|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Cyfrówka do 600 zł
michael-1992 - Pon 08 Gru, 2008 Temat postu: Cyfrówka do 600 zł Witam wszystkich ! Jest to mój pierwszy post na tym forum i proszę o wyrozumiałość, jeżeli coś źle napiszę
Mój problem jest następujący :
Na gwiazdkę mam możliwość kupna aparatu cyfrowego. Mogę na to przeznaczyć max 620 zł. Interesują mnie modele Canon A1000/A2000,Sony W170 i jeszcze jakiś Panasonic Lumix FS20 lub FS5 w cenie do 620 zł.
I tu moje pytanie. Który z tych aparatów byłby najlepszy i co o nich sądzicie. Inne modele prawdopodobnie nie wchodzą w grę. Głównie zastanawiam się pomiędzy Sony'm DSC-170W a Canon'em A2000 IS. Proszę o pomoc w doborze właściwego aparatu Z góry dziękuję za opinie
Andrzej19 - Wto 09 Gru, 2008
Szanowny Michael1992, aparat w tej cenie i tak pewnie wymienisz za parę lat na coś poważniejszego, więc nie ma co tak sobie znowu łamać głowy. Ja bym był za Canonem - ma większy zakres zooma, co dla początkującego fotoamatora ma pewnie znaczenie, choć jest także czynnikiem rozpaskudzającym. Sony, jak dla mnie, ma zbyt podbitą czerwień i agresywny mechanizm redukcji szumu, co powoduje rozmazywanie obrazu. Canon to jednak kanon, nawet w tanich modelach! A gdybyś trafił na poprzednika A2000IS - czyli A720IS, to jest on dużo lepszy. Ma jaśniejszy obiektyw, wizjer optyczny (co czasem się naprawdę przydaje, np w jasnym słońcu lub pod światło) i ustawienia ręczne. Lepszy obraz zawdzięcza błogosławionej mniejszej liczbie pikseli. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.
|
|