forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu smc Pentax FA 77 mm f/1.8 Limited

Arek - Pią 12 Gru, 2008
Temat postu: Test obiektywu smc Pentax FA 77 mm f/1.8 Limited
Zapraszam do lektury:
http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=144

Arek

jaad75 - Pią 12 Gru, 2008

Muszę powiedzieć, że Wasze wnioski dziś są zaskakująco zbieżne z moimi odczuciami... :razz:
A jeśli chodzi o pracę AF, 77Ltd to ślimak. Ale bardzo piękny ślimak...

kamfil06 - Pią 12 Gru, 2008

dzięki optyczni :wink:
mavierk - Pią 12 Gru, 2008

piękne szkło, chciałbym mieć takie :D
AQQ - Pią 12 Gru, 2008

Smakowite szkiełko.
Jest szansa na testy 85/1.2L C i 85/1.4 N?

MC - Pią 12 Gru, 2008

Fajne szklo i nie az takie drogie. Ale na zdjeciu Krzyska z 50D to CA wychodzi bardzo.

MC,
wydaje mi się że to ma związek z trybem "bright" ...

[ Dodano: Pią 12 Gru, 2008 19:23 ]
:roll:

MC napisał/a:
Fajne szklo i nie az takie drogie.

Zwłaszcza, że dość powszechnym jest kupowanie go kilkaset złotych taniej...
MC napisał/a:
Ale na zdjeciu Krzyska z 50D to CA wychodzi bardzo.

To nie jest CA, tylko LoCA. "Aberracaja bokeh" - nie ma jej w płaszczyźnie ostrości.

Rizzo - Pią 12 Gru, 2008

Cudowne szkiełko, wyjątkowe, jak takiego nie kochać. Na przysłonie f/4 niesamowita żyleta. O design nie wspomne. Tak do razu sobie porównałem test tego szkła z zeissem 85 mm. Pentax jest od niego dużo, dużo ostrzejszy, jednak zeiss wykazuje niesamowitą równość w rozdzielczości pomiędzy centrum a brzegiem na każdej przesłonie. Sam więc nie wiem co lepsze.

Jakie są jeszcze kolory tego Pentaxa?

2400 za tego Pentaxa to drogo? No dajcie spokój mój plastykowy kleine zeiss 16-80 kosztuje 2000. Chciałbym mieć szkło z takim designem i jakościa w systemie alpha za 2400. Nie musiałbym używać 50 mm f1,4 jako portretówki ;]

nazgul - Pią 12 Gru, 2008

Rizzo napisał/a:

Jakie są jeszcze kolory tego Pentaxa?

Czarny.

fafniak - Pią 12 Gru, 2008

Tego szkla bylo mi najbardziej szkoda przy przesiadce na d700 :cool:

tak z ciekawości,
są przejściówki Nikon-Pentax Canon-Pentax :?:

AQQ - Pią 12 Gru, 2008

fafniak, kup sobie coś N co poprawia humor. Mogę podpowiedzieć :)

kamfil06 napisał/a:
tak z ciekawości,
są przejściówki Nikon-Pentax Canon-Pentax :?:

Nikon-Pentax nie sądzę. Ale Canon-Pentax jak najbardziej. Z tego co wiem, niektórzy przerabiają nawet bagnet na stałe...

MC - Pią 12 Gru, 2008

jaad75 napisał/a:
To nie jest CA, tylko LoCA. "Aberracaja bokeh" - nie ma jej w płaszczyźnie ostrości.

Rozumiem. Na photozone tez to pokazuja, ale mimo wszystko nie wyglada to pieknie.

Arek - Pią 12 Gru, 2008

No ale to ma każdy obiektyw. Nie da się skorygować aberracji od początku przedniej soczewki do nieskończoności :)

ile ta 77tka kosztuje w 2nd hand?... nie ma?

za cenę 77lmt nówki (bo używek nie znalazłem :D ) w polsce można kupić N 85/1.4 z 2nd handa :)

Mało kto się tych szkieł w Polsce (a nawet w Europie) pozbywa, a jeśli już to odsprzedaje w gronie znajomych - np. z forum Pentaksa... :smile:
Ale na e-bayu zawsze można kupić chociaż trzymają cenę w pobliżu nówek... Nówki chodzą w okolicach $550-650...

troszkę smutno... z drugiej strony tego nikkora też z forum nikona ofertę wyhaczyłem (ale nie zdążyłem sobie zaklepać, sprzedać wszystkiego, co mam, żeby kupić sobie tylko tą 85tkę)
AQQ - Sob 13 Gru, 2008

jaad75 napisał/a:
LoCA

Podobnie jest w Planarze 85/1.4 i Nikkorze 85/1.4 na dużych otworach.
Jedna nie uważam, żeby to były nadzwyczaj kiepskie obiektywy :mrgreen:

Arek - Sob 13 Gru, 2008

Tak jest w każdym szkle, które jest w stanie wyprodukować małą GO.
jaad75 - Sob 13 Gru, 2008

Arek napisał/a:
Tak jest w każdym szkle, które jest w stanie wyprodukować małą GO.

Nie w każdym - np. wspomniany kilkakrotnie przeze mnie APO Lanthar nie wykazuje LoCA praktycznie wcale...

asklop - Czw 22 Sty, 2009

[quote="Rizzo"]Cudowne szkiełko, wyjątkowe, jak takiego nie kochać. Na przysłonie f/4 niesamowita żyleta. O design nie wspomne. Tak do razu sobie porównałem test tego szkła z zeissem 85 mm. Pentax jest od niego dużo, dużo ostrzejszy, jednak zeiss wykazuje niesamowitą równość w rozdzielczości pomiędzy centrum a brzegiem na każdej przesłonie. Sam więc nie wiem co lepsze.

Nie przecze, ze Pentax to super szklo. Jest taki, ale to , ze napisales, ze jest duzo, duzo ostrzejszy od Zeissa to z tym to ostro pojechales. Zerknij na wyniki na Photozone i porownaj.
Moze Optyczne zaserwoja nam w blizajszym czasie test tego szkla. (85/1,4)

nazgul - Pon 11 Maj, 2009

W któryms z tematów Komor pytał, skąd się wzięły "dziwne" ogniskowe pentaxowskich "limitedów" - 31, 43 i 77 mm. Odpowiedział mu Jaad75, chciałem mu także odpowiedzieć ja, ale tamten temat jest już zamknięty a ciekawostka która gdzies przeczytałem jest moim zdaniem warta przytocznia dlatego wrzuce ją tutaj - w wątek o teście 77/1,8 Ltd.

Otóż jak wiecie, lustrzanki APS-C Pentaxa mają crop ~1,5. Jednakże nie jest to wartość ścisła - dokładniej jest to 1,54. Ale "limitedy" nie sa dedykowane pod APS-C. To są pełnoklatkowce które podpięte pod APS-C należy przemnożyć przez owe 1,54 i otrzyma się wartość ekwiwalentną. A co będzie, jeśli te ogniskowe: 31, 43 i 77 PODZIELIMY przez 1,54?

Otrzymamy odpowiednio ~20, ~28 i =50 :)

Te "dziwne" ogniskowe to podobno żart inżynierów Pentaxa: Zobaczcie pełnoklatkowcy, co widzą cropowcy przez popularne szkła: 50mm, 28mm i 20mm :)

Teraz trzeba by tylko zmierzyć DOKŁADNĄ ogniskową każdego z Pentaxowskich "FA limitedów". 77 dzielone przez 50 daje dokładnie 1,54. 43 dzielone przez 28 daje ułamek tasiemcowy ale 43,12 dzielone przez 28 daje równo 1,54. Tak samo jak 30,8 przez 20. I własnie krótsze "ltd" powinny mieć dokładnie 43,12 i 30,8mm.

Nieprawdaż? ;)

jaad75 - Pon 11 Maj, 2009

Taa, fascynujące... :razz:
nazgul - Wto 12 Maj, 2009

jaad75 napisał/a:
Taa, fascynujące... :razz:

Ja tam lubię takie poczucie humoru :)

filorp - Pon 29 Cze, 2009

Ostatnio, jakoze mamy recesje, mialem wiecej czasu i potestowalem sobie. chodzi o to w czym obiektyw ten wypadl najgorzej - AF i celnosc. Kiedy testowalem z reki to zarowno na 77limited jak i 31limited test wypadl dokladnie tak jak w tescie optycznych ok 20 % pomylek czyli na 40 zdjec planszy 7-8 bylo do d..... Sytuacja zmienila sie kiedy podpialem aparat pod statyw i wyzwalalem migawke pilocikiem (oczywiscie przeogniskowujac za kazdym razem) na 31limited mialem 40 dokladnie takich samych zdjec w przypadku 77 zjechal mi tylko raz... Wykonalem podobny test na 50-135 i podobnie.... testy z reki - tak jak optyczni testy na statywie 0 bledow... Jak to tlumaczyc? Testy z reki wykonywalem bardzo szybko nie za bardzo starajac sie o utrzymanie aparatu po prostu zdjecie - przeogniskowanie - zjdecie itd. Sprawdzilem rowniez inne odleglosci 77ke ustawilem 2-3 m dalej od planszy na statywie bo niepokoilo mnie to jedno nietrafione zdjecie no i oczywiscie wszystkie pieknie w celu klatki identyczne - przewijajac musialem sprawdzac numery bo wszystkie byly takie same....