forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - D40, Alpha 200 czy cos moze innego ?

AngelOfDeath_200 - Sob 13 Gru, 2008
Temat postu: D40, Alpha 200 czy cos moze innego ?
Witam, niedawno kupilem canona S3is , glownie ze wzgledu na to ze robi naprawde swietne filmiki , a przy okazji jest swietnym aparatem. Jednak potrzebna mi jakas lustrzanka....

Mam straszna rozsterke miedzy nikonem d40 a alpha.

nikon okolo 999zl
sony 1050zl

wedlug mnie duuzym plusem nikona jest jego matryca chodzi mi ze ma mniej megapix.
a alphie jest stabilizacja znowu, do alphy beda tansze szkielka.
Puki co bede uzywal 18-55 w obydwu przypadkach wiec o szkielka sie nie rozchodzi....
cena waga wymiary tez nie graja roli. Zalezy mi na jakosci zdjec nie na bajerach.

jestem bardziej przekonany na D40 bo wydaje mi sie ze lepiej potem w szkla zainwestowac niz walic kase w puszke.

co wy sadzicie o tym... czy moze z pulki bardzo nisko budzetowej cos jest jeszcze warte.
Kasy moge przeznaczyc wiecej ale nie chce sie pchac w drogie lustra bo to nie aparat robi fotki tylko ja :)

krisv740 - Sob 13 Gru, 2008

a co za różnica jeśli szkła cie nie interesują???

praktycznie masz to samo - dobry aparat za b.niską cenę!

Powiem tak , szkla mnie puki co nie interesuja jednak wiadomo jak bedzie z biegiem czasu, nie mowie ze to bedzie za miesiac czy dwa ale pewno za rok czy dwa juz pare szkielek bedzie w kolekcji.

mam naprawde spora rozsterke, jedyne co mi kaze myslec o alphie to silniczek w body.....

chyba skonczy sie na tym ze pujde do sklepu i wybiore cos na miejscu....

a pod wzgledem technicznym szumy itp co wypadnie wedlug was lepiej ?

krisv740 - Sob 13 Gru, 2008

kolego ! kupuj co chcesz, bo zaawansowanie masz podobne w każdym body.
jeśli serio podchodzisz do sprawy to zacznij od szkieł, chyba że za jakiś czas sprzedasz co kupisz teraz i poważnie podejdziesz do zakupu

na początek poważnie zacznij od ortografii bo trochę razi

A czemu teraz nie powaznie podchodze do zakupu ? nie pytam uszczypliwie czy cos poprotu chce opinie ludzie bardziej doswiadczonych zebym nie popelnil bledow.
krisv740 - Nie 14 Gru, 2008

AngelOfDeath_200, a ja bez uszczypliwości odpowiadam................
wiekszość osób na początku fascynuje się aparatem bez zaglądania na strony w poszukiwaniu szkieł które im odpowiadają - nie wiedzą właściwie czy i w ogóle ich to wciągnie, co będzie ich głównym tematem..............

to problem, ale trzeba popatrzyć na to przez pryzmat chęci,mozliwości i swojej determinacji........

to naprawdę może byc bardzo drogie hobby.............

jeśli wybierasz najtańszą na rynku lustrzankę i świadomie decydujesz się na najtańsze szkło,to w 90% wypadków nie ma różnicy co wybierzesz.....

schody zaczynaja sie później, ale inwestując mało, mało tracisz na odsprzedaży (ewentualnej) i wejściu w to co cię bedzie rzeczywiście potrzebne i ew.będzie pociągać......

trzeba mieć tego świadomość.

to mniej więcej wszystko :???: :cool:

AngelOfDeath_200 - Nie 14 Gru, 2008

Rozumiem juz o co ci chodzilo.... Masz racje, wlasnie podpatrzylem szkielka ktore byly by mi potrzebne w przyszlosci i mysle ze wiem co wybrac.....

Co do samej fotografii to wciagnąlem sie jeszcze jako dzieciak z czyms co ciezko nazwac apararem bo byla to kamera internetowa na baterie :) potem inny wynalazek przez dlugi okres poczciwy canon a75 i niedawno kupiony S3. Jednak teraz sie bede przeprowadzal i wiem ze przez najblizszych kilkanascie miesiecy nie bedzie mnie stac na lustro, a póki co mam odlozone troche grosza na nie to chce kupic cos co pózniej rozbuduje odpowiednio.

Do tego czasu bede sie doskonalil na canonie s3 i D40 18-55 zebym pózniej jak sie przesiade na lepsze szkla mial wieksza wprawe.

Dzieki za pomoc jeszcze raz.

Poprawiłem nieco ortografię, bo w oczy kłuje.

AngelOfDeath_200, fajnie , że sie rozumiemy
nie obraź się................... ale popracuj nad ortografią............
lekko szczypie w oczy :wink:

MC - Nie 14 Gru, 2008

AngelOfDeath_200 napisał/a:
nikon okolo 999zl
sony 1050zl

Body A200 kosztuje ponizej 800PLN.
duuzym plusem nikona jest jego matryca chodzi mi ze ma mniej megapix.

Bez przesady 10MPix nie jest az tak bardzo duzo.
estem bardziej przekonany na D40 bo wydaje mi sie ze lepiej potem w szkla zainwestowac niz walic kase w puszke.

Oczywiscie wiesz o tym, ze nie wszystkie szkla beda mialy z tym body AF?

MC, a ja na jego miejscu wyrałbym Olympusa 410 w zestawie z dwoma szkłami :cool:
MC - Nie 14 Gru, 2008

krisv740, ja juz bym wolal E-510 :smile: ale niestety Olki mi jakos nie leza...

MC, ja osobiście polowałbym w tej chwili na e3, ale nie o tym w tym wątku
biorąc pod uwagę podejście kolegi , to najtańsze lustro do nauki, a później i tak albo "świadome wejście w system", albo jego zmiana - też "swiadoma" :cool:

MC - Nie 14 Gru, 2008

Mozna i tak. Albo A200 w dualkicie. Na poczatek, dla rozeznania tez nie bedzie zle.

na pewno nie! :mrgreen:
MC - Nie 14 Gru, 2008

krisv740 napisał/a:
na pewno nie!

Czemu? "Zlych przyzwyczajen mozna nabrac"? Ja mialem na poczatek A100 w dualkicie i nie bylo tak zle.

MC,
MC napisał/a:
dla rozeznania tez nie bedzie zle.

więc ci przyznałem rację pisząć : " na pewno nie! "

język polski siada? :mrgreen: :razz: :shock:

przecież sie z tobą zgadzam :shock:

MC - Nie 14 Gru, 2008

krisv740, :oops: ale przynajmniej kilka postow dla statystyk tego forum nabilismy, zeby w konkurencji z innymi lepiej wygladalo :lol:

MC, a już myslałem , że "zatwardziałym alfistą" się robisz....... :mrgreen:

[ Dodano: Nie 14 Gru, 2008 12:01 ]
MC napisał/a:
zeby w konkurencji z innymi lepiej wygladalo
- no........... :razz: :mrgreen:

Licze sie z tym ze a D40 nie mam silniczka w puszce. ale to chyba nie oznacza ze obiektywu bez silniczka nie podepne ?? poprostu w razie W bede musial lapac recznie ostrosc dobrze rozumiem ??

bylem dzis w sklepie i rozmawialem z kilkoma ludzmi i tez polecali mi D40 A200 nawet w sumie jest drozsza. Ale jak do reki wziąlem jeden i drugi to juz wiedzialem co lepiej lezy itd.

Szkielka juz mam tez upatrzone do D40 wiec mysle ze bedzie to pózniej swiadome wejscie w system :) .

Dziekuje wam za pomoc.

Ponownie poprawiłem ortografię, tym razem zaznaczyłem wyrazy które warto zapamiętać. Nalegam.

[ Dodano: Nie 14 Gru, 2008 16:45 ]
przepraszam za ortografje , mam papiery na to :) a ze pisze bez ogonkow od lat to FF nie pomaga mi w takim przypadku. Ale obiecuje sie bardziej starac :)

MC - Nie 14 Gru, 2008

Tak, dobrze rozumiesz. Obiektywy bez wlasnego silnika bedziesz mial bylko na MF.
A co do papierow, to tutaj chyba nie obowiazuja. W razie czego to mozna sprawdzic ortografie przez plug-in do firefoxa. A czyta sie wtedy duzo przyjemniej.

Mf nie przeszkadza w razie czego czesto wlasnie uzywam MF zamiast AF

A co do papierow to uwiezcie mi ze to nie jest jakies tam sobie wymyslanie sobie ze jest sie dysortografem.

A plugin niewiele mi da bo ja pisze bez ogonków wiec kazdy wyraz mi kresli :)

MC - Nie 14 Gru, 2008

AngelOfDeath_200, zlituj sie bo oczy bola. Moze jednak do ogonkow sie przekonasz...
Riddle - Pon 15 Gru, 2008

MC napisał/a:
oczy bola

MC napisał/a:
sie

MC napisał/a:
Moze

MC napisał/a:
ogonkow

Przyganiał kocioł garnkowi:P

MC - Pon 15 Gru, 2008

Riddle, nie o to mi chodzi. Jak kolega zacznie pisac z ogonkami, to mu FF zacznie pokazywac gdzie robi bledy ortograficzne!
Riddle - Pon 15 Gru, 2008

Ale FF nie sprawi że gość nie będzie leniem, a choroba zwana pod potoczną nazwą "dyzlekcja" jest tak na prawdę lenistwem. By się z niej wyleczyć trzeba chcieć.
kozidron - Pon 15 Gru, 2008

Riddle,

Riddle napisał/a:
a choroba zwana pod potoczną nazwą "dyzlekcja" jest tak na prawdę lenistwem. By się z niej wyleczyć trzeba chcieć.

jeżeli tak myślisz, to prawdopodobnie wynika to z nieznajomości tego tematu przez ciebie albo z lenistwa..........i z niechęci poznania tematu. Bycie leniwym w czasach powszechnego dostępu do internetu to już inna sprawa i właśnie to można powiedzieć o tobie jeżeli uważasz że zaburzenia takie wynikają z lenistwa.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dysleksja
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dysortografia

AngelOfDeath_200 - Pon 15 Gru, 2008

spoko jestem przyzwyczajony ze kazdy mowi ze dyslekcja to lenistwo :) coz poradzic :/

jawna dyskryminacja :D

a co do ogonkow to jestem informatykiem od wielu lat i latwo mowic zacznij pisac z ogonkami jesli od 15 prawie lat pisze bez nich :) ale skoro wam tak przeszkadza moja pisownia to moge umilknac chlopaki :)

krisv740 - Pon 15 Gru, 2008

AngelOfDeath_200, e......... , daj siana!
jakoś wytrzymamy, ale ortografię sprawdzaj - oczy bolą - ogonki odpuść :mrgreen:

komor - Wto 16 Gru, 2008

Ja bym tam ogonków nie odpuszczał, tym bardziej jeśli mają się łączyć z ortografami. Nie mam nic przeciwko dys(lektykom|ortografom), moja córka jest dyslektykiem zresztą, ale nie można się zasłaniać papierami, skoro są słowniki wbudowane w przeglądarkę. AngelOfDeath_200, po prostu chodzi o to, że naprawdę czasem trudno zrozumieć o co chodzi, no i oczy bolą. Szanuj innych to inni uszanują Ciebie.