|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 40D a makro
zarowa87 - Sro 10 Gru, 2008 Temat postu: Canon 40D a makro kocham fotografie zajmuje sie tym w każdej wolnej chwili. Niestety zaczynam dopiero interesować się sprzętem i chciałaby się dowiedzieć czy canon 40d jest dobrym aparatem do robienia zdjec mikr i czy 450d tez by sie nadawal
MC - Sro 10 Gru, 2008
Chyba makro?
Nie tyle zalezy od aparatu, co od obiektywu.
kamfil06 - Sro 10 Gru, 2008
do makro może lepsze będzie coś z CCD
arietiss - Sro 10 Gru, 2008
kamfil06, a czemu?
Baku - Sro 10 Gru, 2008
A może na prawdę chodzi o mikrofotografię?
Wtedy godny polecenia sprzęt to MP-E 65mm f/2.8
A Canon posiada przyzwoitą kolekcję obiektywów makro, że nie wspomnę EF 50mm f/2.8, EF-S 60mm f/2.8, EF 100mm f/2.8, EF 180mm f/3.5L
Wszystko w bardzo różnych cenach...
zarowa87 - Sro 10 Gru, 2008
tak chodziło o makro przepraszam za pomyłke. a mozecie cos powiedziec mi o canonie 40 d i 450 d bo ja sie naprawde nei znam na sprzęcie.
MC - Sro 10 Gru, 2008
zarowa87 napisał/a: | a mozecie cos powiedziec mi o canonie 40 d i 450 d |
Powiem krotko. Lepiej wziac 40D.
komor - Sro 10 Gru, 2008
Dobrze gada MC, choć tak naprawdę to obiektywy są kluczem, jeśli chodzi o makro, a nie korpus.
Co do obiektywów to na zupełny początek zabawy można polecić Sigmę 17-70 (skala odwzorowania 1:2 a nie prawdziwe 1:1, ale za to minimalna odległość ostrzenia dostępna na każdej ogniskowej), dostępne są też zabawy z pierścieniami pośrednimi i używaniem obiektywów typu 50 mm lub innych wynalazków, ale to niech inni się wypowiadają.
Na szczycie finansowej drabinki są prawdziwe obiektywy makro, które wymienił już Baku. Ale są też obiektywy makro Sigmy i Tokiny, które warte są rozważenia. Zajrzyj na optyczne.pl/obiektywy.html.
MC - Sro 10 Gru, 2008
Korpus w macro jest wazny o tyle, ze lepiej miec lepszy wizjer, bo czasami trzeba wyostrzyc recznie. Z reszta nie tylko w macro lepszy wizjer to plus.
zarowa87 - Sro 10 Gru, 2008
mc - mógłbys podac mi swoje gg bo chciałaby się doradzić w pewnych kwestiach
novy - Sro 10 Gru, 2008
MC napisał/a: | Korpus w macro jest wazny o tyle, ze lepiej miec lepszy wizjer, bo czasami trzeba wyostrzyc recznie. Z reszta nie tylko w macro lepszy wizjer to plus. |
Do wyostrzania ręcznego przy zdjęciach makro nadaję się dobrze Live View + powiększenie. Ale oczywiście dobry wizjer zawsze się przyda.
MC - Sro 10 Gru, 2008
Gorzej jak sie ma awersje do LV...
novy - Sro 10 Gru, 2008
MC napisał/a: | Gorzej jak sie ma awersje do LV... |
Rozumiem twoją awersje, ale myślę że Canon nie dołożył do 40D Live view po to żeby laicy mogli się odnaleźć przechodząc z kompakta, tylko właśnie do zdjęć makro.
MC - Sro 10 Gru, 2008
novy, zgodzilbym sie z Toba gdyby jeszcze byl tam ruchomy ekranik dobrej jakosci.
novy - Sro 10 Gru, 2008
Myślę że nie jesteś w stanie zobaczyć tak dobrze prawidłowo ustawionej ostrości w wizjerze jak możesz to zobaczyć w Live View przy powiększeniu.
komor - Sro 10 Gru, 2008
Z naciskiem na: dobrej jakości. Ale do wszystkiego można się przyzwyczaić. Podobno...
Baku - Czw 11 Gru, 2008
Cytat: | Na szczycie finansowej drabinki są prawdziwe obiektywy makro, które wymienił już Baku. Ale są też obiektywy makro Sigmy i Tokiny, które warte są rozważenia |
Zdecydowanie warte
Jednak EF 50mm f/2.8 za ok. 1200 zł czy EF-S 60mm f/2.8 za ok. 1400 zł za prawdziwe i całkiem niezłe makro to nie jest baardzo wygórowana kwota.
MC - Czw 11 Gru, 2008
Baku, nie wiem jak Ty, ale ja do makro wolalbym jednak ogniskowa minimum 90mm.
Wujek_Pstrykacz - Pon 15 Gru, 2008
Jeżeli chodzi o prawdziwe macro to jestem w stanie jeszcze polecić stary obiektyw Minolty AF Macro zoom 1x-3x. Jest to lepsze rozwiązanie niż Canonowski MP-E. MA AF co jest jego zaletą. Do tego korpus A300 z LV. Powinien to być dobry zestaw do makro.
|
|