forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - W poszukiwaniu telekonwertera

jarecki_jg - Sob 13 Gru, 2008
Temat postu: W poszukiwaniu telekonwertera
Witam.

Szukam telekonwetera do Sigmy 70-200/f2.8 II - myślałem o Nikon TC-17E II bo ponoc wczesniej opisywane szkło nie bardzo dobrze współpracuje ze "swoim" telekonwerterem.

Co sądzicie o Kenko?

Użytkowników opisywanej w. Sigmy wraz z jakimkolwiek telekonwerterem prosze o sample.

MM - Nie 14 Gru, 2008

Niestety z tego co kojarzę to TC Nikkora do Sigmy nie podepniesz. Kenko będzie ok,. ale tylko wersja TC 1.4 w najlepszej wersji 300 Pro (czy jakoś tak podobnie się to nazywa).
jarecki_jg - Nie 14 Gru, 2008

A powiedz mi MM jak wyglądają jakosciowo foty z tego kenko, bo słyszałem ze z sigmy to nie najlepiej.

Moje wiadomości opieram wyłącznie na tym co wyczytłenm w sieci. Zdjeć natomist z Sigmy 70-200/f2.8 z TC nie widziałem naocznie.

A co jest z TC nikona czy szkłem sigmy ze nie beda ze soba gadać?

Nie bede równiez ukrywał, że skoro nie bedzie roznicy miedzy TC to po co przepłacac. TC Nikona jest 2 x drozszy od producentów niezależnych.

MM - Nie 14 Gru, 2008

TC 1.4 Kenko używałem na Canonie i był to przyzwoity telekonwerter. Jak podpinałem TC Sigmy to zawsze tak jakoś odstawała od reszty. TC Nikkora do Sigmy zwyczajnie mechanicznie nie dawało się podłączyć (ostatnio fotoreporter chciał kupić taką kombinację i tak to wyglądało).
jarecki_jg - Pon 15 Gru, 2008

Okey tylko teraz lepszy bedzie z mnoznikiem 1,4 czy 2,0?

Czy im wiekszy mnoznik TC tym wieksza kaszanka wychodzi?

Bo przeliczajac 70-200 z podpieciem do tc x 2 na ASP-C bede miał odpowiednik 210-600/f5.6 w analogu? Tylko czy obraz bedzie akceptowalny?

Nie lubie byc niezadowolony z zakupów, jakby nie patrzeć ~800 zł na ulicy nie lezy.

krisv740 - Pon 15 Gru, 2008

1,4 - jak wielokrotnie było na tym forum
MM - Sro 17 Gru, 2008

Wszystko jest kwestią gustu. Dla mnie kaszanka dla innego będzie cudem świata. Radzę iść do sklepu i samemu sprawdzić zamiast męczyć temat na forum. Bo męczone było do znudzenia.
mszczyrek - Wto 30 Gru, 2008
Temat postu: Tamron 70-200 na C5D - jaki telekonwerter?
Poczytalem troche, i wiele osob rekomenduje serie Kenko Teleplus PRO 300 AF. Czy mieliscie z nimi jakies bezposrednie doswiadczenia? Bede bardzo wdzieczny za opinie. W gre wchoodza rowniez konwertery Sigmy i Tamrona, Canon odpada za wzgledu na cene...

Pozdrawiam,
Michal

komor - Sro 31 Gru, 2008

Ja mam taki TC jak w podpisie, ale nie podłączałem go do Tamrona, tylko do 70-200/4L. Był już wątek na ten temat i przykładowe zdjęcia też. Czytałeś?
WENTYL - Sro 31 Gru, 2008

Pewnie że miałem doświadczenie z tym konwerterem (x 1,4 Kenko Teleplus PRO 300 AF) - ten Tamronik 70-200 f/2,8 śmiga z nim że aż miło. Tylko nie za bardzo widzi że już mu się ściemniło do f/4 - ale to zawsze można sobie skorygować. Sam tamron gości w mojej torbie od tygodnia i jestem z niego bardzo zadowolniony :grin:
Pozdr WENTYLo

lisor - Sro 31 Gru, 2008

... do Sigmy... Sigma.
Monastor - Sro 31 Gru, 2008

Na Twoim miejscu dołożyłbym jednak do Canona. Testowałem kenko, sigmę i canona (wszystkie 1,4) z Sigmą 100-300 F/4 EX i Canon był zauważalnie lepszy od Sigmy (mimo, że szkło to też sigma). Kenko wypadł z tej trójki najgorzej.