|
forum.optyczne.pl
|
 |
Teleskopy, lunety i celowniki optyczne - mocowanie okulara w Nikonie Fieldscope ED 82
rabin - Czw 11 Gru, 2008 Temat postu: mocowanie okulara w Nikonie Fieldscope ED 82 czy mógłby mi ktoś powiedzieć jakich rozmiarów jest mocowanie okulara w ww lunecie?
RB - Czw 11 Gru, 2008 Temat postu: Re: mocowanie okulara w Nikonie Fieldscope ED 82
rabin napisał/a: | czy mógłby mi ktoś powiedzieć jakich rozmiarów jest mocowanie okulara w ww lunecie? |
Niestandardowe. Pasują tylko okulary Nikona serii Fieldscope.
rabin - Czw 11 Gru, 2008
i żadnej przeróbki nie da się zrobić? myślę o przejściówce czy jakimś pierścieniu redukcyjnym................
RB - Czw 11 Gru, 2008
rabin napisał/a: | i żadnej przeróbki nie da się zrobić? myślę o przejściówce czy jakimś pierścieniu redukcyjnym................ |
Wiem, że da się zrobić z Nikona na 1.25". Takie gdzieś tam były dostępne. O odwrotnych nie słyszałem.
kivirovi - Wto 02 Cze, 2009
Jesli jestes pewny, ze sie da z okularu Nikona przejsc na 1,25 to na pewno sie da z okularu 1,25 przejsc na lunete nikona. Obawiam sie, ze jednak Nikon umozliwia tylko mocowanie swoich ukularow na 2calowe wyciagi.
Wydaje mi sie ze luneta ma wieksze mocowanie niz 1,25cala, jesli sie jednak myle, to sie nie da i sprawa jest beznadziejna.
Tam jest bagnet z tego co wiem, wiec bedzie powazne frezowanie precyzyjne. Poza tym pytanie jak gleboko ma wejsc okular 1,25. Ale da sie i warto.
|
|