustment feature. First, a maximum of 20 lenses can be calibrated to a camera. The camera recognizes a lens by the model (a lens + extender is counted as a separate lens). So, if you have two Canon EF 70-200mm f/2.8 L IS Lenses that you use on the same body, you need to pick a calibration setting that is the best compromise between the two lenses. The AF Microadjustment feature does differentiate between the original, II and subsequent versions of all EF lenses. Since you can only select one calibration setting per lens, you are forced to select the focal length to calibrate to on a zoom lens (Canon suggests the longest focal length as this is the most focus-critical). |
głupi canon
zmieniam system
MC - Nie 07 Gru, 2008
krisv740, na jaki? W Sony podobnie
A w Nikonie to nie wiem.
wiecie co?!
to wszystko jest spisek masonów, templariuszy i kogo tam chcecie jeszcze!
na początku stwierdzili ,że MF jest zły i zbudowali AF-ok.
po paru latach okazało się, że AF nie trafia , ale kase za szkla to juz wzieli
żeby było trudniej napakowali elektroniki do tego badziewia (z AF) , ale wykonanie takiej prostej rzeczy jak rozdział w zależności od szkła jest juz ponad ich siły (dzisiaj)
ciekawe co będzie za pare lat???
ja mam to głęboko w określonej części ciała
wracam do yashica i kupuję - contax!
wole wydać 2k na rts III, niz tą kasę na 1V!
nie wspominając o jakości, wytrzymałość 10 krotnie lepsza
och !
jak ja ich nie lubię!
spadam!
krisv740, spokojnie analogi canona nie miały problemów z BF/FF a już ewenementem na skale światową były te przypadłości w 1v i 3
ZZ - Nie 07 Gru, 2008
Zaraz, zaraz, że z analogami się to nie zdarzało to fakt, ale czy problem BF/FF to wina body czy obiektywu, czy zdarza się to i tu i tu. Nie wiem, bo na szczęście u mnie wszystko gra. Ale właśnie chcę zamówić 85/1,8 , a właśnie w związku z nim dyskusja zahaczyła o ten problem.
007areka - Nie 07 Gru, 2008
...to trzeba zlozyc na korpus i sprawdzic czy jest ok, jak nie to nastepny i tak az sie trfi na godny.
ZZ - Nie 07 Gru, 2008
To jasne, że jak obiektyw nie ostrzy to trzeba go wymienić. Ale czytałem gdzieś o pomyśle, żeby dopasować konkretny obiektyw do konkretnego body. Przecież to nonsens, a jak ktoś ma kilka body? Jak to z tym jest?
ZZ, http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=5100
novy - Pon 08 Gru, 2008
ZZ napisał/a: | Zaraz, zaraz, że z analogami się to nie zdarzało to fakt, ale czy problem BF/FF to wina body czy obiektywu, czy zdarza się to i tu i tu |
U mnie jest to na 100% wada obiektywu, bo posiadam dwa body 400D i 40D i na obu wada wygląda identycznie.
Czyżby takiego obiektywu nie dało się skalibrować? Czy rzeczywiście pozostaje "powiedzenie systemowi AF w aparacie ze tak i tak wygląda ostrosc" ? No proszę Was nie załamujcie mnie
[ Dodano: Pon 08 Gru, 2008 10:04 ]
Może jednak ktoś da radę wydobyć z 40D funkcję AF MA
http://chdk.setepontos.co...pic,2259.0.html
ZZ - Pon 08 Gru, 2008
Sprawa wygląda dość ponuro, czy to możliwe, że w innych systemach ten problem nie istnieje? Ja wybrałem Canona właśnie z powodu obiektywów. 8 lat temu, gdy to zrobiłem, był to jedyny system, który dawał Full Time Manual, silnik ultradzwiękowy i stabilizację w obiektywach, a co za tym idzie wygodę użytkowania. A tu teraz takie kwiatki...
novy - Pon 08 Gru, 2008
Znalazłem coś na temat kalibracji
http://forums.dpreview.co...essage=16995273
Wygląda na to że można by było skalibrować obiektyw software'owo no ale że to jest drogie to lepiej w nim pogrzebać śrubokrętem.
ZZ - Pon 08 Gru, 2008
Śrubokrętem dosłownie, czy w przenośni?
novy - Pon 08 Gru, 2008
Na pewno trzeba obiektyw rozkręcić i coś tam po manipulować przy jakiś elementach. Na pewno nie jest to pokręcenie jedną śrubką. Są jakby dwa elementy które można ustawić w czterech różnych kombinacjach i to jest chyba cały zakres kalibracji.
ZZ - Pon 08 Gru, 2008
Czyli w sumie nie takie straszne. Mam nadzieję że w autoryzowanych serwisach robią to fachowo i skutecznie?
RBT - Wto 09 Gru, 2008
ZZ napisał/a: | Zaraz, zaraz, że z analogami się to nie zdarzało to fakt, ale czy problem BF/FF to wina body czy obiektywu, czy zdarza się to i tu i tu. Nie wiem, bo na szczęście u mnie wszystko gra. Ale właśnie chcę zamówić 85/1,8 , a właśnie w związku z nim dyskusja zahaczyła o ten problem. |
Z analogami niestety też się zdarzało.
ZZ - Wto 09 Gru, 2008
Ale cały czas nie wiem, czy BF/FF zdarza się także w innych systemach?
MC - Sro 10 Gru, 2008
ZZ, w kazdym systemie zdarza sie problem z AF.
ZZ - Sro 10 Gru, 2008
Tak, tak, zdarza się, ale raczej na poziomie aparatu, natomiast u Canona jak widać zdarza się to w niektórych obiektywach. Skarżyło się na to kilku forumowiczów, posiadaczy 85/1,8,
który ja właśnie zamawiam. Co ciekawe, tendencja do ustawiania ostrości ciut za obiektem,
pojawiła się też w egzemplarzu użytym do testu przez "OPTYCZNE". Zaniepokoiło mnie to i jestem ciekaw, czy aż takie wpadki produkcji i kontroli jakości zauważył ktoś w innym systemie.
novy - Czw 11 Gru, 2008
Biorąc pod uwagę fakt że coraz więcej lustrzanek Canona ma AF MA, obawiam się że Canon nie ma w tym żadnego interesu żeby sprawdzać jakoś focus'a przed wypuszczeniem obiektywu do klienta, wręcz przeciwnie więcej szkieł niedokładnie skalibrowanych - więcej chętnych do kupienie np 50D. Jak masz starszy model lustra Twój problem kup sobie super hiper nową jakość.
ZZ - Nie 14 Gru, 2008
Myślę że to jednak Canon ma problem, bo ostatnio ma za dużo wpadek i traci pozycję lidera. Nikon nie śpi, a klienci to widzą.
banan - Pon 15 Gru, 2008
Witam wszystkich.
Mam pytanie czy BF/FF może się zwiększać wraz ze zwiększaniem się odległości od przedmiotu, tzn czy np jeżeli BF/FF z odległości 40 cm ma 4mm to czy błąd będzie większy gdy do przedmiotu jest np 15m
novy - Pon 15 Gru, 2008
banan napisał/a: | Mam pytanie czy BF/FF może się zwiększać wraz ze zwiększaniem się odległości od przedmiotu |
No taką niestety ma cechę wada AF. Wraz z wzrostem odległości wada jest coraz bardziej widoczna.
Jerry_R - Czw 08 Sty, 2009
novy napisał/a: | Biorąc pod uwagę fakt że coraz więcej lustrzanek Canona ma AF MA, obawiam się że Canon nie ma w tym żadnego interesu żeby sprawdzać jakoś focus'a przed wypuszczeniem obiektywu do klienta, wręcz przeciwnie więcej szkieł niedokładnie skalibrowanych - więcej chętnych do kupienie np 50D. Jak masz starszy model lustra Twój problem kup sobie super hiper nową jakość. |
Hmm... No ale ta nowosc nie rozwiazuje problemu roznych ustawien dla jednego i drugiego konca zoom'u. Mozna ustawic jedynie jedna wartosc...
Moze czekaja z tym na kolejne wydanie body... Wiecie, tak zeby w kolko kupowac, wymieniac...
novy - Czw 08 Sty, 2009
Wydaje mi się że w serwisie też nie skalibrują obiektywu tak żeby działał przy każdej odległości i przy różnych ogniskowych idealnie.
Jerry_R - Pią 09 Sty, 2009
Jak ktos ma chwile:
http://www.northlight-ima...adjustment.html
http://www.slrgear.com/articles/focus/focus.htm
seban4 - Wto 13 Sty, 2009
Witam, właśnie zmieniłem body na Canona 40D i po długich przemyśleniach zakupiłem canona 70-200F/2.8. Wybrałem się w plener i porobiłem kilkadziesiąt fotek. Cóż rozczarowanie!!! Ogniskowa 200 mm wypadła najlepiej zdjęcia ostre, jednak ogniskowe do 150 brak ostrości a 70 wypadła najgorzej. Wydrukowałem sobie tablice do sprawdzenia FFi BF wyniki były takie ze szkło ma BF. Poczytałem kilkanaście postów na forum i zadzwoniłem do sklepu tam gdzie kupiłem obiektyw. Po rozmowie stwierdziliśmy ze trzeba zamówić inne szkło. Ale jednak coś nie dawało mi spokojnie spać i zadzwoniłem do szkolnego kolegi, którego brat zajmuję się naprawą aparatów powyżej EOS 1D oraz Canonami serii L i pracuje w Canon Niemcy. Tu dowiedziałem się kilku rzeczy które mnie zaciekawiły. Mianowicie jak wielu uważa FF i BF nie jest to wada obiektywu lecz niedostrojenie z body. W obiektywach reguluje się AF dostrajając go do wzorca ale nie tylko. Tą samą procedurę stosuje się w przypadku body(jeżeli jest to body pełno klatkowe i obiektywy serii L reguluje się też inne rzeczy - być może nie zrozumiałem ale chodziło chyba o równomierną ilość światła w soczewce) Testy- test który jest robiony przez nas w domu dla niego nie jest testem, w jego opinii wielokrotnie gdy przysyłano obiektyw z body na FF tak naprawdę był BF, w tym teście jest zawarty dość duży błąd, którego tak naprawdę nie możemy zdiagnozować a to że nasz test wyszedł pozytywnie jest naszą subiektywna oceną. Urządzenia do sprawdzania są podobne do naszych tablic z podziałką ale również zawierają sensory(do każdych szkieł inne), wielokrotnie klient przysyłał obiektyw do kalibracji a po sprawdzeniu przysyłał drugi raz z body. Sprzęt innych firm także jest poddawany kalibracji i nie jest to praktyka tylko Canona. Ciekawostka jest ze większość fotografów w Niemczech kupując sprzęt wysyła go natychmiast do kalibracji nie robiąc żadnych testów - jest to zbyteczne. Drugą ciekawostką jest to że w nowszych obiektywach (chyba 2007) regulacja systemu AF jest bardziej dokładna z powodu "jakiejś płytki" podejrzewam że chodzi o elektronikę. W systemach pełno klatkowych AF reguluje się z dokładnością do milimetra. Praktyka regulacji systemu AF jest w Niemczech na porządku dziennym i jest to usługa bezpłatna nie zależnie czy sprzęt jest na gwarancji czy nie oraz kalibruje się wszystkie body i obiektywy oraz sprzęt począwszy od Canona 5D w wzwyż jest dwa razy do roku czyszczony i kalibrowany bezpłatnie. Coś o systemie czyszczenia matrycy, kiedyś wyczytałem ze system czyszczenia matrycy w Canonie ma skuteczność 6% i zadałem to pytanie. System ultradzwiękowy Canona jest dobry, jedynie nie będzie usuwał zanieczyszczeni które z powodu większej wilgotności powietrza(środowiska pracy aparatu) po prostu przykleił się do matrycy i usuwa się to czyszcząc specjalnymi płynami. Generalnie Canon sprawdza działanie systemu AF po każdej naprawie i zachęca użytkowników do przysyłania sprzętu na kalibrację a jest ona bezpłatna. Jutro więc pakuję mojego 40D i 70-200 i wysyłam do serwisu- na kalibrację po prostu... Pozdrawiam serdecznie Sebastian
razthaman - Wto 13 Sty, 2009
Ciekawe. Prewencyjna wysyłka z zestawem obiektywów do serwisu
novy - Wto 13 Sty, 2009
Hmmm..., i pomyśleć że tuż nie daleko za granicami naszego kraju znajduję się prawdziwych serwis firmy Canon A u nas?... trzeci świat, strach im co kol wiek dać do rąk .
seban4, Dużo ciekawych informacji.
lech pepliński - Czw 15 Sty, 2009
Gdzieś czytałem o tablicach do testowania BF/FF . Jak to zdobyć ?
edmun - Czw 15 Sty, 2009
lech pepliński, wpisz w google focus chart
novy - Nie 25 Sty, 2009
Kolejne wskrzeszenie tematu Czy ktoś z Was wie jak się ma sprawa potwierdzania przez aparat prawidłowo ustawionej ostrości w trybie MF przy założeniu że obiektyw ma ff/bf? Biorąc pod uwagę mechanizm AF zakładał bym że potwierdzenie powinno działać poprawnie pomimo problemów z obiektywem, ponieważ system AF w obiektywnie nie ma chyba nic wspólnego z tą funkcjonalnością. Jeśli zatem działa poprawnie to byłby to dobry sposób na określenie czy problem z ustawieniem ostrości leży po stronie obiektywu czy aparatu: jeśli wada jest aparatu potwierdzenie powinno działać błędnie jeśli obiektywu, powinno działać prawidłowo. Co Wy na to?
novy - Sob 23 Maj, 2009
Reaktywuje moje pytanie
Jerry_R - Sob 23 Maj, 2009
Nie dasz rady sprawdzic samemu?
Ustawiasz, tak jak opisujesz, zakladam, ze aparat na statywie, ostrzysz, az do potwierdzenia i oceniasz wyniki na LV lub zrobionym zdjeciu.
komor - Sob 23 Maj, 2009
Jeśli błąd kalibracji pojawia się w układzie mierzącym ostrość (a nie układzie ustawiającym ostrość), to potwierdzenie ostrości też będzie błędnie sygnalizować dobrą ostrość, o ile dobrze rozumiem sposób działania detekcji fazowej. Myślę, że tak właśnie jest.
novy - Nie 24 Maj, 2009
Układ mierzący ostrość jest w body, jeśli jest dobrze skalibrowany to powinien prawidłowo potwierdzić ostrość nie zależnie od tego czy w obiektywie jest wada BF/FF. Natomiast jeśli jest skalibrowany nieprawidłowo to powinien potwierdzać ostrość w niewłaściwym miejscu. Źle myślę?
To by umożliwiało sprawdzenie czy wada leży po stronie obiektywu czy body.
Jerry_R napisał/a: | Nie dasz rady sprawdzic samemu? |
Nie mam obiektywu z wadą.
Usjwo - Pon 25 Maj, 2009
To ja tez sie podepne w tym watku zeby nie zakladac nowego.
Jak sprawdzic BF/FF w obiektywie 70-200?
Wiem jak sie go robi z "focus test chart", ale jak zachowac te 45 stopni? Jak obiektyw ostrzy od 2.5m, to na drabine mam wlazic
sizgar - Pon 25 Maj, 2009
2,5m ? a nie jest to "przypadkiem" mniej o jakiś metr w zależności od rodzaju 70-200 ?
wydaje mi się, że statyw + ogniskowa 200 nie powinno sprawiać problemu z owym kątem 45 stopni
Usjwo - Pon 25 Maj, 2009
70-200 2.8 IS, sugerowalem sie przelacznikami (4.x - niskonczonosc i 2.x - nieskonczonosc).
Zaraz koncze prace to sprawdze w domu organoleptycznie jak to wyglada.
komor - Pon 25 Maj, 2009
Usjwo, rany boskie, jaka drabina. Weź wydrukuj ten focus chart, przyklej/umocuj/podepnij go na jakąś sztywniejszą tekturkę (pudełko po butach?) i postaw na stole pod kątem 45°. Odsuń się od stołu na te 2-3 metry i dalej już wiesz.
Usjwo - Wto 26 Maj, 2009
Dzieki,
Pierwsze proby wskazuja ze niestety jest FF , ale robilem z reki. Dzisiaj sprobuje lepiej sie przygotowac.
Usjwo - Wto 26 Maj, 2009
BTW tam jest 1.x - niskonczonosc i 2.x - nieskonczonosc, nie wiem skad mi sie to 4 wzielo. Kupilem canna specjalnie po to zeby nie bawic sie w kalibracje itp. Malo tego dolozylem te 900PLN zeby miec europejska gwarancje (kupilem w PL). No i teraz siedze sobie w Azji z europejska gwarancja . Pewnie jeszcze jak oddam do serwisu w PL to przetrzymaja caly urlop
Tak sobie ponarzekalem, zeby mi lzej bylo
komor - Wto 26 Maj, 2009
Usjwo, weź statyw i jedna ważna sprawa: przy słabym świetle żarowym u mnie wszystkie obiektywy wykazują jakieś wady. W zdjęciach realnych wad nie stwierdzono. Już sto razy zbierałem się, żeby założyć o tym wątek, bo parokrotnie słyszałem o takim zjawisku. Ale jakoś ciągle zapominam przygotować materiał.
Usjwo - Wto 26 Maj, 2009
komor Dzieki, poczekam do weekend'u i zrobie to przy swietle dziennym, bo u mnie o 19:00 juz sie zmierzcha. Autoryzowany serwis canona moze mi to zalatwic na miejscu za 20EUR, i szczerze powiedziawszy dalbym im zarobic, tylko nie wiem czy nie strace gwarancji.
|
|