|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Jakieś podstawy , coś od czego można zacząć pracę w studio?
k1caj_ns - Czw 11 Gru, 2008 Temat postu: Jakieś podstawy , coś od czego można zacząć pracę w studio? Kilka tematów wcześniej prosiłem o radę na temat doboru lampy do domowego studio. Zakupiłem dwie lampy CY 120 MR z parasolkami oraz systemem zawieszania tła. Lampy wyzwalam bezprzewodowo (podczerwień) . Jako ,że wcześniej nie miałem styczności z fotografią portretową szybko narodziło mi się kilka pytań takich jak:
1. W studio mam również oświetlenie stałe ,które na pewno ma inną temperaturę barwową od temperatury lamp. Światło jest słabe więc nie wiem czy może ono mieć jakiś znaczący wpływ na kolorystykę zdjęć? Czy powinienem dopasować żarówki w taki sposób aby temperatura barwowa była taka sama?
2. Kolejne pytanie. Czy jest jakaś w miarę dobra książka ,którą możecie polecić traktująca o fotografii studyjnej . Głównie chodzi mi o ustawianie lamp i kontrolowanie światła.
3. Zastanawiam się jakie możliwości daje mi płynna regulacja mocy błysku w lampie. Mam regulację od 1/1 do 1/8 mocy .
4. Głównym moim problemem jest też ustawienie odpowiedniej ekspozycji. Światłomierz chyba się nie sprawdza kiedy pomieszczenie jest bardzo ciemne ,a podczas błysku wszystko się rozjaśnia. Więc wnioskuję ,że jedyny sposób to "metoda prób i błędów"?
Z góry dziękuję za pomoc .
piotrmkg - Czw 11 Gru, 2008
k1caj_ns, ja tylko mogę się wypowiedzieć w pkt 4. zewnętrzny światłomierz z funkcją pomiaru światła błyskowego. takie cudo podłączasz do systemu wyzwalania lamp i w raz z naciśnięciem przycisku pomiaru światła wyzwala wszystkie lampy "podłączone" do twojego korpusu.
jaad75 - Czw 11 Gru, 2008
1. Jeśli pracujesz na niskich czułościach, domkniętej przysłonie i w pobliżu czasu synchro, to nie powinieneś mieś najmniejszych problemów. Na wszelki wypadek sprawdź, czy coś Ci się rejestruje bez błysku...
2. Jest tego zatrzęsienie - na początek przejrzyj tutoriale w sieci...
3. Pozwala precyzyjnie ustawić moc błysku pod przysłonę aparatu, bez przemieszczania lamp.
4. Tak jak mówi piotrmkg, światłomierz do światła błyskowego lub metoda prób i błędów pod histogram...
|
|