forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Program do podglądu zdjęcia na komputerz zaraz po spuście..

duncon - Pon 15 Gru, 2008
Temat postu: Program do podglądu zdjęcia na komputerz zaraz po spuście..
Witam ,

Właśnie kompletuje domowe studio do fotografii i interesuje mnie program który po strzelonej klatce wyświetli mi zdjęcie na komputerze po łączu USB.
Proszę o pomoc w znalezieniu tak prostej aplikacji.

ps.szukałem sporo na forum ale na różne kombinacje słów kluczowych nic nie znalazłem..

Pzdr.

edmun - Pon 15 Gru, 2008

w Canonie wystarczy EOS Utility, dodatkowo można się pokusić o gripa z modułem WiFi.
nie wiem jaki sprzęt posiadasz

duncon - Pon 15 Gru, 2008

edmun napisał/a:
w Canonie wystarczy EOS Utility, dodatkowo można się pokusić o gripa z modułem WiFi.
nie wiem jaki sprzęt posiadasz

No tak posiadam Pentaxa K200 :mrgreen:

Jesienny - Pon 15 Gru, 2008

A jaki aparat?

<EDIT>
Spoźniłem się :twisted:
</Edit>

edmun - Pon 15 Gru, 2008

teraz wymiękłem. :D Pentax.pl milczy, pentax.com do wyrzucenia, forum pentax.org również niemożliwe do przeszukania na dzisiejszy wieczór. ja chyba nie za bardzo pomogę
jaad75 - Pon 15 Gru, 2008

Tethered shooting jest możliwe poprzez USB przy użyciu Pentax Remote Assistant z Photo Browsera, ale o ile mi wiadomo działa z K10/K20D i ze starym *istD - nic mi nie wiadomo o K200D. Możesz też spróbować bezprzewodowego transferu poprzez kartę Eye-Fi:
http://store.eye.fi/servl...SiteID=eyefisub

duncon - Czw 25 Gru, 2008

No niestety REMOTE ASISTANT faktycznie nie działa na K200 i zaczynam ubolewać i czuć niespełnione wymagania co do marki .
Poszukiwałem wiele for internetowych i jest masa ludzi czekających na aktualizacje oprogramowania , ale nie wiem czy to ma sens bo niektórzy czekają od 2007 roku zakupując model K100 .
Mnie się nasuwa taka myśl tylko czy nie ma jakiegoś oprogramowania pasującego do zasady pobierania obrazu z karty i aktualizacji fotek prosto z aparatu..

Pozdrawiam

jaad75 - Czw 25 Gru, 2008

duncon napisał/a:
No niestety REMOTE ASISTANT faktycznie nie działa na K200 i zaczynam ubolewać i czuć niespełnione wymagania co do marki .

No cóż, te aparaty nie były raczej projektowane z myślą o pracy studyjnej... :razz:
duncon napisał/a:
Mnie się nasuwa taka myśl tylko czy nie ma jakiegoś oprogramowania pasującego do zasady pobierania obrazu z karty i aktualizacji fotek prosto z aparatu..

Zalinkowałem Ci karty EyeFi - zainteresowałeś się tym?

duncon - Czw 25 Gru, 2008

Tak zainteresowałem ale szybko mnie ceny odstraszyły oraz brak gwarancji na działanie z moim sprzętem w miarę szybko.

Może po prostu trzeba się przesiąść na K10 hmm :)

jaad75 - Czw 25 Gru, 2008

duncon napisał/a:
oraz brak gwarancji na działanie z moim sprzętem w miarę szybko.

Mówisz o sprzęcie komputerowym, czy aparacie? Bo z tym ostatnim nie powinno być problemów...
Zastanawia mnie też, do czego niezbędne Ci tethered shooting... Nie przeczę, jest to fajna opcja, ale też nie coś, bez czego nie można się obyć...

needlehole - Czw 25 Gru, 2008

A jak sprawa się ma w systemie Sony?
Temat także i mnie zainteresował..

duncon - Pią 26 Gru, 2008

tethered shooting przede wszystkim i chyba tylko do amatorskiego studia foto w połączeniu z niezbędnymi narzędziami oraz laptopem 17" dają całkiem porządne możliwości na szybszą naukę nie tylko kadrowania ale postrzegania czegoś dokładniej i oceny fotografii :smile:

No sam fakt , że istnieje karta wi-fi czyli mamy protokół zgodny przesyłania obrazu ale pytanie brzmi jak z protokołu wi-fi z karty (eye-fi) otrzymać obraz po klatce na laptopie.
Być może jakiś informatyk fotograf opracował program czy protokół przejęcia pliku połączonego z przeglądarką obrazu z kablem USB .

komor - Pią 26 Gru, 2008

A mój amatorski 400D ma tethered shooting i nawet go kiedyś raz użyłem do czegoś konkretnego. :P
A 40D to nawet Live View na komputerze pokazuje. I ostrzyć się da naciskając guziki na ekranie.

mavierk - Pią 26 Gru, 2008

a można ten zrzut z aparatu jakoś nagrywać?
jaad75 - Pią 26 Gru, 2008

Nie wgłębiałem się w to, ale choćby Lightroom ma możliwość automatycznego importu plików jeśli pojawią się w jakimś katalogu...
A w zastosowaniu o jakim piszesz, to równie dobrze wystarczy porządny telewizor na wyjściu video aparatu, choć oczywiście znacznie lepiej jeśli aparat posiada wyjście HDMI. Przecież nie musisz mieć od razu zdjęcia gotowego do obróbki - tu chodzi tylko o ocenę jak rozumiem.

[ Dodano: Pią 26 Gru, 2008 01:04 ]
mavierk napisał/a:
a można ten zrzut z aparatu jakoś nagrywać?

Jasne - wystarczy karta video.

[ Dodano: Pią 26 Gru, 2008 01:05 ]
A poza tym wszystkie Canony obsługują TS...

kamfil06 - Pią 26 Gru, 2008

jaad75,

takie małe pytanie odnośnie tego eye-fi,
gdzieś na necie wyczytałem że przesyła tylko JPEG-i,

tak samo zastanawia mnie czy np. obudowa aparatu nie zaniża sygnału do beznadziejnego poziomu :roll:

duncon - Pią 26 Gru, 2008

jaad75 napisał/a:
Nie wgłębiałem się w to, ale choćby Lightroom ma możliwość automatycznego importu plików jeśli pojawią się w jakimś katalogu...

Dobrze to brzmi i prawie się udało ale podłączając aparat do PC nie ma możliwości robienia zdjęć ponieważ odczytuje on urządzenie magazynujące.

Chyba jednak pozostały tylko 3 pewne rozw. :
- karta Eye-fi (drogo drogo)
- REMOTE ASISTANT z oprogramowania firmowego(nadal nie dostępna opcja dla K200D)
- przekaz przez kabel TV :mrgreen: (mam 32" to będzie ciężka sprawa)
Myślę , że skombinuje jakąś kartę TV na USB do lapka .

needlehole - Pią 26 Gru, 2008

http://pl.youtube.com/watch?v=_9p4LD1SqWo

Moze sie komus przydac ;)

kamfil06 - Nie 28 Gru, 2008

kurde,
przyznam że po linku needlehole wyobraziłem sobie jak fajnie będzie robić zdjęcia i odrazu patrzeć na "obrobioną" wersje - niestety... gdy zapisuję się powyżej 2ch zdjęć na raz wszystko trafia *******,
w związku z tym moje pytanie:

czy da się zrobić coś takiego (i czy takie coś rozwiązałoby problem):

folder 1- tutaj pentax remote zapisuje pliki.
folder 2- zapisane rawy lądują tutaj - lightroom zasysa od razu "gotowe" RAW-y
folder 3- tutaj lightroom przenosi RAW-y

[ Dodano: Wto 30 Gru, 2008 20:50 ]
łoj...

teraz przeczytałem mojego posta i trochę mi wstyd :oops:

w każdym razie chodzi mi o to że gdy zapisują się więcej niż 2 zdjęcia
wszystko trafia szlak...

da się temu zaradzić ?

Mazurkiewicz - Sob 23 Sty, 2010

Witam.
Pozwoliłem sobie odgrzebać ten temat.
Czy jest jakiś program do A200?