|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Pyłki w obiektywie
Kasieńka - Sob 13 Gru, 2008 Temat postu: Pyłki w obiektywie W aparacie kompaktowym SONY H9 przykleiły mi się jakieś okruszki od wewnętrznej strony obiektywu. I mam pytanko jak się pozbyć tego dziadostwa. Wydmuchać, rozkręcić czy coś innego proszę o radę. Aparat jest po gwarancji więc oddać do serwisu nie mogę chyba że za dopłatą.
goltar - Nie 14 Gru, 2008
A widzisz je na zdjęciach ? Jeśli nie to się nie przejmuj i rób zdjęcia Na pewno nie próbuj sama rozkręcać
Paweł_G - Pon 15 Gru, 2008
Ja mam pod tylną soczewką w Tamronie 5 mm włókno fizeliny zassane tam prawdopodobnie z mojej kurtki i też nic nie widzę na zdjęciach więc nie ma co się bać.
palindrom - Sro 17 Gru, 2008
Póki nie ma wyraźnego spadku kontrastu przy pracy w pełnym świetle, nie warto sobie tym zaprzątać głowy. Usuniemy pyłek, za tydzień będzie 5 nowych.
Poza tym nie należy tego robić samemu jeżeli nie ma się doświadczenia z optyką. Zaręczam że po samym rozłożeniu i złożeniu (to przy odrobinie szczęścia), pojawi się ich dużo więcej. Poza tym jakikolwiek błąd może naprodukować aberracji.
Jeżeli pyłków uzbiera się na tyle dużo żeby zaczęły przeszkadzać, można zacząć myśleć o czyszczeniu.
Lazlo - Pią 26 Gru, 2008
Ja juz zauwazylem pylki na lustrze czy tez filtrze,nie wiem ktore co a mam aparat od 2 tygodni
Ale powiedzcie mi czy to jest normalne,ze gdy wychodze na ten ziąb to paruje mi ta zewnetrzna soczewka od wewnatrz przy wysunietym tubusie w 70-300,czy on gdy wysuniety lapie wilgoc???! Cholera mnie bierze,bo z taka parą wszystko co pstrykne jest zamglone.A gdy wracam do domu,w cieple momentalnie na zewnatrz powstaje para,wrecz rosa. I jeszcze jedno,nie mam jeszcze zadnego zestawu do czyszczenia obiektywow i czy na szybko mozna czyms innym przemyc zewn. soczewke i czym przetrzec,bo od nowosci nic nie robilem a to napewno zabiera mi ostrosc
[ Dodano: Pią 26 Gru, 2008 12:20 ]
Monastor - Pią 26 Gru, 2008
Lazlo, mi zawsze obiektywy zaparowują od zewnątrz, nie zwróciłem uwagi czy wewnątrz też i nie wiem czy to jakaś anomalia, czy nie. Jesteś pewien, że to wszystko w środku obiektywu?
Nie widzę za dobrze przez tą ostrośc, ale to co masz na zdjęciu nie wygląda jak pyłki, a raczej jak ślady kropel wody na powłokach filtra/obiektywu. Co jakiś czas mam tego od groma, wystarcza prosty zestaw do czyszczenia kupiony w pierwszym lepszym sklepie foto.
Czym innym przetrzec pewnie można, ale jak raz przetarłem koszulą to było tylko gorzej, więc warto się zaopatrzyc w jakąś ściereczkę. To nie jest duży wydatek
Dam Ci dobrą radę jeśli chodzi o obchodzenie się z aparatem czy jakimkolwiek sprzętem elektronicznym na mrozie. Zanim przejdziesz z zimnego miejsca w ciepłe, włóż aparat do torby i zapnij ją w miarę szczelnie. Potem odłóż w tym ciepłym miejscu na jakiś czas. Temperatura powoli się wyrówna i para nie będzie się tak skraplac na aparacie (a może i wewnątrz niego).
Lazlo - Pią 26 Gru, 2008
Tak tak,pylkow nie ma,ale wlasnie to na zewnatrz to zaschniete krople z kurzem Ale wewnatrz tej samej soczewki pojawia sie para gdy jestem na dworze i zwlaszcza przy wysunietym tubusie. Dzisiaj nigdzie tego zestawu nie kupie,czy mozna to potraktowac np. spirytusem i przetrzec irchą??,bo wszystkie inne materialy zostawiaja wlokna. Zaden z Was nigdy nie mial zaparowanej soczewki od wewnatrz?! na mrozie?
[ Dodano: Pią 26 Gru, 2008 14:19 ]
Nie da sie nie zwrocic uwagi na pare w srodku,bo to tak jakby oko zaszlo łzą
garreth - Sob 27 Gru, 2008
Lazlo, zajrzyj może tutaj:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1970
Lazlo - Sob 27 Gru, 2008
garreth Dziekuje Ci,Wam panowie. Na taka odpowiedz,link czekalem. Mam juz mikrofibre i narazie czysty spiryt ,bo izopropylenu nie spotkalem w moim malym miescie.
Tak swoja droga garreth,masz przeuroczy wyraz twarzy
[ Dodano: Sob 27 Gru, 2008 15:24 ]
...izopropanolu
komor - Sob 27 Gru, 2008
Lazlo, na miłość boską, tylko nie spirytus. Wydaje mi się, że rozwalisz powłoki ochronne na obiektywie. Nie masz jakiegokolwiek sklepu foto w swojej okolicy a tam byle-zestawu czyszczącego za piętnaście zetów?
Lazlo - Sob 27 Gru, 2008
komor wszedlem dzis do zawodowego fotografa i spytalem czy nie ma izopropanolu,nie mial. Na pytanie czym czysci optyke,odpowiedzial: "czysty spirytus i szmatka wystarczy" Mikrofaze mialem,wiec dalej nie szukalem takiego zestawu. Spirytus tez jest,ale wystraszyles mnie i teraz nada sie chyba jeno na megafaze
Ok kupie taki zestawik,chociaz we watku podanym przez garretha niektorzy nie chetnie cos takiego stosuja,wola chuch i reczniczki papierowe
komor - Nie 28 Gru, 2008
Pamięć mam dobrą, ale krótką niemniej jestem prawie pewien, że ktoś pisał kiedyś pisał, żeby nie używać zwykłego alkoholu. Ale może się mylę?
MC - Nie 28 Gru, 2008
Nie mylisz sie. Ktos kiedys tak pisal tutaj. Ale tez nie pamietam ani kto ani kiedy ani gdzie dokladnie.
garreth - Nie 28 Gru, 2008
może tutaj:
http://forum.optyczne.pl/...der=asc&start=0
Lazlo napisał/a: | Tak swoja droga garreth,masz przeuroczy wyraz twarzy |
podobnie jak ten pan na avatarku, mam dwie żelazne zasady: nie stepuję i nie jem warzyw
Lazlo - Nie 28 Gru, 2008
No i mam ten nieslawny zestaw Hama do czyszczenia. Ja bylem przekonany,ze ten roztwor w buteleczce bedzie procentowy a to po potrzasnieciu sie pieni,wlascciwie takie banki mydlane. Moze rzeczywiscie Ludwik by wystarczyl Ja wiem czy to potrzebne bylo... No ale szkielko teraz przezroczyste
|
|